Ana Roš v Vam tako ljubem jeziku: Tempi passati! Zlati časi »bella ciao«.

28
Ana Roš, še nekaj je treba pristaviti v vam tako ljubi italijanščini: »Tempi passati.« Lahko zganjate histerijo, lahko obtožujete vlado, lahko hujskate k uporu, lahko kolesarite po Kobaridu ali Ljubljani – vendar se morate zavedati, da so se časi spremenili.

Oktober 1917, 12. ofenziva soške fronte, preboj pri Kobaridu, čudež pri Kobaridu, bliskovita vojna, beg Italijanov do reke Piave, italijanska sramota. Caporetto (Kobarid) je v italijanščini od velike vojne dalje sopomenka za sramoto. Čeprav so v nadaljnjih mesecih avstro-ogrske in nemške enote shirale in so Italijani prišli na prag Ljubljane, bolečega poraza v 12. ofenzivi Italijani ne morejo pozabiti.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Ana Roš, mednarodno priznani kuharski velemojstrici, se Vam je na TW povsem utrgalo. Začela ste z navedkom »Avanti popolo, bandiera rossa …« in nato v angleščini jadikovala nad neznosnimi razmerami v Sloveniji v času pandemije ter spodbujala k uporu. Sramota!

Prof. Matej Lahovnik je njen napad vljudno zavrnil in jo, strokovnjakinjo za gostinstvo, povabil k sodelovanju v strokovni skupini za premagovanje krize. Medtem ko na njen odgovor še čakamo, naj ne bo odveč kratek komentar o nezaslišanem pisanju znane in uspešne osebe.

Spoštovana gospa Ana Roš, ekstravagantni gostje vam priznavajo, da ste vrhunska kuharica. Zelo dobro se znajdete ne samo v svoji kuhinji, ampak tudi v tisti, v kateri sestavljajo lestvico najodličnejših svetovnih kuharskih mojstrov. Tudi medijsko ste odlično pokriti, zato vas sploh poznam. Čestitke za vse troje.

Ana Roš, podjetnica – komunistka?

Na svojo podobo v javnosti ste se podelali. Oprostite, da vam to povem naravnost in ponavljam, podelali ste se. Razumem, da vam je težko biti brez dela in še teže brez zaslužka, vendar nikakor ne morem razumeti, da kot uspešna podjetnica nerazsodno izzivate s komunistično himno, v kateri s somišljeniki pojete tudi: »Evviva communisma e la libertà!« Nepremišljeno, sramotno, infantilno, shizofrenično!

Morda si po zmagi nove komunistične revolucije obetate posel z Mački in Pepcami ter dinastijo Kim z drugega konca sveta. Ne vem, samo ugibam. Ne znam si predstavljati razpadajoče Hiše Franko v komunističnem raju, ne znam si predstavljati, kako in kaj bi kuhali in stregli gostom izza zahodne meje kot tudi onim iz najbolj oddaljenih koncev sveta, če bi jim demokratična ljudska oblast sploh dovolila pripotovati k vam.

Kaj bi postavili pred goste, če bi klali le enkrat na teden, in to krave, ki se niso mogle več obrejiti, pekli bi eno vrsto kruha, zadruga bi vam dobavljala zelen krompir, žarko mast in uvelo sezonsko solato ter skisano vino.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Bogatin in Lazar

Ob dolžnem spoštovanjem do gastronomskih veščin in užitkov je vendarle treba stvari pogledati še z druge strani. Gostje v Hiši Franko so so ljudje, ki živijo zato, da jedo, ne pa da bi jedli zato, da živijo. Nobena pot, niti tista v kobariško zakotje jim ni odveč in predolga, da zaužijejo nekaj, česar doslej še niso. Vi jim v obojestransko zadovoljstvo kuhate in strežete z novimi in novimi jedmi v neštetih hodih. Ali je v Hiši Franko kdo kdaj pomislil na lakoto v svetu in tudi v nekaterih slovenskih domovih? Verjetno ne. Posel je cvetel, denar se je obračal in pri tem je marsikaj padlo tudi v davčno blagajno.

