Angelca na preizkušnji in druge prigode v petelinjem letu

16
294

499px-Angela_Merkel_(2008)_(cropped)Če sem se nedavno poskusil v mahanju v slovo odhajajočemu “opičjemu letu”, se nekako spodobi in je pravično, da z mislijo ali dvema izrečem dobrodošlico njegovemu “petelinjemu” nasledniku, ki nas sedaj po umni koledarski matematiki rimskega škofa Gregorja XIII. razveseljuje že svojih petnajst, po starejšem štetju Julija Cezarja in aleksandrinskih astronomov pa komaj dva dni.

Vstop z veliko neznanko

Šele v tem tednu bo zares jela meso postajati največja senzacija opičjega leta. In kdor je po zdravi kmečki pameti menil, da se bo The Donald kaj pomujal za razprševanje meglic, vezanih na svoje umno krmarjenje ameriške barke, se je pač bridko urezal. Kakor se je navsezadnje že poprej urezal, znova na prvo žogo misleč, da senzacije sploh biti ne more. Slovenci smo tu vsaj malo na boljšem, ne zato, ker bo Belo hišo poslej vsaj občasno naseljeval naše gore list, temveč prej zato, ker je spletno čivkanje v naših logih že udomačeno kot osrednji forum delanja velike politike, sedaj se pa po vsem videzu seli na najvišjo raven.

Je pa Donaldova zmaga vseeno sprožila vsaj nekaj zanimivih procesov. Tako se recimo mnogi, ne boste verjeli, celo moja malenkost, po njej začenjajo spraševati, ali bi ne šlo svetu res bolje, ako bosta, kakor se napoveduje, novi stanovalec Bele hiše in uralski Vlado odmrznila zaledenele odnose. Nekateri so sploh že čisto opustili še dovčerajšnje glasne kritike Supervlada in nenadoma gledajo v njem predvsem izjemno učinkovitega nadšerifa, ki ve, kako se zadevi streže. S tem so se pridružili stotnijam drugih, ki tako mislijo že več kot desetletje. Naš Vlado kajpak resno računa na Donalda in je očitno že dovolil po sovjetsko spontane pobude o tem, naj kakšno mesto za Uralom dobi kar Trumpovo ulico.

Mogoče bo zaradi nje in zaradi sloge dveh alfasamcev kje na svetu res kaj več miru, četudi Alep kot nekakšen stranski produkt napovedujoče se odjuge ne deluje posebej navdihujoče.  A kaj, ko bo prav srednja Evropa s svojimi vzhodnimi podaljški v tem primeru služila za nekakšen drobiž, na katerega bodo onkraj luže zlahka pozabili. Tolaži me le misel na številne rojakinje in rojake, ki se bodo v tej vlogi odlično počutili.

Frančiška in Angelca

Še preden so Američani izvalili svoje presenečenje, je bilo že jasno, da ob koncu petelinovega leta v Elizejski palači ne bo več Hollandovega Frančiška. Očitno ni hotel posnemati našega Črtomirja in se lotevati boja brez upa zmage. Da bi predsedniški položaj za socialiste ubranil vsaj njegov ministrski predsednik Valls, ni posebej verjetno. Vse kaže, da se bosta zato tam sredi pomladi najbolj udarila neki drug Frančišek in Le Penova Marina. Oba se bosta skušala, kot kaže, obešati na poglavja iz Američanovega učbenika in oba bosta prejkone stavila na prijateljstvo z uralskim Vladom. Bog nas obvaruj, če bo njuna, pri vsakem po svoje zasukana “konservativna revolucija”, videti kot njegova.

