A. Tomažič: Sovražni govor Slavoja Žižka

42
Foto: rtvslo.si.
Foto: rtvslo.si.

Pa povejmo direktno, kot tisti deček iz Andersonove zgodbice: “Saj nima ničesar na sebi!”

Slavoj Žižek je v TV intervjuju iz Zagreba izvajal sovražni govor. Ko je govoril o politikih, posebno še tistih (svetovnih voditeljih), ki so v Parizu skupaj hodili v povorki »Je suis Charlie«, je dejal, da bi jih bilo treba vse postreliti! Da ne bi bilo glede potencialnih tarč atentatorjev nobenega dvoma, je bila ob teh besedah na ekranu tudi konkretna ilustracija – posnetek ravno teh politkov.

Če bi kaj takega na Twitterju čivknila kakšna Anica Krempl (in bi bilo to v nekaj minutah pozabljeno kot lanski sneg), bi bila res to lahko le zanemarljiva neumnost.

Slavoj Žižek pa ni kdorkoli! Velja celo za nekakšnega svetovnega ideologa, guruja, predvsem mladih levičarjev, gotovo tudi številnih skrajnežev. Njegovi »verniki« imajo oboževalske klube, potujejo na druge celine na njegova predavanja, nosijo majice z njegovo sliko, berejo njegove knjige, neštete intevjuje itd. Njegove besede in citate jemljejo za čisto zlato. Mirno lahko sklepamo, da marsikateri prepotenten potencialen revolucionar nikakor ne šteje izjave o streljanju zgolj kot metaforo… ampak kot usmeritev za bodoče delovanje! Takorekoč kot programsko izhodišče!

V času ko je svetovni terorizem v strašni ekspanziji, je mednarodna skupnost primorana celo zaostriti kazensko zakonodajo, da se prepreči tudi zbiranje, indoktriniranje, pomoč, financiranje, logistika, ki vodijo do krvavih dejanj. In če tudi v naših medijih zasledimo vse pogostejše zgražanje nad kakšnimi islamskimi pridigarji, ki sicer direktno ne kršijo zakonov, pač pa napačno vzgajajo mladino – v fanatike in atentatorje, potem tudi tisti organi in organizacije, ki se v Sloveniji trudijo za odpravo sovražnega govora, ne bi smele molčati ob besedah »da je treba vse politike postreliti«!

Dobro, videlo se je, da je Žižek (kot ponavadi) razburjen in da so mu besede morda iz ust ušle po nesreči, nehote? Ja, potem pa je najmanj, kar pričakujemo in zahtevamo, da se bo lepo in jasno opravičil, demantiral svoje napotke, jasno in nedvoumno povedal (predvsem svojim mladim sledilcem), da se pa to tako ne dela. Da nasilje in še posebno (po)streljanje ne vodi nikamor in da to ni nikakršna legitimna opcija. In nobenih pogojevanj »toda«, »po drugi strani«, »vendar pa«…!

Se zgodi, OK. Popravljeno in oproščeno. (Kljub veliki škodi, ki je s takšnim sovražnim govorom nedvomno nastala, saj demanti ne bo dosegel vseh, ki so prvotne izjave slišali in videli).

Če imajo naši uradni preganjalci sovražnega govora enake kriterije za vse (politične opcije?), potem jih bodo imeli tudi za Slavoja Žižka in se ne bodo ustrašili zafrkljive medijske ofenzive, katero potem seveda lahko pričakujejo …

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


42 KOMENTARJI

 1. Naj vam povem, da nimate pojma o tem, kaj Žižek zagovarja in očitno niti ne poznate njegovih stališč do nasilja. Preberite si kaj od njega ali pa poslušajte njegove lekture. Do takrat pa prenehajte s preganjanjem oslovih senc, ker se boste le osmešili. In tudi če ga boste prijavili (ali kdorkoli drug), kaj takega bi stalo le v avtoritarni fašistoidni družbi, tam pa po mojem zaenkrat še nismo.

 2. Naj vam dam en banalen primer: če bi v vaših zahteval dosledno upoštevali takšno logiko, bi morali ovaditi vsakogar, ki javno bere iz Biblije, kjer je spodbujanja k nasilju precej več, kot v Žižekovih govorih. Kar pa bi bilo bizarno, kajne?

 3. Stojan, seveda nimam pojma, kaj Žižek zagovarja… ker ga pač ne spremljam (kot ga ne verjetno večina TV gledalcev)… In me tudi ne zanima…
  Smo ga pa (tudi gornja večina) videli na TV, kako je dejal “Politike bi bilo treba postreliti!)
  In v teh besedah nismo videli veliko razlike do besed kakšnega ekstremnega imama, ki reče: “Nevernike bi bilo treba postreliti!”!

  Prijavil ga pa ne bom… Prispevek sem napisal zato, ker nas je za to pristojna “tožilka” včeraj na Twitterju dobesedno prosila, naj nekdo napiše obrazložitev, zakaj naj bi bile te besede sovražni govor…

  Pa sem napisal svoje mnenje… tako kot ste svojega vi…

  • G. Anton, vas imam za politika. In se boste morali navaditi na takšno pošiljanje k streljanju. Slovenija je to. Post-revolucionarna Slovenija. Če ne bo oblast sama uredila svojih vrst bo državljanska vojna še enkrat naredila svoje.

 4. Jaz vam pa vseeno svetujem, da ga prijavite in se javno osmešite, ker potem boste morda le dojeli, da trganje izjav izven konteksta (pri čemer je, v vašo škodo, pri Žižeku zelo zelo širok in globok) ni pošteno do avtorja, še manj pa koristi vam. Jezik je zelo kočljiva reč in se ga lahko zlorabi za karkoli. Navedite mi en primer, ko je nekdo v imenu njegovih teorij vzel sočloveku življenje ali ga poškodoval, pa vam bom morda prisluhnil. Vsak razumen človek (kar Žižek je, vam pa te lastnosti očitno primanjkuje) ve, da je nasilje posledica popolne nemoči, da takšen človek nima nobene avtoritete v očeh razumnih ljudi, da s sistematičnim fizićnim nasiljem politične spremembe niso mogoče in da se zagovornik takšnih dejanj vnaprej diksreditira kot norec in človek, ki ga mora razumna skupnost dojeti kot škodljivega norca in mu odreči vsako avtoriteto in legitimiteto. In če pozante Žižekovo filozofijo, šele potem ste sposobni doumeti, da je tista izjava popolno. Naj vam dam primer: pojdite po slovenskih lokalih in poslušajte, kakšen vokabular uporablja množica tam. Sicer niso javne osebe, ampak takšno izražanje je samo orodje za to, da izraziš maksimalno nestrinjanje z nekom. Je provokacija, izziv k dialogu. In k taki izjavi spada tako rečeno kot njen avtor v vsej svoji kompleksnosti in je treba omenjeno kot takšen dvojec tudi obravnavati. Kako že pravijo, sodimo po dejanjih?

  • da s sistematičnim fizićnim nasiljem politične spremembe niso mogoče in da se zagovornik takšnih dejanj vnaprej diksreditira kot norec in človek, ki ga mora razumna skupnost dojeti kot škodljivega norca in mu odreči vsako avtoriteto in legitimiteto.
   ============
   Na dolgo napisano… A se vi delate norca iz nas tu? Ali ste norec, ki ni opazil, kaj se dogaja od leta ’41 naprej?

  • Stojan Kosl: “pojdite po slovenskih lokalih in poslušajte, kakšen vokabular uporablja množica tam. Sicer niso javne osebe, ampak takšno izražanje je samo orodje za to, da izraziš maksimalno nestrinjanje z nekom. Je provokacija, izziv k dialogu. ”
   =========

   Se strinjam. Slavoj Žižek je na nivoju gostilniškega primitivnega kvantača.

   • Bravo, Riki. Koslov komentar implicira, da naj bi bil Žižek tako dober, da bi ga morali respektirati tudi tisti, ki se z njim ne strinjajo. Zato se tako trese, ko se kdo (zelo upravičeno) obregne ob to njegovo božanstvo. Zdravka je Kosl kar nadrl.

 5. *da je tista izjava popolno teoretsko provociranje*

  In še nekaj: žižekova predavanja so filozofsko-teoretska predavanja in svobodomiselne, progresivne debate, ki naj spodbujajo k individualnemu razmisleku, ne pa politični govori z agitacijo, kjer bi kogarkoli pozival k čemurkoli.

  In tudi v tem oziru vi očitno nimate pojma, kaj sovražni govor je.

 6. Še ena banalna: ovadite vse organizacije, ki za svoje razodeto ideološko čtivo smatrajo bibiljo, kjer ni nič posebnega, če se poziva k genocidu, umorom, mučenju,….

  Ovadite tudi Boga, kajti Biblija je baje njegovo delo, v njem so njegove besede. Tudi Jezus je ‘po Novi Zavezi’ izajvil marsikatero ostro, nasilno. To lahko jemljemo dobesedno, ali pa če smo pametni, v prenesenem pomenu, kot aluzijo na določen problem ali vprašanje.

  Začnite ramišljati v širših, razumnejših okvirih in ne bodite simptom ozkosti in nerazgledanosti slovenske politične desnice.

    • Stojan Kosl: “Kakšno vezo ima to s sovražnim govorom Žižeka?
     =============

     Lepo, da ste (čeprav samo posredno) ugotovili, da tole vaše (glej spodaj) nima nobene veze z osnovno temo, to je sovražnim govorom Slavoja Žižka

     Stojan Kosl: “… ne bodite simptom ozkosti in nerazgledanosti slovenske politične desnice.”

 7. Še ena banalna: ovadite vse organizacije, ki za svoje razodeto ideološko čtivo smatrajo bibiljo, kjer ni nič posebnega, če se poziva k genocidu, umorom, mučenju,….

  Ovadite tudi Boga, kajti Biblija je baje njegovo delo, v njem so njegove besede. Tudi Jezus je ‘po Novi Zavezi’ izajvil marsikatero ostro, nasilno. To lahko jemljemo dobesedno, ali pa če smo pametni, v prenesenem pomenu, kot aluzijo na določen problem ali vprašanje.

  Začnite ramišljati v širših, razumnejših okvirih in ne bodite simptom ozkosti in nerazgledanosti slovenske politične desnice.

  • Stojan Kosl: “…, imam problem z levim gumbom na miši, …”
   ==========

   Imate, imate, še kje drugje ne samo z levim gumbom.

   Levo že dokazano deluje slabo ali pa sploh ne deluje.

 8. Žižek je že nekoč izjavil, da v njegovi viziji demokratične prihodnosti, bi vsak, ki ne podpira stranke Siriza, dobil enosmerno vozovnico za gulag. Ta človek je zmešan, če bi imel oblast pa bi bil tudi zelo nevaren.

   • Našel v 15 sekundah. Seveda, če želiš najti ni težko, če pa imaš probleme z levo tipko na miški je pa nemogoče.

    “Če ne podpirate Sirize, boste dobili enosmerno vozovnico za gulag,” je proti koncu razprave poslušalce provociral Žižek.

 9. Torej žižekove besede lahko uvrstimo pod nedostojno provociranje, slabo, neokusno šalo, črn humor,… Vsekakor pa ne kot sovražni govor, ki se kaznuje. Če se počutite razžaljene zaradi izrečenih besed, pa ga lahko seveda zasebno tožite. Ne morete pa ga kazensko pregnjati, ker za to ni izpolnjen noben pogoj. Stvari niso tako preproste, kot si eni mislite.

 10. Hm … gospod Stojana opozarjam, da nam ni znano, da bi mu družba podelila pristojnost za ugotavljanje, kaj je sovražni govor in kaj ni. Naj gospod Zdravko prijavi ta govor in SODIŠČE bo odločilo.
  S O D I Š Č E !!!

  Za nas pa naj bodo sledeča navodila sovražnega govora:
  Sovražni govor je Svet Evrope opredelil v Priporočilu R (97) 20. Sovražni govor je vsako izražanje, … »ki širi, spodbuja ali opravičuje rasno sovraštvo, sovraštvo do tujcev, antisemitizem in druge vrste sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, agresivnem nacionalizmu ali etnocentrizmu, diskriminaciji in sovražnosti proti manjšinam, migrantom ali ljudem tujega rodu«.

  • Imam pa pristojnost za kulturno komentiranje na tem portalu, dokler mi te pravice ne odvzamejo. Tako da ne vem, kaj se repenčite.

   • Vic današnjega dneva: da si ti kulturen komentator! Zelo zagledan vase, da, ampak s skrajno nizko stopnjo tolerance. Očitaš citiranje, sam pa počneš isto. Prvo: ni ti potrebno povsod imeti zadnje besede.

  • Tako kompleksen problem, kot je sovražni govor, ne more biti celostno definiran v dveh vrsticah. Zato je pa to priporočilo.

 11. In kako lahko ukrepaš na podlagi priporočila? Človeka lahko oglobiš ali kaznuješ le na podlagi zakonskega določila (v oziru na ustavo), pri čemer tehtaš med svobodo govora (individualno pravico) in naravo sovražnosti govora (pravica skupine pred diskriminacijo, sterotipizacijo, varnost pred agresivnimi, tendenčnimi verbalnimi napadi). Potem pa opredelite glede na to priporočilo, kako je žižek sovražno govoril in zakaj. utemeljite, zakaj je to sovražni govor. Ni dost, da nalimate neko priporočilo.

 12. Pa mi sporočite, ko bo Žižek obsojen. Ne bo in tudi nikjer ni bil in ne bo, doslej je govoril v številnih državah sveta in povsod uporablja podoben način diskurza. Zakaj mislite, da bo ravno tokrat drugače?

 13. Gospoda Stojana opozarjam, da je kulturno povedati svoje mnenje in prisluhniti sogovorniku. Nekulturno pa je smetiti po forumu, kar počnete. Vse bolj verjamem, da je to tudi vaš namen.

 14. Ali lahko kdo prilepi link do posnetka tega zagrebškega intervjuja, kjer je ta ideolog skrajnih levičarjev in drugih izgubljenih ljudi, opletal s streljanjem? Da ne iščem preveč. Hvala.

Comments are closed.