A. Vodopivec, blog: Lačni otroci in …

6

Zadnje čase se vedno bolj pogosto pojavlja v javnosti dejstvo lačnih otrok. Nekateri mediji objavljajo njihove osebne zgodbe in organizirano zbirajo sredstva, da bi otroci v slovenskih šolah imeli malico, vsaj topel obrok. Precej dobrodelnih organizacij počne isto, le da nimajo take medijske podpore, zato ostanejo pač anonimne darovalke. Da so v Sloveniji otroci lačni, sem zgrožen. Priznam, da včasih težko verjamem, da bi lahko bilo res … kar podvomim, ali je to sploh možno; včasih si mislim, da gre samo za neko politično potezo proti vsakokratni vladi. Res je, slovenski otroci so lačni. Mnoge poštene in delovne družine nimajo za osnovna živila. Toda …

… na drugi strani mnogi razmetavajo s hrano, jo mečejo stran in zapravljajo denar za nepotrebne ali celo škodljive stvari brez pomislit, da bi lahko s tistim komu ponudili topel obrok. Na eni strani imamo lačne otroke hrane, na drugi pa lačne otroke vrednot. Zato je nastal ta zapis. V njem je podan subjektiven pogled na objektivna dejstva in zgodbe.

… vrstniki s čiki v kafiču

V skoraj vseh slovenskih mestih ob srednjih šolah lahko opazite priložnostne bifeje in ”pekarne”, ki ponujajo srednješolcem malice. Običajno so tej lokali polni tik pred začetkom pouka, med odmorom za malico in ob koncu pouka. V njih opazim zelo urejene srednješolce (beri full naličene gospodične z mini torbicami), oblečene in postrižene po zadnji modi, skoraj vsi s cigaretom v eni roki, v drugi pa z zelo dragim GSMom. Štiri srednješolke za eno mizico, na njej štiri kave, svež pomarančni sok in vsaka ima svoj GSM za vsaj 500 eur. Plastična mizica je hitro vredna skoraj 2000 eur.

Bi kdo izmed rednih mladih gostov lokala odstopil tedensko porabo v kafiču za lačnega sošolca?

… neobdelana zemlja

Pred časom mi je neki župnik pripovedoval zgodbo, ki meji z absurdnim. Župnijski karitas je zmanjkalo sredstev za plačilo položnic in nabavo hrane za socialno nabolj ogrožene družine v župniji. Stiska je velika, zato se je župnik za načetku pomladi odločil, da na lastne stroške da zorati župnijsko njivo, pripravi gredice ter nakupi semena in sadike plodovk za vse tiste farane, ki so morda lačni in bi si želeli povsem brezplačno pridelati nekaj sveže zelenjave. Pobudo objavi, povabi verne in neverne … Interesentov ni bilo.

Ali mislite, da če bi bili res tako neizmerno lačni, bi zavrnili tako ponudbo?

Več lahko preberete na blogu Mala miselna tržnica.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. No, ja, tole je pa malo cinično.
  Vsekakor tisto medijska “botrstva” sodijo pod nizkotni marketing. Dobrodelnost je ratala biznis kot katerikoli drug biznis. Grdo in narobe.

 2. Meni se ne zdi cinično, pač pa zelo realno.
  Verjamem, da so v Sloveniji res lačni otroci, vendar še daleč ne v takem obsegu,kot vpijemo.
  Tudi te javne kuhinje so precejšna potuha ljudem. Če bi bila v bližini katere, bi me verjetno premamilo, da bi šla raje na brez plačno kosilo, kot, da bi se sama trudila s kuhanjem, pri moji mini pokojnini bi tisti “listek” zlahka dobila. Po kosilu bi si pa za “prišparan” denar lahko privoščila kavico in tortico.
  Ker pa živim v hribih na samoti, takih prilik in skušnjav ni. Pa se kar preživim s svojo majhno pokojnino. Res pa je, da sem se navadila varčevati; kruh pečem sama (kg stane cca 60 centov), enako pecivo in sama delam rezance. Rada imam ocvirke za beljenje zelja in praženega krompirja. Namesto ocvirkov sem kupila svežo slanino in ocvirki so bili za polovico cenejši,pa še četrt kile masti je bilo poleg, Obdelujem (precej težko, ker sem invalidka),vrtiček in pridelam sama zelenjavo itd……
  JE ŽE TAKO, BREZ MUJE SE ŠE ČEVELJ NE OBUJE!!!

 3. Vedno več otrok je lačnih zaradi premoči socialistov na demokratičnih volitvah, ki tulijo, da so za človeka in proti kapitalu. In tako na koncu ni več vlagateljev, ni več podjetij, ni več služb, ni več plač in ljudje nimajo več denarja in kapitala.

  Imajo pa ga še ti dušebrižniki v medijih, ki ves čas zavajajo večino ljudi. In raje hodijo na drage dopuste in si kupujejo drage kopalke, namesto, da bi darovali svoje nepravično visoke plače in penzije za malice lačnih otrok:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=468171026659644&set=a.376473612496053.1073741829.376465865830161&type=1&theater

 4. Tudi če je en sam, je eden preveč.
  Vpitje pa prihaja od tistih, ki služijo in se samopromovirajo na ta račun, kot sama RTV SLO ali POP TV.

 5. Odgovornost za lakoto v šolah!
  Nedavni dobrodelni koncert za lačne otroke v šoli na nacionalni TV1 je gotovo odgovor na stanje lakote v šolah. Sam sicer menim, da v šolah ne more biti povsod tako. Mnoga vodstva osnovnih šol zanikajo lakoto med učenci, ker so takšne primere rešili. Noben otrok ne gre lačen domov iz šole.
  Če pa še kje lačni gredo iz šole, je zato vedno nekdo odgovoren. Hrane je dovolj! Za lakoto v šolah ja odgovorna oblast kot povsod po svetu. Prvo so odgovorna vodstva šol in Centri za socialno delo, ustanovitelji šol, to je lokalna politika, oblast. Vse namreč ne more nadomestiti prostovoljstvo in dobrodelnost. Na nacionalnem nivoju pa je povsod za lakoto v šolah odgovorna državna oblast, minister za šolstvo dr. Jernej Pikalo (SD), v povezavi z ministrico za socialo dr. Anjo Kopač Mrak (SD), in seveda koalicijska stranka SD, njen predsednik dr. Igor Lukšič, ki želi »na delo v Brussell« !?

Comments are closed.