Al’ si Cerar, Al Capone?

23

capone»Nikoli nisem rekel, da so vsi policisti in kriminalisti v našem mestu pokvarjeni,« se je branil Al Capone. »Rekel sem naslednje: noben policist in kriminalist ni zavrnil podkupnine, če sem mu jo ponudil.« Dlakocepljenje, se bo morda kdo obregnil, rezultat je v vsakem primeru enak: korupcija, kamorkoli se ozreš. Pa ni tako: če se meni zdi vse pokvarjeno, ker pač prihajam iz takega okolja ali sem nagnjen k pavšalnemu posploševanju, to še ne pomeni, da je dejansko tako. Posploševanje (1) je krivično do poštenih in (2) daje potuho pokvarjenim. Prepričan sem, da se tako v Chicagu kot v Sloveniji najde politik, uradnik ali sodnik, ki ne vzame podkupnine. Vem, kako rušilno za posameznika in skupnost je razmišljanje, češ »vsi tako delajo, bom pa še jaz.«

Minister Mramor, ki si je kot dekan izplačeval denar, ki mu ni pripadal (po domače, okoriščal se je), je izjavil, da bo vrnil denar (ki mu ne pripada). Kaj neki je mislil, da bo s tem dosegel?! Če potem, ko te odkrijejo, vrneš nekaj, kar ni tvoje, še nisi dokazal nedolžnosti ali poštenja! Nekaj dni pozneje je ponudil odstop (čeprav meni, da ni ravnal narobe, ko si je kot dekan izplačeval denar za delo, ki ga opravlja dežurno intervencijsko osebje). Njegov predstojnik Miro Cerar je odstop zavrnil. Strinja se z Mramorjem, da ni nič narobe, če takrat, ko si na oblasti, predpise izvajaš tako, kot je tebi v korist.

Med ljudmi, kjer nekaj veljata logika in poštenje, je možen samo en razplet: odstop predsednika vlade in vseh njegovih sodelavcev.

Ko od daleč opazujem to dogajanje, me preveva globoka žalost. Nisem jezen. Nisem presenečen. Ne zgražam se nad nemoralnostjo vpletenih. No, poleg žalosti občutim tudi nekaj odpora do tistih, ki na veliko moralizirajo in se naslajajo nad cerarjevo, pardon, cesarjevo nagoto. Kdor tako moralizira in kritizira, spregleda pomembno dejstvo: Je suis Cerar. Ne morem udrihati po svoji vladi in po svoji državi, ne da bi zadel tudi sebe. Če protijanševska in proticerkvena elita s Slovenijo ravna kot svinja z mehom, še ne pomeni, da se moram tudi jaz znesti nad ubožico.

Žalosten sem, ker je z obrambo Mramorja predsednik vlade nam vsem dal vedeti, da je normalno, da človek na javni funkciji ali v ustanovi, ki živi od državnega denarja, najprej poskrbi zase. To je dvakrat narobe. Prvič zato, ker ni res. Obstajajo tudi Slovenci, profesorji in dekani, uradniki in še kdo, ki se ne okoristijo. Če je predsednik vlade črnogled (»Vsi so pokvarjeni«), če ne pozna poštenih ljudi ali jih ne more pridobiti za delo v svoji vladi, to še ne pomeni, da jih ni. Logika narekuje drugačen zaključek. Drugič je njegovo ravnanje napačno iz naslednjega razloga: Tudi če bi bili dejansko pokvarjeni prav vsi, ki so zmožni opravljati odgovorne naloge v Slovenji, ni primerno, da predsednik vlade domači in tuji javnosti naše umazano perilo prodaja kot čisto. Njegovo delo je, da ga opere. Ali pa naj to nalogo prepusti drugemu.

Predsednik vlade bi se lahko kaj naučil od Al Caponeja in rekel: drži, našli smo ministra, ki je v preteklosti jemal, kar mu ni pripadalo. Ne le enega, deset smo jih našli! Ampak to nikakor ne pomeni, da so čisto vsi ministri ali kar vsi Slovenci pokvarjeni. Tiste, ki so se v preteklosti okoriščali, smo odslovili. Kdor je kdaj goljufal in se okoriščal, ne more opravljati odgovorne funkcije. Poiskali bomo ljudi, ki so vredni zaupanja.

Država potrebuje ministre, ki jim ljudje zaupajo. Zaupali jim bodo, če bodo videli, da prekršku sledi kazen. Ne le v primeru ubogega voznika, ki je vozil 7 km/h preko omejitve, ampak tudi in predvsem, ko gre za ministra. Ministri in zaposleni v javni upravi imajo pravico, da jih ljudje spoštujejo. Pravico imajo do tega, da rečejo: »V mojem ministrstvu se ljudje ne okoriščajo. Dokaz: Tisti ki se je okoristil, ne dela več pri nas.«

Razumen predsednik vlade, razumen minister in razumno ljudstvo to razumejo. Oditi mora. Ne zato, ker je slabši od drugih, ampak zato, ker spodkopava zaupanje v sistem. Tak sistem ne more preživeti in se še manj razvijati. Najsi bo Nobelov nagrajenec in največji strokovnjak pod soncem, ne uživa več zaupanja ljudi. Kdo mu bo zaupal, da bo upravljal z njegovim premoženjem? Koliko podrejenih bo v njem našlo potuho, da bodo tudi sami enako (pokvarjeno) ravnali?

Razumen predsednik vlade, razumen minister in razumno ljudstvo vedo, kaj je prav. Kaj smemo na podlagi opisanega dogajanja sklepati o razumnosti volivcev, ministra in predsednika vlade v Sloveniji?

Pripis uredništva: ob ponedeljkih na Časniku objavljamo uredniški komentar, ki ga vsak teden pripravi eden izmed članov uredništva.

23 KOMENTARJI

 1. Problem teh ministrov in sindikalista šolnikov , da jih je inšpekcija leta 2011 opozorila, da niso opravičeni do dodatkov, pa so na njih vztrajali in šli celo v politiko s tem bremenom.

  V ozadju pa so skrajni levičarji čakali, da jih naskočijo, čim bodo ravnali v nasprotju z njihovimi cilji.

 2. Moralni zdrs, ki ga velja korigirati in sistemsko urediti, da se to ne bi dogajalo. To da. Tretirati hokus pokus dodatkov za pripravljenost enako kot najtežjo korupcijo in krajo pa po mojem vendarle ne.

  Problem pri tem so tudi tisti, ki predlagajo rezanje plač javnemu sektorju, razen policistom, za nadaljnih 15, 20, 30%. Univerzitetnega učitelja ali zdravnika ni spodobno spravljati na 1000 evrov redne plače. S tem se direktno spodbuja k obvodom za iznajdljive. Akademsko delo in podjetništvo naj bi vendarle bili dve različni področji.

 3. Imam mešane občutke ob podiranju Cerarjeve vlade ali celo slabše od tega.

  Trojec Cerar-Mramor-Koprivnikar ni najslabša možna izbira za Slovenijo. Motijo se zelo tisti, ki to trdijo, recimo med desnimi komentatorji. Mislim, da je precej evidentno recimo, da se Cerar ne bi odrezal tako slabo kot Bratuškova, če bi kandidiral za komisarja EU in da je material druge kvalitete, začenši od znanja tujih jezikov. Tudi njegov doktorat je gotovo drugega nivoja od proslulega magisterija dotične.

  Sicer Cerarjeva vlada ne bo padla, če je ne zruši levica. Brezvladje, nekaj mesecev trajajoče, Sloveniji ne bo koristilo. Nekaj šans desna sredina s predčasnimi volitvami gotovo dobi. Nisem prepričan, da prav veliko. Vsaj toliko šans vidim, da Slovenija dirigirano dobi bolj levo in bolj zadrto vlado od te, ki jo ima zdaj. In ne bolj pošteno. Če se motim, toliko bolje.

  • Deluješ kot da se odločaš med koristnim in dobrim in bi raje vzel koristno. Takšne špekulacije so tipično slovenske. Meni se ne zdijo na mestu.

   • Se strinjam. Tako delovanje je tipično za levake, ki nimajo vesti.

    Ko se človek odloča kateri mit mu je bližje: socializem ali krščanska ideologija, potem vedno izbere krščansko ideologijo, ko je v toplem fotelju. Ko pa gre za koristi, takrat je socializem bolj priročen.

 4. Se strinjam z Ifejem. Nisem prepričan, da je desnica sposobna oblikovati vlado in jo obdržati 4 leta, ko pa vemo kakšne levičarske proteste vedno sproži.

  Boljša bi bila širša koalicija. Danes neformalna, jutri formalna.

  • Ali janšisti sedaj še bolj močno kot običajno širite defetizem. JJ je spet potegnil ven sabotaže (partijska vojska, Domovinska teritorialna obramba, pri čemer ve, da se bo skrajnim levičarjem strgalo in bodo hitro prestrašene birokrate naščuvana, da je JJ nevarni fašist) , ker si ne želi vladati. Je bolj udobno biti večno drugi. A noče vedeti, da je s Kučanom soodgovoren za propad Slovenije.

    • Dobro je to Kučan desnico za 15 let onesposobil s svojimi pajdaši na “desnici”.
     Kakršnikoli kriminal “levica” naredi, še vedno ima dvojno prednost pred strumno “desnico”.

     • Pavel, ali ti kaj težko živiš s svojmi travmami? Kako je kaj s tvojim mentalnim zdravjem? Kako domači prenašajo tvoje travme? (Ne želimo takih komentarjev. Napad na osebo. – Administrator)

     • Kaj je sedaj narobe s teboj, da boksaš pod pas?

      Ali lažeš, da bereš in poslušaš verske medije?
      Ali so ti tako gnili, da generirajo tak nesramen lumpenproletariat katerega predstavnik si, saj razen zmerjanja ne znaš enega vsebinskega stavka napisati.?

    • Ja, g. administrator, se popolnoma strinjam z vami, da je ta moj komentar nedostojen portala. Bil sem sprovociran, nisem se mogel zadržati, zato se oproščam vsem forumašem!
     Se pa vprašam, kakšen napad pa je potem lepljenje etiket in podtiknje vsem, ki niso s Pavlom, da so janšisti, komunisti, socialisti, in vse to v najbolj ponižujoči obliki ? Je to potem napad na vse nas, na vsako osebo posebej?

     • Na vse nas. Veš čas pravim, da komunistični Podtaknjenci niso tako velik problem kot to, da na desnici nimamo sredincev in desničarjev, ampak FDV in FOV pofl, socialiste.

   • A nisi ravno ti še pred kratkim goreče zagovarjal veliko koalicijo, sedaj pa ko je nekaj podobnega napisal svitase pa imaš pene histerije na ustih.
    Drugo:
    Sedaj, ko imamo pred vrati neznanske količine migrantov in se niti ne ve koliko jih bo vdrlo v državo, in ko imamo vedno slabšo vojsko (tudi policijo) da nas že Nato ven brca (0,95% BDP-ja za vojsko namesto obljubljenih 2%), ko se na nivoju Državnega zbora (ne na skrivaj) predlaga nacionalno gardo pod okriljem slovenske vojske, ti to proglašaš za partijsko vojsko (si brat od Aščičeve?). Omračil se ti je um?
    In tretje:
    ZAPOMNI si enkrat za vselej. SDS je ena izmed strank, ena izmed in nič drugega. Če ti meniš, da lahko bolje, da jo lahko premagaš na volitvah ti nihče ne brani da ustanoviš svojo stranko in jo popelješ na volitve. Niti SDS niti katera koli druga stranka ti ničesar ne dolguje!

    • Nobenih pen nimam na ustih.
     Tudi nisem goreče zagovarjal, ampak se mi je SMC in SDS zdela boljša koalicija kot SMC in ŠD in DeSUS ali kot SD in SDS (pri kolhozu).

     Ljudje se bojijo vojaškega prevrata in “domoljubi” se ve od kod prihajajo. Neumno in samomorilno je to izzivati in si širiti krog novih prestrašenih sovražnikov.

     SDS ni ena izmed strank, ampak večno druga (razen 2004) in monopolist “desnice”. MONOPOLIST.

 5. Mramor in Cerar sta barabina, saj sta za ministre (za šolstvo) nastavljala same globoko skorumpirane socialistične birokratske (Markež, Setnikar, Brenčič). Cerar je isti birokratski goljuf in skorumpiranec kot Virant.

  • Kot da bi SDS in Janša stala za tem, kar jaz napišem, se ti tule oglašaš. Pa kaj ti je, saj je vendar jasno, da bi SDS že do začetka mandata rada zrušila Cerarjevo vlado. In ima nekaj dobrih argumentov za tako pozicijo že izhajajoč iz dejstva, da je bila legitimnost prejšnjih volitev vsaj vprašljiva.

   Jaz pač trdim, da vlada s trojko Cerar-Mramor-Koprivnikar za slovenske razmere ni podpovprečna in so mi smešni tisti publicisti, ki za vsako vlado, ki jim ni všeč, ugotavljajo sledeče: “smo prej mislili, da hujše ne more biti, ampak ta je najslabša doslej.” To je smešno, to je propagandistično.

   Gospodarski rezultati te vlade so solidni. Ministrice za visoko šolstvo se po mojem Cerarju zmeraj znova ponesrečijo, ne da planira take kot so. Mislim, da je tvoja ocena, da je Cerar goljuf in skorumpiranec pretirana ali celo zgrešena.

 6. Cerar je nedvomno nesposoben za posle, ki jih opravlja, je hinavski in prevarantski, kar se lahko dokaže.

  Je pa res, da nikoli ni tako slabo, da ne bilo mogoče še slabše. Ne obstaja spodnja meja, kjer bi se slabo ustavilo.

  Predvsem pa mislim, da je treba razmišljati drugače. Treba je razmišljati, kako bo bolje in ne da ne bo še slabše.

 7. Ne vem zakaj Časnik ne deli BMZ, ki je sicer prvi del odlično napisal.

  Po let 50 je prišla prva generacija razvajencev, predojdipalcev. Ki so imeli odsotna, luzerske očete.

  ZSMS in FDV generacije psihopatov so opustošenje Slovenijo.

  BMZ se moti v 3.odstavku od zadaj, ko vse to kot Vuk Godina pripisuje kapitalizmu. Vse to je birokratizacija, fevdalizacija in permisivnost.
  http://www.siol.net/priloge/kolumne/bostjan_m_zupancic/2016/01/razvrednotenje_vrednot_ii.aspx

Comments are closed.