Angleška vina profesorja Mencingerja

2
22

Avtor: Jože P. Damijan. Vir: Finance. Vedno znova se prisrčno nasmejem ob prebiranju kakšne pavšalne izjave dr. Jožeta Mencingerja. V zadnjem času sta me zelo zabavali dve njegovi. V roke mi je prišel zeleni zvežčič Gospodarska gibanja, ki ga izdaja Ekonomski inštitut Pravne fakultete (EIPF). Ponavadi ga le na hitro prelistam, tokrat pa se mi je pogled ustavil na uvodnem sestavku o pomenu koncepta konkurenčnosti za gospodarski razvoj.

Mencinger v tem sestavku analizira nekaj zadnjih lestvic znanih ocenjevalnih institucij (od resnejših MDS, WEF in Doing Business, Svetovne banke) do raznih lestvic z indeksi ekonomske svobode, ki jih objavljata desničarski Heritage Foundation in Fraser Institute. Med njimi je naredil preprosto korelacijsko matriko, ki pokaže, koliko so posamezne lestvice med seboj povezane, in ugotovil, da so nekatere pozitivno povezane, nekatere pa celo negativno. Mencinger je v njemu lastnem slogu nato sestavek končal s tem, da »zdrsi na lestvicah konkurenčnosti niso tragedija, vzponi pa si ne zaslužijo evforije«. Sestavek je seveda pozneje nekritično povzela še Mija Repovž v Nedelu.

Zanimiva izbira nesojenega mandatarja vlade

Všeč mi je ta Mencingerjev pavšalni slog. Zabava me. Še posebno, ker na ekonomski fakulteti predavam predmeta mednarodna konkurenčnost in analiza mednarodne menjave. In seveda dodatno, ker je bil Mencinger član ekipe nesojenega mandatarja vlade Zorana Jankovića, kot svetovalec za konkurenčnost. Zanimiva izbira. Kot svetovalca za konkurenčnost izbereš nekoga, ki meni, da so koncepti konkurenčnosti v resnici »brez veze«.

Več: Finance


2 KOMENTARJI

 1. G. MENCINGER , je poln svojevrstnih ocenjevanj . ZanimivE so ble njegove “ekspertize ” , ki jih je seveda zaračunal v zvezi z brezcarinskimi prodajalnami .
  V prvi , katero o naročili zainteresirani trgovci je na vse pretege trdil , da kakšna škoda bo nastala , če se te ukinejo !
  V drugi, samo cca pol leta kasneje , je takšno “ekspertizo ” delal za vladno stran in jo mastno zaračunal , je potrjevala obratno in sicer , da tako pač zahteva EU in da zapiranje prinaša le teh prinaša nove prednosti …
  Kot nadzornik v “ISKRA- ŠTEVCI ” je samo opazoval agonijo te nekoč dobte firme , tako , da je ta ” krepala ” pred njegovi očmi ! Predana in prodana je bila špekulantskim lumpom , samo za tovarniško parkirišče so dobili štiri miljone evrov !
  S certifikatom se je verjetno nekaj obrisal ali ga celo dal RK ! Jaz sem ga vnovčil preko “KRKE ” za dva miljona tolarjev in kaj bi bilo , če bi ga kot od KUČANA protežiranega macroekonomista poslušal , mu sledil ?

 2. G. MENCINGER , je poln svojevrstnih ocenjevanj . Zanimive so ble njegove “ekspertize ” , ki jih je seveda zaračunal v zvezi z brezcarinskimi prodajalnami .
  V prvi , katero so naročili zainteresirani trgovci //KOMPAS // je na vse pretege trdil , da kakšna škoda bo nastala , če se te ukinejo !
  V drugi, samo cca pol leta kasneje , je takšno “ekspertizo ” delal za vladno stran in jo mastno zaračunal , je trditev obratna in sicer , da tako pač zahteva EU in da zapiranje teh prinašajo prinašajo tudi prednosti …
  Kot nadzornik v “ISKRA- ŠTEVCI ” je samo opazoval agonijo te nekoč dobte firme , tako , da je ta ” krepala ” pred njegovimi očmi ! Predana in prodana je bila špekulantskim lumpom , samo za tovarniško parkirišče so dobili štiri miljone evrov !
  S certifikatom se je verjetno nekaj obrisal ali ga celo dal RK ! Jaz sem ga vnovčil preko “KRKE ” za dva miljona tolarjev. IN kaj bi imel od certifikata , če bi ga kot, od medijev in KUČANA protežiranega macroekonomista poslušal , mu sledil , nič !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite