A. Umek, Delo: Kateri koridor pelje v boljše čase

2

Slovenija se je najhitreje razvijala od dokončanja južne železnice do 1. svetovne vojne.

Razprave v slovenski politiki in ukrepi vlade so me že dalj časa napeljevali na misel, da vodilni slovenski politiki, tisti na najodgovornejših pozicijah, ne razumejo osnovnega poslanstva države. Zato se pogosto izgubljajo v nepomembnih detajlih in se ne odzivajo na to, kar bi morala biti osnovna vprašanja in problemi.

Dokončno me je o tem prepričal osnutek Resolucije o nacionalnem programu prometa v RS, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za infrastrukturo. Ta je v celoti nedorečen in bega od enega do drugega problema. Zato seveda niti ne odpira ključnih razvojnih vprašanj v Sloveniji, kaj šele, da bi dajal odgovore. Zame je samo ta dokument, ki je brez osnovnega koncepta in ne ponuja smiselnih rešitev, dovoljšen razlog za razrešitev ministra Petra Gašperšiča, če ne kar celotne vlade.

Globalna konkurenčnost

V moderni evropski postindustrijski družbi, ki pospešeno prehaja v družbo znanja, imajo države štiri osnovne naloge: varnost, konkurenčnost, varovanje okolja in sociala.

Več lahko preberete na delo.si.

2 KOMENTARJI

 1. Potrebno je gledati tudi relativno na razvoj Zahoda, ki je s trgovsko, industrijsko, storitveno in IT revolucijo več 100x izboljšal standard in dostop do poceni hrane in učinkovitih zdravil…
  Dejstvo je, da je Slovenija največ izgubila v komunizmu, že dobrih 150 let pa stagnira v socializmu in birokratizmu. Zadnja desetletja je pohlep povečala mafija, ki upravlja z našo državo na vseh segmentih.

 2. “Slovenija se je najhitreje razvijala od dokončanja južne železnice do 1. svetovne vojne.”
  To bi moral nekdo izreči na proslavah 170.letnice prihoda južne železnice do Celja.
  To je dejansko avstroogrska dediščina in bi jo kot tako morali skupaj proslaviti Avstr. in Slov. državljani in se pogovoriti o smislu za dograditev proge do Kopra.
  Ohranjanje dediščine omogoča sodelovanje pri projektih, ki se dopolnjujejo in so v skupno dobro.
  Proslava je bila v sebični nadutosti oblasti, ki si je kar prisvojila zasluge za ta velik uspeh pred 170. leti.
  Edino kar so razpravljavci priznali je bil velik napredek v krajih ob progi Maribor, Slov. Bistrica, Poljčane, Šentjur, Celje.
  Lepa priložnost za povezavo in sodelovanje v splošno dobro.

Comments are closed.