A. Vodopivec, blog: Ženske diakonise

7

Včeraj je papež Frančišek presenetil – spet! – z novico, da bo ustanovil posebno delovno komisijo, ki bo imela nalogo preučiti možnost uvedbe t.i. ženskih diakonis v Katoliški Cerkvi. Presenečenje je veliko, saj o tem je bilo precej govora sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja in na začetku tisočletja. To je bilo sklepno obodbje pontifikata papeža Janeza Pavla II., ki se je o tem vprašanju dvakrat izrekel negativno in zavrnil možnost uvajanja žensk diakonis.

Na to temo se je spustila tančica pozabe. Kakor se rado zgodi, poznavalci so dejali, da stvar ni povsem zaprta… kar pomeni, da se bomo o njej pogovarjali čez dvesto ali tristo let.

Zgodilo se je presenečenje. Tokrat ni ljudstvo, ki prosi papeža, da preuči možnost ženskih diakonis, ampak ravno obratno. Frančišek je večkrat omenil, da želi vidnejšo vlogo žensk v Cerkvi, vendar ne tako, da bi jih »klerikalizirali«…

Če bi prišlo do ženskih med diakoni, bi lahko dejali, da gre za uvedbo nečesa, kar smo v Cerkvi že imeli. Ženske diakonise ali nekakšne super-ministrantke so bile namreč prisotne že v antični dobi Cerkve, nekateri spisi iz 3. in 4. st. po Kr. jih omenjajo kot pomočnice duhovnikov pri krstu in omenjajo tudi poseben obred posvečenja oz. postavitve v službo.

Papeževa pobuda je zelo pomenljiva, saj na eni strani odpira Katoliško Cerkev sestrski Anglikanski Cerkvi in delno tudi Evangeličanski, kjer so ženske lahko duhovnice in tudi škofje/škofulje, na drugi pa, na skoraj zakramentalni ravni, približuje ženske oltarju. Ne kot perice mašnega perila in svetih čipk, ampak tokrat kot oznanjevalke Božje besede.

Preden bo do tega prišlo, bo moralo miniti še precej časa, ampak s tem papežem smo navajeni na velike premike, ki se dogajajo v rekordno kratkem času.

Več lahko preberete na blogu Mala miselna tržnica.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Odlična novica!! Ženske je treba spustiti za oltar. Saj vam pravim, da je papež feminist, tako kot je bil tudi Jezus. Če bo šlo tako naprej se bom lahko s polnim srcem vrnila nazaj k Cerkvi in verjamem, da še marsikatera druga, ki jo motijo zastareli, šovinistični pogledi na ženske, ki jih še danes pestuje RKC.

  • Res, preveč je takšnih konkretnih pogledov na žensko. To je posledica greha. A cerkveno učiteljstvo uči (čeprav je marsikdo učil in še uči v nasprotju s tem) drugače: ženske ste prve priče vstajenja, podoba svete in brezmadežne Cerkve, da ima od nas ljudi ženska najsvetlejše mesto v nebesih, in da jo vsi opevamo kot kraljico angelov, očakov, prerokov, apostolov, mučencev, spoznavalcev, devic in vseh svetnikov. Nenazadnje je Bog vprašal to žensko, če ga sprejme in če bi ta ženska rekla ne … Si predstavljate?

   Danes je praznik Marije, matere Cerkve. Če je Cerkev njen otrok, a bi Cerkev brez ženske sploh obstajala? Včeraj so bili binkošti, danes je binkoštni podnedeljek … Kdo je najbolj goreče molil za prihod Sv. Duha? https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/85/96/f1/8596f1cd2c1981533af790d92daa9f69.jpg

   Vsi krščeni, ženske in moški, smo duhovniki enega in edinega Kristusovega duhovništva skozi svojo duhovniško službo (točka 155: http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html). Zakrament mašniškega posvečenja je posebna oblika te službe. Kot taka se bistveno ne more spremeniti, lahko pa se bistveno spremenijo naši pogledi tako nanj kot na žensko: https://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/apost_letters/1988/documents/hf_jp-ii_apl_19880815_mulieris-dignitatem.html

   • A lahko pojasniš zakaj se pogled na mašniško posvečenje ne more bistveno spremeniti? Zakaj konkretno ženske ne bi smele biti duhovnice, škofinje, papežinje? Ker to, da jih Jezus ni izbral med apostole, je zavajanje. Ženske so bile apostolke vendar se je to dejstvo kasneje namerno izbrisalo iz svetih besedil. Teza o ekslukzivnosti moškega apostolstva torej temelji na laži in skrajni čas je že, da to krivico popravimo.

    • Ni vprašanje, ali bi ženske smele prejeti mašniško posvečenje ali ne, ampak če ga sploh lahko (torej ali ga sploh mórejo): http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_19761015_inter-insigniores_en.html Kot boste lahko videli, sveta besedila niso edini vir odgovorov na to vprašanje.

     Jezus nas je vse krščene, moške in ženske, izbral za apostolke/apostole, in sicer v dobesednem pomenu besede, t. j. “biti poslan”. Vsi krščeni smo poslani, da v moči Svetega Duha oznanjamo veselo novico evangelija.

     Ena bistvenih vsebin evangelija pa je, da ne moremo odpraviti nobene posledice laži, da ne moremo popraviti nobene krivice, da ne moremo narediti niti trohice dobrega … lahko pa se odpremo Gospodu in zaupamo, da On to stori po nas.

Comments are closed.