“Argentinski čudež so Slovenci postavili že v begunskih taboriščih.”

9

03 begunci avstrijaV Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani je te dni na ogled razstava arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945. Rafaelova družba že skoraj desetletje z razstavo fotografij potuje po različnih lokacijah, številne fotografije pa so v solažništvu Družine izšle tudi v monografiji Cvetoči klas pelina. V knjigi lahko najdete tudi obširen zgodovinski oris slovenskega povojnega begunstva spod peresa mag. Helene Jaklitsch, ki področje raziskuje tudi v okviru doktorskega študija. Helena Jaklitsch je razstavo in raziskovanje slovenskega begunstva po vojni predstavila ob robu razstave.

01 begunci avstrijaPredavateljica je zbrane povabila, da se poskušajo vživeti v vlogo enega od okrog šest tisoč civilistov, ki se je skupaj z množico drugih maja 1945 preko Ljubelja umikala na Koroško. Tedaj je bil ljubeljski predor še v gradnji, temačen in cesta polna lukenj. Večini beguncev so se prav grozni občutki ob prehodu skozi ta predor zasidrali v spomin za vse življenje. Pričakovali so sicer, da se umikajo za največ tri tedne, vendar se večina nikoli več ne vrne. Slovenijo je takrat zapuščala elita, kar se je pokazalo tudi v izredni organiziranosti in ustvarjalnosti slovenskih beguncev v taboriščih. A le malo je manjkalo in lahko bi jih čakala usoda vrnjenih domobrancev s konca maja 1945. Le noč pred načrtovano vrnitvijo je Valentin Meršol posredoval pri Angležih, ki so spoznali, kakšna usoda bi čakala še civilisite. Čeprav so številni begunci v Avstriji izgubili koga od družinskih članov in je bilo življenje v taborišču ob pomanjkanju hrane težko pa poročajo, da med Slovenci ni bilo samomorov.

04 begunci avstrijaŽe na Vetrinskem polju so begunci ustanovili Slovensko begunsko gimnazijo pod vodstvom Marka Bajuka in z eminentnim učiteljskim zborom. Predmetnik gimnazije je obsegal 17 predmetov, teme so obravnavali interdisciplinarno in učence izobraževali za voditeljstvo, za odgovornost do poklica in skupnosti.  Angleška komisija, ki je ocenjevala delovanje gimnazije, se je v poročilu posluževala superlativov in odnos dijakov dajala za zgled vrstnikom v Angliji. Avstrijska država je gimnazijcem priznala celo maturo, ki je omogočala vpis na fakulteto. Za vpis na graško univerzo pa je bilo dovolj priporočilo Marka Bajuka in Slovenci so bili nadpovprečno prisotni na univerzi. Organizirali so tudi strokovne šole, dobro obiskana strokovna predavanja, jezikovne tečaje (vedno več se jih uči špansko), bralne večere in gledališke skupine. Izdajali so več časopisov, tudi do deset, ki so sicer izhajali pod cenzuro Angležev, vendar je izhajal tudi popoldanski časopis, ki se je uspel temu nadzoru izogniti. Ni pa Angležem ušlo ubrano petje slovenskih pevskih zborov, saj so jih prišli posneti z BBC.

05 begunci avstrijaŽe od začetka so Angleži, ki so upravljali s taborišči Slovencem prepustili veliko mero samoorganizacije. Slovence so razselili v štiri različne taborišče, večinoma v Špital ob Dravi in Peggetz pri Lienzu. Angleži so tudi tu prepustili odločitev o selitvi v veliki meri Slovencem, ki so se odločili, da se bodo razdelili po regijah in da so se tako ohranile družine skupaj. V Peggetz pa so skupaj odšli dijaki in profesorji Slovenske begunske gimnazije, ki je tako nadaljevala z delom.

