A. Maver za Radio Ognjišče: Gre za senzacijo

9
284

Rezultate volitev je za Radio Ognjišče komentiral kolumnist spletnega portala Časnik.si dr. Aleš Maver. Dejal je, da je rezultat predčasnih državnozborskih volitev vsaj na prvi pogled na robu senzacije. Prav tako meni, da je desna sredina doživela zgodovinski poraz, o zmagovalcu volitev Miru Cerarju pa, da bo moral tako kot Janez Drnovšek in Danilo Türk plačevati “dolg svojemu političnemu bloku”.

Dr. Maver meni, da je senzacija teh volitev Stranka Mira Cerarja (SMC), ki je pred dvema mesecema še ni bilo, sedaj pa je po “številu mandatov vendarle dosegla rekordno zmago”. SDS je po njegovih besedah doživela nepričakovani poraz, na katerega je očitno vplivalo dejstvo, da je njen voditelj in najprepoznavnejši obraz Janez Janša v zaporu. “Gotovo je njegova odsotnost v predvolilni kampanji sooblikovala ta izid predvsem s tem, da se kot nekdanji, relativno uspešni premier, ni mogel predstavljati volivcem, in s tem je prodor stranke proti manj jasno politično opredeljenim volivcem zastal.”

O stranki DeSUS je sogovornik povedal, da je to stranka enega človeka, Karla Erjavca. “Mogoče bi na tem primeru videli, kaj pravzaprav pomeni to, da je voditelj v zaporu. Če bi bil Karl Erjavec v zaporu in ne bi mogel sodelovati na soočenjih, potem seveda DeSUS-a ne bi bilo nikjer.”

“Gotovo je Združena levica (ZL) med velikimi zmagovalci, je glasnica tistih, ki jih na volitve doslej velikokrat ni bilo. Vendar njen relativno skromen rezultat kaže tudi na to, da je potencial tako imenovanih vseljudskih vstaj, kot so jih krstili mediji, relativno skromen,” je povedal dr. Maver.

Komentiral je tudi izid SD-ja. Ta je po njegovih besedah poleg SDS-a glavna poraženka. “Celo povezava s Solidnostjo, celo zamenjava predsednika ni nič pomagala pred cunamijem Mira Cerarja. Ta je odnesel tudi njih, izgubili so precej glasov, tudi v prid ZL. Glede na to, da gre pri SD za stranko z dolgoletno tradicijo stranko, ki je še leta 2012 zmagala na predsedniških volitvah, je ta rezultat res slab.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. Mislim, da SDS ni poraženka teh volitev. SD vsekakor. Glede na zmago Cerarja, pa SDS ni poraženka. Če je tako, je vsekakor bolje biti v opoziciji. Saj sploh ne bi mogli sestaviti vlade. Tako da to ni poraz.
  SD je huda poraženka.
  Zdaj pa naj Cerar in Erjavec kaj naredita. Da vidimo. Ta vlada bo padla pred oktobrom!

 2. Naj mi nekdo prosim razloži kako, kako SDS ni poraženka volitev? In to ob zelo nizki volilni udeležbi (pregovorno zvesti volilci SDS?) Mogoče s(m)o nekateri spregledali. In ne, nisem idoktriniran, slovenskih medijev (redki izjemi Časnik in MMC portal RTVSLO)ne spremljam. Pardon – spremljam še politikis, reporter, demokracijo in sds.si)
  Kako SDS ni poraženka volitev?

 3. Povsod so ozadja, toda tako očiten vpliv kot ga imajo ozadja v Sloveniji, dela politično sceno povsem neresno. Spoštovani avtor, analizirati volitve, brez da bi se v analizo vključil Kučana, sodstvo, mediji … je do kraja nesmiselno. Resno ocenjevati rezultate posameznih list in strank ter jih primerjati s prejšnjimi rezultati, je tragikomično. Edina resna ocena volitev je lahko zgolj, da so bile volitve nelegalne (nezakonite). Jaz si ne predstavljam takšnih volitev npr. v Italiji, Avstriji, Nemčiji. Tam je nemogoče, da bi se predstavniki različnih vej oblasti ter javni mediji brez sramu in z vsem srcem postavili na stran določene politične strani, kot da so del njihovega volilnega štaba. Te volitve so bile navadna groteska. In s takšnimi analizami se jim daje legitimnost.

 4. Legitimnost tem volitvam daje s svojimi čestitkami Cerarju tudi predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan, ki s tem nadaljuje z omejevanjem škode, ki jo je povzročil s svojimi nespametnimi izjavami.

  • Začetnik vsega je kar Peterle, ker je – kot je žal za desnico običajno – umazano perilo pral v javnosti.

   Zaradi tega, ker se je tam en duhovnik pri maši postavil na stran političnega zapornika, se je zgražal.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite