A. Vodopivec, domovina.je: Zlorabljeni otroci žrtve duhovnikov in medijskih pravd

8

Pisati komentar o sodnem primeru, ki je star že leta, je precej nehvaležna naloga. In še težje je najti prave in primerne besede za dejanja, ki so neopravičljiva. Sodba vrhovnega sodišča v primeru domnevne zlorabe mladoletne deklice s strani artiškega župnika je znova odprla nikoli zaceljeno rano, ki jo nosijo mnogi.

Skupnost vernih in nevernih v Artičah se je znašla pod žarometi, ne zaradi odličnega sadja, ki ga tam pridelujejo in niti zaradi vzorne šolske zadruge. Pozornost javnosti jim je pridelal nekdanji tamkajšnji župnik, ki naj bi zlorabil nemočno dekle.

In danes se na nek način to ponavlja, ker je sodišče izdalo novo sodbo in ker vesoljna Slovenija o tem modruje. Predvsem določeni mediji, ki izrabljajo zgodbo za politične točke v boju zoper Cerkev. Osebno mislim, da se tukaj odpirata dve vprašanji: vloga Cerkve in vloga medijev.

Bi morala ”uradna Cerkev”, torej mariborska nadškofija, celjska škofija in artiška župnija plačati odškodnino, ker je njihov ”delavec” storil kaznivo dejanje? Po oceni vrhovnega sodišča da, po zdravi pameti pa bi moral biti odgovor negativen.

Zakaj?

Zato ker bi sicer moral poslovodja ali direktor katerega koli podjetja plačevati za kazensko odgovornost svojih zaposlenih. Teza, da so tudi v Ameriki in na Irskem škofije plačevale vrtoglave vsote v odškodnino za zlorabe ne zdrži v slovenskem primeru.

Tam je bilo dokazano, da so bili odgovorni seznanjeni s početjem duhovnikov in so to prikrivali, medtem ko gre tukaj za povsem drugačen primer. Župnik ni škofov uslužbenec, ampak je na svoji župniji samostojen in suveren. Po Zakoniku cerkvenega prava velja, da če se ob premestitvi sam ne odpove svoji župniji, ga škof ne more premakniti …

Narejen napredek v zaščito otrok

Katoliška Cerkev je od izbruha škandalov naredila veliko pomembnih korakov za zaščito otrok. Tako na svetovni kot na slovenski ravni so bile sprejete smernice, navodila in ukrepi, ki so izboljšali sistem kontrole in preventive.

Najpomembnejši korak pa se je zgodil v miselnosti ljudi, da je zlorabo potrebno obsoditi, žrtvi pomagati, storilca pa ustrezno sankcionirati.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. Bolje, da niso vedeli, ker pri nas v tem primeru ne bi samo prišlo do odškodnin ampak bi zlagoma začeli že kar po ulicah preganjati kristjane.

 2. “Tam je bilo dokazano, da so bili odgovorni seznanjeni s početjem duhovnikov in so to prikrivali, medtem ko gre tukaj za povsem drugačen primer.”

  Torej bo pritožba. V redu. Kaj pa piše o tem v tedniku Družina mesečniku Ognjišče? Radio Ognjišče?

  • Slovenska ”uradna Cerkev” take primere obravnava v največji tajnosti. To prikrivanje je res voda na mlin “splošnemu diskurzu proti Cerkvi in veri”.

   Tudi to, kar piše Vodopivec o “procesih očiščevanja in sanacije tega občutljivega vprašanja v Cerkvi in družbi” so same domneve.

   • To ravno ne bo držalo. V zadnjih 10 letih so evidentno storjeni ogromni premiki tako v obravnavi problema s strani vrha piramide v Vatikanu, kot v okoljih, kjer je bilo fenomena največ. Na Irskem in sev. Ameriki zaradi dotedanjega ravnanja niso bili zamenjani le direktno vpleteni v prikrivanje, ampak tudi vodstva škofij, vključno s kardinali. Funkcija prikrivanja je bilo seveda ne podpora fenomenu, ampak preprečevanje sramote, na koncu je pa skrivanje sramoto samo še povečalo. Skratka, dovolj trda lekcija, ampak nauk je treba povleči.

    • Napisal sem, da SLOVENSKA ”uradna Cerkev” take primere obravnava v največji tajnosti. Vse, kar smo doslej o tem zvedeli smo zvedeli zato, ker je prišlo na sodišče.

 3. Tu je bolj problematično, da je župnik umrl in je bil pregon ustavljen. Sicer je pa Cerkev odškodninsko odgovorna. Se pa naši radi odrečejo župnika v težavah, nič ne vedo, ga sploh ne poznajo… To je tako slovensko. In potem še mislijo, da niso odgovorni za nič.

 4. Jani. To ni res, tudi naša cerkev vse lepo obravnava, celo huje je kot drugod. Vsi duhovniki točno vedo kaj jih čaka, če bi se prekršilo.

  • Jaz o tem ne vem nič, ker ni bilo nikjer nič objavljeno. Razen če je prišlo na sodišče in so pisali časopisi, seveda ne katoliški. Od kod pa vam te informacije?

Comments are closed.