Na fotografski razstavi je mogoče videti ustvarjalnost slovenskih beguncev, ki so iz letaliških odpadkov izdelovali orodje, pribor in npr. lijake, kar so prodajali tudi lokalnim prebivalcem. Z borim prihodkom so kupovali papir in črnilo za časopise in učbenike. Poleg ohranja slovenske besede, tudi s knjižnjico, na katero so bili begunci še posebej ponosni, so si domačnost poustvarjali tudi z verskim življenjem, mašami in improviziranim zvonikom.

02 begunci avstrijaAngleži so slovenske begunce sicer z zmanjševanji obrokov in drugimi prikritimi ukrepi silile, da bi se vrnili v Jugoslavijo oz. zapustili taborišča. Tudi Jugoslavija je pošiljala komisije, ki so ljudi s propagando prepričevali, naj se vrnejo. Nekaj sto slovencev se sicer vrne (zgovorna je zgodba Kajetana Gantarja, ki jo popiše v knjigi Utrinki ugaslih sanj), večina pa z dovoljenjem argentinskega predsednika Perona, ki je dopustil prihod celotnih družin, ne le za delo sposobnih moških, odide v Argentino. Helena Jaklitsch svoje doživeto predavanje zaključi z mislijo, da se je argentinski čudež odnosa do slovenstva vzpostavil že v begunskih taboriščih in v Argentini zaživel ter še živi. Besedam je pritrdil tudi argentinski Slovenec v publiki.

Razstava bo v Muzeju novejše zgodovine (Celovška 23, Ljubljana) na ogled do 22. marca 2016, prvo nedeljo v marcu vstopnine za Muzej ni. 10. marca ob 18. uri pa lahko prisluhete pričevanju Majde in Lojzeta Starman, nekdanjih taboriščnikov iz Špitala.

9 KOMENTARJI

 1. Podjetni, normalni so z begunskim tokom zbežali pred Rdečo Armado. Če te ne bi bilo bi narisali partizane.

  Cvet naroda je odšel. Ostali so socialistični lumpenproletarci. Mafija je zasedla smetano družbo. Hrbet si je zaščitili z debelo plastjo birokratov (šolnine, zdravniki, trgovci, novinarji, sodniki,..
  70 let fašističnega sistema, ki je bil na začetku brutalno, fizično nasilen. Potem pa je množil zakone, predpise , amandmaje v perfekcijo zaščite države, državne lastnine, zaščite fašističnega (socialističnega, fevdalnega, mafijskega) sistema. V resnici pa gre samo za zaščito mafije in njene lastnine. Še vedno 3/4 “demokratičnega” naroda butasto in zaslepljeno brani “državno” lastnino.

  Tako sem pred kratkim doživel v službi:
  vodje (mafija za njimi) hitro najde člen v pravilniku, da lahko zje..ba vstop najboljšega strokovnjaka v državi. Po drugi strani pa na njegovo mesto pride totalna bleferčina s ponarejenimi štemplji. Ker je naš. Velika večina dobrih strokovnjakov pa se ne gre neskončnega zbiranja papirjev in dokazov, da bi zadostili prenapihnjeni regulaciji licence, poklica. Ki je v osnovi samo zaščita Naših “strokovnjakov”.

  Janšisti bodo veseli te primerjave, da lažje razumejo zlo pravne države v socializmu.:
  Bankirji, ki so zavestno (politično) metali desetine milijard denarja v propadla podjetja in v oaze, so nedotaknjeni, ker so naši. Janšo pa dribljajo za 10.000 evrov, ki bi fiktivno morali priti iz nakupa/prodaje parcele, stanovanja/avta.

  A problem ni JJ. Problemi se dogajajo vsakemu državljanu, ki ni naš. Mafija bo pa ja ščitila politika, ki ji največ koristi naredi v Sloveniji (še plača in režisira hude drame) , saj privede na volitve 400.000 +100.000, ki se impotentno kregajo in nobene vzročne teme niso nikdar načeli.