Dobro, zelo dobro, a zagona hedonističnega  vrtiljaka v času pandemije ne morete izsiliti z danes na jutri, ne zlepa ne zgrda. Res ne dojemate, da se je svet tako rekoč ustavil? Svet, ne »provincia di Lubiana«.

Tempi passati: Svet ne bo več ena sama vas

Gospa Ana Roš, še nekaj je treba pristaviti v vam tako ljubi italijanščini: »Tempi passati.« Lahko zganjate histerijo, lahko obtožujete vlado, lahko hujskate k uporu, lahko kolesarite po Kobaridu ali Ljubljani – vendar se morate zavedati, da so se časi spremenili. Imate smolo, da živite v državi, ki meji na evropski center okužb, da ste zaprti v državi, kjer vlada ne more zanesljivo napovedati, kdaj bo konec epidemije niti kdaj se bo verjetno začel drugi val okužb.

Ne dvomim, da v ekonomski krizi, ki bo sledila zdravstveni, ne bo petičnežev, ki bodo znova našli pot do vas. Računajte pa s tem, da jih bo manj kot pred epidemijo; ne pričakujte več tistih iz daljnih krajev. Svet ne bo več ena sama velika vas, svet bo postal večji, potovanja daljša in napornejša, preboj do Kobarida bo poln ovir.

Časi, zlati časi »bella ciao« – pa ne zaradi sedanje slovenske vlade, ki ni po meri kaviar komunistov.

Foto: Dean Dubokovič/STO

28 KOMENTARJI

 1. Gospa Ana Roš, velikokrat sem bil pri vas, v Hiši Franko. Pa ne bom nikoli več. Tempi passati!

  • Gospa Ana res škoda, da ste sami uničili ugled vrhunske kulinarične hiše Franko, škoda je ogromna!

 2. In kakšna bode od pogroma nad Ano Roš, dodana vrednost države Slovenije?? Ana Roš je mednarodno znana. Omenja jo celo en.Wikipedia. Slovenija se spreminja v diktatorsko državo, kjer ne bo smel nihče več v eksplicitni stiski, niti čivkniti na družabnih omrežjih, če čivk ne bo po godu oblastnim varuhom vsote raznih vrst prisile, s katero oblast drži v pokorščini razred izkoriščanih.

  • Spoštovani Hugo, slovenskega duha in njegove biti ne bodo reševale angleške Wikipedije. Veliko je zaslužnih in tistih, ki ustvarjajo dodano vrednost, pa jih tam ne boste našli. Glede diktatorske države pa: umirite se, poglejte okrog sebe, zazrite se vase in v izrečene besede ter trezno razmislite, kaj širite vi.

   • Kaj širim moja malenkost? Strah pred diktaturo, ki je hkrati tudi strah pred cenzuro? Ana Roš je na svojem Instagram profilu zapisala v angleškem jeziku osebno mnenje o težavah, ki jo pestijo. Kritično je ošvrknila aktualne vladne ukrepe. Kaj vem, morebiti je pred kratkim gledala film Bernarda Bertoluccia, Dvajseto stoletje. Dejstvo je, da so Primorci trpeli pod fašističnim škornjem in je bila zato zaradi socializacije v okolju, kjer je odraščala, podzavestno motivirana, da je v ekspozeju uporabila vendarle anahronistične besedne zveze.

    • Sramota je, da vi ne morete že enkrat iti prek tega fašističnega trpljenja, ki se vam vleče še v današnje čase, vsem zmagam navkljub!
     Sramota je, da se Ana Roš poziva na nekaj, ker je še nedavno veljalo za terorizem.
     Kako se vi bojite diktature in kličete teror?! Ne nakladajte.
     Pri tem se jaz celo strinjam z njo in delim z njo njeno skrb za gospodarstvo in njen posel!
     Povsem neumestna je bila tudi njena opazka o dopustovanju elite, in suicidalnosti odprtja meja s Hrvaško. Povsem nepotrebna!

     Tudi avtorjeva opazka italijanskem porazu na soški fronti je maloumna, če nič drugega. Na desnici se bo treba tudi še veliko naučiti.

     • Pogrom vladi naklonjenih medijev na Ano Roš, zaradi objave njenega mnenja na Instagramu, je za mene pač nesprejemljivo. Sam se soočam z onemogočanjem komentiranja na vladi naklonjenem mediju, spletnem portalu Nova24, ker so moji zapisi kritični. Kritičen sem bil že leta 2008, ko smo mogli brati vladne brezplačnike. Takrat sem celo bentil, da je stranka SDS izgubila volitve zaradi “vsebinskih” člankov v teh brezplačnikih. Za zmago je umanjkalo samo, če me spomin ne vara – 18.000 glasov.

    • Hugo Flander,
     lepo od vas, da boste solidarni z gospo Ano.

     Škoda le, ker bi z enako vsoto denarja, namesto zgolj ene večerje pri njej, lahko najmanj trikrat prespali kjerkoli v Posočju in zraven še jedli ter tako omogočili nekaj zaslužka še komu drugemu, ne le gospe Ani.
     Ampak… izbira bo vaša, seveda pod pogojem, da se bo napoved o vavčerjih uresničila.

     Na tistih koncih vam z okusno hrano postrežejo tudi v drugih gostilnah npr. pri Kotlarju in Fedrigu v Kobaridu, pa pri Jazbecu v bližnjem Idrskem, pa tudi v gostilnah v Zatolminu in v Bovcu… če naštejem le nekaj krajev ob reki Soči, kjer znajo zelo dobro kuhati in vas tudi lepo in prijazno postrežejo, seveda po nižjih cenah kot gospa Ana.
     A čudno, noben od ostalih posoških gostincev se ni javno protivladno pridušal na medmrežju kot gospa Ana. Mislite, da ostalih niso prizadeli ukrepi za zajezitev epidemije?

     Pravilno ugotavljate, da so njena prva ciljna skupina petični tuji gostje. Zato je še toliko bolj smešno, da jih gospa Ana nagovarja s socrealistično govorico komunističnih in partizanskih pesmi.

     Koliko se pa njenih tujih gostov tiče odprtje slovenske meje s Hrvaško? Prav nič.
     In koliko se njenih tujih gostov tičejo naši “liderji”, ki naj bi z odprtjem hrvaške meje sebi zagotovili dostop do obale? Prav nič.

     Zato se nikar ne sprenevedajte. Čeprav napisano v angleščini, je sporočilo famozne kuharice izrecno namenjeno spodbujanju domačih protivladnih protestnikov.

     Seveda ima gospa kuharica pravico na svojih profilih pisariti, kar hoče.
     Ni pa prav, da pri tem laže.
     V Sloveniji nihče ni prestajal “neskončnega zapora”. Izvzemši manj kot mesec dni omejitve na gibanje znotraj meja občin, so pri nas vladali celo blažji ukrepi kot v večini evropskih držav.
     In vendar se med najhujšo zdravstveno krizo nikjer v Evropi protivladni protestniki niso množično spravili na ulice ter kršili vladne odloke, ne da bi jih pri tem policija trdo prijela in strogo kaznovala.
     Pa v tako težkih okoliščinah diktature in cenzure pod avtokratom Janšo menda živimo!

     Gospa Ana je gotovo spremljala italijanska poročila in zelo dobro ve, da so bili Italijani v gibanju omejeni veliko bolj kot mi in v velikem številu, z visokimi denarnimi kaznimi tudi kaznovani za kršitve vladnih odlokov. Vsak dan so njihovi novinarji o tem poročali! Pa Italijani kljub temu niso nič protestirali proti svoji vladi!

     Zato ocenjujem provokatorski zapis gospe Ane le kot domače protivladno trolanje.

     No, kaj pa vi mislite, ali drži, kar je napisala gospa Ana, da smo v neskončnem zaporu in je odprtje meje s Hrvaško samomorilno ter namenjeno le vladnim politikom?

