Adam in Eva nekoliko drugače

17
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Adam in Eva nekoliko drugace

Ob koncu zime vse skupaj deluje nekoliko enolično. Vendar videz vara. Evropa kot jo poznamo je pred prelomnico. Bomo obdržali stare vrednote, ali pa se bo zgodilo nekaj kar si še pred leti nihče ni upal niti predstavljati? Vdor tujih idej, ki so nam tuje in v celoti nasprotne tistim, ki majo svojo jedro v antiki  in so trudoma zrasle v humanizmu srednjeveške in novodobne Evrope.

17 KOMENTARJI

 1. Če se je krščanstvo tako izkrivilo, če je tako heretično, potem bodo muslimani zmagali. Potem bodo začutili, da je pravi čas in bodo prišli zares organizirano. Če smo tu taki sužnji, potem se jim nima smisla upirati. Kdo se jim bo s sužnji zoperstavil?

 2. Meni je risba všeč, duhovita na več načinov razlage 🙂

  Ob boku bradatega in prepotentnega Adama lahko vidimo z ogromnim figovim listom zakrito Evo, oba kot prispodobo muslimanskega pojmovanja odnosa do žensk. Ta terja, da se ženske na vse možne načine čimbolj zakrivajo pred pogledi in so podrejene moškemu.

  Lahko pa žensko figuro gledamo kot simbol nemočne Evrope, ki sramežljivo prikriva vse svoje vrednote in atribute ter se vdano opira na bradatega silaka (brada kot simbolni izraz pripadnosti muslimanstvu), ki ponosno razkazuje svojo nepopustljivo moč.

  • Ja, pa še zelena barva figovih listov na sliki se v religiozni simboliki muslimanskega sveta navezuje na božjega poslanca Mohameda.

   Zdravko, nikar se ne razburjajte preveč, saj gre samo za karikaturo 😉

 3. Islam je v Evropi med nami. Ponekod, recimo v Bosni že davno avtohton. Tudi v Sloveniji je džamija pri Logu pod Mangartom stala že pred 100 let, torej za časa Avstoogrske in poslednjega cesarja Karla ( ki je v postopku beatifikacije). 100 let imajo nekateri za mejo, kdaj neka skupnost postane avtohtona. V Sloveniji živi najmanj 50.000 muslimanov, verjetno pa precej več.

  Zapis govori o antičnih koreninah Evrope. Te so se pred približno tisočletjem ohranjale v znatni meri po zaslugi tedanjega islama, ki je davno pred našo krščansko kulturo v sebi razvijal elemente humanizma in renesanse.

  Ena značilnosti modernega zahodnega duha je njegova odprtost. Kdor se ” vdora tujih idej” boji, če ni bolestno prepotenten in agresiven, predvsem lahko kaže na nesamozavest ali zbeganost in ni trden v lastni identiteti.

  Hipoteza, nakazana v karikaturi, da Evropi grozi kultura nikaba in burke, je seveda nesmiselno napihovanje strahov. Največ, kar lahko vidimo že v turškem in arabskem svetu Sredozemlja, je hijab. Ki je skoraj identičen naglavni ruti, ki so jo bile še par desetletij nazaj polne slovenske vasi, pa je zdaj kdovezakaj skoraj ni več opaziti.

  Gotovo ima islam potencial prilagoditve zahodni civilizaciji. Poglejte, če ne verjamete, vsebino kakega pogovora, nagovora ljubljanskega muftija Nedžada Grabusa.
  Upam, da se ta islam ne bo v tolikšni meri kot (post)krščanstvo okužil z zahodno potrošniško dekadenco.

  Sicer pa že vsaj od papeža Janeza Pavla naprej v Katoliški cerkvi muslimane naslavljamo kot mlajše brate, Jude pa kot starejše brate v Abrahamu. Mislim, da je to za vse katoličane, tudi slovenske, kar zavezujoč duhovni pristop. Če se želijo imeti za katoličane.

  In še: gens una sumus. Celotno človeštvo, obsojeno na sobivanje na enem in edinem planetu. Najprej je vsakdo človek. To ga najbolj določa. Potem šele vse ostalo.

  • “Islam je v Evropi med nami.”

   Da, res je. V Sloveniji je celo druga verska skupnost po številu.

   Ampak! Ali spet hočete obrniti bistvo sedanjosti? Tu imate tri probleme, o katerih nočete niti razmišljati:

   1. problem: Država aktivno sodeluje pri nezakonitem prehodu meje oseb neznanega porekla. S tem krši EU obveze o mejah.

   2. problem: Država aktivno noče razlikovati med begunci in ilegalnimi ekonomskimi migranti. Begunci bežijo pred vojno in si rešujejo življenje. Oni drugi pa želijo samo prejemati nemško socialno pomoč.

   3. problem: Vojaki ISISa koristijo te nezakonite in nenadzorovane prehode ekonomskih migrantov za transport svojih vojakov v Evropo.

   In še mali, skoraj “nepomembni” problem Slovenije, ki ga pa edino kmetje zaznajo: “Tisti, ki pa so za to, da prihajajo, naj povedo, kje jim bodo dali delo, potem ko imamo naših 100.000 ljudi brez dela, in kje bodo vzeli denar zanje.” Tako sprašuje kmečka pamet kmeta Ivana Omana.

   • Oppppssss! Pozabil sem navesti, da je celo papež začel razlikovati med begunci in ilegalnimi ekonomskimi migranti …

 4. Napad na Kranj

  Sem mislil, da gre za turško krdelo janičarjev, ki so hoteli zavzeti Kranj in poklati klene in domoljubne Gorenjce! Ki so hoteli sežgati veliko mestno cerkev svetega Kancijana in postaviti džamijo, na kateri bo vsako jutro islamski mujezin tulil Alahove besede. Sem mislil, da hočejo porušiti kip našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ki je, sram ga naj bo, napisal, žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, in postaviti tamkaj kip Mohameda. Sem mislil, da so hoteli oteti mlade kranjske fante in jih odpeljati za janičarje … In so se upravičeno postavili junaški Kranjčani pokonci! In so se slavni profesorji in pedagogi slavne gimnazije [gimnazije Franceta Prešerna] s podpisi uprli resnični genocidni nevarnosti nad Gorenjci. In hvala bogu, mesto se je res odbranilo tujih morilcev, brezvercev in otroških krvoločnežev, profesorji še naprej učijo in vzgajajo čistokrvne slovenske otroke (upam, da so to sploh že preverili), županu ni bilo potrebe reči ne bev ne mev, saj ima drugačne prometne skrbi. Vedno sem se že zaradi Prešerna, kljub tistemu verzu o vseh narodih, v Kranju počutil nekako lepo, zdaj pa se bom še dodatno varno pred morilci z vzhoda. In videti je, da bo Slovenija kmalu en sam varni čistokrvni Kranj … Ampak kaj je zdaj to? Izvedel sem, da ni šlo za krdelo turških janičarjev niti muslimanske mudžahide, ampak za šest vojnih sirot, ki so še otroci … Kdo se zdaj tu zajebava? (Tone Partljič)

  • V tem Partljičevem tekstu, ki mi je sicer zelo všeč, obstaja en velik kiks. Opazili?

   Kip Mohameda, seveda. Hudo svetoskrunstvo je muslimanu upodabljanje, nekaterim pravovernim nasploh upodabljanje človeških oseb, vsekakor pa upodabljanje njihovega božanskega preroka,

   • Ah, no, ne bodímo malenkostni, Partljič je vendar letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, to pa je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti!
    Zato se lahko zaj…va iz kogarkoli hoče 😉

    Če Partljič kot kulturnik in umetnik nima pojma o temeljnih verskih postulatih vélikih verstev, toliko slabše za verske postulate 😀

  • Citiral je Prešerna “žive naj vsi narodi”. Pika.
   Za Prešerna vem, nisem pa prepričana če politika ki ji sledi citirani avtor, meni tako tudi za narod Slovencev?

Comments are closed.