Allahu Akbar

20

Bližnjega vzhoda zadnje dni ne pretresa samo arabska pomlad, ki se dogaja v Siriji. Muslimani so svoj gnev stresli tudi na ZDA. Vse to zaradi filma, ki naj bi bil po njihovem žaljiv do Islama in njihovega preroka Mohameda. Ravno sredi tega vrveža nasilja in krvi pa je Bližnji vzhod doživel tudi močan klic k miru in spreobrnjenju. V Libanonu se je namreč na pastoralnem obisku mudil papež Benedikt XVI.

Reakcije islamskega sveta do ameriškega filma Nedolžnost muslimanov, je enaka kot reakcija pred leti, ko je muslimanski svet norel zaradi karikatur Mohameda, ki so se pojavile v danskih časnikih. Obe reakciji, poleg tega pa verjetno najbolj arabska pomlad, pričajo o tem, da je Islam v močni krizi.

V to ga je pahnila vse močnejša globalizacija, ki svet dela vse manjši in vsak kotiček planeta Zemlje dostopnejši. Tako postajajo različne kulture vse bolj blizu in njihov trk je praktično neizbežen. Islamski svet je v zadnjem odbodbju očitno vse bolj podvržen miselnosti Zahoda, kjer je vidni oblikovalec kulture krščanstvo. Na Zahodu poznamo človekove pravice, svobodo govora, ločenost države in verskih skupnosti, kar je zasluga krščanske miselnosti o svobodi posameznika in njegove osebne odgovornosti pred Bogom. Islam na drugi strani tega ne pozna. Ne pozna človekovih pravic, ne pozna svobode govora, še manj pa pozna ločitev verskih skupnosti od države. Še več, Islam ureja državo, zato jo dela teokratsko oz. totalitarno.

Zoper ta teokratski totalitarizem je vstala arabska pomlad, ki se je navdihovala v zmernem prozahodnem Islamu, ki verjame v demokracijo in je zmožen sožitja in intelektualnega premisleka svojih temeljnih vrednot. Namreč, kakor je v svojih nagovorih na obisku v Libanonu poudarjal papež Benedikt XVI, tako krščanstvo kot Islam v svojem bistvu nosita sporočilo miru. A tega sporočila v Islamu v večini časa žal, ne vidimo. Če je Islam religija miru, zakaj se potem namesto odpuščanja poslužuje nasilja zoper tiste, ki ga zasmehujejo? Čas je, da muslimani in kristjani, kot je dejal papež, končno stopimo skupaj in končamo obdobje nasilja in tako sledimo Jezusu Kristusu, ki ga kristjani priznavamo za Božjega Sina, muslimani pa za preroka, ko pravi, naj molimo za tiste, ki nas preganjajo ter jih blagoslavljamo. Da bi prišlo do takšnega sožitja, je potrebno, tako papež, spreobrnjenje v srcu. Menim, da ob tem seveda tudi temeljit intelektualni premislek o skupnih temeljnih vrednotah obeh verstev, na podlagi katerih lahko gradimo skupno prihodnost kot glasniki miru in ljubezni, namesto sovraštva in nasilja.

Primer dobre prakse sodelovanja je bil v Sloveniji, na primer, skupen nastop proti spornemu družinskemu zakoniku. Da bi Islam in krščanstvo dobro sodelovala, bi moral Islam predvsem opustiti vsakršno obliko patološkosti in ideološkosti. Le takrat bomo lahko oboji z velikim veseljem v bratstvu vzklikali: „Allahu Akbar!“ oz. „Bog je velik!“ in se veselili tudi konkretnih rezultatov Božje revolucije, ki je ljubezen.

Foto: greenteapaperpencil


20 KOMENTARJI

 1. “Da bi Islam in krščanstvo dobro sodelovala, bi moral Islam predvsem opustiti vsakršno obliko patološkosti in ideološkosti.”
  Se zelo strinjam. Ampak isto velja tudi za krščanstvo. Pometite najprej pred lastnim pragom !

  • Govoriš o krščanstvu ali o Krščanstvu? 😉

   Si opazil, da je avtor članka pisal o Islamu in ne o (po celem svetu zelo razširjenemu) islamu?

