Andrej Tomelj: Petdeset let društva Consortium musicum

1
Petdeset let društva Consortium musicum

Praznujemo zlati jubilej, petdeset let, kar ni malo ne v življenju človeka ne v delovanju kulturnega društva. Petdeset let neprekinjenega dela, vaj, koncertov, snemanj, tekmovanj, gostovanj – nemogoče bi bilo vse našteti, kaj šele natančno opisati. V petdesetih letih je v zboru sodelovala množica pevcev in pevk, solistov in instrumentalistov. Nekateri od članov zbora so vztrajali  več desetletij, drugi le krajši čas, vsem pa je skupno zavedanje, kako neizmerno nas bogatijo vrhunske glasbene stvaritve in spoznanje, da se vloženi čas in trud vedno izdatno obrestuje.

Pred petdesetimi leti je dr. Mirko Cuderman z veliko mero korajže in znanja ustanovil društvo/zbor, ki je bil tedaj nekaj posebnega, saj je gojil predvsem poustvarjanje vokalno-instrumentalne glasbe, ki je bila v Sloveniji prezirana ali celo preganjana. Na prvem koncertu, ki je bil v Idriji ob posvetitvi nove župnijske cerkve, je bil izveden oratorij G. F. Händla Mesija. Rdeča nit oratorijske glasbe se je s tem veličastnim delom začela odvijati in se odvija v današnji praznični dan, ko je Mesija znova pred nami.

Petdesetletno ustvarjanje zbora Consortium musicum bi lahko razdelili na tri obdobja. V prvem je poleg vokalno-instrumentalne glasbe zbor gojil tudi a capella petje in na tekmovanjih dosegal najvišja priznanja. S tekmovanj Naša pesem se je zbor iz Maribora vedno vračal z zlato plaketo. Zbor je velikokrat gostoval na Koroškem, Goriškem in Tržaškem ter tudi v Lorettu, Rimu, Todiju in Bratislavi. Pomembna dejavnost zbora je bila zvočno snemanje. Večina glasbenih posnetkov na vinilnih ploščah v zbirki Musica sacra slovenica je iz tega časa. Posnetki sakralne glasbe zbora Consortium musicum so v številnih slovenskih domovih žlahtnili praznovanja cerkvenih in družinskih praznikov.

V drugem obdobju je zbor redno sodeloval s profesionalnimi glasbeniki. Nastopi v abonmajskih koncertih Slovenske filharmonije so postali osrednja dejavnost zbora. Pri mogočnih vokalno-instrumentalnih delih, ki zahtevajo številčen mešani pevski zbor, je zbor Consortium musicum sodeloval s Slovenskim komornim zborom, Radijskim komornim zborom in tudi nekaterimi drugimi poklicnimi in ljubiteljskimi zbori. RTV Slovenija ima v arhivu številne zvočne pa tudi video posnetke teh koncertov. Omeniti velja tudi sodelovanja s slovenskimi  profesionalnimi glasbeniki v Zagrebu, Varaždinu, Nürnbergu, Salzburgu, Gradcu, Raveni in Bruslju. Zbor je bil tako rekoč vsestranski, saj je uspešno koncertno uprizoril tudi nekaj oper in operet. Med številnimi državnimi proslavami, na katerih je zbor sodeloval, je potrebno izrecno omeniti slovesno razglasitev samostojnosti Republike Slovenije 25. junija 1991.

Z odhodom gospoda Mirka Cudermana v pokoj in novim zborovodjem gospodom Gregorjem Klančičem se je pričelo tretje obdobje. Zbor je koncertiral v Sakralnem abonmaju, udeleževal se je pevskih revij in nadaljeval s sodelovanjem na Gostičevih dnevih na Homcu. Med številnimi koncerti velja izrecno omeniti krstno izvedbo in ponovitve Missonovega Slovenskega vojnega requiema. Bogat glasbeni arhiv društva in osebni arhiv dr. Cudermana je bil preseljen v obnovljene prostore uršulinskega samostana v Ljubljani, kjer deluje pod okriljem Javnega sklada  RS za kulturne dejavnosti in je dostopen javnosti.

Spodobi se, da se ob obletnici Društva Consortium musicum spomnimo številnih dirigentov in solistov pa tudi koncertnih mojstrov, s katerimi smo sodelovali. Naštevanje in razvrščanje po pomembnosti je nehvaležno, pa vendar poskusimo: Riccardo Muti, Hartmut Haenchen, Valerij Gergijev, Milan Horvat, Bernarda Fink, Marko Fink, Marjana Lipovšek, Janez Lotrič … Vrsto let je bil med solisti tenorist Lojze Uran, danes ljubljanski nadškof v pokoju. Koncertna mojstrica na večini koncertov je bila Vera Belič.

Ne zamudimo priložnosti, da se spomnimo neposrednih sodelavcev obeh zborovodij. To so korepetitorji in organisti ter člani upravnega odbora društva. Njihovo požrtvovalno delo je običajno v koncertnih dvoranah skrito pred očmi in ušesi javnosti. Korepetitorji in organisti: Nataša Valant, Tomaž Kranjc, Matej Voje, Cecilija Kobal, Elena Boljubaš, Boža Dornik, Polona Gantar in Tatjana Kaučič… Na mestu predsednika so se zvrstili: Edi Majaron, Tomaž Rott, Srečo Valant, Renata Oberstar, Jernej Weiss, Bojan Mehle in Petra Nagode. Tajniki so bili: Janez Kranjc (dolgoletni tajnik in edini ustanovni član zbora, ki še vedno prepeva), Klemen Weiss, Klementina Homšak, Miha Cerar in Matija Podgoršek. Za dolgoletno požrtvovalno blagajničarko in računovodkinjo Marijo Nagode je posel prevzela Helena Beber.

Osrednja zahvala za petdeset let delovanja društva in zbora Consortium musicum gre seveda Mirku Cudermanu, doktorju muzikologije, človeku navdiha in spretnemu organizatorju, prevajalcu oratorijskih besedil v slovenščino, dolgoletnemu umetniškemu vodju in zborovodju. Zahvala gre tudi njegovemu nasledniku prof. Gregorju Klančiču, ki v spremenjenih okoliščinah nosi težko breme vodenja zbora.

1 komentar

  1. Iskrene čestitke! Velik prispevek k bogatitvi slovenske kulture in k utrjevanju slovenske identitete.

Comments are closed.