  • Gospod Pavel,
   predenj čisto obupate:

   Mislite, da je možno Božje kraljestvo brez Boga? Verjetno ne mislite tako. Torej je rešitev Slovenije na dlani: prinašajte Boga v Slovenijo! Seveda pa morate biti pripravljeni, da vas Slovenski prav milo prosijo: “Odnesite Boga nekam drugam, mi smo z našimi svinjami in obsedenci prav zadovoljni!”

   Jezus ozdravi obsedenca v Gadárski deželi

   Ko je prišel na drugo stran, v Gadársko deželo, sta mu iz grobov prišla nasproti dva obsedenca. Bila sta tako divja, da nihče ni mogel mimo po tisti poti. Zavpila sta in rekla: »Kaj imava s teboj, Božji Sin? Ali si nas prišel sèm pred časom mučit?« Daleč od njiju pa se je pasla velika čreda svinj. Demoni so ga prosili: »Če nas hočeš izgnati, nas pošlji v čredo svinj!« Rekel jim je: »Pojdite!« Šli so torej ven in vstopili v svinje. In glej, vsa čreda svinj je planila po bregu v jezero in v vodi poginila. Pastirji pa so zbežali, odšli v mesto in sporočili vse, tudi o obsedencih. Vse mesto je šlo Jezusu naproti. In ko so ga zagledali, so ga prosili, naj odide iz njihovih krajev. (Mt 8, 28-34)

   • AlFe: “Mislite, da je možno Božje kraljestvo brez Boga?”
    ====================

    Ni samo kraljestvo božje, tudi štala je božja.

    • Božje kraljestvo … khm … v smislu:

     Nebeško kraljestvo se je približalo. Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, demone izganjajte (Mt 10, 7-8)

     Torej v smislu blagostanja, zdravja … sreče in tako dalje.

