Ali beseda predsednika Državnega zbora res ni vredna nič?

13

PREJELI SMO. Predsednik Državnega zbora je na srečanju s predstavniki civilne družbe 3. aprila 2013 določil 60 dnevni rok za izvedbo javne razprave o predlogu ustavnih sprememb referendumske ureditve. Kot kažejo najnovejše napovedi iz koalicije pa naj bi bilo zaključno glasovanje že 6. maja.

Takšno izigravanje civilne družbe v Sloveniji, ki množično nasprotuje predlaganim referendumskim spremembam, je nesprejemljivo in kaže, kako zelo podcenjujoč odnos ima slovenska politika do civilne družbe v Sloveniji.

Predlog ustavnih sprememb referendumske ureditve za mnoga področja ukinja referendum, za druga pa ga radikalno omejuje. Predlog ustavnih sprememb je strokovno nedorečen ter v nasprotju s sklepom Državnega zbora, ki je naložil ustavni komisiji, kakšen predlog ustavnih sprememb naj pripravi. Predlog ustavnih sprememb referenduma področja, o katerih v prihodnje ne bi smelo biti referenduma, definira tako nedoločno, da niti strokovna skupina, ki je predlog pripravila, ne zna povedati, kateri so tisti zakoni, o katerih ne bi več smelo biti referenduma. Poleg tega ustavne spremembe ukinjajo ustavno vezanost Državnega zbora na rezultat referenduma, kar še dodatno izničuje pomen referendumskega odločanja. Te in druge sporne določbe predloga ustavnih sprememb prinašajo popolno razvrednotenje referendumskega odločanja in jih ne moremo razumeti drugače kot željo po de facto ukinitvi referendumskega odločanja v Sloveniji.

Referendum je v Sloveniji pomemben, ker oblast spodbuja k družbenemu in socialnemu dialogu. V kolikor dialoga ni, parlamentarna večina sicer lahko sprejema zakone, ne more pa preprečiti rastočega nezadovoljstva ljudi. V kolikor bodo poslanke in poslanci sprejeli ta predlog ustavnih sprememb referenduma, bodo morali s tem dejanjem prevzeti tudi odgovornost za razvoj dogodkov, ki ga bodo spodbudili.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pozivamo politične stranke v Sloveniji, da spoštujejo položaj predsednika Državnega zbora ter besedo, ki jo je dal civilni družbi v Sloveniji, da bo omogočil 60 dnevno javno razpravo o spremembah referendumske ureditve. Vse poslanke in poslanke prosimo, da razmislijo, ali so resnično pripravljeni sprejeti breme odgovornosti za zelo resne negativne posledice sprememb referendumske ureditve.

Predlagamo, da vsaj ena od velikih televizij pred odločanjem o ustavnih spremembah pripravi soočenje med predstavniki politike in civilne družbe. Verjamemo, da bodo slovenski državljanke in državljani ob takšnem soočenju prepoznali neizmerno težo negativnih posledic, ki jih predlagane ustavne spremembe prinašajo.

Aleš Primc

vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

Foto: Državni zbor

 


13 KOMENTARJI

 1. Kdor je na vrhu, mora dati zgled, saj so vse oči uprte vanj, torej, naj drži besedo. Nekatere spremembe referendumske ureditve so potrebne, da se lahko izpeljejo finančni ukrepi, ki so nujni in ki državljanom niso všeč. Nikakor pa se ne sme referenduma omejevati pri vprašanjih, ki se tičejo človekovih pravic, saj človekove pravice razume danes vsak po svoje. Predlagano omejevanje bi pomenilo v praksi z referendumom zavrniti slab zakon misijo nemogoče, predlog je dejansko v kup besed zavita ukinitev referenduma. Kadar želi oblast tako drastično omejiti demokracijo, pomeni, da jo je strah in ima slabo vest. Izgleda, da je tako na levi in desni, ampak upanje umre zadnje.

 2. državljanke in državljani
  poslanke in poslanci

  Tole vas diskreditira. Kaj se prilizujete ženskam? A ste vi mož ali punčka?!

 3. S tem, da oblast enostavno povozi po svojem predstavniku dano besedo civilni iniciativi o času, v katerem bi se javno razpravljalo o pomenu referenduma se jasno izrisuje njen odnos do civilne družbe, ki je milo rečeno nedopusten.
  Tu se jasno kažejo apetiti aktualne vlade po absolutističnem načinu vladanja, kar je po demokratično izpeljanih volitvah tkotalno izigravanje volilnega telesa, predvsem tistega, ki jim je zaupalo svoj glas in jim podarilo mandat.
  v istem trenutku, ko so začeli metati legitimno postavljeno vlado Janeza Janše, ki je po dveh desetletjih izigravanja slovenskega delavnega ljudstva in plenjenja državnega premoženja s strani tranzicijske levice in udbomafije končno postavil sekiro na same korenine totalitarizma in njegovega nelegalnega finančnega napajanja na račun državnih podjetij in jo tudi nelegitimno odstavili.
  To, kar sedaj počno, je le logično nadaljevanje uresničevanja njihove nelegalne oblasti, ki je ljudstvo nikoli ni legaliziralo. Na podlagi teh izkušenj je njihovo početje razumljivo, saj si pripravljajo prostor za sprejemanje zakonov, ki jih na podlagi trenutno veljavne zakonodaje in vsaj osnovnih pravil delovanja demokracije z upoštevanjem civilne družbe nebi mogli nikoli pripeljati do sprejetja. Zato mora ta vlada obvezno pasti, ali pa bo katastrofa, katere posledic in razsežnosti nihče ne ve napovedati.

 4. Tako je! Ta vlada mora obvezno pasti in pika! Alenka Bratušek & Co je uzurpirala oblast, nihče jih ni volil niti izvolil, nihče jim ni podaril mandata (podarjali so si ga med seboj), sedaj pa nas počasi in zanesljivo popolnoma potiskajo v kot ali na obrobje – ali to vsaj z vsemi močmoi poskupajo storiti. Poleg teg +a nas NA VSAKEM KORAKU blamirajo, doma (tudi to opazuje tujina) in v tujini. In ko smo že pri tem: tisti, ki ste si (z gnusom in odporom, seveda) ogledali blamažo Alenke Plagiatoršek v intervmjuju z izvrstnim kin mednarodno uvljevljenim Richardom Questom, predlagam, da si ogledajo tudi za primerjavo tudi ta posnetek http://www.cnn.com/video/da…c.cnn.html

  ,in sicer kako NAJ BI se državnik v rangu PM vedel in o čem naj bi govoril na tovrstnih intervjujih in prezentiral svojo državo. Gre sicer za premierja sosednje Hrvaške, ZHorana Milanović, ampak kljub temu – ali morda prav zato (link smo sneli na FInancah http://forum.finance.si/index.php?user=220966, predlagal pa ga je ‘pavel’ v svojem komentarju k članku “D3ežela sanjačev”.
  In potem ni potreben nikakršen komentar več

 5. To se je vedelo, da beseda predsednika državnega zbora za 60 dnevno javno razpravo ne bo zdržala, ker ima skupina poslancev s skilcem izredne seje večjo moč, kot demorkatični dogovor civilne družbe s predsednikom parlamenta g. Vberom.
  Tako se vidi, da je slovenskim politikom cilj edino z močjo vladati državlajnom in niso pripravljeni na dialog s civilno družbo. Očitno bodo morali vzeti še kako novo lekcijo, da se tudi tega naučijo. A bo to letos ali drugo leto, bo pokazal čas.

 6. Oh, kdor je pričakoval, da se bo upošteval ta rok, je zgolj naiven. Vse je lepo dogovorjena zgodba, da se podoba predsednika DZ ne okrne, v resnici bi pa najraje to sprejeli že včeraj. Že videno.
  Torej kdaj bomo na volitvah uspeli naše nezadovoljstvo prenesti še na rezultate?

 7. Globoko upam, da bo opozicija še pravočasno JASNO IN GLASNO zahtevala pojasnilo od koalicije o tem, kako je mogoče, da so obljubljenih 60 dfni skrajšali kar za polovic? POleg tega bi moraqli imeti ravno o tem vprašanju REFERENDUM! Tiče se neposredno nas, državljanov Slovenije, davkoplačevalcev in njavsezadnje tudi otrok, ki bodo čez nekaj let moreali živeti s posledicami nečesa, kar nam danes vsiljujejo, mi pa nimamo niti te možnosti, da bi svoje otroke zaščitli, in to če ne gre drugače, z močjo referenduma. JASEN IN ODLOČEN NE REFERENDUMSKIM SPREMEMBAM! Vse, kar je prav!!!!

 8. Vladajoča koalicija naj se raje v paketu preseli na Severno Korejo. Tam ni referendumov, ni volitev, ni strahu, da jih bo kdor koli ogrožal. Tam je raj na zemlji. Idealna država. Dosegli so tisto, k čemur hrepeni slovenska levica in to drži že desetletja. Preživeli so padec komunizma v Evropi! Kaj sploh še čakate? Srečno pot, vlada, seveernokorejski oblastniki vas čakajo s širokim nasmehom! P.S. Brez skrbi za svojo varnost, zaščiteni boste kar z atomskimi bombami. Sani.

 9. Žalost. Ker so referendum doslej izkoriščali za politikantske igre zgolj politiki, so bile potrebne spremembe. Pa glej ga zlomka! Ta isti politiki sedaj prikimavajo spremembam in to s figo v žepu. Vsaka politična opcija ima svoje račune. Najglasnejši pa utilitirasti, ki bodo vse nemoralne prakse, ki jih hočejo uzakoniti (poleg splava, svobodne izbire spolnih praks, detomor, evtanazijo, prostitucijo, mehke droge), zavile v celofan človekovih pravic. Nemorala se bo preselila v pravni red in vsak, ki ji bo nasprotoval, bo sankcioniran zaradi sovražnega govora. Logična posledica bo razpad družbe, kaj bo z državo, pa ni potrebno ugibati. Če kdo misli, da sem črnogled, naj pogleda v zgodovino in analizira propadle družbe.

 10. Takole bi komentirala: “Ko se, kjerkoli, začnejo krhati medsebojni odnosi, je potreben dialog. Če ga ni ali ga ena stran ne želi, se začne vse podirati. To se dogaja v naši dragi Sloveniji. Podrlo se je že mnogo,.. Tisti, ki noče poslušati, kar mu hoče drugi povedati. se mu prej ali slej povrne “bumerang”. Gradimo samo z dobrimi odnosi, Z zahrbtnostjo, z željo samo vladati in ne služiti, se bo za vsakega izmed teh slabo končalo. Kar daješ, to dobiš nazaj, če ne prej, pa na zadnjo uro, katera sigurno pride za vsakega enako hitro.

Comments are closed.