Andrej Fištravec je novi župan Maribora

8

Volivci in volivke so v Mariboru največ glasov oddali za Andreja Fištravca, ki si je tako že v prvem krogu uspel zagotoviti županski stolček. S številom prejetih glasov novi župan pač ne more biti posebej zadovoljen. Od 92.744 volilnih upravičencev, ki so imeli pravico glasovati, jih je podporo novemu županu izrazilo le 15.500. Številka, ki je ob vsega 32,15 odstotni volilni udeležbi zagotovila gladko zmago. Natančni, sicer še vedno neuradni podatki o poteku volitev so navedeni na tej povezavi. Glede na dosežen rezultat o ostalih kandidatih nima smisla izgubljati besed.

Nizka volilna udeležba vsekakor ni navdušila tistih, ki na številu volivcev gradijo legitimnost samega izbora. Ob prejetih nekaj več kot 16 odstotkih glasov vseh upravičencev, imajo ti več kot dovolj razlogov za razpravo. Recimo, v kolikšni meri je dani rezultat slika siceršnje porazdelitve preferenc do posameznih kandidatov oziroma, bi višja volilna udeležba v čem sistematičnem spremenila končni rezultat? Seveda je vprašanje tudi, v kolikšni meri imajo posamezni volivci sploh jasno izražene preference do posameznih kandidatov oziroma strank. Ali je pač končna odločitev stvar dnevnega navdiha. To so vprašanja, s katerimi bi se naj v vsakem primeru bolj ukvarjali v samih štabih kandidatov, ostalim pa pomenijo prostor za bolj kot ne (brez)plodna razglabljanja. A eno je gotovo, lojalnost strankarskih baz ni na tisti ravni, kot bi si jo želeli v strankah. No, še večjo klofuto so dobili vsi tisti, ki so verjeli v tezo, da pomenijo protestirajoči na ulici, katerih predstavnik je konec koncev bil Fištravec, reprezentativnost vsega volilnega telesa oziroma vseh občanov. Zmotili so se!

Andrej Fištravec? Že od nekdaj član Liberalne akademije, to je miselnega trusta, ki je pomenil podlago delovanja LDSa. Že ob paradiranju po mariborskih ulicah mi je v oči padla ideološka monolitnost trojke, ki je zasedla govorniški oder – Andrej Fištravec in Boris Vezjak kot člana Liberalne akademije, Tone Partljič kot nekdanji poslanec LDSa. Uvajanje idej komunizma se ni še nikjer obneslo. To že nekaj časa spoznavajo tudi Kitajci, ki vsaj na področju gospodarstva vse več področij maoizma zamenjujejo z elementi trga. Tudi izbira novega kitajskega vodstva se zdi skladna temu premiku v ekonomski paradigmi.

Manifest Skupaj za Maribor, ki ga je novi župan sooblikoval, se na kratko bere kot pamflet idej socializma 21. stoletja, kot se ga gredo v nekaterih državah Latinske Amerike. Na primer: zemljo tistemu, ki jo obdeluje; soodločanje vseh občank in občanov, po možnosti kar na samih trgih in mestnih ulicah; podpiranje ideje samooskrbe na vseh možnih področjih; ideje delavskega samoupravljanja; ustanovitev občinske banke dela. Sem imel občutek, da je ljudsko vzklikanje na trgih in ulicah domena afriških okolij, kjer množice vpijejo vsakemu, ki se pripelje na vojaškem džipu.

Da je pri političnem udejstvovanju treba diskontirati povedano iz predvolilne kampanje, je splošno znano. Pa bo prav zanimivo videti, kaj od zgoraj omenjenega bo uspelo županu izpeljati. Mariborčanom bi privoščil, da čim manj, saj politični program, ki je k nam prijadral iz obubožanih držav Bolivije, Venezuele in Kube ni tisto, na čemur bi lahko utemeljili uspešnost delovanja okolja v sodobnem času. Poleg tega pa ne gre spregledati, da je moč države vedno, zmeraj in povsod v pozitivni povezavi s stopnjo korupcije in osebnega okoriščanja. Če se mislijo ljudje na občini dejansko vpletati v vse pore družbenega in gospodarskega življenja v mestu, to na koncu ne bo prineslo niti tistega osnovnega, proti čemur se je govorilo, to je korupcije.

Sicer pa, eksperiment je tukaj, koliko bo šlo tudi za efektivno spremembo, bo pokazal čas. Če bo dejansko zaživel, kot je načrtovan, bo lahko projekt novega župana pokazal svojo vrednost. Že res, da je napovedovati prihodnost nehvaležno, saj se lahko precej hitro zmotiš. A vendar, če je zgodovina dober pripomoček za oblikovanje pričakovanj, potem so se v Mariboru odločili podpreti ideje slabe prakse, ki ljudem ni prinesla drugega kot še večje bede. Nanovo izvoljeni bodo imeli s pristojnostmi, ki jih prinaša mesto župana in svetnika, vso možnost to sliko obrniti in pokazati, da je tudi to lahko način za dvig življenjskega standarda. V nasprotnem pač mora takšno okolje nazadovati, sam eksperiment pa dopolniti fond politik slabe prakse.

Kolumna je objavljena na Steinbacher media.


8 KOMENTARJI

 1. Kot vidim je v Mariboru ekonomska kriza že več kot 25 let – hiranje in propad TAMa, Metalne, celotne tekstilne industrije in še marsičesa. Pomladna politična opcija žal ni uspela v četrt stoletja “sfabricirati” niti mnenjskih voditeljev z ustvarjalnimi idejami, katerim bi ljudje prisluhnili in verjeli.
  V takšnem okolju pač vsak malo politično spreten čriček, lahko postane slavec.
  Malo več samokritičnega samoizpraševanja v pomladni opciji bi ne škodilo.
  Pri sls so dokazali, da je možen politični premik in prišli do 10. mandatov brez udrihanja po potencialni zaveznikih in se je na koncu sfižilo.

 2. Iz dežja pod kap so prišli neumni in skrajno naivni mariborčani.

  Najslabše kar se jim lahko zgodi je, da so dobili FDVjevca, ki je idejni sopotnik Vesne Godine in lažnih liberalcev iz LA pod vodstvom “pedagoga” darka Štrajna.

  Kolikokrat rabijo Slovenci obrat nazaj v komunizem, kolikokrat rabijo doživeti spet lakoto in totalno bedo – da bodo končno spoznali da so tako socializem kot komunizem GOSPODARSKO ŠKODLJIVA in neučinkovita, če že večina noče priznati, da so komunisti zgolj teroristi in množični zločinci , ne pa osvoboditelji in borci za svobodo. Ter fritzl zasužnjevalci, lažnjivci in roparji – ne pa borci za socialno pravičnost. Paraziti, ne pa ustvarjalci.

  • Žal mnogi deklarirani demokrati še po skoraj četrt stoletja niso dojeli, da le z zmerjanjem nekdanjih komunistov in preklinjanjem ne bodo storili nič v smeri demokracije in več človečnosti, da oreklinjanje ni dovolj, da se otresemo senc in vplivov preteklosti. Včasih bi namesto preklinjanja bilo bolje molčati in v miru kaj zmoliti za blagor domovine, ki je še vedno globoko ranjena in je potrebna mnogo potrpežljive ljubezni.

   Dokler nas bodo poskušali demokracije učiti osebe, ki so se šolale v partijskih in vojaških gimnazijah in bili za svojo “predanost idejam socializma” celo odlikovani, je bolj malo realnega upanja za duhovni in materialni napredek.

   • V Rusiji je imel Jelcin v pomoč klasične liberalce, ki so mu naredili načrte gospodarskih reform v totalno obubožani Rusiji, kjer ni bilo v trgovinah niti hrane. Prav tako je bil na Češkem krog liberalnih ekonomistov, zbranih od danes odhajajočega Vaclava Klausa. Na Slovaškem so katoliki skupaj s klasičnimi liberalci naredili najuspešnejše reforme v vzhodno evropski državi pod premierjev Mikolašem Dzurindo. Poljska večinsko podpira katolike in klasične liberalce ( Donald Tusk) in je zaradi tega najuspešnejša tranzicijska država.

    Pri nas pa smo imeli Peterleta ( krščanski socialist), Pučnika ( social demokrat), brata Podobnik ( vaška socialista) in Janšo ( desni komunist) ter večinsko politiko ( LDS, SD), ki je bila prebarvana komunistična politika, ki je v gospodarstvu vpeljala FAŠIZEM.

    In sedaj mi govoriš o nekih idealih in o molitvi in mi prepoveduješ govoriti svobodno, ker s tem “KOGA ŽE” ogrožam v tej državi, kjer večinski mediji in večinsko ljudstvo govori “Resnico”, ki je daleč od resnice. Morda vsaj koga sprovociram, da začne prvič v življenju razmišljati s svojo in ne s Kolektivno glavo.

    • K temu kar je napisal pavel, dodajam le, da bom molil zanj za vse, ki razmišljajo tako kot on.
     Samostojna Slovenija je bila zgrajena na ljubezni do domovine. Sem se sprehodil tudi po Roški v tistih časih in nisem slišal preklinjanja, sem bil poleg na prvem sestanku, ko smo v mojem okolju ustanavljali stranko in Demos in spremljal demosovega župana, ko je prevzel pisarno in posle in se umaknil k svojemu delu in nikoli nismo nikogar zmerjali. Takšne popadljive retorike se ljudje dokaj hitro naveličajo in se odmikajo od politike.
     Včasih je namesto preklinjanja bolje molčati in v miru kaj zmoliti za blagor domovine, ki je globoko ranjena in je potrebna mnogo potrpežljive ljubezni.

     P.S. V Sloveniji pogrešam kakšno stranko po vzoru bavarske CSU – Krščansko socialne unije. Žal pa pri nas mnogi ne ločijo kaj je socialno in kaj je socialistično.

     • Prosim za vaše mnenje kaj je socialno in kaj socialistično?

      Prosim povejte mi kaj je zmerjanje? Kje jaz zmerjam in kje jaz preklinjam?

      Hvala za molitev za mene.

 3. Kakor so si Mariborčani postlali, tako bodo spali. To je vsa umetnost. Sicer pa, naslednje redne županske volitve bodo čez leto in pol, v tem času se bo videlo, ali g. A. F. obvlada še kaj več kot prehranjevanje z mačkami. Sicer pa tudi cela Slovenija ni dosti na boljšem. Medtem ko se je že vsa tekstilna industrija preselila na Kitajsko, z državo upravlja šivilja.

  Je pa izid volitev v Mariboru žal tudi slabo spričevalo tistih, ki so predstavljali alternativo. Predvsem za desno-sredinske stranke, ki so doživele pravo katastrofo.

  • … in v tem času se bo videlo, ali pripovedovalci krjaveljskih mačjih zgodb, obvladajo tudi kaj političnega razmišljanja in vizije, s katerim bi pritegnili volivce.

Comments are closed.