 2. Govor na pristavi, leta 2006, za Domobransko proslavo.
  V teku 60ihlet, smo se vsakoletno, meseca Rožnika spominjali, kot rojaki, znanci, sorodniki ali družinski člani, BRANITELJEV njihovih in naših domov, življenj, domovine, naroda in njegove tisočletne omike.
  Oni so za nas preživele rojake in naše potomce, slavni narodni junaki.
  Za strankarske pojme; so od zaveznikov izigrani borci.
  Za vojskovodje pa vojni poraženci.
  Danes po 61ih letih pa se vprašajmo ob spominu njih, kaj pa so oni za nas slovenske vernike, v luči vere?
  Kot zemljani vemo, da obstaja DOBROTA in ZLO, to pa sta sadova LJUBEZNI in SOVRAŠTVA, RESNICE in LAŽI, stalni dejavniki človeške zgodovine.
  Kot verniki pa vemo, da poleg vidnega stvarstva obstoja tudi nevidno, to je duhovno stvarstvo.
  Iz sv. Pisma zvemo, da je na duhovni strani, ki je tudi bistveni dejavnik, ki se izraža v nam vidnem stvarstvu, nenehni boj med DOBRIM in ZLOM, to je RESNICO in LAŽJO.
  Iz razodetja vemo da je Bog neskončna RESNICA, Jezus sam pa je razodel kaj je ZLO z besedami » ON JE OČE LAŽI, UBIJALEC OD ZAČETKA » O tem boju, mi, ki živimo v kalupu časa in podedovanem življenju, ki preide v bivanje preko smrti, ne vemo ničesar, razen iz Božjega razodetja, ki je v sv. Pismu.
  Najzglednejši VZOR v tem boju je naš odrešenik Jezus, sin živega Boga. On je bil preganjan, mučen, zasramovan in sramotno umorjen, čeprav je delil dobrote vseh vrst in oznanjal Božje kraljestvo, ki je ljubezen. Za svetne veljake, oblastnike in borce zla, je bil On premagan do skrajnosti, a v duhovnem boju, kakor vemo iz razodetja, je bil popoln zmagovalec nad zlom. On sam je po vstajenju razodel to sktivnost, ko je rekel svojim učencem« » Ne bojte se, jaz sem svet premagal «. Sv. Pavel pa dodaja k tej skrivnosti »Zdaj se veselim v trpljenju in na svojem mesu dopolnjujem, kar nedostaja britkosti Kristusovi!«.( kol. 1, 24)
  Toraj, iz tega spoznanja, mi, ki verujemo v Boga in zaupamo v njegovo razodetje, v stari in novi zavezi, vemo, da so naši mučenci sozmagovalci RESNICE nad zlom in stem soodrešeniki stvarstva, sicer v sorazmernem odnosu veličastva, a vendar so dopolnjevali z svojim trpljenjem in smrtjo, kar nedostaja Odrešenikovim bridkostim.
  Vemo, da je vladar tega sveta, oče laži spretno ruval in vedno bolj ruje globoke korenine » Narodne-zveličavne omike «. To se sedaj močno pozna v splošni narodni-zveličavni omiki, nje glavna korenina pa je materin jezik, ki je tudi ključ do nje, katerega ne samo v matični domovini, temveč tudi v izseljenstvu, nevarno, kot narod, onečaščamo po zgledu prevratnikov, mednarodnih raznarodovalcev, proti katerim so se oni borili.
  Že prvi Kristjani so doumeli in nam zapustili izrek » Kri mučencev, seme novih Kristjanov «.
  Stvarnik je iz naših mučencev pripravil novo seme. Prvi jasni dokaz je narodna osamosvojitev, ki nam je bila podarjena po njihovih žrtvah. Ni goli slučaj, narodna osamosvojitev, tudi ne sočasnost letnih časov meseca Rožnika, z časom večinskega mučeništva, katerega se te dni spominjamo, temveč je bil zanjo plačan mučeniški in krvavi davek, skozi tisočletje naših prednikov, posebno pa še od okoli 20.000 junaških žrtev našega rodu, kar je več kot en odstotek Slovencev tega rodu v matični domovini. Kateri narod je plačal tako visoko ceno krvi za seme, z več kot enim odstotkom prebivalstva? Brez dvoma, nam je to milost izprosila pri Bogu Kraljica mučencev, ker brez milosti mučeništva nikakor ne more biti mučenikov, lahko so samo trpini, kar pa nima vrednosti v duhovnem boju.
  Spominjam se tedanjih dni v Vetrinju. Kmalu po prvi pošiljki Domobrancev nazaj, so se vrnili nekateri in poročali o zvijačni predaji, svarili so ostale naj se ne vračajo, pa je večina dejala « Kamor so šli oni gremo tudi mi «. Nikakor ni bilo to iz obupa, saj so se vračali prepevajoč in vriskajoč, temveč zaradi podeljene milosti mučeništva, saj so dobro vedeli kaj jih čaka, vsi so poznali zgodbe Turjaka in druge.
  Ali ni šel tudi njih Vzornik Jezus vedoč in prostovoljno v trpljenje?
