Arhimed in Janša in Masleša

18
428
Foto: sodisce.si.
Foto: sodisce.si.

Ali drugo pismo dr. Miru Cerarju, predsedniku Vlade RS

Arhimed je napovedal: »Dajte mi točko in premaknil bom Zemljo!« V psihologiji je to točka, s katere lahko ljudje premikamo svoje svetove.

Arhimedova točka, od katere je odvisna prihodnost Slovenije, je vidna prav v razmerju med Janezom Janšo in Brankom Maslešo.

Janez Janša

Janez Janša je našel svojo Arhimedovo točko tako, da se je uprl titoizmu, obsodil njegove zločine in sočustvoval z njegovimi žrtvami. Po zaslugi prve vlade Janeza Janše (predvsem ministra za pravosodje dr. Lovra Šturma) se je proces tranzicijske pravičnosti v Sloveniji dejansko začel uresničevati na mnogih področjih.

Zato smo marca leta 2009 lahko vstopili v rov sv. Barbare v Hudi jami. Svet je bil zgrožen ob pogledu na mumificirana trupla žrtev. Ko je Janez potem predlagal, da se odstrani spomenike totalitarne titoistične preteklosti, so v mestnem svetu v Ljubljani na obletnico Hitlerjevega rojstnega dne 20.aprila 2009 ponovno poimenovali ulico po Josipu Brozu Titu. Ustavno sodišče je to poimenovanje leta 2011 prepovedalo.

Tako se odvijajo spopadi, v katerih titofili izgubljajo in besnijo.

Zato v tem spopadu s Titovino Janez Janša tvega politično kariero, osebno varnost in svobodo.

Seveda ne izključujem možnosti, da v demokratični in pravni državi sodijo tudi zmagovalcem nad totalitarnimi režimi, pa vendar jim ne bi smeli soditi tisti, ki prikrivajo zločine totalitarnega režima in zlasti ne tisti, ki so pri zločinih totalitarnega režima celo sami sodelovali.

Branko Masleša in tovariši

Dne 12. decembra 2010 je Karl Peter Schwarz v Frankfurter Allgemeine Zeitung zapisal: »Masleša je bil zadnji sodnik v komunistični Sloveniji, ki je izrekel smrtno kazen. Vsaj v enem primeru je poskrbel, da smrtni strel na vzhodnoevropskega begunca ni bil kazensko pravno obravnavan.«

Schwarz je članek naslovil Schattenreich Sloweinen. Slovenija – kraljestvo mrtvih, kraljestvo smrti.

Kraljestvo smrti Branka Masleše so torej tako obsojeni na smrt kot pobiti na meji.

Branko Masleša je s kolegi obsodil na smrt psihiatričnega bolnika. To je bila zadnja izrečena smrtna kazen v času, ko je bilo vsakemu normalnemu človeku jasno, da bo smrtna kazen odpravljena. Pred Maslešo so v zrežiranih sodnih procesih na smrt obsodili in usmrtili več sto ljudi. Noben od sodnikov ni odgovarjal za sodni umor. Tudi Masleša svojega izreka smrtne obsodbe ni obžaloval.

Menda julija 1984 je Branko Masleša šel na mejo pogledat na mejo ubitega civilista – še enega od stotin nesrečnikov, ki so hoteli iz vzhodne komunistične mizerije na Zahod, pa so jih ubili na slovenskem berlinskem zidu, na mejah proti Avstriji in Italiji.

Ustavni sodnik Jan Zobec, sodnik Vrhovnega sodišča mag. Rudi Štravs in upokojeni sodnik mag. Janez Brank so potrdili, da je bil Masleša navdušen nad tem, da je bil ubiti zadet v čelo.

Vendar pa je politična garnitura, ki ščiti zločince in zanika zločine titoizma, te dokaze Masleševega odobravanja zločina gladko zavrnila in obšla 3. odstavek 8. člena Zakona o sodniški službi, kjer piše, da »sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine, po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo.«

Tedanji pravosodni minister Aleš Zalar je leta 2010 poniglavo branil Maslešo, češ da »kot dežurni preiskovalni sodnik, ki je vodil ogled kraja smrti ene ustreljene osebe, ni odločal v preiskovalnem postopku, v katerem bi bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in ni verificiral nobene usmrtitve prebežnikov preko tedanje italijansko-jugoslovanske meje.«

Toda šlo je za zločin in ker ga Masleša ni spoznal, je zločin zanikal in ga odobraval. Torej je sploh preprečil možno sodno obravnavo zločina.

Tako Masleša kot Zalar in vsi, ki so podprli Maslešo, so s tem zanikali enega najhujših zločinov, ki se je dogajal na mejah proti Zahodu v letih od 1945 – 1991. Zato so krivi tudi po 2. alinei 297. člena Kazenskega zakonika, po katerem je kaznovan tisti, ki »zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.«

Branko Masleša se brani kot čredno bitje. Trdi, da ni samo on obsodil na smrt, da ni samo on, tudi drugi sodniki so legalizirali zločine na meji. Masleša nam pripoveduje, da je sodnih in drugih sodelavcev pri zločinu toliko, da pač ščitijo drug drugega. Res lahko rečemo: Branko Masleša in tovariši – tovarišija krvavih rok! Res tovariško kraljestvo smrti! In ne samo kraljestvo smrti, tudi kraljestvo laži in sprenevedanja, bežanja pred odgovornostjo!

Nemčija

Arhimedovo točko, ko država ne zanika več zločinov in ko se ne ščiti več zločincev, pa so glede zločinov na meji postavili v Nemčiji. Tam so zaradi ubijanja civilistov na meji obsodili tri funkcionarje in enega vojaka nekdanje Nemške demokratične republike. S prvo sodbo so bili obsojeni Fritz Streletz, namestnik obrambnega ministra, na pet let in pol, Heinz Kessler, obrambni minister, sedem let in pol, Egon Krenz predsednik državnega sveta, šest let in pol. Z drugo sodbo je bil vojak državne ljudske armade Nemške demokratične Republike zaradi ustrelitve begunca obsojen na deset mesecev zapora pogojno.

Sodbi je potrdilo zvezno sodišče in zvezno ustavno sodišče je ugotovilo, da sta v skladu z ustavo, prestali sta tudi presojo evropskega sodišča.

Miro Cerar in Vlada RS

Ali so normalni Nemci, ki odgovornim za uboje na meji sodijo, ali so normalni tisti v Sloveniji, ki človeka, ki je sodeloval pri zločinu na meji in ga še danes zanika, imenujejo za predsednika Vrhovnega sodišča?

Danes mineva teden dni, odkar sem dr. Mira Cerarja, ki je leta 1990 ubijanje civilistov na meji prepoznal kot zločin, opozoril na to, da Branko Masleša ne more biti predsednik Vrhovnega sodišča. V izjavi za Radio Ognjišče sem dodal, da naj dejstva o Masleši preveri minister za pravosodje. Danes dodajam. G. minister naj preveri, ali je lagal Masleša in z njim Zalar in vsi, ki so leta 2010 podprli Maslešo, ali pa so lagali sodniki Zobec, Štravs in Brank. Ker po doslej znanem lahko domnevamo, da je lagal Masleša, je to dodatni razlog, da rečemo: Masleša, go home!

Prav tako predlagam, da ministrica za notranje zadeve uvede kriminalistično preiskavo Železna zavesa, v kateri bodo preiskovali zločine na meji.

Če bo dr. Miro Cerar sledil nemškemu vzoru in svojim ugotovitvam iz leta 1990, bo vzpostavil Arhimedovo točko in premaknil Slovenijo iz države, ki zanika zločine in ščiti zločince, v državo, ki preiskuje zločine in kaznuje zločince. Verjamem, da ga bo Odbor 2014 pri tem podprl.

Če pa te odločitve ne bo zmogel, se bo tako kot leta 2010, ko je kot podpredsednik sodnega sveta podprl imenovanje Branka Masleše, pridružil Branku Masleši in tovarišem v njihovem kraljestvu smrti in laži.

Speaker’s corner

Naj na koncu izrazim svoje spoštovanje Odboru 2014. Zbiranje, ki poteka pred Vrhovnim sodiščem, je rekordno dolgo. Govorniki so povedali mnoge kritične, pogumne, ustvarjalne misli, ki zaslužijo knjižno objavo. Oblikovalo se je okolje, ki ga lahko imenujemo slovenski Speaker’s corner, govorniški kot, kakršnega poznamo ob Hyde parku v Londonu in po njegovem vzoru drugod po svetu.

Naj ta tradicija svobodne besede vztraja, naj se razvija.

Tako se bo pokazala moč nemočnih, tako se bo pokazalo, da je nenasilna zvestoba močnejša od nasilne prekucije.

Dialog, ki se razvija tukaj, naj osveži tako slovensko politiko in civilno družbo kot slovensko demokracijo in državo.

Bog živi Slovenijo.

Pripis uredništva: Besedilo je bilo prebrano na zborovanju Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem, 29. septembra 2014.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


18 KOMENTARJI

 1. Na Jožeta Dežmana je pogosto kar škoda karkoli dodajat. Naj rečem le, da mi je všeč, da se je včeraj za “pokop pravne države” pražnje oblekel v gorenjsko narodno nošo.

  Dodal bi pa tole razmišljanje strokovnjaka prof.dr. Terčelja o veliki prevari Slovencev v aferi Patria. ( Za tiste, ki jih doslej še ni razsvetlilo):

  http://odbor2014.si/novice/445-redni-prof–dr–milan-tercelj–velika-prevara-slovencev-v-aferi-patria/

  p.s. Če koga slučajno zanima, tudi sam sem objavil podobne stvari v spletnem Reporterju v dveh člankih( mislim da med 15 in 20. aprilom).

 2. Če je res Masleša celo na smrt obsodil psihiatričnega bolnika, me resno skrbi za slovensko sodstvo.

  Obstaja širok konsenz, da se žvižgače ne sme kaznovati. Res kršijo manj pomembne zakone, da bi zaščitili pomembnejše vrednote.

  Podobno je pri psihiatričnih bolnikih. Pogosto naredijo kaj takšnega, kar je nam vsem ostalim očitno, da je narobe. A oni pri tem zasledujejo višji interes podobno kot žvižgači, saj narobe razumejo realnost sveta. Nekomu, ki je kradel, ker je menil, da denar bolj od lastnika potrebuje stranka, ki ji je pomagal, ker bo naredila nekaj velikega za ljudi, ne bi smeli obsoditi. Celo alkoholizirani osebi priznavamo manjšo prištevnost. Psihiatričnim bolnikom je treba pomagati!

  A največji problem v Sloveniji vidim, da imamo premajhno distanco do patoloških načinov razmišljanja nasploh. Ne le do nosilcev.

 3. 1) ali je bil psihiatrični bolnik neprišteven pri storitvi dejanja, za katerega je bil obsojen na smrt? Je bil sposoben razumeti pomen svojega dejanja in kazni zanj?

  2) je Masleša vodil kazenski postopek v zadevi ustreljenega begunca ali bil odgovoren za vložitev obtožnice?

  3)sem tudi jaz (po skromnem mnenju avtorja) kriv po drugi alineji 297. člena KZ, ker ne kažem dovolj ogorčenja nad Maslešo in Jugoslavijo?

  Hudič je, kot bi lahko kristjani vedeli, pač v podrobnostih.

  • Hudič je angel, ki za razliko od marsikaterega človeka, Boga priznava, še več, celo uresničuje njegovo voljo…

 4. “Masleša je bil zadnji sodnik v komunistični Sloveniji, ki je izrekel smrtno kazen. ”

  Čista laž. Zadnji, na smrt obsojeni v Sloveniji je bil prekmurski lopov Rihtarič. ( Zaradi kriminala in ubojstva miličnikov. ) Justificiran je bil leta 1959, torej takrat, ko je Masleša še drgnil šolske klopi! PO tistem v Sloveniji nismo več izrekali smrtnih kazni.

 5. Še to:
  “Kasneje se je izkazalo, da se je dejanje, o katerem naj bi Masleša sodnikoma Zobcu in Štravsu pripovedoval po njunem pričanju neposredno ob prihodu s kraja dogodka, pripetilo v soboto, ko je v službi zgolj dežurni preiskovalni sodnik. Dveh sodnikov, ki sta očitke lansirala v javnost, prav tako ni bilo na televizijsko soočenje, kjer bi pred javnostjo neposredno Masleši ponovila obtožbe.”

 6. Gospod Rado,
  mi govorimo o tem, kar se je zgodilo, vi pa o tem, kaj so sklenili na seji CK ZKJ.

  Samo za pokušino:

  Objavljamo del tragične zamolčane slovenske zgodovine, katero nam skrbno tajijo že celih 66 let in ki v povojnem svetu glede na težo grozot in nečloveških okupatorskih represalij v svetu nima primere. Uradno zgodovinopisje nam popolnoma molči glede obdobja po drugi svet. vojni na območju Goriške in celotne Primorske, kar zadeva glede načrtnega genocida nad slovenskim narodom s strani velesrbskega jugoslovanskega režima.
  http://www.primorski-panterji.info/wp/?p=2950

 7. Visoki profesionalizem in ultrafantastična človekoljubna in domoljubna zavest velikega gospoda Jožeta Dežmana krasi slovenski bivalni eter in daje frenetično Upanje, da bo tudi slovenska Ljubezen ponovno stopila na piedestal dragotin, ki ga je slovenski človek zidal tisočletja dolgo.

  Premajhen sem, da bi si do kraja upal čestitati človeku za tekst, ki opozarja, prosi in roti.
  Ampak čestitati moram!

  Čestitam iz dna srca, gospod Jože Dežman!

  Ne glede koliko črnih scenarijev so nam pripravili Kučanovi, Golobičevi in Stanovnikovi sejalci zla in netilci sovraštva razdvajanja!

  Ni tako črno, sploh ne.

  Imamo, ne samo enega. Slovenci imamo več Mojzesov, ki nas peljejo v obljubljeno deželo Slovenijo svobode in blaginje za vse! G.Dežman je zagotovo eden od njih!
  Hvala, g.Dežman, da Vas imamo! Obstojte, prosim, potrebujemo Vaws, bolj kot Sahara potrebuje vode!

  ZAKAJ TE POŠASTNOSTI, KI SMO JIM PRIČA OB POŠASTNEM MASLEŠI IN NJEGOVI TOLPI, KI NAM KRADE MIR IN ŽITJE?

  Kako se je ta jugo in slovenska zloba začela? Kje so korenine tega zla?

  Josip Broz, takoimenovani zlodej Tito je začel pohod kulture smrti v imenu lažne solidarnosti, pohabljene enotnosti in izprijenega bratstva davnega leta 1936 in
  ob svitu drugega svetovnega klanja dokončal krvavo raboto
  o kateri se skorajda ne ve. Vsekakor je ni v zavesti “prosvetljenih” titoljubcev in nostalgikov ječe jugonarodov.

  DA JE BROZ ZAJAHAL PARTIJSKO OBLAST JUGOSLAVIJE, KI SO JO USTANOVILI ORIGINALNI; ČISTI KOMUNISTI l.1909 JE POSKRBEL
  DA JE STALIN LIKVIDIRAL OKROG 800(osemsto) JUGOKOMUMISTOV
  S CENTR:KOMITEJEM VRED!
  Kako? Z LAŽNIMI OBTOŽBAMI! NKVD JIH JE GLADKO UNIČIL, TAKO KOT JE ZNAL LE NKVD!
  VSI SO BILI V POVOJNI SZ REHABILITIRANI.
  AMPAK: ni ga bilo, ki bi ultramorilca Josipa Broza Tita
  zagrabil za jajca in ga dal pred najbližje sodišče in ga strpal tja, kamor je spadal. V pekel!

  Prosim, berite: Milovan Džilas-NOVI RAZREED in odpirajte si oči!

  Sadove te Brozove morije in vseh morij od 1941 do 1991 so praktično nepreštevne, pa vendar, nekateri so to storili.

  Po številu pomorjenih, se blazni ubhijalec Broz uvršča med najhujše norce ubijalce planeta Zemlja.Glede na populacijo Balkana in Slovenije pa je verjetno res prav med prvimi na Planetu!

  In danes berem o krematoriju v Solkanu! POŠASTNO!

  In, boste, Primorci še obešali krvave fane, zastave z zvezdo polno krvi in morije in pošastnih bolečin in stoletnih travm?

  Boste, Primorci še zlagali napis morilca in poblaznele perfidne diktatorske pošasti TITO na Sabotin ?

  Koliko še, da vas mine puhla blaznost pogube?

 8. Čestitke avtorju za jedrnat, logičen, razumljiv, vsebinski prispevek, ki je zadetek v polkno.

  Ali ni grozno, da mora imeti Slovenija, ki je evropsko območje na deset tisoče pomorjenih po vojni brez sodnega postopka in ugotavljanja krivde in na desettisoče politično in nepravično sojenih, za predsednika vrhovnega sodišča Maslešo, ki ga bremenijo resni argumentirani očitki o političnih nečlovekoljubnih sodnih postopkih.

  In tudi danes se na vrhovnem sodišču nadaljuje politično nepravični sodni postopki, v katerih si predsednik sodišča avtoritativno zagotovi svojo udeležbo
  in ignorira zahteve po njegovi izločitvi.

  Še več. Sojenje odredi tako, da se vrši v zadnjih dneh tik pred volitvami kot ignorantski posmeh demokratičnim volitvam.

  Kdaj bo Slovenija končno spregledala, kakšen genocid se izvaja nad demokratičnim človekoljubnim pravosodjem in volitvami in zahtevala, da se njeni akterji poslovijo in prepustijo prostor tistim, ki bodo zagotovili civilizirane, demokratične postopke in cilje?!

 9. Nič se ne bo premaknilo v javnem mnenju in ravnanju aktualnih oblastnikov, dokler takih mnenj, stališč in dejstev, ki jih objavlja g. Dežman, ne bodo povzemali tudi večinski režimski mediji. Ampak s stališča vsiljevanega enoumja in totalitarne miselnosti vplivnežev na te medije, je to iluzorno pričakovati. Saj ne, da se stvari ne premikajo v pozitivno smer, ampak to gre prepočasi, vsaka naslednja ovira, ki jo postavljajo kontinuitetniki pri zaustavljanju hotenj in dejanj za potrebne spremembe je višja in napornejša, saj se že obtožuje in ovaja tiste, ki tudi z dejstvi podkrepijo svoj mnenja, stališča in zapise.

 10. Vtis imam, da bi bilo potrebno (morda ravno iz Odbora 2014) oblikovati nekakšno fundacijo a la Simon Wiesenthal, ki bi sistematično sprožal pravne postopke (ki bi verjetno morali vsi poromati na ECHR) proti nosilcem kršenja človekovih pravic iz časa komunizma.

  • Da.
   Odbor 2014 je Srce nečesa novega, velikega, ki že sicer obstaja, kot srce povezanega gibanja, ki bo več kot gibanje.Veliko Bitje z velikim Srcem.Antipod rdečemu Satanu.

 11. Odlično, Jože Dežman!

  Izrael je 50 let preganjal nacional-SOCIALISTIČNE množične zločince.
  Nemčija je obsodila nacional-socialistične množične zločince, zadnjih 25 let pa obsoja tudi komunistične ( internacional-socialistične) množične zločince.

  V Sloveniji pa take ljudi, kot je Branko Masleša, ki bi bil po zgornjih dejstvih pri vsakem normalnem psihiatru in psihologu kvalificiran kot sociopat vidimo na prostosti. Še več, vidimo ga na oblastnem mestu, kamor bi morali priti najboljši, smetana smetane v narodu po logiki pozitivne selekcije.
  Še huje, ta človek je eden najpomembnejših in glavnih sodnikov.

  Slovenija je že dolgo zblojena. Vladajo ji Fritzli. Več kot 50% populacije z njimi sodeluje in ima “mirno” vest. Komunizem je v Sloveniji avtohton.

  Socialisti nimajo veze s socialnostjo in dobroto. To je zločinska klika, ki besedo socialnost zlorablja za mafijsko ohranjanje oblasti in za parazitiranje davkoplačevalskega korita. Kdaj bo ta stavek dojela večina Slovencev? Kritična masa. Kdaj bo dojela, da man vlada zločinska, mafijska klika? Kdaj bo dojela, da gre blagostanje navzdol že zaradi igre ničelne vsote – pri komunistih in socialistih pa je ta ekonomska igra IGRA NEGATIVNE VSOTE: ukradejo in zakoljejo 300 kg bika, da lahko ukradejo 3kg biftka.

 12. Gospodu Alfeju velika hvala za opiranje Oči!

  AUSCHWITZ V SOLKANU. SLOVENIJA.

  Pokorno javljam, da sem šokiran!

  Če želite, preberite, glejte in se šokirajte.
  Mene po včerajšnjem branju še tresejo živčnodušne vibracije.
  Ne morem verjeti.

  Primorski Auschwitz v Solkanu?

  http://www.primorski-panterji.info/wp/?p=2950

  Očitno, da bodo postavljalci kamnov na Sabotinu še naprej postavljali
  ime največjega morilca vseh časov za Slovenijo in Balkan, tito, torej.Je upati, da jih bo zdaj sram in bojo nehali?

  Kljub temu, da jim v zavest bijejo tisoči podatkov o množici žrtev, ki jih je pokončal njegov boljševizem Novega rdečega razreda!

  Kljub temu, da je njegov režim zafural darilo zaveznikov, Churchilla in maršala Aleksandra, Trst in lep del Istre.

  Kljub temu, da je titoizem na debelo in na široko kolaboriral z črnimi fašisti
  na račun vseh tisočev slovenskih talcev, sto in desetin požganih slovenskih vasi in pomorjenih mož, žena, starcev in otrok z lakoto in uničevanjem v taboriščih smrti Italije in okupirane Hrvaške!

  Itd, itd, itd….!

  Doklej še bomo prenašali Broz-kučansko kulturo smrti, nadvlade, nesvobode, zastraševanja in etičnokulturnega mučenja?

  Doklej bomo pustili, da nas golobičevskoagitpropovski mediji z TV Hanzi vred za naše denarje posiljujejo z ekstremnim rdečim fašizmom iz Murgeldorfa in ostalih zakrinkanih central vodenja kučanske paradržavne
  protinarodne hunte direktorjev, koritarjev in prisklednikov ter tatov, nesposobnežev, ovaduhov, stremuhov in barab vseh vrst in sort?

  Naj se vozijo po Primorski in se spominjajo vseh, ki so bili kruto uničeni v neverjetnem primorskem Aushwitzu!

  600 morišč z Barabarinimi rovi na čelu strahotne pohabe slovenskega naroda ima še eno črno superzvezdo v Solkanu?

  A je to mogoče, ljudje?

  A bo šlo to kar tako mimo vseh nas?
  VSTANITE PRIMORCI IN TERJAJTE ODGOVORE!

  Ljubi Bog!

  Stanovnik, kričalo gromovniško, izdajalec prijatelja Kocbeka – kje so pojasnila ?

  Dajmo, da čujemo zdaj!!!

  Ne hodi več na Sveto Goro nad Gorico, brez, da zaviješ v Solkanski krematorij, se spoveš svojemu patru in se pokesaš v imenu morilskih kompanjonov in TOVARIŠEV KRVAVIH ROK!

  JOKAJTE STANOVNIKI, KAJTI ČAS V GROZI PEKLA BO ENO SAMO ŠKLEPETANJE Z ZOBMI ZA VSE ČASE ČASOV. ČE NE BO SPOVEDI, KESANJA IN ODOBRITVE KESANJA OD NAŠEGA IN VAŠEGA STVARNIKA, KI JE SAMO IN LE NESKONČNA LJUBEZEN !

  • Članek je zelo slab in upam, da bo kaj bolj verodostojnega in častnega še slišati.
   Čisto možno je to, se bojim. Kakor tudi to, da ne bo nobene preiskave…

Comments are closed.