A. Salihović, Radio Ognjišče: Tudi Miro Cerar ni imun na strice iz ozadja

2

V minulih dneh smo lahko spremljali še eno zgodbo, ki v nekom, ki politiko spremlja bolj površno, najprej izzove ogorčenje. Govorim o preveč prelitem črnilu o plačah v Družbi za upravljanje bank oziroma v slabi banki. Najprej so zgodbo začeli mediji, ki so jih nato v prvih vrstah zamenjali predstavniki vladne koalicije na čelu s premierom Mirom Cerarjem. Pri vsej zgodbi me je zmotilo troje.

Prvi problem vidim v dvojnih merilih vlade, ki naj bi po Cerarjevih besedah sledila visokim etičnim standardom. Obide jih vedno takrat, ko gre za njihove interese. Če držijo besede odrezanega tujega kadra slabe banke, potem se je zgodba začela odvijati v poletju, ko je finančni minister vodstvu DUTB nakazal možnost menjave, in do te je prišlo. Da je to v interesu države in da si v vodstvu niso pravilno izplačevali plač, se mi zdi smešno, predvsem zato, ker je pogoje za delovanje banke postavila država, država, ki je popolni lastnik slabe banke je sprejela tudi pravilnike po katerih so si ti lahko izplačevali plače – in ta isti lastnik potem ponori. Prav zanima me, kakšno plačo bodo imeli novi izvršni direktorji? Sto, dvesto evrov nižjo? Ampak to več ne bo pomembno, saj bomo nastavili svoje in naši naj imajo, kolikor hočejo.

Dvojna merila pa so še bolj jasna pri zgodbi velecenjenega gospoda in enega od akterjev mnogih zgodb, danes pa podjetnika, Draga Kosa. Nekdanji prvi mož protikorupcijske komisije zelo dobro vodi posle z drugim nekdanjim delavcem iz protikorupcijske komisije Rokom Praprotnikom. A slednji za spremembo od prvega nima podjetja, ampak je kar v največji državni banki, NLB. O njegovi službi raje ne bi izgubljal besede, a bode v oči, da je največja porabnica davkoplačevalskega denarja – lahko bi jo imenovali kar vreča brez dna – Kosovemu podjetju preko svetovalne pogodbe izplačala že skoraj milijon evrov. To je desetkrat več kot vodstvu slabe banke. In kdo se je zganil? Prav nihče, z izjemo opozicije, ki je na seji parlamentarnega odbora za finance zahtevala pojasnila odgovornih, ki pa na sejo sploh niso prišli. Zagovarjal se je le Praprotnik, ki je Kosa pred poslanci branil s floskulami, da gre za podjetje, ki odgovarja standardom za pregledovanje kreditnih map. Medtem, ko država plačuje enajst ljudi, ki naj bi to počeli v Prapotnikovem oddelku NLB, je sedaj nekaj sto tisočakov namenila raje Dragu Kosu. Sprašujem predsednika vlade – a to je pa nekaj normalnega, etičnega? Ni mi jasno, kako lahko nekdo, ki naj bi v primeru Patria našel korupcijo – tó je na najvišji ravni zavrnilo ustavno sodišče – danes verodostojno pregleduje kreditne mape? Bojim se, da bo delal po principu naši-njihovi, in tako na velik zvon obesil zgolj tiste, ki jih bodo potrdili in se z njimi strinjali strici iz ozadja. Pa še plačan bo za to!

Tretji problem, ki bi v državi, predvsem pa pri organih pregona, v prvi vrsti v NPU, moral sprožiti vse alarme, pa je pismo odstavljenega direktorja slabe banke Larsa Nyberga. Medtem, ko je večina medijev v ospredje postavila njegove poudarke o korupciji, pa je spustila bistveno vprašanje: Kam je šel denar, namenjen Savi Turizmu. 200 milijonov evrov je poniknilo neznano kam.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

Comments are closed.