Ali je kaj trden pomladni most?

126

mostOb zgodbi o zakonu o arhivskem gradivu je spet na preizkušnji trdnost pomladnega mostu.

NSi z magentogrami dokazuje, da je ves čas parlamentarnega postopka ravnala dosledno in da je bila SDS tista, ki se je na koncu odločila za nepričakovan zasuk. Kdo ima prav?

Dejstvo je, da uživa Janez Janša pri večini desnih volivcev tako neomajno, skoraj slepo zaupanje, da je postal merilo za kaj je res in kaj je prav. V pretežni meri si tako zaupanje resnično zasluži. (Ta verodostojnost se je nedavno še okrepila s sklepom finskega sodišča v zadevi Patria in z dokumentiranimi grožnjami zoper njegovo življenje.) Lep del desnih volivcev s tem zaupanjem kompenzira zastrašujoči občutek nemoči, ki se nas polašča v takšni državi, kot je danes Slovenija, ob takšnem občutku strahu in nemoči pa se tudi Janšev pristop stalne in srdite konfrontacije z levico večini na desni zdi edini pravilen.

Zato Ljudmila Novak v reakciji na Janšev napad (»shame…«) ni rekla, da Janša nima prav (le kako bi bilo mogoče, da ne bi imel!), ampak je spretno dejala, da je imel slabe svetovalce. (Kakor jih je npr. imel pri osebnih financah in pri sporazumu o LB s Hrvaško.)

Kdo ima prav, bo verjetno pokazalo šele izvajanje zakona. Toda, bodimo razumni in se vprašajmo, ali je res mogoče zavoljo različnih tehničnih (ne načelnih) pogledov na ta zakon Novo Slovenijo obsoditi izdaje, udbomafijske naveze itd., itd.? Nekoč je bil Pucko, potem Podobnik, Peterle, zdaj naj bi dvomili tudi že v Ljudmilo Novak. Ali katoliška srenja res nima nikogar brez graje? Morda pa res ne, saj sta bila izgnana še nadškofa. Vsiljuje se vtis, da smo katoličani (ki predstavljajo jedro Nove Slovenije) bodisi dvomljive osebnosti ali nesposobneži. Volivci NSi se bodo pač morali odločiti, ali Novakovi verjamejo.

Navsezadnje se lahko zakon spet spremeni. Najslabše, kar se je lahko v zvezi s to razpravo zgodilo je bilo prerekanje na odprti sceni med Ljudmilo Novak in Igorjem Omerzo v sredinih Odmevih, ki so ga lahko privoščljivo opazovali vlada in nekdanji udbovski funkcionarji. NSi in Novakova se lahko seveda tudi moti. Toda, ali je zaradi tega zaščitnica Udbe?!

Težko bi bilo verjeti, da bi bili v ravnanju NSi ob arhivskem zakonu posredi kakšni naivni obeti osvojiti srca sredinskih volivcev (kot jih je morda ob tisti drugi »izdaji« imel poslanec Tonin.) SDS, kot velika, »mainstream« stranka bi moral biti tista, ki bi lovila sredinske volivce, ne NSi, ki bo še nekaj časa predvsem nišna stranka dela nedeljnikov in tistih, ki stavijo na neomadeževanost. A SDS ne počne prav nič v omenjeni smeri in se zadovolji z lahkim plenom jedra desnih volivcev.

V ozadju Janševega napada na NSi zato utegne biti tudi predvolilna računica, saj NSi ankete dajejo realno upanje, da ostane v parlamentu, po splošnem prepričanju pa ima tudi v Evropskem parlamentu takorekoč zagotovljeno vsaj Peterletovo mesto.

Namesto spopadov bi bilo veliko bolje, da se tri pomladne stranke poskusijo dogovoriti za skupno listo na majskih volitvah v Evropski parlament. Zgolj naveza Nsi in SLS bi sicer utrdila Peterletovo zmago in morda celo spravila v Evropski parlament nekoga iz SLS (toda koga?), a bi hkrati le povečala dejanski ali namišljeni prepad med NSi in SDS, in le še bolj pripomogla k percepciji slednje kot edinega branika pred »udbomafijo«. Takšen nastop bi lahko bil odličen preizkus, kaj lahko te tri stranke realno dosežejo skupaj, priložnost za krepitev medsebojnega zaupanja, iz katerega bi sčasoma lahko zraslo kaj več.

Če želi Janez Janša ravnati modro, z mislijo na prihodnost, naj pazi, da ne poruši pomladnega mostu, zlasti ne do NSi. Njegova verodostojnost kot borca proti udbomafijskim lobijem bo prizadeta, če bo sramotil tiste, ki mislijo nekoliko drugače. Na kocki je več kot le SDS in več kot le tehnikalije enega samega zakona.

Ob arhivski pravdi med SDS in NSi se za dimno zaveso komaj zakrpane bančne luknje nadaljuje prosti pad slovenskega gospodarstva: novih zaposlitev ni, zlasti ne za mlade, ni nove industrijske strategije, ni reforme zdravstvenega in pokojninskega sistema, od napovedanega “vala” prodaje državnega premoženja ni ne duha ne sluha. Kar je bilo do pred leti dokaj udobno življenje za večino, se sedaj spreminja v še zadovoljivo življenje le za tiste, ki še imajo delo ali pokojnino. Opozicija bi morala bíti plat zvona in vlado napadati prav na teh področjih, saj je tu najšibkejša. Nespretnost pa je vlada Alenke Bratušek pokazala tudi pri odpravljanju posledic naravne katastrofe: če ne bi bilo gasilcev in Slovenske vojske (do obeh ima levica podcenjevalen odnos), bi bili prepuščeni tuji pomoči, o kateri se govori kot o nečem samoumevnem, skoraj kot o nečem, kar nam pripada. Pomaga nam tista tujina, v zvezi s katero premierka – v nekakšni neo-izolacionistični maniri – z neupravičenim ponosom govori, da smo se z lastnimi močmi izognili njeni pomoči pri bančni luknji.

Foto: Flickr


126 KOMENTARJI

 1. Premierka je predvčerajšnjim dejala:

  Najprej se naj zadeve normalizirajo, potem pa bo vlada ukrepala.

  To je očitno vodilo vlade, ne le ob žledolomu, ampak nasploh.

  Ko je stanje normalno pa res niso več potrebni ukrepi.

  To tudi pomeni, da se miselnost kljub krizi ni spremenila.

  • To sem pa tudi sam zaznal in se začudil …
   Ampak pri lazenju po blatu pod daljnovodom skupaj z Jakičem pa se ji je v mikrofon skoraj zareklo, da družini umrlega električarja č…… ob njegovi tragični smrti, ampak se ji je zadnji hip uspelo popraviti v izrek sožalja. Ja ona je pač brez premisleka navajena hitro čestitati “našim” in kritizirati “nenaše”.

 2. Namenoma sem omenil pozicijo, ker menim, da je nezrelo, da se opozicija prepira glede vprašanj, ki bi jo morala najbolj združevati, to je storjenih krivic totalitarnega režima, zlasti še nespoštovanje človekovega življenja, osebnega dostojanstva in sodnih postopkov.

  Menim, da ima posebno težo beseda raziskovalcev, ki iz prakse najbolj vedo, na kakšen način se jim onemogoča dostop do arhivov.

  Kako je možno, da bi naenkrat levica bila za olajšanje dostopa do arhivov totalitarnega režima, ko pa se je še na komisiji za človekove pravice izkazalo, da solidarizira z vsemi nečlovekoljubnimi ravnanji bivšega režima, saj ni podprla niti enega sklepa, ki bi obsodil nečlovekoljubna ravnanja.

  Pa gre za komisijo za človekove pravice in ne zmore niti enega človekoljubnega koraka!

  Kaj bi reklo na deset tisoče grozovito pomorjenih in nedolžnih, saj jim krivda za tisto, kar so jim očitali, ni bila dokazana.

 3. Precej zajeten tekst za v bistvu enostavno stvar.
  Levica si zanesljivo ne želi lažji dostop, da arhivov, kar je posebej poudaril Omerza (“Od kar sem izdal knjigo o Kocbeku so se začele težave z dostopom”). Kdor to verjame je naivnež in se samo sprašujem kolikokrat bo moral biti še nategnjen s strani levice, da bo začel misliti, če ne že spregledati?

  Prav groteskno je bilo videti kako se predsednica NSi-ja, ki verjetno ni bila niti enkrat v arhivih, krega z Omerzo, s človekom, ki je že dolga leta stalen gost arhivov in ga prepričuje kaj naj bi bilo za njega bolje.
  In še bolj smešno, to je argumentirala s tem, da naj bi ji tako svetovali strokovnjaki (množina). Ni jih naštela niti tri (množina) pa še tisti edini, na katerega se je opirala je zanikal, da naj bi podpiral nov zakon.
  Včerajšnji Odmevi so velik fiasko za Ljudmilo, prav osmešila se je, njen medklic s katerim je izkazala obžalovanje za smrt električarja pa je bil v celoti skrajno deplasiran. V debati o arhivih, ona vplete smrt električarja, obupen in primitiven poskus biti všečen gledalcem (volilcem). Nekaj podobnega kot hoja Bratuškove po Sloveniji, te dni, s kapo na glavi na kateri piše “I feel Slovenia”.
  Problem NSi-ja je, da nimajo karizmatičnega (in inteligentnega) vodje, ki bi bil sposoben misliti s svojo glavo, ne ona se sklicuje na “strici so mi povedali”. Kdo bi zaupal stranki, ki sama ne zna premisliti in se odločiti in za tako jasno stvar sprašuje druge.

  Ne, ni šlo za to, kaj naj bi bilo bolje za odprtost arhivov. NSi se je v tem primeru pokazala, da želi za vsako ceno nasprotovati SDS-u, in s tem kazati vsem, da ni več v podrejenem položaju in senci te stranke kot ji stalno očitajo “dobrohotni” levičarji. To se je pokazalo tudi v že skoraj nasilnem in trmoglavem nastopu Novakove, ki do sedaj ni bil značilen za njo. Lepo je videti že dalj časa kako si NSi želi izstopiti iz sence SDS-a, vendar tega ne zna narediti drugače kot z “gradnjo” mostov (proti levi, npr. s sestajanjem s Šoltesom in Lubejom) in trmastim bojem s stranko SDS. Kiks je bil tudi njen napad na referendum, z argumentom o ceni in “ukvarjajmo se z bodočnostjo”. Vse kaže, da smo dobili še eno stranko mostograditeljev in stranko “žlahtnih” desničarjev. Tega kocbekojanstva sem počasi že sit, na zadnjih volitvah sem tej stranki dal glas, zato, da bi prišla v parlament saj mi je bilo jasno, da SDS ne bo mogla vladati, če ta stranka ne pride v parlament. Sedaj mi je to vseeno, moj glas se seli k SDS-u, edini stranki, ki še kravžlja živce udbomafijski levici. Če zaradi tega SDS ne bo mogel sestaviti vlade (če NSi ali SLS ne pride več v parlament) Pa kaj potem, naj se zgodi tako kot bodo odločili volilce. Če želijo še naprej, da jim vlada udbomafija pa naj. Če je še vedno potrebna šola večno nategnjenihm volilcem, naj jo dobijo in pojedo kar si bodo skuhali pa četudi država bankrotira. Včasih pot v raj pelje čez pekel.

  • Riki je vse odlično vsebinsko zapisal.
   Morda bo pa edini pravi pomladnik SDS le spravil skupaj 46 poslanskih sedežev, da se, brez izsiljevanja nezanesljivih koalicijskih manjšincev, končno premaknemo v pravo smer.
   V urejeno demokratično Evropo, da se razumemo.

   • @ pimi -SDS 46 sedežev???? Nikoli!!!! SLS in NSI lahko izpadeta iz DZ,pa JJ ne bo prišel čez 30%.Po volitvah 2008 in 2011 bi vam bilo to lahko že jasno!!

    • roman b@
     Meni je marsikaj jasno, kako je z vami pa prepuščam vam.
     SLS je imel nekoč 28 poslanskih sedežev, SDS pa 14. Kdo sedaj in zakaj sedi na teh sedežih boste morda zmogli sami?
     Leta 2008 je bilo 70.000 brezposelnih /SDS/, zdaj pa uraden podatek navaja 130.000 /SP/.
     Vam je vse jasno, jaz bom pa počakal, kakšno vreme nam bodo pripravile volitve.
     Trenutno celo zlagane napovedi anketarjev, svojim levim protežirancem ne napovedujejo brezskrbno prihodnost.

 4. Zakaj toliko dvomov in pohlevnosti v zvezi arhivov UDB-E ? Arhive je potrebno popolnoma odpteti, saj so to arhivi bivšega totalitarnega sistema, ki je kršil vse pisane in nepisane norme, vredne civiliziranega človeštva. NSi in SLS z SDS, stranke Slovenskega življa pa na delo in končati to agonijo,počistiti, pokopati, obeležiti in pričeti z delom za boljši in pravičnejši jutri.Pa še to tokrat mislim, da sta Tonin in Ljudmila krepko zašla v škodo njenih volilcev in ne prvič. Zabrišimo skupaj ta komunizem z zvezdo in ideologijo v muzej pa v šole, učiti otroke resnice , pravice, in vere v vsemogočnega…..

 5. Janša nima nobenega namena rušiti sodelovanja z NSI, to je vsakomur jasno. Toda ne s kakršnokoli NSI ! Če NSI še ni spoznala, da je močna le v navezi s SDS- številni so ji nazadnje dali glas zato da je prišla v parlament, čeprav bi glas veliko raje dali SDS …Novakova naj kar govori o samostojni NSI, ni nobenega problema, toda glede tako odmevnih političnih odločitev naj se za Božjo voljo posvetuje osebno z Janšo ! Ne pa za raznimi mladimi in zlasti s hinavskimi starimi tipi tam okoli sebe….
  Ali se kdaj zgodi na drugi strani, da ne glasujejo vsi enotno ?? Dokler Novakova ne bo spoznala da Janši po politični strategiji ne seže do kolen, bo NSI izgubljala.

 6. Tudi, če se ne bi posvetovala z Janšo, bi se morala zavedati, da ni mogoča mostogradnja na račun temeljnih človekovih pravic in pravičnosti.

  Sicer pa je vsak za mostogradnjo, če se z njo dviguje vrednotni standard slovenske skupnosti.

 7. “Če želi Janez Janša ravnati modro, z mislijo na prihodnost, naj pazi, da ne poruši pomladnega mostu, zlasti ne do NSi. Njegova verodostojnost kot borca proti udbomafijskim lobijem bo prizadeta, če bo sramotil tiste, ki mislijo nekoliko drugače. Na kocki je več kot le SDS in več kot le tehnikalije enega samega zakona.”

  Prepričan sem, da bi več desno usmerjenih volivcev, ki sedaj ostajajo doma, prišlo na volišča in oddalo svoj glas za eno od treh pomladnih strank, če bi znali stopiti skupaj in ne le drug proti drugemu ali drug na račun drugega. Mislite, da bodo volilci NSi oddali svoj glas stranki, ki tolerira, da se “strokovnjak” iz njenih vrst spravi na papeža Frančiška? Če bodo izgubili zaupanje v NSi, bodo ostali doma.

  • Sej to je politika NSI.
   Njihovi volilci morajo ostati doma v čimvečjem številu.Tonin bo kljub izpadu že dobil kakšno murgelsko tretjerazredno sinekuro.Tranzicijska bergla.

   SDS bo vladala? Kako le? Komu? Nedotaknjeni komunistični bazi,ki drži dnar,medije in arhive? Lahko dobi 60%,nič ne bo,dokler se ta baza ne razgradi,zločince pa odstrani in procesira.

 8. Hrvatini, jaz mislim nekoliko drugače. Ne bi bilo prav, če bi v pogovoru med tremi pomladnimi strankami zmagoval “diktat” ene stranke. Želja narediti nekaj dobrega za Slovenijo danes in jutri, bi norala spodbujati vse tri, da iščejo soglasje v bistvenih stvareh. Nobena od treh ne more sama vladati Sloveniji. Ne le Novakovi, tudi Janši in Bogoviču se tu in tam kaj ponesreči ali zalomi. Se ti ne zdi?

  • Saj mi je razumljivo, da hočejo pokazati razliko, ampak to počnejo na najbolj butast način.

   Pri privilegiju Kučanu. Pri zapiranju arhivov…

   Ali ne morejo pokazati razlike na bolj pameten način?

   • Žalostno je, da se sploh ne pogovarjajo, da ne vidijo potrebe po tem. Kot da si ne zaupajo, kot da se bojijo drug drugega…

   • Ne. Janša je dober samo v ideologiji, na pravo in finance ter gospodarstvo se ne razume. Njegov pravni diletantizem čutimo vsi državljani in sicer na naši denarnicah, ker plačujemo razno razne obresti na neuspele izravnave plačil za zaposlene v javnem sektorju in podobno… Nekateri bodo sicer rekli,kaj je to proti miliardam, za katere se zadolžuje aktualna vlada… Ampak vseeno… Teh tem, privilegij Kučanu, arhiv, to so teme, ki jih odpira SDS, ne N.Si… Če se Janša pri arhivu ne bi razburil, bi šla tema povsem neopazno mimo… Ne razumem, zakaj je to tak problem, akzeptirat, da se nekdo odloči drugače od pričakovanj?… Kakšno vstajo bi naredili šele v SDSu, ko bi N.Si kaj podobnega očitala SDSu in bi začela Milka po twitterju cinično zbadat Janšo, da je sramota za Slovenijo, da je izdal pomlad itd. itd. Že tu gor na forumu se SDSovci niti približno ne znajo soočiti z dejstvi… Vedno so oni tisti, ki so na sončni strani lune, vsi drugi so na senčni… Ni si Milka izbrala to temo, temveč jo je Janša dal v javnost. odslej naprej sem prepričan, da se bo N.Si bolj temeljito pripravila tudi na to, da ji skače SDS v hrbet in ima stalno nekaj za komentirat… Jaz za moj del, sem opravil z SDS in me tudi ne zanima več sodelovanje… Naslednje volitve ne pričakujem ničesar… Vedno do zdaj sem gledal, ali ima tudi SDS dovolj glasov, da bo zadostovalo za desno vlado… Nič več, gotovo, mi je povsem vseeno… Tudi če N.Si izpade iz parlamenta, mi in jaz bomo to preživeli, ni prvič, da ne sodelujemo v vladi, to je naša usoda od leta 41 naprej… Bo pa zagotovo bolj bolelo SDS, ker jim bo vsak glas pomemben, pa čeprav teh nekaj manjkajočih z naše strani… In to jih bo bistveno bolj bolelo, ko bodo zopet v opoziciji ali primorani iti v veliko koalicijo, kjer se bodo kot prvo zagotovo takoj skregali z SD, ker so vsi enaki arogantneži, nesposobni brzdat svoje hormone in besede…

    • Malo se umiri, potem pa komentiraj.

     Iz tebe bruha le slepo sovraštvo do SDS-a.

     Zapiranje arhivov ni tema, ki bi jo morali spustiti naprej v tišini, da bodo udbovske svete krave še naprej zaščitene.

     Zapiranju arhivov se morajo upreti vsi.

     Da nisi ti en Janez, Janko, Katoličanka v preobleki…

 9. dostop do arhivnega materiala, ki ima vsebino javnega interesa, mora seveda biti vzpostavljen brez prevelikih administrativnih ovir, s tem, da je potrebno tudi ščititi pravico do zasebnosti v tistih primerih, ko je to upravičeno.

  Z delovanjem NSi se meni ne zdi nič narobe in mislim, da so zagotovo ena bolj kredibilnih strank na slovenskem, čeprav se z njihovo politiko marsikdaj ne strinjam, ampak mene čudi, da imajo tako nizko podporo, saj na koncu koncev so le tista stranka, ki najbolj temelji na katoliških vrednotah in katoliki so v sloveniji zagotovo v večini.

  • Pri vsem skupaj se mi zdi še najbolj tragično, da SDS precej nespoštljivo ravna z manjšimi desnimi strankami. S kom pa misli SDS vladati v prihodnje? Bo sploh še kdo hotel z njimi?

   • Luka, SLS in predhodnica Nsi sta v preteklosti kar dobro shajali v parlamentu in vladah z levico. Naj ne jočeta danes zaradi njunih storjenih starih grehov, ki so pahnili v katastrofo celo Slovenijo in ne samo ti dve strančici. Če se hočeta še kdaj dvigniti in prestopiti volilni prag, naj ne iščeta danes razlog za njune težave v SDS-u

    • Saj ravno to je tisto, česar nočejo dojeti. SKD + SLS sta bili skupaj največji, pa je koalicija z levaki vsako stranko zmanjšala, medtem, ko jim je zavezništvo na desnici pomagalo.

   • Kako zanimivo je, ko postanete levaki branilci ene mahjne desne stranke, zato, da lahko napadate največjo.

    Povejte še pošteno, da jih itak ne mislite voliti, da se vam gre le za to, da čim bolj napadate glavno desno stranko, pa upate, da bo šla NSi s tem, ko ji vi dajete javno podporo, ven iz parlamenta.

    • Da povem pošteno, SDS ne mislim več nikoli voliti, ker niso veliko več kot interesno društvo JJ, ki se ljubiteljsko spopadajo s komunizmom, za državo jim pa je vseeno.
     Volil bom za Nsi, že nekaj časa mi delujejo kot vedno bolj racionala in moderna evropska stranka. Tako da evo, z zadnjimi potezami so dobili vsaj en glas:).

 10. V glavnem se strinjam s tem, kar je napisal Riki. Morda bi dodal samo še to, kaj sta nazadnje povedala Dežman in Griesser Pečarjeva. Slednja je že prejšnji teden napisala pismo Novakovi. Ko sem prebral pismo in odgovor nanj, mi ni bilo nič jasno. T. Griesser Pečar piše o arhivih, Novakova o Janši. Kdo zdaj koga vleče za nos?
  Za dolgoročno varno prihodnost pa je potrebno, da se razčisti vloga tistih, ki imajo moč in oblast, ne da bi za to potrebovali potrditev volivcev.

  • Novakova je Griesser Pečarjevi odgovorila ad rem. Sicer pa je veliko načinov, s katerimi se lahko učinkovito prepreči, da ne bi anonimacija postala izgovor za zavlačevanje izročitve gradiva (npr. da tehnična izvedba anonimizacije ne sme omejiti že dosežene stopnje dostopnosti). Vse se da rešiti s preprostim amandmajem. Zakaj ga ni npr. SDS predlagala in bi potem videli reakcijo koalicije in bi videli, če je v ozadju res namera po zapiranju gradiva?
   Vsekakor pa so to zelo tehnična vprašanja – na eni strani je nedvomno izboljšanje glede na stari zakon, na drugi nek dvom, ki je lahko upravičen ali ne. Ni pa to po mojem tema za referendum. Kaj, zdaj bi morali glasovati za slabši zakon (tj. za zakon, ki omogoča manjšo dostopnost), ker v novi mogoče dopušča možnost, da se bo njegove določbe uporabljalo za zavlačevanje z oddajanjem gradiva?
   Sicer pa se z dikcijo zakona strinjam. Če je problem, da je anonimacija tehnično težko izvedljiva, zakaj se ne da raje več zakona za delovanje arhiva?

