A. Maver za Radio Ognjišče: “Večina še vedno vidi v vladajoči levosredinski politični opciji poroka svojih pravic.”

11

Dva dela prosta dneva ob mednarodnem prazniku dela v Evropski uniji pozna le Slovenija. Na vsej stari celini je 2. maj dela prost dan le še v Srbiji in Ukrajini. Leta 2012 je druga vlada Janeza Janše ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega zaznamovanja mednarodnega praznika dela. Vendar so sindikati predlogu ostro nasprotovali, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal. Po besedah političnega analitika in publicista Aleša Mavra gre za navezavo dveh močnih dejavnikov. “Po eni strani seveda interesna oblast abonira opcijo, ki ima v tem specifično slovenskem obeleževanju prvega in drugega maja svojo močno ideološko orodje. Na drugi strani pa je dejstvo, da se večina državljank in državljanov Slovenije še vedno s tem lažje poistoveti, kot pa z alternativo.”

Kot opozarja Maver, je na splošno zaznamovanje mednarodnega praznika dela v družbah, ki so same sebe razglasile za družbe, kjer je na oblasti delavski razred, nekaj povsem drugega kot v ostalih državah, kjer je v ospredju boj za še več delavskih pravic. “V bistvu je bil nadomestek za osrednje pomladne praznike v krščanskem Cerkvenem letu, torej zlasti za veliko noč, mogoče tudi za binkošti. Druga funkcija pa je, da seveda še vedno nekako poudarja ideološko podstat sedanje vladajoče politike, ki naj bi bila že po definiciji branilka delavskih pravic oziroma nadaljevalka oblasti, ki daje delavstvo na posebno mesto.”

V Sloveniji, tako Maver, trčimo na paradoks. “Dejansko velika večina Slovenk in Slovencev še vedno vidi tudi v poosamosvojitveni večinoma vladajoči levosredinski politični opciji poroka svojih pravic, čeprav je jasno, da je 70 oz. 50 let popolnoma monopolizirane oblasti in potem nadaljevanje te oblasti večino časa po osamosvojitvi, popolnoma porezalo ta stik med navadnim državljanom, navadnim delavcem in na oblast abonirano elito,” meni sogovornik.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. 2.maj bi bilo kot praznik smiselno ukinjati le skupaj s 27. aprilom. Torej enega + drugega ali pa nič. Sicer je pa smiselno ohraniti to možnost krajših pomladanskih počitnic. Ki jih imajo nekatere evropske države okoli Velike noči, nekatere okoli Binkošti.

 2. A. Maver za Radio Ognjišče: “Večina še vidi v vladajoči levosredinski politični opciji poroka svojih pravic.”

  Oziroma ne zaupa JJ in njegovi SDS. Pa o tem že ptički čivkajo.

 3. A. Maver za Radio Ognjišče: “Večina še vidi v vladajoči levosredinski politični opciji poroka svojih pravic.”
  =============================

  Zaposleni v javnem sektorju in člani njihove ožje in širše družine.
  Člani ZZB in člani njihove ožje in širše družine.
  Bivši člani komunistične stranke in člani njihove ožje in širše družine.
  Bivši in sedanji sindikalisti in člani njihove ožje in širše družine.
  T.i. Izbrisani in člani njihove ožje in širše družine.
  Bivši člani JLA in člani njihove ožje in širše družine, npr. Aksentijević.

  Pa to se kar nabere.

  • Zanimivo je, da je JJ začel stigmatizirati javni sektor. Kot da so medicinske sestre, čistilke in podobno krive za propad Slovenije.

   Je pa JJ tudi začel “polniti” javni sektor. Naj še enkrat objavil te njegove uspehe? Zadnjič sem jih samo nekaj pa so se vsuli komentarji ad hominem, kot da bi mu jaz to naredil.

   Torej … desnica se obnaša podobno, kot se levica.

   • Kr neki!

    Leta 1991 je bilo v javni upravi cca 9.000, potem smo dobili svojo državo in je številka naraščala, danes cca nekaj čez 30.000: Če se prav spomnim, si navedel, da se je za časa 1. JJ vlade, število povečalo za cca 600.
    Takrat smo imeli visoko gospodarsko rast, vstopili smo v NATO, EU in pred tem se je številka povečala iz cca 9.000 na koliko?
    In, celoten javni sektor? Po JJ vladi se je število nezaposlenih povečalo za do max cca 65.000, število v javnem sektorju pa povečalo za cca 6000.

   • AlFe: “Torej … desnica se obnaša podobno, kot se levica.”
    =======================

    Torej, obnašaš se kot levica.

 4. AlFe zdi se, da vi ne živite v tej državi.

  Kdo ima v rokah glavna medijska trobila, kdo ima v rokah sodstvo, kdo ima v rokah šolstvo, kdo ima v rokah kulturo in civilno družbo, kdo ima v rokah nekatere t.i. katoliške intelektualce itd.?

  Ko boste odgovorili na ta vprašanja, boste morda zmožni objektivnejših ocen. Ob tem si še odgovorite, zakaj drugim strankam na desni še manj zaupajo.

 5. Javni sektor =dejmo mu raje reči to kar je res: državni sektor je že 25 let poparceliran. Imam kar nekaj osebnih izkušenj, ko sem opažam, da so na določenih mestih dobili službo otroci naših in njihovih. Vsa ostala večina smo nebodigatreba. In to ima večina ljudi v Sloveniji izkušnje. Gre za našo in njihovo mafijo.

  Danes sem bil v UKC. Srečal sem znanko zdravnico. Na hodniku mi je zaupala, da je cel ukc in zdravstvo prepredeno z mafijo. Skoraj vsaka stranka ima svoj klan. In to stanje je vsem klanom še posebno všeč. Posebej največji kloni se v resnici najbolj intimno upirajo kakršnim koli liberalnim reformam.

  Kot mafija. Vsaka banda dela v nekaj ulicah. Največje bande mafijcev si počasi pristajajo ulice manjših band. Birokrati so kot prostitutke: prodajajo se najraje najmočnejšim mafijcev, da dobijo VARSTVO.

  To je Slovenija 2016, vsi boji komunisti – antikomunisti so samo igrice, ki jih mafija plačuje, da nam lahko v miru krade milijarde.

Comments are closed.