Čas je, da se zarečeni kruh začne jesti, sicer bomo jeseni še enkrat volili?

27

Letošnje poletje kar naprej kaplja, pa nobene prave vročine ni. Osebno mi tak tip vremena, ustreza. Nekaj sonca, nekaj dežja, kar je za kmete in tiste, ki se še ukvarjajo z zemljo ugodno. Je pa toliko bolj vroče na političnem parketu, kjer so predčasne volitve premešale figure in nam trenutno kažejo pat pozicijo. Bolj aktivni se zdijo tisti, ki volitev sicer niso dobili, vendar pa bi radi sestavili vlado v povezovanju veliko manjših strank s skupnim sovražnikom. A kako bi se lahko poenotili v iskanju mandatarja, če pa so vsaj nekateri med njimi, še pred nekaj meseci sestavljali koalicijo, ki je predčasno neslavno odšla v politično zgodovino. Saj so se vendar razšli. Skregali, odpovedali drug drugemu, valili krivdo drug na drugega. Kako bi se zdaj lahko poenotili? Zdaj jih skupaj drži le strah, da bi koalicijo uspel sestaviti relativni zmagovalec volitev. To pa je zanje skupni sovražnik. Nekakšno lepilo, ki jih drži skupaj.

Modri ljudje so nekoč rekli, da se zarečenega kruha največ poje. Zdaj se bo moralo zgoditi prav to. Če se namreč ne bo, ne bomo imeli samo politično vročega poletja, ampak tudi jesen, kajti predčasne volitve bodo nujne.

Lahko kadri odstopljene Cerarjeve vlade izvedejo manjkajoče reforme?

Pravijo, da bo preizkusni kamen naslednje vlade zdravstvena reforma. Lahko to reformo izvedejo Cerarjevi, Židanovi in Erjavčevi kadri? Ne morejo! Če bi jo lahko, potem bi jo že, saj so imeli skoraj štiri leta časa. In kaj so naredili? Nič. Pustili so stvari, da gredo k razgradnji sistema našega zdravstva. Imeli smo najslabšo zdravstveno ministrico do zdaj, ki pa ji je predsednik prejšnje vlade ves čas kril hrbet. Lahko od njega pričakujemo, da bo na drugačen način reševal zdravstvo? Ne moremo, saj bo vendar skušal ščititi sebe in svoje odločitve.

Kako bi lahko bodoča Šarčeva koalicija rešila problem drugega tira? Ne more, če bodo v njej stranke prejšnje vladne koalicije. Med seboj so se požrli že pred nekaj meseci, kako bi se lahko poenotili zdaj? Ali nas maketa drugega tira res ni nič naučila?

Kaj lahko od morebitne Šarčeve koalicije pričakujemo na področju urejanja meje s sosednjo Hrvaško, če bo v njej tudi Karel Erjavec? Verjetno ne prav dosti, kajti če bi kaj lahko naredili, da bi arbitražo uveljavili, potem bi to naredili. Tako pa so Hrvatje svoja školjčišča v Piranskem zalivu razširili globoko na stran, ki je mejno sporna, pa čeprav smo se domenili, da se bomo izogibali incidentom.

In nenazadnje, šolstvo. Vlada Mira Cerarja zaradi ideološkega vztrajanja Židanovih prebarvanih komunistov ni uresničila odločitve Ustavnega sodišča o izenačenju financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol. Ali res mislite, da bi se uspeli o tem domeniti zdaj, da bi pridobili glasove Nove Slovenije, ki je v tem primeru jeziček na tehtnici, ali bo Šarec mandatar ali ne? Gotovo, da ne. Če Židanovi ne spoštujejo niti odločitve sodišča in so bili zato pripravljeni spreminjati celo ustavo, koliko manj spoštujejo stranko, ki v svojem imenu nosi ime države, v podnaslovu pa pridevnik krščanski.