 11. Pol države je sesute je premil izraz. Celotna država je sestua, narava je le še dodala svoje.

  Sem hotel pomagat, pa se odrekajo prostovoljcem pa se zato ukvarjam s starimi dokumenti.

  Vsak, ki miži ali prikriva preteklost ima nekaj na vesti.

  Zelo enostavno in logično.

 12. A čmo reč takole: osel gre samo enkrat na led, slovenski demokristjan pa tisočkrat in brez konca. A to ni “shame”?
  Velikanski!

   • Luka. Beseda ni tako velik konj, četudi tipično neroden. Bodo že požrli, če bodo pametni. Sicer pa: eno konjsko figo me brigajo strankarski egi.
    Raziskovalci so zame čisto dovolj merodajni – tudi njihovo razumevanje zakona – saj se jih najbolj tiče.
    Evo tole: strinjam se, da je “anonimizacija” svojevrstno ponarejanje arhivov, ki onemogoča optimalno razumevanje dokumentov. Da o oviranju dostopa “zaradi postopkov” niti ne govorim. Stvar in (pravna) odgovornost tistega, ki po njih brska pa je, da jih ne zlorablja.

 13. Gledate drevo, zato ne vidite gozda.

  V bistvu gre za to, a je SDS neizvorno katoliška stranka izrinjena iz (leve)sredine svojo moč stavi na tradicionalni konservativni bazi, ki sicer nazorsko in vrednotno pripada NSi in SLS.

  S politično spretnostjo in izkušnjami (ne pozabimo, glavni akterji SDS so šolani v starih partijskih političnih šolah)so naivne in politično neizobražene katoliške intelektualce potisnili na margino roba vstopa v parlament.Tam bodo tudi ostali, dokler bodo SDSu pridno kimali, in prav to je ambicija te stranke, ki si ne želi močne krščanske stranke, ker zajeda volilno telo, ki so si ga prisvojili.

  Nova garnitura mladih in politično izobraženih ljudi se je vloge večnega oprode naveličala in se je (s podporo Novakove in vodstva) odločila ubrati svojo pot. Ta se jim je odprla, ker se je SDS po zadnjem kongresu načrtno odločila v strategijo igranja na stare ideološke teme (komunizem, udba, domobranstvo itd.). Nsi pa se je osredotočila na probleme sedanjosti in podpora ji je začela rasti …

  V SDS resno ustrašili naraščajoče politične moči krščanskih demokratov, ker se zavedajo, da imajo njeno volilno bazo. Zato so preko svojih medijev (Demokracija, Reporter, Politikis) začeli z načrtno diskreditacijo, ki bo trajala, dokler bo potrebno (jih ne bodo zlomili).

  Štorija z udbovskimi arhivi je tipičen primer uspešno nastavljene pasti starih političnih mačkov, v katero se je tokrat ujela Nsi z Novakovo na čelu in je svoj vrhunec dosegla v Odmevih, kjer je Novakova branila vladni zakon, in obenem še to ne proti SDS, ampak nekomu z avtoriteto izkušenega raziskovalca arhivov.

  V to lose-lose situacijo so padli zaradi lastne politične naivnosti in za politiko čisto preveč krščanskega zaupanja v politične zaveznike, katerim štango so držali v najbolj hudih časih, ko je JJ obsodila KPK in so verjeli, da jim ti ob prvi priložnosti ne bodo zasadili noža v hrbet.

  Ampak to je politika. tu ni prostora za lažno solidarnost, zvestobo, sentimentalnost in kar je še teh pojmov. Prej ko bodo to spoznali, prej bodo postali velika stranka.

  Ključno pa je, da ne klonijo.

  • ojej,zdej je pa SDS kriva,ker so v NSI podprli zapiranje arhivov in se šli izpostavit .Kristus nebeški,zakaj niso bli pa tiho?
   Sej bi lahko v miru čakali,da bi jim podpora narasla na 30%

   • Ni SDS kriva, krivi so sami, ker so politično naivni. SDS je bila na isti ladji do zadnjega, skupaj so usklajevali in sprejemali amandmaje, potem pa so v SDS premeteno ploščo obrnili v zadnjem trenutku in zaveznike pustili na suhem.

    Desni volilni bazi pa so uspeli vsiliti sintagmo, da se arhivi “zapirajo”, čeprav bodo v resnici bolj dostopni kot do sedaj. Vsaka čast za ta PR dosežek.

    Ampak to je politična igra in zato za politiko pravijo, da je ku***

    Po črto: Dokler se bodo v Nsi držali tematike sedanjih problemov, bodo dobivali, če jih bo SDS ali kdorkoli drug zvabil na teren preteklosti, bodo izgubljali.

    Če se bodo v Nsi dosledno držali te logike, so naredili že več kot pol tistega, kar je potrebno za podporo 30%.

    • Le odkod vam ideja da so arhivi bolj dostopni kot dosedaj? Mar je levica začela delovati drugače? Če je tako, potem super, toda tega ne vidim.
     Vidim pa to o čemer govori Omerza. Vidim tudi, da je tisto kar je počrnjeno nemogoče izpodbijati, ker pač “ne moreš videti” tistega kar bi morda izpodbijal. To je prefrigan trik, nič drugega.

    • Zanimivo, da nikjer nič o vsebini, samo napadanje in obtoževanje SDS-a. Kot, da je SDS vsega kriva.

     Krivi ste komunajzerji, ker počnete danes isto – zlorabljate naivno NSi, za napadanje SDS-a.

     Arhivi ne bodo bolj dostopni kot sedaj, ampak manj, saj so zaščiteni tudi tisti, ki so delali za udbo in ni omejen čas, ko bodo pregledovali.

     In konec koncev. Omerza ni SDS-ovec, ampak LDS-ovec. Torej njemu lažje zaupamo.

    • Resnica: “…, skupaj so usklajevali in sprejemali amandmaje, potem pa so v SDS premeteno ploščo obrnili v zadnjem trenutku in zaveznike pustili na suhem.”
     ================

     Resnica, gre za vašo polresnico. Zakon so usklajevali na odboru, vendar na odboru se ne odloča o tem ali bo nek zakon sprejet ali ne, o tem se odloča v parlamentu kamor se zakon “seli” iz odbora. In potem ko je zakon prišel v parlament ga je vladajoča koalicija še malo spremenila. O tem je govoril tudi Dežman. Tudi njega Ljudmila obtožuje da naj bi spremenil mnenje.

   • Pazi, to so komunajzerji, ki so si nadali neko desničarsko preobleko.

    Uporabljajo iste floskule, kot levica – bavbav Janša, ki je vsega kriv. Češ, koga briga udba (in to sedaj, ko postopki tečejo v Avstriji in Nemčiji), glejmo v sedanjost in prihodnost itd…

    In se spičijo na področju arhivov. Sicer je pa Vinko Gorenak dobro napisal. Predlagal je Novakovi, da se ne bi spopadala, ampak ni mogla mimo tega.

  • Resnica, daj svoj vzdevek v narekovaja, bo bolj izražala resnico v tvojem komentarju. Ja, tudi tako mnenje o “resnici” SDS-a je možno, a jaz se, normalno, z njim ne strinjam. Če SDS res eksistira tako visoko samo zaradi “partijske” tradicije njenih akterjev in “potiskanja” njenih logičnih političnih zaveznic navzdol, čemu potem dvatisočletni predstavnik krščanstva, čigar načela cenim, spoštujem in se trudim po njih tudi ravnati, v enak namen ne podpre in izšola voditeljev svojih “krščanskih” stank. Kaj zlahka bi potem prevzeli primat v slovenskem političnem prostoru, če bi se to zgodilo. Nekaj tu ne štima.

   Se pa ob takšnih komentarjih levičarji zadovoljno muzajo, saj jim za razkol med temi sredinsko desnimi strankami ni treba storiti nič drugega, kot mirovati in mirno čakati na prihodnji volilni rezultat. Morda bo viden že pri volitvah v evropski paralament.

   • Točno to. In zato se sprašujem, če ni Resnica eden od tistih Janezov, Jankotov, Katoličanke in podobega…

    To pisanje zelo spominja na te ljudi.

  • Zanimivo. Komunajzerji so spet v akciji. In kaj delajo – izkoriščajo in sejejo razdor na desnici.

   Ampak kakšen bo rezultat – NSi bo izpadla iz parlamenta, SDS bo ostala, kot je, le večino bo skoraj nemogoče dobiti.

 14. Zgodovino moramo razčistiti, vso, tudi polpreteklo, tudi sedanjost, za boljšo prihodnost !
  Ob zgodbi o zakonu o arhivskem gradivu je spet na preizkušnji trdnost pomladnega mostu berem. Podano je mnenje: »Dejstvo je, da uživa Janez Janša pri večini desnih volivcev tako neomajno, skoraj slepo zaupanje, da je postal merilo za kaj je res in kaj je prav. V pretežni meri si tako zaupanje resnično zasluži. Tudi Janšev pristop stalne in srdite konfrontacije z levico se večini na desni zdi edini pravilen.«
  Ali je to res? In ali je to glavna in edina srž za pravilen pristop za razvoj demokracije in države? Menim, da ne, pa nisem edini (desni) volivec takšnega mnenja!
  Mnogi smo že pred leti podvomili tudi v »PRAV« liderja (ev) desnice, ko se je dogajalo »zakonito«(!) kratenje ustavnih in občih lastninski pravic delojemalcev, ko je potekala »zakonita«(!) divja privatizacija in tajkunizacija oz. privatizacija družbene lastnine brez dejanskega vložka lastnega kapitala menedžerjev, -samo da družbena lastnina dobi lastnika-, pa čeprav se »novemu lastniku« ta kar »podari« na škodo podjetja in na koncu »države z bančno luknjo«, to je na škodo drugih državljanov, predvsem zaposlenih, kar je skregano z občo moralo in s poslanstvom kapitalskih gospodarskih družb. Takšno očitno nekonsistentno zakonodajo in prakso pa je zastavila in izvajala levica in žal tudi desnica, oz. pravilneje tudi liderji desnice, vse do sedaj brez obžalovanja.
  To ugotovitev najbolj nazorno in verodostojno potrdi, kar zopet zgrožen berem, da so bili še konec leta novembra 2007 tajkunski bančni krediti povsem O. K. edino še za Jožeta Tanka in seveda SDS ter tudi NSi. Zelo žalostno dejstvo.
  Sicer je sledilo, žal prepozno, novo spoznanje, da pa le ni vse O. K. Kot se je to le »posvetilo«, žal celo najkasneje liderjem desnice!
  Žal v politiki, in tudi v javni stroki, za zmote do sedaj ni še nihče odgovarjal. Predvsem ni noben politik doslej odgovarjal pred volivci, in sicer tudi zaradi čistega proporcionalnega volilnega sistema, ki generira neodgovornost v politiki in družbi, ko volivec nima vpliva na to, kdo bo izvoljen, saj nima pravice do preferenčnega glasu. Moč imajo vodstva strank, ne pa volivci, kot se spodobi.
  V članku »Tajkunizacija Slovenije«, nov. 2007, berem, da je tedaj novinar predstavnike parlamentarnih strank vprašal, ali bodo predlagale spremembo zakonodaje, da se prepreči bogatenje menedžerjev. Jože Tanko, vodja tedaj največje poslanske skupine SDS, pove, da je prepričan, da menedžerski odkupi potekajo skladno z evropsko in slovensko zakonodajo ter ob ustreznem nadzoru pristojnih organov in ustanov. Pravi: »Evropska direktiva o prevzemnih ponudbah enakopravno obravnava vse možne akterje prevzema, tudi menedžerje. Praviloma vsak menedžerski odkup spremlja vsaj ena banka, ki po zakonih in internih pravilih za presojo posla poskrbi za ustrezno zavarovanje kreditov pri izpeljavi kupčije.« Podoben odgovor so podali iz NSi. Edino SDS in NSi tedaj torej nista imeli nobenih zadržkov glede menedžerskih »nakupov« z bančnimi krediti, ko prevzeto podjetje prevzemniku menedžerju odplačuje menedžerske kredite, dokler zmore, potem pa shira, davkoplačevalci pa »radodarnim bankam poplačamo kredite«, ker ne gre drugače. Stranke SLS, SD, LDS, SNS in Zares pa so tedaj že imele resne zadržke in pripombe k »tajkunizaciji Slovenije«, berem še v članku “Tajkunizacija Slovenije”, izpod peresa novinarja mag. Silvestra Šurle, sedanjega glavnega urednika REPORTERJA, ki je pa sedaj o tem povsem tiho, obrnil je ploščo in zatajil resnico.
  Enako in še bolj perfidno pa so se skoraj dve desetletji »zakonito« kratile in se žal še kratijo obče in ustavne lastninske pravice zaposlenih, delojemalcev, ko se jim ni masovno plačevalo in se pogosto še sedaj ne plačuje socialnih prispevkov, in to brez njihove vednosti in strinjanja, kar je goljufija, kaznivo dejanje tudi v slovenskem Kazenskem zakoniku, a se ga ne izvaja z vednostjo ves politike, tudi desnih vlad in liderjev.
  Ustavno sodišče je pred dvema letoma le ugotovilo kratenje lastninskih zaposlenih in odpravilo najbolj sporne zakone, kot neustavne.
  Pred časom pa je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na to temo še vedno celo dejal, da je bilo to dobro in prav!
  Povsem očitno je potem, zakaj se v Sloveniji ne sankcionira čeprav so zakonske osnove, goljufe, direktorje in menedžerje in še koga iz »nadzora«, čeprav so za to zakonske osnove. Politika, tudi desna je povsem tiho, že ve zakaj, prizadetim se v brk smeje!
  Predsednik ustavnega sodišča je pred letom edini doslej javno glasno dejal, kdor oz. direktor, ki krati lastninske pravice delojemalcev, tajkunsko divje lastnini in še prikrito ne plačuje prispevkov delojemalcem, je goljuf.
  To je jasno večini volivcem, tudi desnim volivcem, le političnim lliderjem, tudi desnim, še povsem ne!
  »Zakaj ljudje ne gredo že na volitve in nas ne volijo«, pa se začudeno sprašujejo? Iskreno, dvomim!
  Strinjam se, da »ob arhivski pravdi med SDS in NSi se za dimno zaveso komaj zakrpane bančne luknje nadaljuje prosti pad slovenskega gospodarstva: novih zaposlitev ni, zlasti ne za mlade, ni nove industrijske strategije, ni reforme zdravstvenega in pokojninskega sistema, od napovedanega “vala” prodaje državnega premoženja ni ne duha ne sluha. Kar je bilo do pred leti dokaj udobno življenje za večino, se sedaj spreminja v še zadovoljivo življenje le za tiste, ki še imajo delo ali pokojnino. Opozicija bi morala bíti plat zvona in vlado napadati prav na teh področjih, saj je tu najšibkejša.«
  Tudi v opoziciji je še kako aktualna, če že ne nujno potrebna, etična lustracija kadrov, je moje mnenje. Najprej v strankah samih, če ne pa vsaj na volitvah, če bomo volivci dobili občo demokratično in ustavno pravico do »preferenčnega glasu volivca«.
  Če bo vse tako, kot je in je bilo, tudi na desnici, ne bo pravičnega napredka države, ne z desne ne z leve politike! Dimna zavesa pa še naprej bo! Le da državljani, volivci ne vidijo dejanski aktualnih problemov, pa bo? Žled je naravna katastrofa, stanje v družbi pa človeška. Kaj je huje?
  Med prizadetimi volivci, tudi na desnici, nas je več vrst prizadetih, »izbrisanih«, pri lastninskih in drugih pravicah, državljanov in podjetnikov. Tega naj ne pozabi politika in naj se o tem pozanima, če je v službi ljudstva!? Čaka jo tudi moj preferenčni glas, če ga končno dobim!
  Zgodovino moramo razčistiti, vso, tudi polpreteklo, tudi sedanjost, za boljšo prihodnost !

  • Franc Mihič: “Enako in še bolj perfidno pa so se skoraj dve desetletji »zakonito« kratile in se žal še kratijo obče in ustavne lastninske pravice zaposlenih, delojemalcev, ko se jim ni masovno plačevalo in se pogosto še sedaj ne plačuje socialnih prispevkov, in to brez njihove vednosti in strinjanja, kar je goljufija, kaznivo dejanje tudi v slovenskem Kazenskem zakoniku, a se ga ne izvaja z vednostjo ves politike, tudi desnih vlad in liderjev.
   Ustavno sodišče je pred dvema letoma le ugotovilo kratenje lastninskih zaposlenih in odpravilo najbolj sporne zakone, kot neustavne.
   Pred časom pa je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na to temo še vedno celo dejal, da je bilo to dobro in prav!
   ===================

   Prosim, da mi natančno navedete (CITIRATE) kdaj in kako naj bi Tanko dejal, da naj bi bilo neplačevanje socialnih prispevkov za delavce (s strani delodajalca) dobro.

   Drugo: Socialni prispevki niso lastninska pravica zaposlenega, kot navajate. Lastninsko pravico ima samo lastnik. Socialni prispevki so pravica iz dela in ne lastninska pravica.

   Drugače pa:
   Franc Mihič leta 2045: “zgrožen berem, da so bili še konec leta novembra 2007 tajkunski bančni krediti povsem O. K. edino še za Jožeta Tanka in seveda SDS ter tudi NSi.”

   To “lekcijo sva enkrat že imela”, samo, da ste takrat zmotno (lažno??) trdili, da je bilo to koncem leta 2008. Na kar sem vam odgovoril, da je ravno na pobudo SDS-a z letom 2008 začel veljati zakon, ki je uvedel prepoved odkupovanja podjetij z zastavo delnic tega istega podjetja za prejeti kredit.

   • Kdo pa ste “Riki”, da mi dajete lekcije?
    Najbolj žalostna dejstva ostajajo kot sem ji navedel. Kdo pa ste, da mi podtikate laž, ko naredim tipkarski lapsus in ga nato popravim, saj imam pred seboj vir- papir-članek Tajkunizacija Slovenije, 21.11.2007, in sem ga že par krat objavil, kje mi to dopustijo. Vedno tudi napišem, da je kasneje prišlo le do spremembe stališča tedanje vladajoče desne koalicije, kot sem zgoraj napisal:”Sicer je sledilo, žal prepozno, novo spoznanje, da pa le ni vse O. K. Kot se je to le »posvetilo«, žal celo najkasneje liderjem desnice!” Moje mnenje je, da je celo to novo stališče nastalo, ne toliko iz spoznanja, temveč zaradi pritiska javnosti in politične konkurence.
    Najbolj pa zamerim desnici in sedaj tudi vam, da oporekate lastninske pravice zaposlenih, ki jih decidirano jasno tako opredelilo Ustavno sodišče RS in jih vsak preprost človek razume, zlasti ko doživi, da je brez plačanih prispevkov in na koncu še brez plač. V Avstriji in Nemčiji to ni mogoče, pa gotovo še kje! Tam spoštujejo lastne zakone in EU direktive, pri nas pa ne, ne levi, ne desni.
    Niste pa prvi, ki se celo sedaj v to spotika, tudi Miha Klun, Sebastijan Erlah, vsi vplivni člani SDs, so storili enako, ne samo Tanko, kar je za me nerazumevanje pravičnosti brez primere. Delavce goljufajo,pravi Ustavno sodišče, desni politiki pa ploskajo in iščejo volivce. Absurd brez primere. Vse te osebe so to javno napisale lani na FB, kar nekatere hranim, pridite, da vam pokažem. Lahko ji pa še vi enkrat vprašate, kaj o tem sedaj menijo, jaz jih več ne bom, ne bom pa jih nikoli več volil. Pa tudi vam ne bom več odgovarjal, dokler boste “zaščiten kritik pod psevdonimom”, ni pošteno!

    • Franc Mihič: “… Kdo pa ste, da mi podtikate laž, ko naredim tipkarski lapsus in ga nato popravim,… ”
     ===============

     Napisal sem:

     “… , da ste takrat zmotno (lažno??) trdili, …”

     iz česar lahko vsak vidi, da ne gre za obtožbo ampak za dvom (dva vprašaja).

     Franc Mihič: “Najbolj pa zamerim desnici in sedaj tudi vam, da oporekate lastninske pravice zaposlenih, ki jih decidirano jasno tako opredelilo Ustavno sodišče RS in jih vsak preprost človek razume, …”
     ==============

     Lastninske pravice pripadajo samo lastniku.
     Delavcu pripada plača in pripadajoči socialni prispevki, ki pa ne izvirajo iz pravice do lastnine ampak so pravica, ki izvira iz dela.

     To kar vi navajate bi bilo t.i. samoupravljanje, za to pa vemo, da je bilo samo na papirju in da delavci v resnici nikdar niso bili solastniki t.i. družbene lastnine podjetja v katerem so delali.

     Niste mi odgovorili na vprašanje za to ga ponavljam:

     “Prosim, da mi natančno navedete (CITIRATE) kdaj in kako naj bi Tanko dejal, da naj bi bilo neplačevanje socialnih prispevkov za delavce (s strani delodajalca) dobro.”

     Ker pa ste vpletli še Ustavno sodišče pa dodajam še eno vprašanje:

     “Kdaj in kako naj bi US opredelilo lastninske pravice zaposlenih?”

     Ali lahko podate kakšno povezavo do teksta US kjer naj bi le to priznavalo delavcem pravico do lastništva.

     • A boste še naprej anonimni, hkrati pa zahtevali še pogrnjeno mizico in na njej, kar si zaželite? Dovolj sem vam odgovoril! To, kar sem navedel sem že velikokrat objavil vse v tisku, tudi v ribniškem REŠETU IN na FB, kar vsi navedeni, tudi Tanko, lahko vsak dan prebero, a so tiho, ker so v zmoti, a se niti ne opravičijo. Tudi vi se lahko oglasite v tisku, seveda s popisom!
      Dajte no, še to o samoupravljanju in lastnini podjetij. Ko boste vsaj enkrat brez plače in ne plačanih prispevkih, boste mogoče razumeli Ustavno sodišče in prizadete sodržavljane. O tem je bilo dovolj objav, problem pa je vsak teden na TV, kdor ga razume in ima vsaj kanček empatije do prizadetih, tudi SDS očitno ne!

     • Aha, vi bi, če bi igrali šah raje kot pozicijo preučevali življenjepis nasprotnika? 🙂

      Kar si želim??? Čudno!!!
      Vi ste postavljali trditve, zato sem vam postavljal vprašanja.

      Kot vem je anonimnost dovoljena, tudi jaz ne vem kdo ste.
      A če bi se prijavil kot Janez Novak, bi bil potem kaj manj anonimen?
      Prvič slišim za ribniško rešeto, na fejstbukovem pa nisem prijavljen

  • In vendar ni bilo prav
   Katarina Fidermuc, gospodarstvo
   DELO-pet, 23.12.2011, 21:00

   V Avstriji gre podjetnik lahko v zapor, če ne plača prispevkov za socialno varnost.
   Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Ob tem se sprašujemo, zakaj imamo torej izvršno in zakonodajno oblast.

