Afera

32
Majhno afero sem zakuhal s svojim zapisom o nesprejemljivi zgodbi v reviji za najmlajše Ciciban. Konec tedna sem bil odsoten, zato nisem ravno spremljal vsega dogajanja, ki je v nekaj dneh preraslo meje bloga in prešlo na polje politike. Prav! V podmladku neke stranke me sicer niso vprašali ali se lahko »prilepijo« na zapis, vendar če tega ne bi storili, zgodba pač ne bi bila tako odmevna. Do zdajle so jo povzele v glavnem vse časopisne hiše, povzetek sem našel celo na hrvaškem Jutarnjem listu…

Popoldne so se oglasili še iz Kanala A in posneli kratek prispevek za svojo info oddajo (priznam, da sem jo gledal prvič (po netu), ker nimamo TV-ja…) Iz dvominutne izjave so mi naklonili 5 sekund. Ampak vsaj na koncu… kot berem večjega vpliva na Ciciban vse skupaj ne bo imelo, saj smo le štirje odjavili naročnino. Škoda, morda je bil zdaj čas za konkretno akcijo.

V tem zapisu, bi rad odgovoril še na nekatere ugovore, ki so se nanizali na moj zapis. Čas, (včasih) pa tudi volja, mi ne dopuščata, da bi aktivneje posegal v debato, za kar se vsem opravičujem.

Zakaj sem se lotil pisanja o tem? Zato, ker bo to v primeru sprejetja Družinskega zakonika postala stalna praksa objavljanja na vseh mogočih koncih. Aktivisti bodo spet obiskovali vrtce in šole in naše otroke prepričevali, kako se lahko vsak odloči kaj bo, moški ali ženska. Mislim, da je napočil čas, da se jasno pove, da je delu prebivalstva to pač nesprejemljivo. Upam, da bodo ti tudi odločili referendum…

Kaj bodo urednice Cicibana še morale pojasniti? Kdaj bodo v svoji reviji za 6-letnike predstavile skupnost, ki jo sestavlja mož in več žena. Ali ni diskriminatorno, da dva moška oz dve ženski lahko živijo skupaj in celo kupijo otroka, en mož pa se z več ženami ne more registrirati, čeprav se vsi strinjajo in imajo lahko potomstvo brez kapitalistične trgovine? Nadalje ste se kdaj vprašali, če ne bo nekoč »Družinski zakonik« moral omeniti tudi skupnost npr moškega in recimo ovce (lahko tudi kakšne druge živali), saj se bosta s tem oba strinjala, mi pa jima že ne bomo gledali med rjuhe (kajne?). Do nakupa otroka pri nadomestni materi je potem le še korak… Ali pa recimo skupnost pedofila s sinčkom Andrejčkom… Tudi o tem se že javno govori in čakamo še na nazorno zgodbico z ilustracijami v Cicibanu. Tudi to so namreč oblike, ki že »…obstajajo pa naj se s tem strinjamo ali pa ne…«, če citiram vrle urednice.

Mislim, da v danem primeru ne gre za »spoznavanje drugačnosti« ampak gre za njeno propagando. Kot odgovoren roditelj moram presoditi, kdaj in na kakšen način bom otrokom predstavil že »obstoječe življenjske skupnosti« in odnos do njih. Mislim, da ni nobene potrebe, da to v mojem imenu počne neka revija in njeno (na predvolilno kampanjo usklajeno) uredništvo in to še za moj denar… In še nekaj, ne gre za sovraštvo do drugačnih, ravno nasprotno, gre za trezen premislek ob času, ko otrok o tem že zna razmišljati (in ne govorite mi, da je to pri 6. letih).

Tako kot prvi zapis z zanimivi komentarji bralcev je tudi ta objavljen na: blog Jože Bartolj.

Foto: Pozareport

32 KOMENTARJI

 1. Zapis je vendarle zbudil strah, kaj pa, če bi kakšni starši odpovedali naročnino – in tako se zdaj na radiu vrti reklama za Ciciban. Še nikoli doslej je nisem slišal. Upajmo, da je bila predrzna objava strel v koleno zagovornikom nereda.

 2. Ve se, po tem bo vsak normalen starš odpovedal Cicibana. Ker za tem vidi mater, ki so ji vzeli oziroma odkupili otroka.

  Je pa res, da je v Sloveniji malo normalnih. Če samo pomislimo, kako so se volitve iztekle in kako bo Janković ponovno izvoljen.

  • “Ker za tem vidi mater, ki so ji vzeli oziroma odkupili otroka.”

   Dotični primer je bil opisan že neštetokrat. nobenega odvzema ali odkupa ni bilo. A še vedno meljete ene in iste bedarije.

   Kako lahko to razumemo? Kot čisto pokvarjenost?

   • Seveda je bil odvzem. Mati je v stiski takoj po porodu oddala otroka, možnost za premisliti si, je imela 3 dni, potem pa prepozno. In ji je bilo žal. Pa žal ne more spremeniti odločitve.

 3. veste, kaj se zdi meni osebno najbolj grozno?
  To, da so ti agitatorji uspeli prepričasti tudi nekatere od tistih, ki (še) imajo krasne družine, pa tiste, ki so doraščali v srečnih družinah, DA SO ”NORMALNE” DRUŽINE EN SAM POFL, KJER ROVARIJO PIJANCI, PEDOFILI IN NASILJE.
  Še več, agitatorji celo lažejo, ker govorijo, da ”tisti, ki niso poročeni, do sedaj niso imeli nobenih pravic, Družinski zakonik jim jih pa daje”.
  Kar je čista laž.

  Veste, vse bi razumela. tudi to, da Jankovića razglasijo za svetnika :-)…vendar….da pa ljudje pljujejo po sebi, da zaradi ”modnih trendov” zanikajo tisto osnovno, kar lahko ima človek…ne, to pa mi ne bo nikoli jasno…..
  res ne….

 4. “Ali pa recimo skupnost pedofila s sinčkom Andrejčkom…”

  … (neprimerna vsebina) …..

  “In še nekaj, ne gre za sovraštvo do drugačnih, ravno nasprotno”

  …. (neprimerna vsebina) ….

 5. Oh, ADMIN, o istospolnih družinah je mogoče tukaj reči čisto VSE, kajne??? Lahko je jih primerja z bestialnostjo, lahko sem jim pripiše vse najslabše? Lahko se jih popolnoma poniža in razčloveči. ŠE več: en drug tepec jih ravnokar omenja v istem kontekstu kot detomor.

  O tem, da pa se pa VI prav dobro spoznate na pedofilijo, tukaj pa se ustavi? SLABA VEST?

  Kakšna dvoličnost.

  • Dvoličen si ti, po tvoje je dovoljeno pisati le najlepše o gejevskih skupnostih.

   Kar poglej, kako žališ drugače misleče.

 6. @bah
  Ker si rojen in predstavljaš nekakšen osebek, imaš (si imel) očeta in mamao. Sprašujem te, kaj ti je slabega naredila mama, da bi raje imel dva očeta. Hvala.

  • Draga Manca, vem, da je težko razumeti, ampak otroci v istospolnih družinah imajo svoje starše prav tako radi kot imam jaz svoje.

   Zagovorništvo istospolnih družin ni osebnostni defekt. Ima pa precej skupaj z načelom, da drugim pustimo živeti. Živi in pusti živeti. Če si verna, verjetno verjameš, da bo sodil bog, ki je za to tudi edini poklican. Njim in tebi. Tebe bo zagotovo povprašal, zakaj si jim poskušala zagreniti življenje. Nobena družina od zaletavanja v istospolne družine ne bo nič na boljšem. To je edini rezultat te gonje, ki razčloveči in poniža vse, ki jim ata+mama ni edina možna formula.

 7. @bah
  Mislim,da zaradi dreves ne vidiš gozda. Tu ne gre samo za pravice pedrov (neglede kako jih imenujemo). Naj se ljubijo, naj se poročajo. Nikakor pa ne morejo in ne smejo kupovati otrok!!! Tudi otroci imajo pravico živeti v okolju kjer so njihovi geni vidni na vsakem koraku.
  Narava in Bog, ki ga omenjaš, sta tako določila.

  • Bah je pač skrajnež, ki žali vsakega, ki se ne strinja z njim.

   Poleg tega še pripisuje neke ekstreme tistim, ki se ne strinjamo z njim. Zraven je še instant protestant, ker že začenja zlorabljati Boga za promoviranje svoje sprevrženosti.

 8. Že s tem, kako si drzneš imenovati to populacijo, pove precej o tebi.

  A k drugemu; narava in bog nista nič določila, sicer to ne bi bilo mogoče. Pa je. Istospolno usmerjeni pravzaprav niso iznašli nič novega. Natanko iste metode že desetletja uporabljajo heteroseksualni pari in tako se je rodilo že več milijonov otrok, ki jih sicer NE BI BILO. Res misliš, da bi ti rekli, da bi bilo bolje, da se ne rodijo?

  Sam bi sicer raje videl, da istospolni pari v državah, kjer otroci životarijo v sirotišnicah, kot je primer v Veliki Britaniji, posvojijo že živeče otroke (isto velja tudi za hetero pare), a na koncu je to zasebna odločitev vsakega para. Ni moja stvar. Jaz se v osebna življenja drugih pač nimam pravice vtikati. Tudi ti ne.

  • Zdravniki istospolnim odrekajo pravico do umetne oploditve! Zakaj to zamolčiš?
   In medicinska pomoč pri spočetju za poročen par je stvar dostojanstva človeka.

  • Prvič: nimaš. Prav nobene. To niso tvoji otroci. Ali pa lahko jaz pridem k tebi domov in uredim stvari? Imam jaz dolžnost, da se vtikam v pravice tvojih otrok?

   Drugič: tem otrokom dejansko praviš, da jih ne bi smelo biti. Kako lahko ima otrok, ki ga ni, pravice?

   • Seveda si – priročno – spregledala ključno vprašanje: Res misliš, da bi ti rekli, da bi bilo bolje, da se ne rodijo? Predlagam, da pred nadaljevanjem odgovoriš na to.

    • Manca, seveda se imaš pravice vtikati v pravice otrok. Ne bi se pa strinjal, da imaš pravico vsiljevati “pravice, ki jim jih je podelil Bog”. 😉

     • Pri vas radi po svoje razlagate pravice, ki jih je podeli Bog, zato bi bilo prav, da poveš, katere pravice je Bog podelil otrokom.

 9. Enostavno NIMATE PRAVICE do otrok, ker vam je ni dala narava in tudi družinski zakonik vam je ne bo. Pustite pri miru kar NI vaše in nikoli NE bo.

 10. Jože Bartolj, močno dvomim, da je zgornji članek napisan s poštenimi nameni. Namenoma namreč zaoštruje, kjer temu ni mesta.

  Če se ne motim, so v reviji Ciciban opisani tudi katoliški običaji. Piše o otrocih, ki barvajo pirhe. Človeški otroci barvajo nerojene otroke ptičev. Ali ne bi jaz (vegetarijanec) po tej logiki imel enako pravico vzrojiti, zakaj v reviji Ciciban vzgajajo otroke v morilce živali in se spraševati, koliko še manjka do odkritega kanibalizma?

  Ja, strinjam se z dramatizacijo tam, kjer se na takšen način osvetli dejanske probleme. Ne pa z umetnim ustvarjanjem problemov.

  • Haha, kakšen neumen primer, da se barva mrtve živali … ne vem, kdo jemlje jajca za pirhe izpod koklje, ki že kakšen teden ali več sedi na njih. In če med kurami ni petelina, ni v jajcih niti malo življenja.

 11. Dilema je odveč.

  Če si lezbijke želijo otrok, naj si jih pustijo narediti in če si pedri res tako zelo želijo otrok, naj si jih naredijo.

  Za tako mogočno starševsko ljubezen homoseksualcev do otrok, pa njihovo spočetje ali rojstvo res ne more biti prevelika žrtev.

  Heteroseksualci to sami naredijo, čeprav nas zadnje čase prepričujejo nepoklicani, da se njihova starševska ljubezen ne more primerjati s starševsko ljubeznijo homoseksualvev do tuijih otrok.

 12. Morda trenutno res še ni opaziti velikega števila odpovedi naročnin, a sem prepričana, da bo ta afera upad povzročila šele v novem šolskem letu … Nekaterim se gotovo zdi škoda odročati Ciciban, ker je že vse plačano. Komur pa se je zameril, ga drugo leto ne bo več naročil. Jaz kot učiteljica ga pa otrokom gotovo ne bom priporočala … prej odsvetovala in priporočila kaj drugega (npr. Trobentico, Zmajčka … staršem vernih otrok Mavrico).

Comments are closed.