Se bo zarečeni kruh začeli jesti ali pa bomo jeseni res še enkrat volili

Menim, da niti lepilo, ki se imenuje strah pred Janezom Janšo, te koalicije ne more držati skupaj. Zato se bo tudi kmalu pokazalo, ali se bo zarečeni kruh začeli jesti, ali pa bomo jeseni res še enkrat volili. Na predčasnih volitvah bi se tako znalo zgoditi, da bo Janševa SDS dobila še več glasov, kakšna leva stranka pa bo iz parlamenta celo izpadla. Če bodo njihovi strankini matematiki to dali na tehtnico in presodili, da so zdaj vendarle v boljšem položaju in da lahko v Janševi koaliciji iztržijo več kot v Šarčevi, potem se v tem poletju lahko zgodi še kaj vročega. In morda bo takrat vendarle nastopilo poletje, ki trenutno tako muhasto kaže.

Vir: Radio Ognjišče, kjer je dostopen članek v neokrnjeni vsebini

27 KOMENTARJI

 1. “Predčasnih volitvah bi se tako znalo zgoditi, da bo Janševa SDS dobila še več glasov, kakšna leva stranka pa bo iz parlamenta celo izpadla.”

  Bi se znalo zgoditi, da kakšen poslanec ne pride več v parlament. Ampak! Kakšen in ne mnogo. Še enkrat ampak! Razmerje med tistimi, ki želimo spremembe in onimi, ki tega nočejo, bo ostalo približno isto.

 2. Sestavljanje Šarčeve levičarske koalicije me malo spominja na kravjo kupčijo na vaškem sejmu. Veliko glasnih cenilcev, pa ena sama kilava krava. Veliko stisk rok, pa zaklinjanja in preklinjanja, sodelovanja tudi sosedov, ki so bili dotedaj na smrt skregani. Seveda, likof bo in tega se ne sme zamuditi. Nazadnje si le sežejo v roke in zavijejo v prvo gostilno, da dosežen (gnili) kompromis pošteno zalijejo. In ga zalijejo in se nalivajo. Kdo bi tedaj razmišljal, koliko bo vse to na koncu zneslo in kdo bo to plačal. Še tisti ne, ki je kravo prodal in ve, da bo moral po stari navadi zapitek poravnati. In se proti jutru s težkimi glavami odpravijo domov. Vsi malo zdrogirani in slabe volje. Še posebno kmet brez krave in skoraj brez denarja. Edino veselo si mane roke oni stric iz ozadja (izza šanka, lastnik gostilne), ki je dobro pokasiral. Vsak podobnost z resničnimi liki je zgolj naključna. Zdaj, ko je svoboda, moramo namreč paziti, kaj pišemo!

 3. Rečeš mu ne, potem pa ti tisti, ki si ga zavrnil postavi ultimat, da se moraš izjasniti do ponedeljka ali ga še zavračaš ali ne. Precej noro!

  Tako nesramno bi se pogajal Šarec z NSi (in se verjetno z vsemi) in na drugi strani ohranjal Levico kot svoj adut za izsiljevanje pri pogajanjih. Odgovor NSi “Vi se kar pogajajte z Levico” je bil najboljši možen odgovor. Z njim so zaprli usta Šarcu čeprav jih je le ta imel ob branju odgovora verjetno odprta na stežaj. S tem so se otresli morebitnih obtožb, da zavlačujejo in istočasno pustili Šarca na “čistini”, ko le ta ne ve ali še lahko računa na NSi in mu s tem dali vedeti, da se ne pustijo izsiljevati.

  Še bo zanimivo.

 4. Spet pa papagajski, stokrat isti članek.
  Problematika šolstva še zdaleč ni le uveljavitev odločbe ustavnega sodišča, problem zdravstva še zdaleč ne žilne opornice kar je dve leti tvezila SDS in dolge čakalne vrste – to sta le pusledici, vzrokov pa nešteto. Narediti red v zdravstvu in direktorje majhnih zdravstvenih zavodov poslati v vodenje večjih je otročji pogled na spreminjanje
  Zdravstva ne bodo rešili zdravniki 🚼ampak uspešni, strokovno usposobljeni mNahetk s finMcnimi, organizacijskimi kadrovskimi kompetenco onne uspešni zdravniki. SDS ustreznih znanj upravljanja september in kadrov za vodenje, nima, ker z vzgojo razvojem kadrov se 25 let nihče ni ukvarjal. Posledice so negativna selekcija kadrov. Krivec. Kot Vodja poslanske skupine? Ali je organiziral dober tabor v Lepeni ali ima potrebno širino znaj za vodenje celotnega področja zadev DZ – močno dvomim !