   Skoraj 13 let je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dovoljeval odlog, odpis in obročno plačilo. Leta 2009 so sindikati od ustavnega sodišča zahtevali, da oceni ustavnost te pravice. Zdaj je odločilo, da taka zakonska ureditev pomeni protiustaven poseg v lastninsko pravico delavcev, in zato razveljavilo prvi odstavek 228. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Odpisa, odloga, obročnega plačila ni več. »Odločba ustavnega sodišča začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu,« smo zvedeli na davčni upravi.

   Še preden je pokojninski zakon uzakonil pravico do odloga, obročno plačilo in odpis, smo že vedeli, da je dosti delodajalcev, ki si pomagajo tako, da prispevkov za zaposlene pač ne plačajo, ne njihovega ne svojega deleža. Izvršna in zakonodajna oblast nista naredili reda med neplačniki, ampak sta z dopolnitvijo pokojninskega zakona gasili požar tako, da sta zaposlenim leta brez plačanih prispevkov priznali v pokojninsko dobo.

   Leta 2005 je vsa Slovenija vedela, kako velika težava so neplačani prispevki. Poslanci so davčni upravi z zakonom naložili, naj zavarovancem razkrije, ali delodajalci plačujejo prispevke zanje. Nalogo je lahko začela opravljati šele več let pozneje, ko je imela na voljo podatke o izplačilih plač za posameznike. Novembra 2009 so poslanci dveh odborov od vlade zahtevali, naj uredi kaos na področju prispevkov. Stranki SDS ni bila všeč naša opazka, češ da je prav njihova vlada delodajalcem podaljšala pravico do odloga in obročnega plačila z dvanajst na štiriindvajset mesecev.

   Decembra tistega leta so nam pisali: »Podaljšanje obdobja odloga davkov in prispevkov z 12 na 24 mesecev v zakonu o davčnem postopku, ki ga je državnemu zboru predlagala vlada Janeza Janše, preprečuje stečaj številnih podjetij ter s tem izgubo delovnih mest.« Vlada Boruta Pahorja je poslancem odgovorila: »Poudarjamo, da odlog in obročno plačilo davka davčnim zavezancem omogočata poslovanje in s tem tudi nadaljnje poravnavanje davčnih obveznosti.« Politika bi lahko ukrepala, če bi le hotela, a ni. Leta in leta je vzdrževala sistem, o katerem so ustavni sodniki ugotovili, »da zaradi koristi delodajalca vse tveganje in škodljive posledice nosi le delavec«.

   »V Avstriji gre podjetnik lahko v zapor, če ne plača prispevkov za socialno varnost, saj so ti pravica delavcev,« je davčnim svetovalcem, ki so prišli na 15. cehovski kongres, pripovedoval kolega Johann Picej iz Celovca. Ne sprašujemo, kdo bo šel v slovenski zapor, razmišljamo bolj skromno: ali bo sploh kdo odletel? V Avstriji gre podjetnik lahko v zapor, če ne plača prispevkov za socialno varnost.
   http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/8A62E5C2B3089617C125796C00513584

   • Aha, to je pa nekaj drugega kot ste napisali. Termin lastninska pravica ni ustrezen, čeprav z njim opleta tudi Ustavno sodišče (pravniki pa ekonomsko znanje, čeprav imajo nekaj ekonomije na fakulteti) v linku.

    Kot sem že napisal:

    Riki: “”Lastninske pravice pripadajo samo lastniku. Delavcu pripada plača in pripadajoči socialni prispevki, ki pa ne izvirajo iz pravice do lastnine ampak so pravica, ki izvira iz dela.”
    =============

    Lastninska pravica:

    http://sl.wikipedia.org/wiki/Lastninska_pravica

    Gre torej, kot sem predvideval, za prispevke za socialno zavarovanje, pokojninski, zdravstveni prispevki, ki izvirajo iz pravice do plače, torej za pravice iz dela. Tu bom še dodal. Lastnina je nekaj kar poseduješ in ne nekaj kar naj bi šele dobil (plača). Plača je pravica iz dela in ne lastnina. Lastnina postane plača šele, ko jo prejmeš, do takrat pa je pravica.
    Takšni vaši teksti samo zamegljujejo. Podjetja niso plačevala prispevkov, da bi se izognila stečajem v upanju, da bi kdaj v bodoče prišla na zeleno vejo in poplačala prispevke za nazaj. To je uvedla Ropova vlada, če se prav spomnim.

    Druga rešitev bi bila: stečaj podjetja s vsemi posledicami. To bi bilo najbolje.
    En zelo znan primer: Steklarska nova, podjetje v državni lasti, ki pa je kljub vsemu končalo v stečaju:

    http://www.val202.si/2011/12/steklarska-nova-%E2%80%93-po-neplacanih-prispevkih-se-visoke-sodne-takse/

    Ampak vse to skupaj je odaljevanje od teme, dobro ste zadevo speljali na drug tir. Verjamem, da če bi šlo v članku za kuharske recepte, bi vi hitro našli krivca za vse v Tanku, Vizjaku Janši, … 🙂

    Niste pa odgovorili še na eno vprašanje, posledica vaše trditve.

     • Kaj mene briga koga boste vi volili, nisem vaša mama. Vaša svobodna volja.
      Oholost je na vaši strani. Dajali ste nesramne izjave, ne želite pa odgovoriti na vprašanje.

  • Delavci spet ogoljufani, država spet nemočna?!
   DNEVNIK Pisma bralcev – sreda, 22.02.2012 Tekst: Uporabnik
   Vegrad, spet 500 delavcem neplačani in ukradeni prispevki, na plačilni listi pa vse O.K. Če bi se to zgodili zaposlenim pri vladi, parlamentu, javnim uslužbencem, denimo zaposlenim na univerzi in še kje, bi padla vlada, tako pa je skoraj vse O.K. Hipokrizija par excelence! Minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak pa je dejal, da je država skoraj nemočna, da pa je njihova naloga zagotoviti pravno državo.
   Standardna izjava vseh politikov, ne prvič: “Mi nič ne moremo, verjemite, se trudimo.” Imajo pa oblast in plačo! Mogoče ne razumejo, ne znajo? Niso pokvarjeni, saj so naši? “Mislim, da morajo stopiti pred roko pravice in da se mora to zgoditi takoj, sicer tukaj pade pravna država. Če se to ne zgodi, to pomeni, da bodo podoben pristop ubrali tudi drugi,” je bil jasen Vizjak.
   Zakaj že imamo državo, javno stroko, politične stranke, zakonodajno in izvršno oblast? Ali inšpektorji, tožilci, policija niso del pravne države in izvršne oblastim v pristojnosti vlade in ministrov? Saj gre ja za vsem na očeh poznano goljufijo, krajo dela zaslužene in na plačilni listi goljufivo prikazane plače delavcem?
   Skoraj 13 let je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dovoljeval odlog, odpis in obročno plačilo. Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Kratena je bila njihova ustavna lastninska pravica, to je pravica do celotne plače. Fevdalizem in tlačanstvo, mar ne? Rezultat dela premierja mag. Antona Ropa pa še koga! Politiki, levi in desni, pa so se potem še dolgo širokoustili, kako pomagajo podjetjem. V bistvu pa so pomagali lastnikom, kapitalu. In to kar z denarjem delavcev, ne pa s svojim osebnim denarjem. Politiki so torej pomagali lastnikom tako, da ti za delavce niso plačevali prispevkov za socialo in pokojnino, zdaj pa še za dodatno delavčevo zavarovanje!? Na plačilni listi pa je vse O.K. Kje je ta nenakazani denar delavcev? Povsem očitna goljufija! Nekdanji minister mag. Janez Drobnič pa tedaj, delavci so sami krivi!?
   Ali ni ta goljufija delavcev že enkrat zadostni razlog za ukrepanje države, minister mag. Andrej Vizjak in kolegi?! Tudi vi in poslanci ste vendar že enkrat na potezi! Ne samo sindikati, oni nimajo toliko pristojnosti, saj ne nadzirajo inštitucije pravne države. Kdo torej odgovarja za delovanje pravne države?! Izvoljena politika, menda ne ljudstvo! Pravna država pa spet samo srepo gleda, kot da delavci niso državljani, davkoplačevalci. Očitno so postranska zadeva!?
   Kje so očetje delovnega naroda, predsednik dr. Danilo Türk, bivši predsednik Milan Kučan, prvi predsednik parlamenta dr. France Bučar, oče naroda dr. Janez Stanovnik, sami pravniki, borci za pravice, samo koga? Tudi Zbor za republiko je ob teh primerih povsem tiho, saj očitno sami lepo živijo, so pa elitni desni pravniki, z bivšim ministrom dr. Lovrom Šturmom na čelu! Je to elita naroda, ki skrbi za narod, ki jo redi?
   Da, kje so pa naši kulturniki, zadnji branitelji naroda, države? Ali res nihče ne čuti kančka solidarnost z ogoljufanimi delavci, tokrat s 500 delavci Vegrada? Ali nihče ne čuti vsaj kančka empatije, ki je temelj delovanja demokracije? Kultura hipokrizije! To ni omika za človeka! To ni demokracija za človeka, le za elito!?
   Franc Mihič, Ribnica
   Objava tudi v ONA+ -Marec 2012

   • Tožilstvo pod generalno državno tožilko, ga. Barbaro Brezigarjevo, v času tudi desnih vlad, žal ni zmoglo nit ene uspešne obtožbe zoper vse akterje divje privatizacije in tajkunov, niti pri kratenju lastninskih pravic, goljufanju slovenskih zaposlenih, torej celo ne zaradi masovnega prikritega neplačevanja socialnih prispevkov, čeprav KZ pravi: »Kdor ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela in tako prikrajša delavca za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.«

 15. Pomenljivo je, da vodstvo SDS, katerega člani/ce so v večini bili člani KPS in nosilci funkcij v bivšem sistemu, napadla NSi z zmerjanjem, da so udbaši in komunajzerji. Hm…? Mogoče se pa arhivi preveč odpirajo, pa je nekoga strah, da bi kaj pokukalo na plan?

  Mlada, neobremenjena, izobražena ekipa NSi, v katero verjamem in tudi mnogo drugih, pogumno in preudarno naprej!

  • Veš kaj me zanima? Ali bo tudi ob tvojem zapisu, Gašper Blažič rekel, da se strinja?

   Želel bi si, da bi se kot novinar distanciral od vseh treh opcij, bil do vseh treh enako kritičen in dosledno zagovarjal samo konservativne vrednote.

  • Gašper: “Pomenljivo je, da vodstvo SDS, katerega člani/ce so v večini bili člani KPS in nosilci funkcij v bivšem sistemu, napadla NSi z zmerjanjem, da so udbaši in komunajzerji. Hm…?”
   =================

   Gorenak je na svoji spletni strani napisal:

   “Sodelavci nekdanje SDV po posameznih sestavah Državnega zbora, uganili ste med pomladnimi strankami, jih seveda ni.”

   http://www.vinkogorenak.net/2014/02/07/37-sodelvcev-nekdanje-sdv-v-vseh-sestavah-dz/

   Torej je edino pomenljivo v vašem zapisu to, da se lažete, glede te, po vašem, domnevne obtožbe.

 16. Meni je zanimivo, kako se v teh temah kar naenkrat usuje enih novih nickov, ki seveda izkoristijo stvari za napadanje SDS-a…

  Preveč prozorno… To so komunajzerji v preobleki, ki bi z veseljem videli razdor na desnici.

