Brezplačne vožnje po železni cesti z Alenko Bratušek

8
27 km železne ceste v deželi z železno zaveso v glavah

Tako se začne prešerna Prešernova pesem Od železne ceste, s katero je leta 1845 v Kmetijskih in rokodelskih novicah pesnik napovedoval skorajšnji dan, ko bo v Ljubljano prisopihal prvi hlapon. Ni ga učakal. Umrl je v Kranju 8. februarja 1849, vlak pa je v Ljubljano pripeljal dobrih sedem mesecev kasneje, 16. septembra 1849. V središče Kranjske je pripeljal za tiste čase udoben vlak po varni in trdni železni cesti. Prešernovi sodobniki so se od tedaj dalje lahko vozili po slovenskih deželah in celotni monarhiji. Gradnja Južne železnice je za tiste čase, tedanjo tehniko in tehnologijo tekla osupljivo hitro. 577 km dvotirne proge so začeli načrtovati leta 1837 in prvi vlak je pripeljal v Trst 1857. leta.

27 km železne ceste v deželi z železno zaveso v glavah

Se je v stosedemdesetih letih kaj spremenilo? Veliko, zelo veliko, marsikaj na slabše. Prešeren je spremljal gradnjo odsekov od Dunaja do Gradca in Celja, zato je avstrijski oblasti lahko zaupal in verjel, da bo celotna železnica zgrajena po časovnem načrtu. Takega upanja pri gradnjah slovenskih prometnih povezav danes nihče izmed nas ne more imeti. Naša sedanja oblast namreč sploh ne ve, kaj je to časovni načrt. Projekt 2TDK kot tudi projekti posodabljanja železnic, tistih iz Prešernovih časov, so sanjske bukve in vodniki v El Dorado za najbolj naše gradbince.

Na spletni strani 2TDK je zapisana Pravljica o jari kači in steklem polžu, ki se začne z letom 1996. Prešernovo življenje je ugasnilo sedem mesecev pred dokončanjem železne ceste do Ljubljane. Kolikokrat po sedem mesecev bo moralo preteči, da bodo drugi tir sploh začeli graditi. In kolikokrat po sedem let bo preteklo, da bo zgrajen! Le koliko časa bi danes gradili samo borovniški viadukt, tehnično čudo na Južni železnici, ki je je bil porušen med drugo svetovno vojno? Koliko ponovljenih razpisov bi bilo potrebnih, da bi posel zanj dobil pravi izmed njih. Koliko koruptivnega denarja bi se pretočilo v prave žepe!

Neskončne ure vožnje brez plačila

Zgodovina iz časa »k. und k.« Franca Jožefa in pred njim kanclerja Metternicha molči o brezplačnih vožnjah z vlaki kot tudi s poštnimi kočijami. Prešeren se na Dunaj ni peljal s kočijo, ampak je pešačil in tudi Cankarjev hlapec Jernej ni imel denarja ne za kočijo ne za vlak. Tako je je pač bilo v okrutni monarhiji in ječi narodov. V sodobni Sloveniji je vse drugače. V najbolj prijazni državi do upokojencev, borcev – veteranov, invalidov in športnikov za leto Gospodovo 2020 obljubljajo brezplačne vožnje. Čudovito darilo, ki pa ima eno nadvse usodno napako. Skupinam državljanov, ki jim je darilo namenjeno, je to nedosegljivo, ker je javni potniški promet sesut, železnica muzej »in situ«, magistralne in regionalne ceste so uničene in avtobusnim prevoznikom je glavna skrb mastiti se z državnimi subvencijami. Tako avtobusi kot vlaki vozijo poredko in vozni redi so neusklajeni.

Dragi upravičenci do brezplačne vožnje, tu je nekaj napotkov za popotovanja s Slovenskimi železnicam, ki jih zaenkrat še plačujemo brez izjem:

 • Koper-Murska Sobota, trije vlaki dnevno, sedem ur vožnje, 22,34 €
 • Nova Gorica-Novo mesto, osem vlakov dnevno, pet ur in pol vožnje, 13,99 €
 • Jesenice-Šentilj, šest vlakov dnevno, pet ur in pol vožnje, 13,99 €
 • Maribor-Trst, dva vlaka dnevno, sedem ur vožnje, 20,60 €

Po stosedemdesetih letih ni neposredne zveze med Dunajem in Trstom, samo od Maribora do Trsta je treba prestopiti dvakrat!

SZ z enosmerno železniško vozovnico spremenile demografsko sliko Slovenije

Slovenske železnice se kljub njihovi okostenelosti in životarjenju lahko pohvalijo z uspehi in dejavno vlogo pri spreminjanju Slovenije in Evrope. V poplavi človekoljubja so že leta 2015 vozile brezplačno od hrvaške do avstrijske meje, hitro in brez prestopanja. Po vsej verjetnosti imajo zasluge tudi pri spremembah demografskih podatkov. Statistični urad Slovenije je pravkar objavil, da je v Sloveniji po stošestdesetih letih delež moških večji od deleža žensk. Je ob tem kdo pomislil na to, da so številni moški pripotovali v Slovenijo z enosmerno železniško vozovnico?

Ministrica Bratušek z bliskovito vožnjo od Ljubljane do Maribora

Ob prvem prgišču peska, ki ga je vrgla ministrica za infrastrukturo v naše oči, smo bili deležni obljube: iz Ljubljane v Maribor v 90 minutah. Gospa Alenka Bratušek, s kako neambicioznim ciljem zganjate populizem in farbate volivce! Kar 90 minut, to je uro in pol, naj bi trajala bliskovita vožnja s potovalno hitrostjo okoli 100 km/uro med našima najpomembnejšima mestoma v 21. stoletju. Neverjetno!

Tudi v naslednjih letih bo od maja do novembra med Jesenicami in Novo Gorico vozil muzejski vlak, ki ga bo vlekel hlapon. Na vseh drugih progah pa bodo sleherni dan, če ne bo zapor zaradi iztirjenj vlakov, vozili muzejski ali skoraj muzejski vlaki s starimi dizelskimi ali električnimi lokomotivami. Pa srečno vožnjo s Slovenskimi železnicami, ki z ozirom na čas potovanja našo malo Slovenijo navidezno delajo pet do desetkrat večjo kot je ta v resnici!

Naj za konec ne bo odveč še ena od kitic iz pesmi Od železne ceste, ki je vizionarsko napovedala današnje stanje na Ministrstvu za infrastrukturo:

“Jaz pa hlače bom nosila,
gospodar bom čez mošnjó;
bom vabila na kosila,
kogar meni bo ljubó.”

8 KOMENTARJI

 1. Globoka država se ne vozi z vlaki, zato so ti drugorazredna tema. Tudi druga infrastruktura jih veliko ne zadeva, saj imajo denar v davčnih oazah in svet je velik.

  Bolj kot železnica jih zanima prodaja Petrola in kdo bo s tem zaslužil. Slovenija sovjetska bodeš ti, so peli z zločini opiti revolucionarji. Sedaj so posodobili: Slovenija ruska bodeš ti. Z Rusi se je najlažje dogovoriti za podmizno trgovino.

 2. 2.tir, tunel Karavanke …., to je plen iz korit z denarjem komunistične golazni pri zaspanem narodu, ki naj zaradi tega še naprej pešači (stoji v kolonah ali na zaprti meji) v ukradeni kučanovi komunistični Sloveniji.
  In …. ne jamrajte tisti, ki vas volitve ne zanimajo. Tako stanje vam je nagrada za bojkot volitev.
  Alenkini upokojenci se bodo sigurno vozili “brezplačno”, ko pa doma nimajo še za žemljo od pokradene komunistične pokojnine. Mirno spite še naprej, da vas bo kučanov komunizem lažje odiral s floskami “brezplačno” še naprej.

  • Kvalificira jo sivanje rdece zvezde na svoje oblekce in prepevanje Bandiere rosse. Z Marjanom Sarcem sta cudovit par. Kot Dudek in Regica.

   • Da se ne boš napenjal, po Bajuku je delala 20 let s tvojo izbrano elito komunistične golazni, kot se razume predvsem po dogovornih mafijskih direktivah.

 3. Spet ne razumem. A vi bi zdaj radi 2. tir? Saj ste bili proti. In jaz sem še sedaj. Zato sem zadovoljen s tem, da 2.tir stoji. In čisto razumem, da ne more nikamor.
  Tako zgrešen projekt hvalabogu, da se je ustavil. In upam, da ga nikoli ne bodo mogli pognat.
  Bolje bi bilo razmisliti, kako bi na svoje stroške zgradili tunel pod Nabrežinami pred Trstom in spet pognali mednarodni koridor Trst-Ljubljana. Edino ta nam vrača nazaj geostrateški politični položaj na zemljevidu, ki smo ga povsem zapravili z 2. tirom.

  • Moderno zeleznico na liniji Graz, Maribor, Ljubljana, Trst bi rabili, ja. In potem se Jesenice, Lj, Novo mesto, Zagreb. S povprecnimi hitrostmi 150-200km/h. Plus zeleznisko povezavo Luke Koper na zeleznico v Trstu.

Comments are closed.