Andrija Hevka, Domovina: Večina Slovencev ne razume, kaj se dogaja v Ukrajini

0

Ob vstopu v prostore društva Ljubljana-Kijev nemudoma zagledam dva lesena ščita, enega z ukrajinskim grbom in drugim s podobo ukrajinskega velikega pesnika Tarasa Ševčenka. Pri slednjem mi pritegne pozornost napis »Огонь запеклих не пече«.

»Le vkup, le vkup uboga gmajna, so slovenski kmetje vzklikali, zato, da bi si dali moč,« mi je predsednik društva Andrija Hevka nemudoma razložil zapis. »To so besede, ki jih uporabljaš, ko veš, da boš zmagal, da ni druge alternative.« Ponosno je dodal, da sta ščita v prelomnih trenutkih februarja 2014 na glavnem trgu v Kijevu držala člana društva.

Ljubezen Andrija Hevka do svojega naroda, jezika in zgodovine se je odražala v celotnem najinem pogovoru. Preko dejavnosti društva jo želi gojiti tudi z drugimi.

Lahko na kratko predstavite vaše društvo. S čim se ukvarja, kaj je njegov namen?
Poglavitni namen je povezava dveh držav, dveh sorodnih narodov, Slovanov, ter boj proti propagandi, ki je zelo huda. Želimo širiti resnico, tudi preko spletne strani situacija.si, kjer tisti, ki stran berejo, vedo, da bodo našli objektivno resnico.

Koliko Ukrajincev je v Sloveniji?
Uradno jih je prijavljenih okoli štiristo, vendar je to netočna številka, saj se jih veliko skriva, se ne javljajo, zato se bolj realne številke gibljejo med tisoč in tri tisoč.

In zakaj se skrivajo?
Ker ni priljubljeno biti Ukrajinec, sploh pa Ukrajinka. Slednja takoj dobi neprijetno konotacijo, čeprav sam še nisem naletel na nobeno »lahko«. Toda stereotip je stereotip. Velika tragedija je tudi, da je več kot polovica ljudi, ki rečejo, da so Rusi, Ukrajincev z ukrajinskim državljanstvom.

S kakšnimi razlogi se priseljujejo ravno v Slovenijo?
Kot prvo bi dejal ekonomska negotovost, saj v Ukrajini ni služb ali pa so plače izredno nizke. Želijo zbežati in vidijo, da je Slovenija slovanska država, poskusijo in ugotovijo, da je tu življenje boljše.

S kakšnimi težavami srečujejo ob urejanju življenja v Sloveniji?
Večkrat se morajo zateči k delu na črno, predvsem ženske so prisiljene marsikaj delati. Tudi ni preprosto priti do slovenskega državljanstva, pridobitev lahko traja več let. Če se Ukrajinke poročajo s Slovenci, je v Sloveniji ogromno procedur, v katerih preverjajo ali se bosta zares poročila ali je je poroka samo fiktivna. Velika težava je tudi v mentaliteti, saj se Ukrajinci, ki pridejo v Slovenijo, bojijo lastne sence, saj se ne želijo in se ne smejo izpostavljati.

Kako Ukrajinec, ki se preseli v Slovenijo, vidi naš narod?
Vidi zaprte ljudi, s katerimi se ne da družiti, do katerih nima dostopa.

Kakšen odnos čutite, da imajo Slovenci do Ukrajincev, tudi v primerjavi z odnosom do Rusov?
Ukrajince vidijo kot »nebodigatreba«. Devetdeset odstotkov Slovencev sploh ne razume, kaj se dogaja v Ukrajini. Ukrajino doživljajo kot del Rusije, kljub temu, da je Ukrajina velikanska država, v kateri živi ogromen narod. Deloma verjetno zato, ker so Ukrajinci tako skromni, da se v primerjavi z Rusi ne znajo uveljaviti.

Pogovarjala se je Veronika Snoj, več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.