 17. TV pogovor med Omerzo in Novakovo je dosegel svoje dno, ko je slednja izjavila nekaj v smislu, zakaj se moramo v času ledene katastrofe ukvarjati z drugorazredno temo arhivov. S tem tipično levičarskim spinom je Novakova nakazala, da pri udbomafijskih špekulacijah glede NSi morda ne gre le za dim, ampak tudi za ogenj. Če niti ne omenjam Tonina.

 18. Vzrok vseh slovenskih težav, je ohranjena moč komunistične partije Slovenije, v obliki monopolov nad mediji, v izobraževanju, gospodarstvu ter bančništvu in sodstvu.
  Ker obvladujejo vse naštete sisteme, jim ni težko nadzirati razpoloženja volivcev, s pomočjo katerih skoraj vsakokrat dosežejo tudi zakonodajno in izvršilno oblast. Edina resna ovira, ki jih lahko prizadene, je razkrivanje njihove zločinske preteklosti, ki ruši njihov zlagani mit pretekle in sedanje neomadeževanosti.

  Ko so v letih 1988 do 1990 pospešeno uničevali svoje dokumente, iz katerih bi zlahka, tudi slepec, opazil njihovo moralno sprevrženost in stalno nagnjenost k kriminalu, je videti, da tudi v tem delu niso bili ravno uspešni. Ostalo je še kakih 5% neuničenega gradiva, iz katerega se požrtvovalni raziskovalci trudijo izluščiti vsaj del njihovega preteklega delovanja.

  Spričo uspešnosti Omerze, Leljaka in drugih, se je v živo pokazala povsem drugačna slika preteklosti od te, ki jo je risalo njihovo zgodovinopisje.
  Zato taka panika in sprememba zakonodaje o arhivih.

  Kdor še vedno misli, da je zakon , ki ga napiše komunistična partija, dober za odkrivanje njene lastne preteklosti, je ali popolnoma trčen, podkupljiv ali ranljiv zaradi svoje nelepe preteklosti.

 19. za Ljudmilo stoji cerkveni lobi- ki se ensotavno boji, da bi prišle na dan svinjarije, koga vse je UDBA držala v šahu zaradi izkrivljenih spolnih nagnjenj in še česa.
  Ljudmila je v bistvu žrtveno jagnje za višje cerkvene cilje.
  Tonin si pa itak mane roke, v vsakem primeru se lahko sonči v slavi in zbira pike.

  • Če je vaša trditev resnična, bi morala Ljudmila reševati predvsem vernike, ne pa njihove Cerkve.
   Ne le zaradi krščanske zavezanosti resnici, tudi zaradi zaveze odgovornosti, bi morala Cerkev sama očistiti svojo zemeljsko hišo. Predvsem zato, ker to zna, saj je v svoji dolgi zgodovini to že večkrat dokazala.

 20. Želim samo še opozoriti, da se na tem spletnem portalu, kadar komentiram, oglašam pod svojim imenom in priimkom. To povem zato, da me ne bi kdo zamenjal s kom drugim (ker me je že g. Jože omenjal).
  Bi pa rad spomnim, da sem osebno zelo nezadovoljen, ker sta evropski poslanki iz vrst SDS podprli tisto nesrečno "homo" poročilo. Tako kot sem nezadovoljen z ravnanjem vodstva NSi v zvezi z arhivi, ne glede na to, da morda tudi SDS ni odreagirala najbolj pametno. Sem pa videl, da se je na Facebooku g. Peterle distanciral od ravnanja vodstva NSi. Kar je zelo zgovorno.
  Sam ne želim nikogar napadati, bi pa spomnil, da imajo nekateri zelo močno iracionalno alergijo na Janšo in SDS, tudi če se slednja ne bi odzvala. To pa nima nobene zveze več z racionalnim argumentiranjem.

  • Hvala za odziv. Čeprav sem v pogovoru samo Jože, me upam zaradi maila, ki je sicer za ostale skrit, verjetno poznate.

   Spadam med tiste, ki bodo stalno ponavljali, da je ne glede na napake ki so se, se in se bodo dogajale vsem trem, najbolj pomebno to, da zaradi odgovornosti za Slovenijo stopijo skupaj in pripravijo skupen program, ki bo na voltve pritegnil tudi razočarane. Sedaj pa se dogaja ravno nasprotno – izgubljamo čas za prepiranje.

   Da ne bo pomote, arhivi morajo biti dostopni, preteklost je treba razčistiti. Vendar niti ta nesrečni zaplet, ne sme biti razlog za to, da se vodstva na tak način prepirajo in napadajo. So tudi drugačni načini, da si nalijejo čistega vina. Mar ne?

 21. Mislim, da sta tako NSi kot SLS že zdaj izgubili na volitvah. To, z arhivom, si je Ljudmila Novak sama pred seboj zaloputnila vrata parlamenta. Zanjo, kot tudi za avtorja tega članka, L. Hammarskjölda, je problematika zapiranjka arhivov drugorazredna tema. Kakšna slepota! To je najvažnejši slovenski problem, v “ožilju” je povezan s slovensko zločinsko zgodovino, ki bi jo neke sile po vsej sili rade izbrisale iz knjig in zavesti ljudi. Ker ne verjamem, da Ljudmila tega ne opazi, po mojem ni več daleč čas, ko se bo začela zavzemati za komunistično inačico slovenske zgodovine.

  • Ljudmila je ženska. Nič se ne bo zavzemala za komunistično zgodovino. Njej manjka možatost. Nič drugega. To česar nima 99% moških. Pač je padla na arhivih. Nič takega, za žensko še posebej. Mož nam manjka! In tega ne more nadomestiti Ljudmila.

 22. Lepo, na vidiku je velika koalicja SDS in SD ali pa še ena leva vlada, dokler nas čisto ne izropajo in si vsega ne prilastijo, da bo narod delal samo še za njih… Seveda so krivi vedno drugi, vedno so drugi udobvci, komunajzerji, izdajalci… Točno po istem sistem, kot tudi komunajzerji krivijo vedno druge, najraje cerkev ali pa Ivana in Ivan jim z svojo trmo pri tem z veseljem suportira… In je krog sklenjen, krivi so vedno drugi… Izhod je bil lani, Ivan bi lani lahko predlagal koga drugega za mandatarja, pa je seveda njegova nedolžnost toliko več vredna kot nedolžnost kogar koli drugega, da imamo sedaj, kaj drugega, kot spet levo vlado… In tudi za naprej ne kaže nič bolje… Malo se zamislite nad tem, koliko je Ivanu res do Slovenije vsi tu na forumu, da nas zmerjate z udbaši, komunajzerji in izdajalci… Kaj je ta radikalna antikomunsistična propaganda pripeljala? Komunisti so bolj trdno na oblasti kot kdaj koli prej. Frustracija, seveda, ampak znašajte se nad drugimi, ne nad nami. Jaz v glavnem ne mislim živet v zanikrni državi, kjer vlada splošno prepričanje, da je en politik nezamenljiv in jim ploskate, ljudi v podjetjih pa menjajo po tekočem traku… Ivan je trmasto dosegel, kar je, pač zna, je dober taktik, brez strategije, ampak za to njegovo trmo plačujemo mi vsi, tudi vi, in v tem niste nič boljši kot levičarji, ki gredo vsakič na volitve in v svoji naivnosti vedno podpišejo še pod dodaten davek in kredit… Če je pravi politik, je treba včasih preprosto odnehat, če vidi, da drugače ne gre. Kdor je nespametno trmast, se mu nespametno trmasto tudi vrača. V Nemčiji, ko politik ne doseže načrtovanega odstotka glasov, gre, nepreklicno, pride drugi na vrsto… Pri nas pa, ja pri nas…Milka bo šla, če ne naslednjih volitvah ne bo dosegla zaželenega rezultata, Ivan pa predvidevam, da se misli upokojit kot predsednik SDS ne glede na vse žrtve…

  • Ivan je že dokazal, koliko mu je mar za Slovenijo, komunisti pa koliko jim ni mar. Pri tej temi ni nobenih dilem ali pomislekov.
   Tudi sanje o veliki koaliciji so povsem brez osnove, preprosto zaradi že večkrat dokazane enačbe :
   SD = PS = DeSUS = DL = KPS.

  • abelard: “Jaz v glavnem ne mislim živet v zanikrni državi, kjer vlada splošno prepričanje, da je en politik nezamenljiv…”
   ===============

   … zato pa očitno dosti lažje živite v državi kjer
   vlada splošno prepričanje med večino volilcev, da je leva politična opcija nezamenljiva.

   • Na nekem drugem forumu @Abelard pise, da zivi v Nemciji in da je znanstvenik-humanist. Povsod pa razlaga, da sta za vse, prav vse slabo v tej drzavi, kriva Jansa in SDS.

    • to si napačno razlagaš… ne govorim o državi, ampak o desnici… za to, kar se dogaja na desnici, je ivan zagotovo marsikaj kriv…problem pri vas v SDSu je to, da lahko kritiziraš samo državo, vas pa ne, ampak tudi vi ste v veliki meri sami krivi, da je desnica danes praktično nemočna. še takrat, ko smo imeli oblast, ki je predvsem vam kot drugi stranki padla kot dar z nebes, da ste lahko postavili mandatarja, ste oblast dali iz rok, ker vam je oseba ivan jašna bolj pomembna kot pa oblast in usoda slovenije… sedaj pa jamrate in jočete, da tajkuni kot je Rigelnik in podobni dobivajo odpustke, namesto tega, da bi se jim zaseglo premoženje… a je ivan res tako pomemben, da ste samo zaradi njega zavrgli oblast?… lahko bi šla naprej, z drugim mandatarjem, pa bi bila danes lahko v sloveniji marsikaj drugače… ampak ne, bistven je ivan… pa naj bo, če je vse na ivanu, zame je ivan zgolj in izključno politik, pa nič več, zamenljiv, tako kot je zamenljiv delavec v čisti občini tovarni… brezposelnih je zadosti…

    • Saj ni prvi tak kljukec, so bili že pred njim. Čisto možno je, da je klon kakšnega Janeza, Jankota, katoličanke itd…

  • abelard: “Izhod je bil lani, Ivan bi lani lahko predlagal koga drugega za mandatarja, pa je seveda njegova nedolžnost toliko več vredna kot nedolžnost kogar koli drugega, da imamo sedaj, kaj drugega, kot spet levo vlado… ”
   =================

   Če se počutite užaljen, ker naj bi vas nekdo domnevno zmerjal z udbovcem, vas levičarska vlada verjetno ne moti. Hinavščina!

   Čudna logika, pravzaprav antilogika:
   Janša naj bi se umaknil in dovolil, da mu Erjavec ali pa Virant določita kdo iz njegove stranke naj bi vodil vlado? Erjavec je namreč takoj naredil spisek koga vse ne želi videti na čelu vlade, in SDS oz. Janša naj bi na to pristal? Je z vami vse čisto OK? Stranka s 5% na volitvah naj bi določala mandatarja drugi najmočnejši stranki?
   In ko jim kaj ne bi bilo po volji bi enostavno zrušili vlado in presedlali na drugo stran, tako kot Virant npr. Ali ste skrajno naiven ali pa neumen, da ne vidite, da bi s tako zamenjavo Janše, dobili vlado, ki bi bila skrajno šibka in ne bi mogla izvesti nobene še tako nedolžne reforme, ne da bi jo Virant ali Erjavec takoj zrušila. V bistvu bi bilo še slabše ker bi se agonija neukrepanja še bolj zavlekla kot se sedaj. Najprej bi dobili nadomestno desno vlado, ki bi bila skrajno onemogočena pri svojem delu, po kakšnem letu pa bi dobili sedanjo vlado, ki ne dela drugega kot dviguje davke in ščiti svoje glavne tajkune. Dobro, da smo preskočili (se izognili) vsaj to prvo stopnico.

   • Se ne strinjam … s svojim neodstopom se je JJ pokazal brez maske: hočem in moram biti prvi – ostalo ni pomembno.

    Sicer pa imate prav, preskočili smo neko fazo blokirane desne vlade. Kaj ni v tem stilu tudi preskok sedanjega stanja in vsa podarimo Hrvatom? Saj nas nihče drug noče?

    • Saj se ni potrebno strinjati, tudi jaz se ne strinjam s takšnim demoniziranjem Janše.

     In tudi ne veste (jaz tudi ne) kakšne so bile takrat želje znotraj stranke SDS glede nadomestnega mandatarja.

     Vendar ste v bistvu sami priznali, da bi bila nadomestna vlada šibka.

     Če bi pri SDS takrat pristali na to, da stranka določi drugega predsednika namesto Janše bi samo priznala, da je Sloveniji situacija, ko slovenska levica ne določa samo svoje leve vlade, pač pa da izbira tudi desno vlado. SZDL, v bistvu bi dobili enopartijski režim., ko se levici ne podreja samo SLS in sedaj še NSi pač pa tudi SDS. Isto kot bi tudi formalno ukinili demokracijo.

     • In kakšno je stanje sedaj!? S ponosom zremo, da se nismo pustili naplahtati levici, imamo pa levo vlado, ki je Rigelniku in Petanu in še mnogim drugim dala odpustek… to je bilo že tolikokrat obdelano in predelano v naši žurnalistiki in esejistiki, da smo raje moralni zmagovalci, kot da bi dejansko kaj spremenili, naredili drugače… Dobro, predvsem tisti v SDS se čutite neizmerne moralne zmagovalce, kaj pa ostali? Meni ni do tega, da sem moralni zmagovalec, jaz hočem resnično zmagat, z Janšem ali brez mije popolnoma vseeno…

     • @abaelard-bolje ne bi mogel povedati.Zmeraj poraženi,ampak vedno moralni zmagovalci.SDS naj si zapomni tole:Brez solidno močnih SLS in NSI bo naslednjih 12 let v opoziciji!Čez 30 % ne bo šlo!

     • Vi imate verjetno sposobnost vstopanja v tuje duše, ko tako prostodušno opletate s tem v kateri stranki kdo je.
      Nisem v nobeni stranki, nisem pa politično nevtralen, saj nihče ni, kdor trdi laže.
      Zmagovalca bodo na volitvah določili volilci. Sam imam samo en glas in vi tudi.

      Pohvalno, da vsaj vi opazite, da rdeča drhal ščiti svoja dva glavna tajkuna, a je bilo kaj drugega za pričakovati?

      Gre za to, da to vidi, in razume, večina volilcev, ampak v takem medijskem prostoru kot ga imamo je to malo verjetno. Zato pa predvidevam, da bo večina volilcev spregledala šele, ko bo obubožala kar se bo zanesljivo zgodilo pri taki politiki. Ne delam si utvar, da bodo volilci spregledali prej preden ne bodo občutili na svoji koži.

      Samo kaj, kako naj spregledajo, če ne spregleda niti predsednica NSi.
      Ona očitno meni, da se levica trudi bolj odpreti arhive kot so bili odprti dosedaj. 😉

      Prava kriza šele prihaja.

     • roman b: “… SDS naj si zapomni tole:Brez solidno močnih SLS in NSI bo naslednjih 12 let v opoziciji!Čez 30 % ne bo šlo!”
      ============

      Čudno govorjenje. NSi že nekaj časa razglaša, da bo postala najmočnejša stranka na t.i. desnici. Potem naj po vašem velja obratno analogno, brez močne SDS NSi ne bo mogla vladati.

      Vendar, NSi si prizadeva za prenovo političnega prostora.

      http://www.youtube.com/watch?v=1_fkNgFjlI8&list=UUYq4463G_2VhhL7ENHNCgUw&feature=c4-overview

      To počne skupaj z Lubejem, Šoltesom, Bogovičem. Torej NSi sledi priporočilu bivšega predsednika Tuerka, da je potrebno politiki SDS reči ne. Z drugimi besedami, NSi si prizadeva zavladati skupaj z SLS, malim Kardeljem, in Lubejem??

      Prenova v starih srajcah.

    • AlFe:”Kaj ni v tem stilu tudi preskok sedanjega stanja in vsa podarimo Hrvatom? Saj nas nihče drug noče?”
     ============

     Aja, še to, kaj naj bi ta vaš stavek pomenil? Ali lahko prevedete.

     • Nekaj kar je anekdota v Londonskem finančnem city-u, je sledeče. Ponudite, da investirajo v vaše podjetje, vprašajo vas iz od kod ste? Odvrnete, da ste iz Slovenije. In oni rečejo: »We don’t do business Slovenian way.« »Mi ne poslujemo po slovensko.« V tujino je bil poslan zelo jasen signal. Katerekoli investitorje, ki nočejo biti del politično-tajkunske »godlje« v Sloveniji, se iz Slovenije izžene. In če izženete ogromna podjetja, ki so kredibilna in dobri lastniki, vam ostanejo hrvaška tajkunska podjetja.

      http://www.nsi.si/ekonomist-rado-pezdir-na-kongresu-nsi-vi-ste-tista-desnica-ki-razume-trzno-gospodarstvo.html

     • @AlFe

      Najbolj so na kongresu NSi-ja ploskali Pezdirju, ko jih je hvalil. Če odmislim njegovo hvalo, pa so mu najbolj ploskali, ko je izjavil sledeče:

      Pezdir: “Iz tega lahko mirno izpeljete resnično trditev, reševanje in dokapitalizacija bank zdaj, ni nič drugega kot reševanje tajkunsko-političnih klik in navez. Prav ničesar drugega. Če bi bilo kaj drugega bi šle banke v stečaj, tako kot je moglo iti na tisoče majhnih s.p.-jev, obrtnikov in ostalih nepriviligiranih podjetnikov, pa niso šle, se jih rešuje na račun vseh ostalih.”
      =============

      Iz dokaj glasnega odobravanja delegatov NSi-ja se sprašujem. Ali ne razumejo lepega populizma Pezdirja ali pa ne razumejo situacije v zvezi z bankami nasploh. Namreč reševanja bank ni (samo) zaradi tajkunov, ti so v glavnem že rešeni, zadnja dva (Rigelnik in Petan) pa rešuje kar slaba banka. Problem za državo so te državne banke zato, ker obstaja državno jamstvo za bančne depozite prebivalstva in teh naj bi bilo za 15 milijard, zadnjič sem slišal celo za podatek 18 milijard. Stečaj bi pomenil seveda, da bi te milijarde padle v obvezo države, ki se temu skuša izogniti s tem, da te zombi banke drži pri življenju v upanju, da bodo nekoč oživele. Verjetno nihče več ne upa, da bi jih sploh lahko prodali, levičarji pa si tega verjetno niti ne želijo, saj so sedaj zopet napolnjne z nekaj denarja in oni so pri koritu.

      Aplavz delegatov je bil za mene farsa, le kaj si je na tihem misli Pezdir. Verjetno, poglej kako lahko jih nategujem, sem postal njihova zvezda večera.

     • Gospod AlFe, povezavo na kongres NSi-ja ste podali vi, jaz sem se samo odzval na to vašo povezavo.
      Torej ste vi tisti, ki ste začeli ustvarjati mešani kompot! 🙂

    • Brez zamere g. AlFe, tudi tokrat presojate dogodek neodstopanja JJ s prevelike razdalje.

     Vtis politične pohlepnosti in trme JJ, so vseskozi ustvarjali komunistični mediji. Tak pogled so komunistični vrinjenci v vseh pomladnih strankah pridno širili, in mnogi, manj politično razgledani člani so tej sliki tudi nasedli.
     Zakaj to počno ni težko razumeti, če le malo poznate način njihovega razmišljanja in delovanja, ki temelji vedno v lažeh, sprenevedanju in prevari. V ugodnih razmerah tudi nasilju. Ker jih odlikuje mačji občutek o preteči nevarnosti, se najprej lotijo teh, ki so jim najbolj nevarni.
     Pri režiji lanskoletnega razpada vlade JJ, sta sodelovali tudi stranki DL in SLS. Ker DeSUS ni pomladna stranka, je niti ne omenjam. Režija razpada ni bila začeta na dan objave poročila KPK, ampak že kar nekaj mesecev prej. Razpad koalicije zaradi tega poročila, je bila le igra za naivne volivce.

     Pričakoval bi, da bi navade komunistov, po tolikih letih, poznali že vsi, ne pa da se obnašamo, kot da smo celotno obdobje jugoslovanske in slovenske zgodovine prespali.
     Politično zaspani slovenski volivci ne bodo nikoli rešili potapljajoče Slovenije.

     • Gospod Krpelj,
      ni treba veliko besed … samo navedite pokončne politike, ki so zrasli ob JJu in lahko v trenutku zamenjajo JJa. Slednje je namreč nujen pogoj, da se zmaga na volitvah. In komunistična propaganda bo v hipu razgaljena!

   • Levičarji so in nas še vedno zmerjajo z klerikalci in nazadnjaki ter IZDAJALCI, pa še s čim drugim, po potrebi so nam celo vse pokradli in marsikoga tudi ubili, SDS nas zmerja z udbaši, pa tudi z IZDAJALCI (po retoriki sodeč bo kmalu na vrsti kraja in izgnanstvo). Retorika je povsem ista, zato tudi niste nič boljši, kot so bili oni pred vami. Naš osvoboditelj bo definitivno in prvo tisti, ki nas bo nehal ZMERJAT in nas porival vsepovsod, ker oni prej so hoteli naše premoženje, vi pa hočete naše glasove na voltivah, prav malo pa briga tako one prej, kakor tudi vas zdaj, da hočemo le to, da nas pustite na miru in tam, kjer smo, imovino in glasove pojdite iskat kam drugam… (P.S. z dovolj glasovi na volitvah se namreč da zelo dobro kupit in ugnezdit v državni lastnini!!!!)… Pa to mislim, da velja za vsakega slehernika, ni samo za nas…

    • Kdo pa ste vi, da bi vas SDS zmerjala z udbaši in izdajalci? Kam neki spadate?
     Janša vsekakor ni ne rešitelj ne mesija, je pa edini, ki ga levičarski tank ne uspe povoziti. Je trenutno edini slovenec, ki ni luzer.

     • N.Si… Ja Janša je luzer, vedno poražen, a moralni zmagovalec… Brez zveze… Lahko bi lani uredil vse, SDS predlagala kakšnega drugega mandatarja… Ampak se seveda ne pustijo komandirat, z lahkoto pa sedaj komandirajo in šarijo po drugi stranki, povsem samoumevno… zamislite se nad tem SDS!

     • Jaz mislim da ni mogel tega narediti. Levica je zahtevala da stori samomor. Ni bilo druge poti, kot predati jim oblast. In to je storil. V NSi bo moral priti nekdo z večjo avtoriteto od Novakove. Bajuka ni več. Ne vem.
      Če je Janša luzer, to samo pomeni da smo vsi luzerji, vsi do zadnjega.

     • JJ pa bi dobil sloves, da mu je pomembna prihodnost Slovenije in ne ablast. Tako bi postopal človek, ki obvladuje svoje strasti.