     • Kaj si jaz mislim? Ja, kot slovenski nacionalist(patriot) si mislim, da naša vlada žvižga po notah, ki jih piše prevladujoča politika v Bruslju. Mene, kot discipliniranega Slovenca, je motil odlok o prepovedi prehajanja občinskih meja. Ni me motil odlok, kot tak, ampak njegovo izvajanje s strani represivnih organov. Policija je namreč nadlegovala državljane na “check pointih” in jim pisala globe, medtem pa so se brez težav preko južne meje prebijali ilegalni migranti. Nekatere od njih so policisti ujeli v predmestju Lublane…

     • Odlicno, Vanja. In nekaj strinjanja tudi z g.Hugom. Mislim, da bi slo tudi brez zapiranja v obcinske meje, zlasti, ce bi se vsi obnasali odgovorno in disciplinirano glede socialnega distanciranja, nosnje mask in razkuzevanje. Bolje bi bilo, da bi policija nadzorovala to in ne zganjala represije na cestah.

     • Bolje bi bilo, da bi policija razganjala utemeljeno prepovedana mnozicna zborovanja. Vsekakor tudi ta v petkih po ljubljanskih ulicah, kjer gre za hudo mnozicno krsitev z nevarnostjo sirjenja okuzbe. Tudi socialno distanciranje vidno in neutemeljeno popusca. Razdalje niso ustrezne v lokalih, trgovinah itd. To je problem z vidika epidemije, ne pa prehod obcinske meje v avtu.

     • IF, poleg Švedske tudi Švica dokazuje, da nimate prav. Maske, distanciranje, splošna karantena, vse to so ukrepi za čimprejšnje pozabljenje. Bili so opravičljivi z nevednostjo o epidemiji, sedaj pa niso več.

 3. In kaj bo slavna slovenska kuharica rekla, če se petični domači in tuji gostje, predvsem iz Italije, ne bodo zopet kmalu posedli za njene mize?
  Bo šla v sosednjo državo in še kam na tuje prepevat ‘avanti popolo, bandiera rossa…’ in  ‘bella ciao’, zraven pa za večji samopromocijski učinek dodala še ‘evviva il comunismo’?

  Zakaj naj bi bilo odpiranje meje s Hrvaško suicidalno? Kaj je s to pripombo mislila gospa Ana – da bo to dejanje ubilo domači turizem ali kaj?
  Ali bi, kljub ugodnim epidemiološkim razmeram v obeh državah, morala Slovenija, po prepričanju ambiciozne kuharice Ane, mejo s Hrvaško odpreti šele ob svetem Nikoli?

  Če se kaj zdi v sedanjih razmerah “suicidalno”, bo to kvečjemu 3. junija, ko bo tudi italijanska vlada končno odprla svoje meje. Namreč, ravno iz Italije še zmeraj grozijo množični vnosi smrtonosnih okužb v sosednje države.

  A če boste vprašali Novogoričane in Brice, bi oni mejo z Italijo dokončno odprli že včeraj.

  Pripombe o “neskončnem zaporu” in o “samomorilni” odločitvi za odprtje meje s Hrvaško, zato da “bodo lahko naši voditelji uživali poletne počitnice”, so mocno pretirane in služijo le lažni socrealistični gledališki predstavi gospe kapitalistke Ane, ki jo je vélika kuharica namenila realsocialističnim gledalcem na kolesih.

  Vlada menda načrtuje, da bi v slovenskem turizmu spodbudila obisk domačih gostov s ponudbo vavčerjev.

  Mislim, da bodo, v luči te vladne odločitve, zares suicidalne le visoke cene lično okrancljanih krožnikov gospe Ane, saj bo predvidena vrednost enega vavčerja komaj zadoščala za pogrinjek z večerjo pri gospe Ani.

  • Instagram Ane Roš je namenjen predvsem njenim gostom. Zavidanje pa jo je sedaj razgalilo pred “vesoljno” Slovenijo. Če dobim vavčer, ga bodem z veseljem potrošil pri Ani, ker mi pokušine njenih dobrot denarnica ne omogoča.