  Po milosti mučeništva njih mučeništvo in smrt nista bila brez vrednosti, temveč sta se spremenila v seme Božje previdnosti. Tudi je zanje in zase molila dan in noč vsa begunska množica v prenapoljeni vetrinjski cerkvici in se stem duševno utrjevala po Mariji pomočnici, srednici vseh milosti, katere je vsem dobrohotno dajal Vsemogočni Bog.
  Vetrinje imajo svoje ime po cerkvici posvečeni Mariji Kraljici Zmagovalki, Maria Victrix, ki je godovala tiste dni, 31. Velikega Travna.
  Ali je sploh mogoče, da bi bil to goli slučaj?
  Oni ne potrebujejo našega češčenja, čast mučeništva, to najvišjo odliko, ki jo more dobiti človek, jim je Bog milostno podaril in potom njih vsemu slovenskemu narodu in božjemu občestvu.
  Mi potrebujemo njihovega spomina, da se ohranjamo v narodni-zveličavni omiki. Od nas odvisi sedaj, da izpolnimo našo dolžnost z zadostitvijo za to prelito kri, ker kot narod smo povezani z rojaki krvniki, ki so omadežavli narodno čast z bratomorno v nebo upijočo krvjo. Naša soodgovornost je razvidna iz Jezusovega reka » ….. toda povem ti, Sodomski zemlji bo na sodni dan lažje ko tebi « , toraj nismo odgovorni samo za osebna dejanja, temveč tudi za družinske, župnijske, narodne, medčloveške in tudi z okoljem.
  Zadoščati moramo za storjene zločine in krivice, kakor tudi prositi, da bi bili sadovi semena stoteri. Ni pa zadosti samo prošnja, na prvem mestu morajo biti naše dejavnosti z zglednim življenjem in z spoštovanjem sprejeti Božje darove.
  Bog nam je po svoji Cerkvi dal v dar, Vzornika naše narodnosti, da tako lažje izpolnjujemo njegovo voljo, s tem, da posnemamo vzornikovo življenje in poslušamo njegova sporočila. Vzornik blaženi Anton Martin Slomšek je rekel: » Naš slovenski jezik je božji dar….« Naši mučenci, narodni junaki so bili mučeni in usmrčeni ker so se borili proti brezbožnemu raznarodovanju, toraj, za narodno-zveličavno omiko. Kakšno čast in spoštovanje jim izkazujemo, ko v njihov spomin izjavljamo ali pesniško proglašamo v raznarodovalni materinščini, bolje rečeno, kakor je to imenoval France Prešeren, spakedrano?
  Spakedranščina je sad brezbožnega raznarodovanja, proti kateremu so se oni borili in dosegli mučeništvo. Ni toraj nespodobno od nas, nespoštovanje njih, ki so dali življenje za narodno-zveličavno omiko? Taka dejanja nikakor niso njim niti nam v čast, še manj pa nam v spodbudo. Oni pa so vredni našega popolnega spoštovanja in priznanja časti, ki jim jo je Bog podelil.
  Čeprav se je težko boriti proti Vladarju sveta, ki je oče laži in ubijalec in po vseh podatkih, ki jih imamo v Razodetju, je njegova moč sedaj na višku in ker se zaveda, da je premagan in tudi spuščen za kratek čas, pa z vsemi močmi išče, kako bi pogubil božje otroke » Hodi okoli kakor rjoveč lev, ter išče koga bi požrl » je zapisal sv. Peter.
  Ravno zato pa mora biti naše prizadevanje za našo narodno-zveličavno omiko še posebej močno, kar pa bomo dosegli samo z Božjo milostjo in posnemanjen naših vzornikov in mučencev, ki naj nam pomagajo kot priprošniki za pravilno izpolnitev Božje volje, ki je zveličanje slehernega človeka.

  Izkažimo jim Slavo in čast, ki jim pripada, ne samo danes, temveč sleherni čas.
  Stem v zvezi, pa moramo tudi izpolnjevati v Vetrinju in potem, dane jim obljube, ki smo jih dali tudi ob svojem krstu in bili potem potrjeni za boj RESNICE pri sv. Birmi. Bogu pa se moramo zahvaliti za veliki dar mučeništva, ki ga je podelil v svoji previdnosti in modrosti našemu narodu.

  Hvala večnemu Bogu, njim pa čast in slava.

   • Tako kakor sem takrat doživljal in se spominjam, so potem, ko so prišle prve vesti vračanja, vsi, ki so bili potem vrnjeni, ker niso bežali raje proti Italiji, kakor so nekateri storili, so se vdali Božji Volji. To je vsekakor Miloist mučeništva, ki ga je izprosila Božja Mati Marija kraljica mučencev in zmagovalka Victrix

 3. Prosim upokojenega novinarja in avtorja knjige Sramota umira počasi, Janeza Čučka, da si ogleda to razstavo.

Comments are closed.