A. Žerdin, Delo: M. Mozetič – od študenta teologije…

0

… do predsednika ustavnega sodišča

Nekdanji poslanec in podpredsednik državnega zbora, zadnjih šest let pa ustavni sodnik Miroslav Mozetič bo vodenje ustavnega sodišča prevzel 11. novembra. Podpredsednica ustavnega sodišča bo Jadranka Sovdat.

Ustavno sodišče bo dobilo devetega predsednika. Dosedanjemu predsedniku dr. Ernestu Petriču se triletni mandat izteka, za ponovno kandidaturo se ni odločil, ustavni sodniki pa so na seji za njegovega naslednika izvolili dosedanjega podpredsednika Miroslava Mozetiča.

Mozetič je bil za ustavnega sodnika izvoljen leta 2007, med možnimi kandidati za ustavnega sodnika pa se je pojavljal že na začetku prejšnjega desetletja. Med vsemi sedanjimi ustavnimi sodniki je edini, ki ima izkušnje z delom v zakonodajni in izvršni veji oblasti. Leta 1992 je bil namreč izvoljen v državni zbor, ob poslanskih nalogah pa je opravljal tudi funkcijo podpredsednika državnega zbora. Mozetič je bil leta 1996 ponovno izvoljen v državni zbor. Leta 1992 in 1996 je za poslansko funkcijo kandidiral na listi Slovenskih krščanskih demokratov.

Miroslav Mozetič sicer spada med ustanovitelje krščanske demokracije; bil je tudi podpredsednik stranke. Hkrati je v letih, ko je bil strankarsko dejaven, spadal v »levo« krilo krščanske demokracije, saj je zaradi primorskega rodu in družinskega ozadja kazal naklonjenost do partizanskega gibanja. V zakonodajni veji oblasti je krajši čas opravljal še eno nalogo: nekaj mesecev je vodil parlamentarno zakonodajno-pravno službo.

Izkušnje v izvršni veji oblasti je pridobil sredi prejšnjega desetletja, ko je služboval kot direktor direktorata za zakonodajo na ministrstvu za pravosodje, ki ga je tedaj vodil Lovro Šturm. Že na začetku prejšnjega desetletja pa je Mozetič na ustavnem sodišču delal kot višji svetovalec in pozneje kot namestnik generalnega sekretarja.

Mozetič, letnik 1950, je sprva študiral teologijo, a je po služenju vojaškega roka študij nadaljeval na ljubljanski pravni fakulteti. Ko se je v začetku prejšnjega desetletja njegovo ime prvič pojavilo med evidentiranimi kandidati za člana ustavnega sodišča, ga je – na prvi pogled nepričakovano – najbolj odločno podprl nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.

Več: Delo