  • Demokracija 0.4,
   vaši zapisi so zmedeni, nekompetentni in zavajajoči.
   Podobni so kokošjemu kljuvanju – veliko lapanja v prazno, ki le tu in tam kakšno zrno zadene.

   Iz vaših izjav najbolj izstopa golo nerganje brez pozitivnih predlogov in neutemeljeno pljuvanje po stranki SDS oz. njenem članstvu.

   To, da vlada v stranki SDS negativna selekcija, ste zapisali kar na pamet in sploh ne drži.

   In ker ste se že spotaknili konkretno ob poslanca SDS Krivca in ga izpostavili: Danijel Krivec seveda ni organiziral samo tabora v Lepeni kot poskušate zavajati. Pred tem se je izkazal na mnogo vodstvenih funkcijah, bil je trikrat izvoljen za župana Bovca in to funkcijo opravljal od leta 2002 do 2014, od leta 2004 dalje pa je bil vsakič izvoljen za poslanca v DZ, kjer je sodeloval v mnogo odborih. Bil je tudi eden ključnih ljudi pri obnovi smučišča na Kaninu, ki je hrbtenica bovškega turizma.

   https://www.sds.si/o-stranki/vasi-predstavniki/poslanec-danijel-krivec

   http://www.primorske.si/2017/01/06/za-kanin-sem-zastavil-svojo-kredibilnost

  • Res je, problem slovenskega zdravstva niso žilne opornice. Te so samo droben odsev katastrofalnih razmer v zdravstvu. Poglavitni problem našega zdravstva je preživeti socialistični kombinatski model državno vodenega zdravstva, ki ga je v dobršni meri pomagal ustoličiti dr. Keber.
   Glede Krivca pa z vso gotovostjo trdim, da gre za enega najboljših poslacev v državnem zboru – po strokovni usposobljenosti, splošnem znanju in razgledanosti ter tudi po človeškem dostojanstvu. Kako drugačen od nekdanjih Cerarjevih večinskih poslancev, ki še z napisanega lista niso znali prav prebrati, kaj šele, da bi na pamet kaj pametnega povedali. Čista intelektualna beda! Samo upam, da so v tej sestavi DZ kaj boljši. Krivec je intelektualno močnejši tudi od mnogih levičarskih prišepetovalskih doktorjev in akademikov.

 5. Zdravstvo bodo uspešno spreminjali Managerji s finančnimi, organizacijskimi, kadrovskimi kompetencami in ne dobri zdravniki. Zdravniki in management sta dva zelo različna pojma. Zdravniki zmotno mislijo da so kot dobri zdravniki tudi dobri managerji. Kakšna zmota !

 6. Popravek
  Zdravstvo bodo uspešno spreminjali Managerji s finančnimi, organizacijskimi, kadrovskimi kompetencami in ne dobri zdravniki. Zdravniki in management sta dva zelo različna pojma. Zdravniki zmotno mislijo da so kot dobri zdravniki tudi dobri managerji. Kakšna zmota !

 7. Gospod Bartolj, zapisali ste:
  “Na predčasnih volitvah bi se tako znalo zgoditi, da bo Janševa SDS dobila še več glasov, kakšna leva stranka pa bo iz parlamenta celo izpadla.”

  Ste pa res naivni, če mislite, da bo SDS z novimi predčasnimi volitvami prosperirala. Ker ne bo. Če bo do novih volitev prišlo, bo cela Slovenija vedela, da jih je izsilila SDS, ker ima za to jasen motiv: njena relativna zmaga junija letos je hudo kilava, nihče noče z njo v koalicijo, tako ali tako pa bo udeležba na morebitnih jesenskih volitvah precej manjša, a precej večji delež bodo imeli tisti, ki si Janše ne želijo na oblasti. Volilni sistem pa se ne bo spremenil.

  • Aco, zmotno sklepate.

   Če morda niste opazili: že ves povolilni čas je Šarec tisti, ki na vse pretege sestavlja vladno koalicijo. Ostale parlamentarne stranke, z izjemo zmagovalke volitev in stranke SNS, mu pri tem držijo štango in zavračajo sodelovanje z SDS.

   NSi se je do nadaljnjega umaknila iz pogajanj s Šarcem. Če temu ne bo uspelo sestaviti vlade z Levico, ostale stranke pa se ne bodo hotele niti pogajati s stranko SDS, bodo sledile predčasne volitve.

