Ali se končuje doba antibiotikov?

4

Antibiotikum je biološka snov iz glivic in drugih rastlin, ki zavira in preprečuje razmnoževanje bakterij vseh vrst. Škotski zdravnik in bakteriolog Sir Alexander Fleming (1881 – 1955) je že leta 1928 odkril penicilin s katerim so začeli zdraviti šele leta 1949. Rusko – ameriški biolog Selman Abraham Waksman (1888 – 1973) se je posebno rad zanimal za mikroorganizme, ki živijo v zemlji. Nanje so postali znanstveniki še posebej pozorni leta 1939, ko je francosko – ameriški biolog Rene Jules Dubois odkril v njih snov, ki je ubijala bakterije. Waksman si je izmislil besedo antibiotik, kar pomeni »proti življenju« za kemikalije, ki jih dobimo iz mikroorganizmov in ki ubijajo bakterije. Njegova ljubljenka je bila plesen iz družine streptomyces. Iz nje je 13. avgusta 1943 izločil antibiotik, ki je deloval tudi na gram negativne bakterije, imenovan streptomicin. Za to odkritje je Waksman leta 1953 prejel Nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo. Zaradi velike toksičnosti streptomicina so raziskovali naprej in kmalu odkrili manj toksične tetracikline in jih poimenovali kot akromicin, aureomicin in teramicin. Leta 1974 pa so že izdelali prvi sintetični antibiotik, ki so ga poimenovali s chloramphenicol. Danes vemo, da je veliko bakterij odporna na vse znane antibiotike, še posebej nova super bakterija!

Foto: Wikipedia

4 KOMENTARJI

 1. Če ta članek kaže na verodostojnost tega spletnega časopisa v celoti, potem priporočam uredništvu, da se zamisli in samoukine.

 2. Spoštovani gospod “avsenik on”,

  oprostite, ampak po enem članku, pa naj bo že kakršen koli, se verodostojnost katerega koli časnika v kakršni koli obliki niti pod razno NE MERI!!! Zato je Vaše priporočilo o samoukinitvi uredništva popolnoma deplasirano.
  Zakaj? Zato, ker niste niti z besedico omenili, kaj je v članku tisto,
  kar Vas moti, oziroma kaj je tisto, zaradi česar bi se moralo uredništvo samoukiniti???!!! Povejte vendar, kaj ne drži!
  Sicer pa pogum v roke, podpišite se s pravim in polnim imenom, pa bomo videli koliko je v Vaših “hlačah” bakteriologa, infektologa pa še kaj…!
  Dejstva so pomembna, gospod “avsenik on”, ne pa omalovaževanje, da Prešernovega “Kopitarja” niti ne omenjam.

  Želim Vam lep preostanek dneva.

  Franci Koncilija

 3. Antibiotikum je biološka snov iz glivic in drugih rastlin, ki zavira in preprečuje razmnoževanje bakterij vseh vrst.
  -glivice vsekakor niso rastline, zato ne more pisati in drugih rastlin

  plesen iz družine streptomyces
  Streptomyces je rod (genus) bakterij in bakterije ne sodijo med plesni.

  nova super bakterija
  Katera pa je ta nova super bakterija. Je v sorodu s Supermanom ?

  Vse to ne drži in ne zdrži niti presoje učitelja srednješolske biologije. Žal.

  Verodostojnost se meri po vseh člankih v časopisu, ker malomarnost in ignoranca pri eni temi zagotovo pomeni tudi malomarnost pri ostalih.

  Zgoraj so dejstva, ki jih to ali se podpiše s svojim imenom ali ne sploh ne spremeni.

  Lep dan !

Comments are closed.