A. Salihović, Radio Ognjišče: Ali Huda Jama ostaja drugorazredna tema?

4

In smo doživeli še en hladen tuš oziroma sta ga doživela nekdanji predsednik države Danilo Türk in zunanji minister Karel Erjavec. Fiasko o kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov želijo danes predstaviti kot nekaj, kar je zelo dobra izhodiščna točka za našo državo. A sam se najprej sprašujem, kje je predsednik vlade, da bi tega človeka zamenjal. Minister je namreč že drugič hudo »zamočil«, prvič pri arbitraži, sedaj spet.

Karl Erjavec je s tem polomom dokazal, da njegovo ime v mednarodnih vodah ne velja prav veliko. Kako pa tudi bi, če pa nenehno silimo Rusom v objem?! Spomnimo na nedavne procesije in zapore cest ob obisku ruskega prvega totalitarista Vladimirja Putina, ki se mu je domala klanjala celotna vlada. Račun za to nam že izstavljajo, saj je pomembno, ali si na strani demokracije oz. napredka ali pa držiš s tistim, ki povzroča vojne. In če bi nas Rusi jemali kot resnega partnerja, tako nas v odnosu z njimi vidi naša vlada, bi nam namenili tudi podporo pri Türkovi kandidaturi.

Danilo Türk ni uspel. O izgovorih za neuspeh ne bom razpravljal, ker je škoda besed. Bi pa rad v luči prvih pokopov žrtev komunistične tiranije spomnil, kako je to nekdanjemu predsedniku države drugorazredna tema. Še več ob tem, ko je poboje označil za drugorazredno temo je še dodal, da “manipulacije okrog tega so” (predvidevam, da je imel v mislih poboje). Sprašujem ga, kakšne manipulacije? A takšne, kot so v Ruandi, ko Združeni narodi niso od reagirali? Še več, ta predsednik, ki bi moral skupaj s še mnogimi politiki nekdanjega režima stati v prvi vrsti pri pogrebih nasilno pobitih med in po drugi svetovni vojni, je želel postati generalni sekretar organizacije, ki tovrstne zločine jasno obsoja, on pa ni bil sposoben reči ničesar.

V ponedeljek sem se udeležil slovesnosti ob začetku pogreba približno 800 ljudi, ki so jih komunistični rablji ubijali na najbolj krut način. Žive zazidali. Mučili. Tepli. Jim zadajali rane. A tega naš nekdanji predsednik države ni nikoli sprejel. Še več, pravi, da “manipulacije okrog tega so”. Kakšne pa? Kdo je manipuliral? Tisti, ki so v imenu ideologije, komunizma pa tudi fašizma in nacizma kruto jemali življenja in jih prav nič ni zanimalo, ali je bilo žrtvam sojeno ali ne. Pričakoval sem, da se bodo žrtvam poklonili predstavniki vrha državnega zbora, pravosodja, tudi nekdanja predsednika države, člani NOB, pa jih tam ni bilo. Imajo še priložnost, a bojim se, da jih ne bo, saj bi s tem priznali zločin. Priznanje pa je za spravo ključnega pomena.

Mogoče bo kdo rekel, pa saj bolje, da jih ni bilo tam? Mislim, da ni ravno tako. Več kot 600 morišč in grobišč mora jasno obsoditi ves slovenski aparat. »Kapo dol« za predsednika države, ki se je sklonil tudi k tistim, ki na odpuščanje še niso pripravljeni.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

4 KOMENTARJI

 1. Razumem prizadetost vseh tako ali drugače povezanih s to tragedijo. A vendarle je čas za spoznanje, da priznanja s strani odgovornih za te poboje ne bo. Mogoče se bo kdo posamično oglasil a kolektivnega priznanja z vrha po mojem mnenju ne bo. namreč če bi do tega prišlo, bi prvič prišlo do popolnega razvrednotenja NOB in časa po drugi svetovni vojni. Prav tako bi padla ideologija, v katero ti ljudje še vedno verjamejo – saj drugega pač nimajo. In kot tretje je strah pred odgovornostjo prevelik. Če bi odprli to pandorino skrinjico, bi začela delati vest in potem bi ti ljudje začeli doživljati take psihološke travme, ki jih nobena znanost ne pozdravi.

  Zato je moje mnenje, da se nadaljuje z odkrivanjem vseh grobišč ter identifikacija žrtev. Pišejo naj se članki in knjige. Resnica bo pronicala počasi a zanesljivo. Ta generacija tega zločina ni sposobna sprejeti a naslednje se bodo s tem soočile manj obremenjeno.

 2. Popolnoma se strinjam s tem, kar je napisal slovencsm, še posebej z zadnjim odstavkom!
  Še več, tudi o spravi bi bilo najbolje nehati razpravljati. Eden od komentatorjev, menim da Riki, ki ga odlikujejo redkobesedni a pronicljivi komentarji, je nekje zapisal, da tudi o spravi z nacizmom in fašizmom nikomur na svetu ni prišlo na misel razpravljati.

 3. Se tudi jaz strinjam z zgornjim zadnjim odstavkom. Pokopati in identificirati žrtve. Pridno opravljati to delo. In čim man triumfalno in s “špilanjem” žrtve provocirati krvnike in njihove sinove, vnuke, ki jahajo na teh privilegijih.
  Zato sem tudi podpiral pokop žrtev Hude jame in Dežmana in nasprotoval SDSovcem, ki bi radi, da mora sprava potekati po njihovem idealnem scenariju. Seveda tega ne bo, bo pa polno brezvez. zdrah.

  • pavel: ” … Zato sem tudi podpiral pokop žrtev Hude jame in Dežmana in nasprotoval SDSovcem, ki bi radi, da mora sprava potekati po njihovem idealnem scenariju.”
   ========================

   Daj povej kaj več o tem “idelanem” scenariju, ker sam pač ne vem o čem pišeš, pa drugi verjetno tudi ne?

Comments are closed.