   Samo tepec ali tisti, ki mu možgane perejo levičarski mediji, bi v takem primeru krivdo za predčasne volitve pripisal stranki SDS.
   Bo pa levičarska propaganda zagotovo nabijala, da je spet kriv Janša. Ali pa bodo levičarji tokrat morda okrivili Tonina, kaj menite?

   • Očitno ste slepi, gospa Vanja.
    SDS ves čas pikira prav na to, da bi bile volitve lahko ponovljene, ker je pričakovala zmago z veliko večjim naskokom, pa se ji je ponesrečilo. Pa čeprav so prav tisti teden pred volitvami njeni mediji do onemoglosti nažigali, kako se Sloveniji bliža val 50 tisoč migrantov iz Bosne – v dveh mesecih od takrat do danes se jih je nakapljalo kakih tisoč. Še en dokaz več, kakšne laži so pisali.
    Seveda z eno malenkostjo – SDS se bo morala pred javnostjo otresti očitkov, da si prav ona želi volitve. Ampak na njeno žalost nismo slepi in tudi ne neumni.

    • Aco,
     po moji oceni ste zaslepljeni z zaničevalnim prezirom do stranke SDS. Zelo verjetno ste tudi močno podvrženi levičarski propagandi 😁

     Le ozrite se znova na svoje komentarje in preštejte, koliko popolnoma spekulativnih trditev ste morali zapisati, da bi nekako okrivili stranko SDS za morebitne predčasne volitve!
     Vaše trditve so ne le izmišljene, ampak tudi protislovne.

     Aco: “Če bo do novih volitev prišlo, bo cela Slovenija vedela, da jih izsilila SDS, ker ima za to jasen motiv: njena relativna zmaga junija letos je hudo kilava, nihče noče z njo v koalicijo, tako ali tako pa bo udeležba na morebitnih jesenskih volitvah precej manjša, a precej večji delež bodo imeli tisti, ki si Janše ne želijo na oblast

     Najprej ste si izmislili, da naj stranka SDS imela motive za predčasne volitve, nato ste med izmišljene motive vtaknili svojo željo “o celi Sloveniji ” in izmišljen potek volitev, ko naj bi bila udeležba manjša kot junija in bi na njih glasoval “precej večji delež tistih, ki si Janše ne želijo na oblasti”.
     Kako ste to svoje protislovje stlačili med “motive SDS”, mi ni jasno. Se pogosto prepirate s samim seboj?

     Razen tega pa zmaga SDS sploh ni “hudo kilava”, glede na ostale stranke. SDS je dobila le eno mesto manj kot dvakrat več poslanskih mest v primerjavi z drugouvrščeno LMŠ (25 : 13) in enako število poslanskih mest kot vse tri stranke dosedanje vladne koalicije skupaj (25 =10+10+5), pa še Brgleza slednjim lahko odštejemo.

     Razmislite ponovno, koliko so objektivne vaše trditve. Ker niso objektivne.

     • Aco Pečan je del levičarske propagande. Samo poglejte njegov profil na FB. Še Pogorelec in Ljudmila se skrijeta pred njim.

    • Aco, ti si res velika budala, če slepo misliš, da je vsega kriv kar Janša…

     Laži pišejo tvoji levi mediji. V Bosni je ogromno potencialnih migrantov – desni mediji pišejo resnico, zato ne laži.

     Aco, ti si slep in neumen, mi ostali pa nismo slepi in neumni. Če ti ne bi bil slep in neumen, ne bi imel tega antiSDS refleksa.

  • In ti misliš, da bomo kot ene ovce sledili levakom?

   In da je SDS izsilila nove volitve? Ne. Levaki, ker se ne znajo niti med sabo zmeniti.

 8. Pri teh komentarjih gre predvsem zato, ali se borimo za ohranjanje monopolov in nezasluženih privilegijev ali se borimo za spremembe k bolj demokratični, prodorni in pravični družbi.

  Tisti, ki se borijo za prvo, se borijo proti nosilcem politike sprememb, tisti, ki se borimo za drugo, jih podpiramo.

  Vse drugo je zgolj okrasje, cvetje na tankih.

Comments are closed.