MATH, pa ne gre za matematiko

6

Andrew Yang: MAKE AMERICA THINK HARDER and TRULLY HAPPYNajbrž so že vsi bralci videli čepico s ščitkom, na kateri Donald Trump obljublja: MAKE AMERICA GREAT AGAIN. Kot profesor fizike sem postal pozoren na čepico, ki ni rdeča (republikanci), pač pa modra (demokrati). Na njej piše: MATH.

Gre za enega izmed predvolilnih predmetov, s katerim želi postati prepoznaven Andrew Yang. Seveda je njegov cilj kar predsedniški položaj na volitvah 2020. Pot do tja je dolga. Prav tako pa je bila dolga pot njegovih staršev. Pred letom 1970 sta zapustila Tajvan in se za stalno naselila v ZDA, kjer sta se tudi spoznala. Oba sta bila zaposlena kot računalnikarja. Pri tem je (oče) Yang prijavil na desetine patentov.

Andrew ni šel po njuni poti, študiral je politične vede in pravo. Več let je uspešno vodil organizacijo za spodbujanje podjetništva. Tako dobro, da je dobil celo dve priznanji, ki ju je podelil sam Obama (2012, 2015). Medtem se je poročil in ima dva otroka. Navkljub uspehom pri tem delu pa je podvomil, če je to res pravi odgovor na izziv, ki ga prinaša razvoj.

Trump je na izziv odgovoril tako, da je obljubljal, da bo spet pripeljal delovna mesta nazaj v ZDA. Yang pa pravi, da to ni prava pot. V nekaj letih nas po njegovih predvidevanjih čaka velika sprememba, ki bo posledica avtomatizacije, tako da bo mnogo sedanjih delovnih mest odveč. In svojo domovino bo lahko pripravil na to spremembo, če bo postal predsednik.

Andrew Yang obljublja univerzalni temeljni dohodek poudarja pomen družine

Ena izmed njegovih obljub je tudi univerzalni temeljni dohodek. Vsak Američan naj bi prejemal 1000 USD na mesec, kar je sicer pod pragom revščine. Seveda poudarja, da nikakor ne gre za komunizem ali socializem; podjetja bodo še vedno ostala v zasebni lasti. Ne bodo pa si več privoščila tega, da bi rast plač tako močno zaostajala za rastjo dobičkov, kot se dogaja zadnja desetletja. Premalo plačano delo bo delavec preprosto odklonil.

Zanimivo je, da poudarja pomen družine. Zaveda se, da je za družbo najceneje, če otroci odraščajo v varnem okolju, ki ga predstavljata dva starša. Prav zato namerava kar precej pozornosti nameniti tudi brezplačnemu zakonskemu svetovanju. K temu lahko prištejemo še plačano porodniško, pa tudi dodatne predmete v srednji šoli, ki bi pomenili učenje za življenje (finančna pismenost, medčloveški odnosi …).

Namigne še, da bi morali imeti učitelji večje plače. Seveda pa na drugem mestu prizna, da bo družba (ali podjetja) plačevala več le za tista opravila, ki jih ne maramo. Tam zapiše, da za učiteljski poklic to ne velja. Kakšnega posebnega pomanjkanja v pedagoškem poklicu na oni strani luže pač ni.

Seveda se dotakne še zdravstva, velikih korporacij, ki v ZDA ne plačajo nobenega davka, vojske … Več o tem bo radovedni bralec sam poiskal na spletu.

Univerzalni temeljni dohodek danes zbuja dvom, čez čas bo postal samoumeven

Končajo z zapisom iz leta 1939. V dveh slovenskih časopisih smo lahko prebrali naslednje besede:

«Da je alkoholizem v zadnjem času v Franciji tako narasel, je zasluga ljudske fronte. Vlada ljudske fronte je vpeljala 40 urni delavni teden pet delavnih dni po osem ur in tako so delavci dva dni v tednu praznovali. En prost dan so delavci še znali kako izrabiti doma in v družini, drugega pa so večinoma prebili v gostilni.«

Bi danes kdo z desnega pola še trdil, da bi bilo smiselno obvezno delati več kot 40 ur (šest dni na teden)? Morda gre za podobno stvar pri UTD, ki bi ga dobivali vsi državljani. Danes zbuja dvom, čez čas bo lahko postal tako samoumeven, kot je bilo skrajšanje dela na 40 ur.

In čisto za konec. MATH pomeni Make America Think Harder. Nekateri pa pravijo: Make America Trully Happy ali pa kar Monthly Allocation: Ten Hundreds.

6 KOMENTARJI

 1. Bistvo ameriškega načina življenja je, da naj vsak sam poskrbi zase. Na tej osnovi temeljijo tudi njihovi gospodarski uspehi. UTD je tipični socialistični ukrep, ko za posameznika poskrbi država. Močno dvomim, da bi kaj takšnega podprla večina ameriških volivcev. To je zunaj okvira njihovega razmišljanja.

  Je pa Obamina administracija precej pripomogla k socialistični miselnosti tudi v ZDA. Če bi se tudi v ZDA prijel socializem, bi to pomenilo konec ZDA kot gospodarske velesile.

 2. Navodila Stvarnika za srečno družbo:
  Kajti ko smo bili pri vas, smo vam dali tole navodilo: kdor noče delati, naj tudi ne jé. (2 Tes 3,10)

 3. UTD (socializem 2.0) je kot heroin, ki ga bodo vladajoči dali, da zasužnijo ljudi. Nihče ne bo več delal, odvisni bomo od vlade, kruh v trgovini pa bo 10€+, na vodovodarja pa bomo čakali leta.. Ja kdo pa bo opravljal poklice ki so slabo plačani, a potrebni? Prejemniki UTD že ne, če pa že, pa za astronomsko ceno. Stvari bodo tako drage, da UTD ne bo več pomagal, davkov ne bo več mogoče pobirati, ker ne bo poslovanja.. oblast bo začela tiskati denar, da bo izplačala UTD, nato bo hiperinflacija uničila UTD. Ljudje pa bodo z revolucijo inštalirali socializem 3.0, tokrat zares tapravega 😉

  Presenečen sem nad Časnikom, da je začel promovirati socializem.

  • “oblast bo začela tiskati denar”

   To delajo že sedaj. Tiskajo sicer ne, ampak se izmišljujejo bite v nekem računalniškem spominu.

  • No.teodor,ni potrebno povsod videti strahov.
   Najprej:nihče ne bo opravljal SLABO plačanih poklicev-treba jih bo namreč bolje plačevati. Le od kod vam ideja,da so sploh potrebni slabo plačani poklici?
   Pa še:malikovanje nenehnega dela je čisto pravo malikovanje. Ravno socialisti so ga postavili za malika(primerjaj ime našega osrednjega dnevnika) revnemu ljudstvu seveda-sami pa so si ravno od njihovega suženjskega dela dali izplačevali neuradne! take in drugačne UTD in si jih še danes.

Comments are closed.