A. Vodopivec, domovina.je: Evroislam?

0

Po terorističnih napadih, ki so se zgodili po svetu v zadnjih desetletjih se sprašujemo, ali je sobivanje t.i. Zahodne civilizacije z islamom sploh mogoče. Ali je prišlo do trka civilizacij in bo preživala samo ena, močnejša, bolj vitalna in nasilna?

V resnici se Evropa in islam ”poznata” že dolgo časa, lahko bi rekli od vedno, in v preteklosti se je že izkazalo, da se je kljub nasilju rodilo uspešno sodelovanje ter kulturni napredek.

Islam je lahko nevarno orožje

Po terorističnih napadih minulih desetletjih bi moralo postati jasno, da je lahko islamska vera brez ustreznih kontrolnih mehanizmov in duhovno-intelektualnega vodstva islamskih voditeljev zelo nevarno orožje.

Evropa se je v svoji zgodovini že večkrat bolj ali manj uspešno in miroljubno srečala z islamom (v Španiji v 7. in 8. stoletju, na Siciliji v 9. stoletju, od 15. stoletja na Balkanu itd.).

Poleg konfliktov je prišlo tudi do pomembnih kulturnih, znanstvenih in umetniških pridobitev za obe strani.

Muslimanska kultura je dedič antike Bližnjega Vzhoda in Azije, tiste civilizacije, ki se je helenizirala in z islamom prišla v stik z evropsko kulturo.

Veliki prevajalci v antiki niso bili Rimljani, ampak Arabci, ki so kasneje prenesli del znanja v Evropo. Največji obseg njihovih prevodov je bil v času med 9. in 11. stoletjem, predvsem na področju matematike in astronomije, medicine, alkimije in filozofije.

Zametki tistega islama so skozi stoletja ostali na naših tleh in so sobivali z nami, ne kot naši sosedje ali tujci, ampak kot del nas in naše (evropske) kulture.

Pri tem želim pokazati na zgodovinskost islama in na intelektualno povezanost Evrope kot celine s to vero, ki je obenem tudi civilizacija in kulturni sistem.

Toda ob tem ne gre metati vsega v isti koš. Islam je velik in razvejan sistem, sestavljen iz več duhovnih smeri, interpretativnih modelov, sekt in ločin. Nekatere od teh nimajo prav nič zveze z intelektualnostjo, kar smo lahko opazili v minulih dneh.

Islam, ki v zadnjih desetletjih prihaja in se razvija v Evropi, je neke vrste ”izpostava” arabskega političnega sistema, ki razume svoje vernike in verske voditelje kot ”agente” na pokvarjenem Zahodu, brez vrednot in kulture.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.