     • Rdeči so se so se izdali brez njegovega odstopa.
      Za JJ pa bi korak nazaj pomenil, da prizna nekaj, kar ni resnično. S tem priznanjem bi izenačil svojo moralo z moralo Jnkoviča, kar so načrtovalci pravzaprav tudi želeli.
      Kdo še potrebuje stranko, z lažnivim predsednikom ?
      Tudi če bi odstopil kot predsednik, bi padel sum lažnivosti tudi na ostale njegove najožje sodelavce in s tem na celotno stranko, saj bi nobeden ne verjel, da niso vedeli, koga imajo v svoji sredini.
      Članstvo in vrh stranke so bili zadovoljni z ravnanjem njenega predsednika, ostali volivci pa bodo itak presojali vsak na podlagi svojih lastnih pogledov.

     • AlFe: “JJ pa bi dobil sloves, da mu je pomembna prihodnost Slovenije in ne ablast. Tako bi postopal človek, ki obvladuje svoje strasti.
      ===============

      Glede na to kakšno je stanje v Sloveniji, bi lahko sklepali, da mu je veliko do Slovenije ker ni želel odstopiti. 🙂

      Glede strasti pa, a niste ravno vi tisti, ki vas češplje nenavadno asociirajo? 😉

     • Oh, tako kot vi gospod, razmišlja lahko samo človek, ki razen češpelj ne vidi nič drugega. Lahko samo navedete pokončne politike, ki so zrasli ob JJu in lahko v trenutku zamenjajo JJa? Slednje je namreč nujen pogoj, da se zmaga na volitvah. In komunistična propaganda bo v hipu razgaljena!

     • Če bi JJ tako trmasto vztrajal pri vodstvu stranke in predsedniški funkciji vlade, kot to vztrajno ponavlja g. AlFe, bi ga članstvo stranke SDS in njegovi najbližji sodelavci že zdavnaj zapustili.
      Da temu resnično ni tako, izpričuje neprestano naraščanje njenega članstva, ter njena notranja politična enotnost, glede načina in prioritet reševanja težav, ki pestijo Slovenijo.

      Kar pa zadeva trditev, da mu ni mar za Slovenijo, pa lahko mirne duše zapišem naslednje :

      Kdor niti do danes še ni opazil njegovega prispevka za državo Slovenijo, in njegovega neprestanega prizadevanja za njen blagor, mu je pač usojeno, da tega ne bo mogel nikoli uzreti.

 23. Prav je, da je Nsi izvirna in drugačna od drugih strank.

  Vendar pa mora biti pazljiva, da ne išče izvirnost tam, kjer ji lahko škodi.

  • G AlFe, ali sledite odločitvam ministrov in poslancev stranke DL ?
   Ničesar več ni ostalo od politike vlade JJ v novi koaliciji, pa kljub temu ta brezhibno deluje tudi s pomočjo poslancev in ministrov DL.

   • Pri vladi JJ ni bil pomemben njen predsednik, ampak njen gospodarsko-finančni načrt ukrepanja, ki je bil moteč za vidne in skrite komuniste.

    • Natanko tako tudi jaz mislim. Seveda pa bi lahko JJ iz tega potegnil korist pa še rdeči bi se izdali … ampak JJ bi moral korak nazaj. Tega pa ni zmogel … ker želi ablast samo zase!

 24. Kot prepričanega simpatizerja desneice me veseli, da maske padajo. Bojim pa se, da desni vililci ne bodo prepoznali obrazov brez mask.
  Menim, da je za vsem tem pomladnim bodenjem samo bitka za evroposlanske stole, ki so očitno za pomladnike najvišji možni dosežek v politiki. Levičarji svojim zaslužnim članom funkcije v organih evropskih institucij priskrbijo elegantneje.
  Gorenjak, Leljak, Tonin, Omerza, Janša,Bogovič,Novakova..kakor bi prevedel v UDBA, policija, KOS, Gorenc, Kučan, LDS, RKC, partija..Kaj imamo po dvajsetih letih demokracije..

  Na desnici je čas za novo stranko sestavljeno iz tistih, ki so jih sedanji šefi strank s pomagači odrinili od korita ter s pridihom novih ljudi..
  Hojs, Kuclerjeva, Žiga Turk, Šušteršič, Možina, Kukar, Senegačnik….in pa mladi mladi mladi, ki jih v politiko še niso povabili. Tisti, ki se sami rinejo so jalovi.

 25. Član SDS,Pavel Ferluga, kolumnist DEMOKRACIJE in pisec pisem bralcev v REPORTERJU, mnenjski pisec desnice, javno na FB omrežju te dni zapiše:”Ljudstvo” na volitvah je kot voz neposutega gnoja… treba bo selektivno odvzeti pravico do volitev večini “ljudstva”….

 26. Hahaha:

  Janez Janša: “Nova Slovenija vztrajno trdi, da je arhivski zakon (v delu o Udbi&ZKS) vlade PS&SD iz l. 2014 boljši kot zakon vlade SDS+NSi iz leta 2006!?”

 27. Sodelavci nekdanje SDV po posameznih sestavah Državnega zbora, uganili ste med pomladnimi strankami, jih seveda ni.

  1992 – 1996 11 poslancev

  1996-2000 5 poslancev

  2000-2004 6 poslancev

  2004 – 2008 3 poslanci

  2008-2011 7 poslancev

  2011 – 5 poslancev

  Tako stanje daje kristalno jasne odgovore na mnoga vprašanja naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Komentar na to temo je v pripravi in bo objavljen naknadno.

  Vir: Blog Gorenak
  http://www.vinkogorenak.net/2014/02/07/37-sodelvcev-nekdanje-sdv-v-vseh-sestavah-dz/

 28. Pozdravljeni …..vsi ! Že nekaj časa se nisem oglašala , ker vsa ta situacija v Sloveniji človeka skoraj spravi na kolena !!
  Tole polurno branje komentarjev je zelo poučno . Voz tone ….mi pa vlečemo vsak na svojo stran !
  Občudujem komentarje ” Riki ” ! Skoraj si je prste ” znucal ” ….ampak eni še kar lajnajo svojo . Zmešali so hruške in jabolka .
  Ko citiramo – kateregakoli – od poslancev , moramo res biti natančni ! Samo levi so sposobni tega , da , stvar tako obrnejo , da je njim v prid . Saj gledamo seje parlamenta ….pa raznih komisij .
  Tista , da je SDS z Janšo narobe ravnal pri plačah in pokojninah , je zelo ” kratkovidna ” . Bila je dobra poteza . Ravnanje vlade in izravnava plačil je pa zelo ” razumljiva ” , ali ne ??
  Arhivi – so problem ! Ali nismo že imeli referendum ? Kaj sedaj zopet mešajo meglo ? A,da bi šlo neopazno mimo ? Ta je pa dobra !Zasebnost ……kaj pa je to ? Ja, koliko je pa danes še zasebnosti – pri tem našem sijajnem novinarstvu ? Seveda , kakor komu paše ……..ko se pozitivno piše , je super ……drugače pa …
  Na koncu še o Novi Sloveniji . Mislim , da so si naredili medvedjo uslugo .Prvo ga je začela lomit SLS , sedaj pa še NSi . G. Tonin se zelo moti , če misli , da bo izumil kaj novega . Ena pravila veljajo …..pa Amen ! Izpadli bodo iz parlamenta .Zakaj se ne bi malo podredili stranki , ki je močnejša ? Končna korist bo tudi njihova . Ja …….levičarji pa se muzajo in si manejo roke ! Nekateri se iz bližnje preteklosti niso prav nič naučili……
  Sem verna oseba , pa me vseeno moti to poudarjanje krščanstva v strankah . Saj sem lahko tudi v SDS ? Je kaj narobe ? Ene jasne ločitve v strankah ne more in ne sem biti .

  • “Zakaj se ne bi malo podredili stranki, ki je močnejša?” pravi Nata 46

   Nobena stranka noče in po moje tudi ne sme izgubiti svoje identitete. Sodelovanje je možno samo ob spoštovanju še sprejemljivih razlik.

   Potrebno se je dogovoriti o tem kaj so skupni cilji in predvideti kako bo z značilnimi poudarki neke stranke. Mene je na primer zelo motilo in bolelo, da se je SDS ob zadnjem vladanju odrekla odpiranju “ideoloških” tem iz polpretekle zgodovine. Erjavec in Virant sta to izsilila.

   SDS, SLS in NSi bi ravnale odgovorno, če bi poiskale minimalno soglasje. Če tega ne znajo, ne zmorejo ali nočejo narediti, potem nam ni pomoči in bodo o našem jutri odločali na levici.

  • Ravno to mi gre na živce, se podredit. Zakaj? Komu? Ko bi se Janša hotel kdaj kaj podredit, bi bilo bistveno bolje, pa se nikoli ni sposoben podredit ne ljudem, ne situaciji. Zakaj bi se potem jaz njemu? Lani bi lahko predlagal kakšno od svojih žensk, vsaka od njih je bolj pametna, vsaj upam, od Alenčice, ki zna samo rdečo zvezdo šivat… Pa se pač ni bil sposoben podredit, upa na nedolžno razsodbo v primeru Patrije, potem ga bo pa kar vesoljna Slovenija na kolenih prosila za še en mandat… 2/3 Slovencev pa ga je sita, ga ne mara, pa še vedno ne razume… Ni samo to, da se podrediš močnejšemu. Glavni vir modrosti je v tem, da znaš dojeti situacijo in se kdaj pa kdaj tudi podredit realnim danostim, ki so, kakršne so. Trmasto vztrajanje nikamor ne pelje, je kontraproduktivno, in Slovenci smo znani po svoji hribovski trmi… Trma spada tudi med 7 glavnih grehov, če se prav spomnim katekizma…

   • Prvo vprašanje je, ali bi bilo res bolje, če bi vlada obstala, le brez Janše.

    Mislim, da bi levaki še vedno spodbujali proteste. Po drugi strani je problematičen tudi tvoj fanatizem, ko zdaj – kot komunajzerji vališ vso krivdo nanj.

    Dejstvo pa je, da se komunazerji spravijo na vsakega in bodo iz vsakega poskušali narediti novega “Janšo”, kot nekega bavbava, če jih bo začel ogrožati.

    Poleg tega pa tudi NSi dela velike PR-jevske napake. Izpadete kot neki izdajalci, ko podprete Kučanovo penzijo in neumnost z arhivi. Pa izpadete kot eni levaki, ko tako butasto napadate le Janšo – s tem ne boste pridobili nobenega novega volivca.

    • Podobno sem svoj čas tudi razmišljal, zdaj pa ne več… Moje mnenje so spremenile čisto osebne izkušnje iz gospodarstva, plačuje noben računov, tako levi kot desni ne, z desnimi je še večji problem, ker si domišljajo da veljajo za njih še dodatne ugodnosti… Obveznosti pa moram vseeno plačat, pa svoje ljudi… Prijatelj je zame samo še tisti, ki mi redno plačuje račune… Vse ljudi, s katerimi sem prej tako ali drugače po desni liniji osebno sodeloval in bil v privatnih stikih, so se ti stiki močno ohladili, ko sem moral začeti izdajat opomine za plačilo… Ta realna izkušnja me je zelo streznila… Verjamem pa, kdor tega ne doživi, ne verjame, da so res, resnično vsi, popolnoma vsi ljudje enaki, ko gre za denar, se skrijejo… Ampak od denarja živimo in pri vsej zgodbi gre za denar… Ko boš ti v osebnem stiku doživel, koliko bivših mladih gospodov in gospodičen si je nenadoma finančno opomoglo od prve vlade, bi bil presenečen… SDS ni samo žrtev, krepko mimo udarjeno…

Comments are closed.