Aktualno v EU

5
20

evropski parlament_flickrV Strasbourgu so evropski poslanke in poslanci pretekli teden odločali o rešitvah za EU, tudi za Slovenijo. Glavni temi ostajata ekonomska in monetarna politika.

Evropski parlament je tako pretekli teden potrdil vzpostavitev evropskega sistema enotnega bančnega nadzora. Po njem bo Evropska centralna banka neposredno nadzirala največje banke evro območja in hkrati imela besedo tudi pri nadziranju drugih bank – vse na podlagi jasne demokratične odgovornosti in z večjo vlogo nacionalnih parlamentov (tudi Državnega zbor RS), so zahtevali poslanci.

Evropski poslanci so pozvali tudi k vseevropskim ukrepom proti davčnim izgubam zaradi goljufij in davčnih utaj. Nepobrani davki skupaj v EU znašajo približno 2000 evrov na evropskega državljana letno.

Evropski parlament je sprejel tudi Poročilo o izzivih in priložnostih za energijo iz obnovljivih virov na evropskem energetskem trgu. Za preprečitev naravnih nesreč in zaščito okolja bodo morala od zdaj naprej energetska podjetja sprejeti strožje varnostne ukrepe in izdelati učinkovite načrte za soočanje z nesrečami, tudi na vrtalnih ploščadih za nafto in plin na odprtem morju.

Evropski parlament je z 602 glasovoma za, 23 proti in 63 vzdržanimi podprl predlog Evropske komisije o evropski uredbi o zaščiti, ki bo žrtvam nasilja in zlasti družinskega nasilja omogočila zaščito povsod po EU.

Nova uredba zagotavlja, da so žrtve družinskega nasilja, ki so v svoji matični državi dosegle prepoved približevanja, s to odredbo zaščitene povsod po Evropski uniji. V praksi bo nova zakonodaja EU koristila predvsem ženskam, saj raziskave kažejo, da je približno vsaka peta ženska v Evropi vsaj enkrat v življenju žrtev fizičnega nasilja.

Evropski parlament je ta teden podprl predlog Komisije za učinkovitejši notranji trg za pirotehnične izdelke. Za izboljšanje varnosti bodo pirotehnična sredstva tako razvrščena v štiri kategorije, od izdelkov z zelo nizko stopnjo tveganja, zanemarljivo ravnijo hrupa in uporabo na omejenih območjih, vključno s stanovanjskimi zgradbami do prepovedanih, takih, ki so škodljivi za zdravje ljudi, npr. zaradi hrupa.

Evropski poslanke in poslanci so v preteklem tednu pozvali tudi k neodvisnosti medijev, kjer uredniki ne bi bili izbrani politično ali po vezah, temveč po usposobljenosti.

Poleg tega so se zavzeli tudi za hitro pomoč več kot 1,5 milijona beguncev zaradi vojne v Siriji, opredelili zahteve v zvezi s pogajanji o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA ter ocenili napredek Makedonije in Bosne in Hercegovine pri približevanju EU.

Vir: Ta teden v EU

Foto: Flickr

5 KOMENTARJI

 1. Novosti v EU je vsekakor aktualna rubrika, ki bi morala biti vselej na spletu časnika.

  Zanimiv se mi zdi tudi poziv k neodvisnim medijem.

 2. Seznam novosti bi bil preglednejši, če bi bila ključna beseda vsake novosti črkovno poudarjena.

  Mogoče pa tudi, da bi bila na začetku zvezdica ali drug znak, ki označuje novo novost.

 3. Tisti, ki posojajo denar, še vedno ne verjamejo v gospodarsko rast cele Evrope, zato je je razmerje valut CHF in € še vedno okoli 1,24. V podnu pa je bilo 1,20 proti razmerju pred krizo 1,65. To je zelo matematičen dokaz o reševanju Evrope. Morda se nekaj malega premika v smeri manjšega zapravljanja socialističnih držav oz. malenkost večjega varčevanja denarja. Prav tako se nekaj dogaja v smeri nadzora bank in državnih proračunov in groženj s trojko in ukrepi trojk, kar je dobro.
  Na drugi strani ves čas pretijo socialisti z grožnjami revolucije: unčevanja, ropanja, pobijanja.

  Za razliko od rasti ZDA, Indije, Kitajske, Brazilije in Nemčije.

  Socialisti pa so zadnjih 50 let našli nov način ropanja ljudi: poleg astronomskih davkov so še povečali zadolževanje držav za kupovanje ( korupcijo) svojih volilcev v javnem sektorju.

  Dokler se ne bo vsak človek preživljal na svobodnem trgu 6 milijard ljudi, do takrat bomo imeli parazitski, kriminalni, socialistični sistem. Na srečo nam bodo tempo narekovali Kitajci in kasneje Indijci, ki imajo oboji strahotno slabe izkušnje s socializmom.

  Mislim, da bo tudi Cerkev izgubljala, dokler bo na državnih seskih in dokler bo za delovanje njenega aparata od vernikov zahtevan velik davek ( cca 5% ali več).

  Mislim, da je zdravo tudi za duhovnike, da imajo nek konstruktiven poklic, s katerim si bodo tako kot ostali smrtniki služili vsakdanji kruh. Glede duhovnih darov in darovanj maš pa velja: zastonj ste prejeli, zastonj dajate. Kajti vidim, da je marsikdo v Cerkvi ustrojen na fevdalno, socialistično obliko delovanja družbe: torej pričakuje, da mu bo Država ( beri ropanje davkoplačevalcev) dajala dohodke za njegovo “nujno potrebno družbeno delo”.

  • Kar se duhovnikov tiče … zadoščala bo prisega uboštvu. Nekaj takega kot že imajo redovniki.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite