A. Stres za Radio Ognjišče: “Slovenija je tudi moja država, ne pustim si vzeti praznovanja državnosti.”

15

Predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Anton Stres, se je po včerajšnji maši za domovino udeležil še slavnostne seje državnega zbora in osrednje državne proslave v središču Ljubljane. (Širine, ki mu jo nalagata služba in državljanska zavest, žal mnogi politiki pri nas niso sposobni.) Nadškofa je spremljanje včerajšnjega dogajanja spodbudilo k razmišljanju, ki ga želi deliti tudi z drugimi.

Strinjam se s tistimi, ki trdijo, da rdeča zvezda ne sodi na praznovanje demokratične neodvisne države Slovenije. Nas katoličane, duhovnike in laike, rdeča zvezda spominja na najhujši teror, kajti pod njenim znamenjem so med revolucijo in po njej pobijali nedolžne ljudi samo zato, ker so bili katoličani in možni politični nasprotniki totalitarnega režima, zapirali in po nedolžnem obsojali duhovnike, širili najhujše laži o Cerkvi in njenih predstavnikih, spreminjali starodavna krajevna imena, ki so spominjala na krščanstvo in njene svetnike in na najrazličnejše načine zatirali vsak spomin na krščanstvo.

Kljub temu sem menil, da je Slovenija tudi moja država, zato si je ne pustim vzeti kakor si tudi ne pustim vzeti praznovanja njene državnosti. Udeležil sem se slavnostne seje Državnega zbora in nato proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na sami proslavi rdeče zvezde ni bilo čutiti in nekateri poudarki s proslave so bili zelo primerni in umestni. Posebej tisti, kjer so poudarjali potrebo po strpnosti, sožitju in sodelovanju ter svobodi vere in njenega zasebnega in javnega, individualnega in kolektivnega izražanja. Zato sem bil toliko bolj razočaran in zgrožen, ko sem iz medijev izvedel, da sedanje vodstvo Državnega zbora med slavnostno sejo ni dovolilo izvajati uglasbenega Cankarjevega Očenaša hlapca Jerneja. Ker pač Očenaš preveč spominja na krščanstvo. Torej časov zatiranja krščanske vere in izganjanja vsakršne njene navzočnosti iz javnosti še ni konec. To so zlovešče napovedi za prihodnost nas vseh.

Več: Radio Ognjišče

15 KOMENTARJI

 1. E moj France..ljudje znamo kaj prečitat,tle je internet.
  Pusti ti srednjeveške bajke in sežiganje čarovnic,komunizem je zgolj v 70tih letih obstoja pobil kakšnih 50 miljonov ljudi..v 20tem stoletju,človek božji..Očitno je imel res odlične ideje…
  Kar se ostalega tiče,skladbo Oče naš hlapca Jerneja je na Cankrajevo besedilo uglasbil Karol Pahor.Partizanski skladatelj..Besedila ne poznaš,taki nerazgledani butli samo prepisujejo,kar jim centrala dostavi.

  • Mislim da imajo centralo že vsajeno v glavo. Sploh ne komunicirajo več s centralami. Komunistični zadnji krik pred smrtjo.

 2. Ne vem, če je to zlovešča napoved za karkoli, razen če s tem misli to, kar se dogaja v večini zahodnih držav. Dejstvo je, da se danes poskuša izogibat poudarjanju ene same religije, ker naj bi živeli v pluralnih in liberalnih družbah, ki več ne poznajo takšnega skupnega imenovalca.

  • Eh, Mongo, se vidi, da si prešprical šolsko čtivo in Cankarja, pol pa kvasiš takole. Ti, ti! Zelo poreden. Kljukcem iz DZ bi bilo tudi zanimivo pogledati v osnovnošolska spričevala … Ha, ha, še literature, na katero so se nekoč ognjevito sklicevali tudi učitelji samoupravljanja s temelji marksizma ne poznajo več, sam da slišijo “očenaš”, pa se jim že stemni. Najbrž od slabih šolskih spominov in bojazni, da bi bilo treba spet kdaj začet mislit!

 3. Slovenski škofi in nadškofi so bili navzoči na državnih slovesnostih tudi ves čas komunistične oblasti. Sicer niso sedeli v prvi vrsti, pa vendarle. Škof je vendarle tudi politična funkcija, že od vsega začetka.

  • seveda je prav, politiki, ki se proslave niso udeležili, so le pokazali, da jim več pomenijo osebne zamere kot narod in država. taki ljudje ne vidijo dlje od lastnega nosu, upam, da smo se jih Slovenci že naveličali poslušati.

   • Ne vidim v čem bi bile osebne zamere. Se strinjam da je bila politična napaka. A je žal tako: Kučan je nepremagljiv. Nauk: ne upirajte se jim, ker boste nasrkali. Dokaz: sam Janša osebno, če ne vidite vseh drugih, od Nagodeta do Pučnika.

    • Pučniku je najbolj škodoval sam Janša. Njegovo levo Socialdemokratsko stranko Slovenije je naredil desnčarsko SDS. Zato pa se je razočaran vrnil v Nemčijo.

   • Lažeš. Komunajzerji, ki so forsirali komunajzerske simbole so pokazali, da jim je več do širjenja sovraštva in žaljenja drugače mislečih, kot pa do Slovenije.

 4. Lepe misli g. Stres. Vendar si ne delat utvar, če so na tej proslavi zvezdo umaknili malo bolj v ozadje, Kučanova roka ostaja enako trda in odločna. premagala ga bo samo sila ali narava.
  VEČEN PA NE BO !!!

 5. Seveda. zaradi Janševega protesta, so jo malo skrili, da bi Janšev protest padel v prazno. Ja, nimam kaj reči, zmagali so. Spet. Zmagujejo, ko vlak na klancu brez zavor. In vsi se veselijo, kolk gre fajn hitro…

Comments are closed.