Ampak najbolj pestro utegne biti na Nemškem. Že zdaj je videti, da se bodo tamkajšnje sicer šele jesenske volitve sprevrgle v glasovanje, med katerim bo večina volivcev na lističu videla le ime mame Merklove, in se bo odločala zgolj o tem, ali jo hoče še naprej gledati na kanclerskem stolčku. Angelci takole na prvi pogled ne kaže slabo, saj so njeni črni še zmerom daleč pred vsemi ostalimi, pa tudi upravičeno slabi spomini na iskanje porjavelih rešiteljev v preteklosti so veliko bolj živi kot kje drugje. Zato se vsaj za zahodni del države zdi, da ne bo tako zlahka planil v objem popolnih neznancev, kot so to naredili v Ameriki. A kadar se volitve, če ne potekajo ravno v Turkmenistanu, spremenijo v referendum o zgolj enem človeku, se zna zgodba hitro slabo končati. Če ima volivec za nameček še občutek, da je za tem človekom ves politično-medijski mastodont, kakor se je primerilo nesrečni gospe Clintonovi, je še slabše. In že zdaj si je moč predstavljati duhamorno poletno ponavljanje gesel “Angelca ali smrt” iz vseh mogočih zvočnikov od Berlina do Stuttgarta in od Tokia do Ženeve. Znabiti, seveda, da bodo pod temi gesli klecnili prenekateri po duši v bistvu zeleno, rumeno ali celo rdeče in temno rdeče naravnani volivke in volivci, toda zavoljo izkušenj z Otoka in z onkraj luže nihče ne ve, kako se bo odzval povprečni konservativec. Da je njeno ladjo čisto na začetku petelinovega in volilnega leta zapustila Steinbachova Erika, Angelce sicer ne bi smelo preveč razžalostiti, saj je gospa dolga leta predvsem motila nemško-poljsko slogo. Poleg tega niti ob podmerskem “maminem” dosežku ni verjetno, da bi črni in rdeči skupaj ostali brez večine. Pravzaprav utegnejo ravno rdeči potegniti iz rokava tistega asa, ki bo kos Angelci in ki mu hkrati ne bo treba zavijati v nedovoljeno smer.

16 KOMENTARJI

 1. Jaz tega asa iz rokava SPD zaenkrat ne vidim. Zunanji minister je sicer bolj priljubljen od predsednika SPD Gabriela; ampak Merklova ima za kanclerko čez 50% preferenc, Steinmaier pa niti pol toliko. Nekaj se govori o Martinu Schulzu, ki po mojem nima šans. Je energičen, ni pa simpatičen.

  Mislim, da ima Angela Merkel lepe možnosti za novo zmago. Verjetno ( vsaj ankete tako kažejo, pridobila je precej sredinskega in celo levo-sredinskega volilnega telesa) celo boljše kot na prejšnjih volitvah, ki jih je dobivala. Nedvomno bo CDU relativna zmagovalka. Dvomim, da bi se SPD raje odločila za koalicijo z die Linke. Ali celo z AfD. Z Zelenimi bi eventuelno lahko šla CDU enako kot SPD.

 2. Jaz sem tudi med tistimi grešniki, ki malo manj konfliktnosti med Washingtonom in Moskvo, med administraciji Trumpa in Putina, kot zadnja leta ( recimo oba Obamova mandata) vidijo kot dobrodošlo možnost. S podobnimi zadržki kot jih ima Maver. Ukrajina, Baltik, Poljska se ob tem ne morejo počutit najbolje.

  Ostale Trumpove napovedi me prej kot ne navdajajo z nelagodjem. Odnos Trumpa do Mehike. Njegov odnos in odnos njegovih ljudi do sporazuma z Iranom. In do sporazuma s Kubo, kjer je bil boter papež Frančišek. Dveh redkih dosežkov Obamovega mandata. Bo res šel to dvoje anulirat?

  Potem odnos do izraelsko-palestinskega konflikta, kjer je ves svet, tudi zahodni svet, na poziciji podpore two-state-solution ( kar je bila desetletja tudi ameriška uradna politika), medtem ko Trump zaenkrat napoveduje brezpogojno podporo Netanyahuju, ki dela vse proti takšnemu mirovnemu dogovoru. Ne vidim, kako bi se kaj dobrega in miru podobnega iz take politike izcimilo …

  Zaskrbljuje tudi napoved umika ZDA iz podpisanega pariškega doogovora glede omejevanja toplogrednih emisij. In, sicer internopolitično, zaskrbljuje, če bo res ukinil zdravstveno zavarovanje 20 milijonom Američanov, ki so ga dobili preko Obamacare. Vem da mnogi republikanci to hočejo – ampak, bo res šel tako daleč?