 4. Gospa Ana Ros je lahko izvrstna in mednarodno priznana v pripravi hrane, kar je pa ne odvezuje odgovornosti pri besedah in mislih, ki jih daje v javnost. Prav nasprotno, prav bi bilo, da zna paziti na javni ugled in se izrazati modro in vljudno.

  Ne odrekam ji, da ne zna misliti, ker odlicna in izvirna priprava hrane zahteva razumske kompetence. Da ji v razgledanosti, obcutku za zmernost in zmoznosti abstraktnega logicnega misljenja veliko manjka, pa gospa zal brutalno razodene v par stavkih.

  Komunisticna in revolucionarna ideologija in status uspesne podjetnice in to na nekem elitnem hedonisticnem podrocju za peticneze pac ne gre skupaj. Zaradi svobode, demokracije in kapitalizma je gospa lahko uspesna, v komunizmu bi morda lahko kuhala zlajasti golaz v socialisticni kantini. Njeni mednarodni gosti, predvidevam, ne prihajajo iz komunisticnih Severne Koreje, Venezuele in Kube, ampak iz uspesnih kapitalisticnih drzav, vkljucujoc sever Italije.

  Njene bentenje cez menda skrajno ogrozujoce odpiranje meje s Hrvasko ( kjer je primerov obolevanja in umiranja za covid19 epidemijo celo okoli 3 krat manj kot v SLO) je toliko bolj absurdno, ker sama z dramaticnimi besedami istocasno zahteva, da se odpre meja s Severno Italijo, podrocjem, kjer je bilo okuzb in smrti vsaj 30 krat vec kot na Hrvaskem.

  Mislim skratka, da je gospa mnogo boljsa za stedilnikom kot v politicnem in logicnem razmisljanju in bi bilo zanjo in za Slovenijo bolje, da se, preden taksne in podobne reci vnovic zapise, prej vsaj trikrat uscipne v prst.

    • Ni ti mar za komentarje,kar nekaj po svoje bluziš, sam sebi v brado. Trgaš iz konteksta in braniš enako kot bi komunistično zvezdo branil češ,tudi heniken ima rdečo zvezdo. Ingnorant!

     • Presneto se motiš. Rdeča zvezda mi kot Štajercu, rojenem v Mariboru, ne pomeni nič. Mogoče res “bluzim”. Toda za “bluzenje” so nam mediji ponudili spletne portale. V času “Juge” so me častilci bratstva in enotnosti preganjali kot šovinista, danes pa me malikovalci politike in liderja neke politične stranke, žigosajo kot komunista. To je skregano z logiko, saj izpovedan patriot s komunizmom, že po defaultu ne more imeti nič skupnega.

 5. Ana Roš je posameznica, ki ima pravico do svoje politične opredelitve. To pravico lahko tudi javno izpove. Tako kot imamo mi na desnici pravico do svoje politične opredelitve in jo tudi v javnosti izpovemo. Samo v komunizmu tega nismo smeli. Sramota je, da na Časnik uporabljate stare in preverjene komunistične metode diskreditacije posameznikov, ki imajo drugačno politično opredelitev. Sram vas bodi!

  • Da. Totalitarni komunizem je groznja. Je materialno in mentalno nasilje in zatiranje najhujse vrste. Nihce nima moralne pravice groziti z novo komunisticno revolucijo. Ali pa nacisticno.

  • Jozev kratko in jedernato, pod fašisti je bilo hudo , še huje pa je bilo, ko so po osvobojeni primorski deželi
   začeli rovariti “primorski partizani” – osviboditelji in še danes se pozna iznakaženo domoljubje! Denar, sveta
   vladar ! Neprijetne so zgodbe iz časa fašizma in kasneje komunizma na primorskem, bilo je zelo pestro!
   Zakaj sedaj gospa prepeva bandero…..saj je vendar slovenska primorka! Hej brigade hitite, da kosila ne zamudite ! ?

Comments are closed.