 2. Vsaj prvi stavek bi bil lahko s kako napako manj. Ce pustimo slogovne stvari in pojavljanje besede “zadnje”, je odveč prva vejica. Predvsem pa slovenscina zanika v drugem sklonu, torej: “Bliznjega vzhoda …” To, mimogrede, ucijo v osnovni soli!!!

 3. Čeprav sta tako krščanstvo kot muslimansvto monoteistični veri, pa se tu podobnost neha in to v temelju: odnosu do Boga in koceptu Boga.
  Beseda islam pomeni podložnost Bogu. Islam ne išče odnasa z Bogom, Bogu je zgolj podložen. Ismalski Bog ni Bog ljubezni, tako človek ne gradi svojega odnsoa z Bogom preko rasti v ljubezbi , kar je pot svetosti. Ker Bog ni ljubezen tudi koncept greha, kot manjko ljubezni ne obstaja.
  Islam kot absolutna podrejenost Bogu v temleju podrazumeva, da je vse človekovo življenje podrejeno njemu, to je sveti knjigi.
  Ker ni odnosa z Bogom, tudi teologije ni.
  Skratka popolnoma drugačna percepcija sveta otežuje iskanje skupnih točk sobivanja.
  Če za kristjane velja, da bliže kot so Bogu , bliže so vsem ljudem (primer Mati Terezija), pa veliko stolkovnajkov trdi, da bolj kot so muslimani “ohlapni” laže je z njimi najti skupni jezik.

 4. A res, Alojz ? Krščanstvo je torej popolnoma neideološka zadeva ? Kdo blagoslavlja vojake, ki pobijajo domačine po Iraku in Afganistanu ? Na katero religijo se je skliceval Bush, ko je poslal vojake tja ?

  • Seveda je neideološka. Ti pa s svojim komentarjem hočeš dokazati, da je ideološka.

   Ti obsojaš Cerkev – tudi v tem komentarju – zato, ker ni podprla tvoje skrajno levičarske ideologije.

   • Alojz ! Ker ti, kakor kaže osnovne stvari niso jasne, ti prilagam definicijo ideologije iz Wikipedie :
    “ideologija kot vrsta prepričanj neke skupine, ki obsegajo vse, od znanosti in religije do vsakodnevnih vrednot omike, ne glede na to, ali so ta prepričanja napačna ali pravilna.”
    Drugače pa si lahko celoten prispevek ogledaš tukaj : http://sl.wikipedia.org/wiki/Ideologija

    Skrajno levičasrtvo si pa vtakni nekam. Prijetno branje !

    • jezni dingdong,

     Vidim, da sem res zadel žebljico na glavico, ker si tako jezen. Kaj čmo. Si skrajni levičar.

     • Kar tolaži se. Si pač čveknil neumnost, to sem ti dokazal, zdaj pa bi z mano na osebni ravni, kdo bo koga. Se mi ne da, najdi si drugega.

     • jezni dingdong, Tvoja jeza ni še noben dokaz. Nobene neumnosti nisem črhnil.

      Ujezil sem te, ker nisem nasedel tvojim pravljicam in sem ti pokazal, da si ti ideološki.

  • Za zločine bodo odgovarjali tisti, ki jih povzročajo. Doktrina Cerkve je jasna. In njena nedolžnost je v Jezusovem nauku; Beri Mt 5, 1-12, in še naprej do konca sedmega poglavja. Cerkev je sveta, v vseh, ki so že pri Bogu in v vseh, ki se na zemlji iskreno prizadevajo biti verodostojni glasniki vesele novice o odrešenju človeka in skušajo izpolnjevati Božjo voljo.
   V pismu Gal 5, 16-26 lahko prebereš, po čem lahko prepoznaš ali človek živi iz duha ali se ravna po delih mesa. Eden večjih zločinov je ljudi soditi in jih javno obrekovati že zaradi pripadnosti neki skupini, veri ali narodu in ne po pravičnem vrednotenju njihovih del. To se namreč začne dogajati, kadar bi kdo rad v naprej očrnil neko skupino ljudi,ker mu tako ustreza trenutna politična situacija in bi rad tako zakril svoje lastne zločine.

 5. Arabska pomlad je naplavila na površje islamistične režime. Zahodnjaki so tu naredili veliko štalo. Kopti lahko kar spakirajo, sirski kristjani pa začnejo pakirati… 🙁

Comments are closed.