  • Odnose z Mehiko bo izboljšal, v to sem prepričan. Tem toplogrednikom bo vsaj v prihodje zaprl vrata svojega kabineta, kar je zelo za pozdravit. Obamacare pa je vprašanje, ta projekt je menda že propadel in ne deluje.

   • Ne deluje? Menda je komplicirano in mnoge stane več kot doslej. Ampak 20 milijonov ljudi, ki so bili brez zavarovanja in ga zdaj imajo, ni mačji kašelj.

    Glede toplogrednih emisij je seveda s tabo nemogoče diskutirat. ( Najbrž bi tudi trdil, da zrak, ki ga vdihavajo v kitajskih mestih posebej pozimi, ni noben problem.) Ampak vendar, tudi če nič ne bi bilo res glede nevarnosti klimatskih sprememb- a ne vidiš, da so fosilne industrije in tehnologije zastarela reč, da za neko nacionalno ekonomijo ne bo dobro, če so bo še bolj naslonila na njih, na nafto in premog, bila od njiju še bolj odvisna?

    • Fosilna goriva se že sedaj na veliko nadomešča. Nafta je pa res predragocena da bi jo v peč zlival.
     Onesnaženje nima veze s “toplogrednimi plini”, ki so spet ti pravim, izmišljotina. Nikoli dokazana izmišljotina.
     O klimatskih spremembah tako še vedno nimamo pojma zakaj in kako.

    • Fosilna industrija, da je zastarela?

     A tisa peščica električnih avtomobilov, ki imajo problem pozimi, misliš, da bo popolnoma nadomestilo fosilne avtomobile?

  • Raul Castro nič ne kaže da bi sprejemal ponujeno roko.

   Izraelci so kar umirili palestince. Tam iz Gaze ne letijo več rakete tako kot prej. Čas bi bil za kakšen dogovor. A zdaj so v Parizu imeli konferenco, na katero ni nihče prišel. Ne ena ne druga stan. Čudno so to zaštrikali.

   Trump se bo predvsem šel gospodarstvo in boj proti terorizmu. Vse drugo bo sekundarno.

  • Rešitev dveh držav muslimanom ni v interesu, še posebej ne Arabcem in Perzijcem.

   Arabci hočejo vse Jude mrtve, in izbrisati državo Izrael iz sveta.

   Najbolje je brezpogojno podpirati Izrael.

 3. Na dlani je, da je Merklova s svojim povabilom emigrantom oz. beguncem, povzročila razpad Evrope, to je izstop Velike Britanije iz EU in zagraditev meja Evrope.

  To je resnično velika katastrofa!!!

 4. Vendar se Merklova danes obnaša kot življenjske logike in ugotavljanja vzrokov ter posledic ni več, da je to preživela stvar.

  Za njo in Bruselj je danes pomembno le sprenevedanje in tiščanje glave v pesek ter rinjenje v napačno smer, ki bo Evropo dokončno pokopala – institucijsko in kulturno. Ugasnil bo tudi evropski mir in sožitje.

 5. Naši oblastniki pa eno govorijo, drugo pa počnejo. Tako kot v starih totalitarnih časih.

  Čeprav govorijo, da bomo krepili odnose z razvitimi državami Evrope ( Pahor je to zagotavljal še pred dnevi), se nenehno poglabljajo odnosi z Rusijo.
  Danes je tam Židan, čez par dni tudi Pahor. Očitno se pripravljajo na razpad Evrope in je treba najti nadomestne zaveznike.

 6. Morda propad Evrope še ni pred vrati, razen če ostanjo v sedlu tisti, ki so vse to zakuhali.

  Potrebni bodo politiki drugačnega kalibra, kot sedanji uradniki. Bomo videli, morda jih bodo razmere prignale na površje.

  • Na njeno srečo je ne volijo Slovenci. Ki je zanesljivo ne bi izvolili. Med Nemci ima trenutno Angela Merkel okoli 55% podpore. Noben drug politik niti 30%.

   AfD, ki navdušuje Slovence, posebej desne publiciste, ima 12% podpore.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite