A. Maver, urednik Časnika, za Radio Ognjišče: Na oblasti ostajajo eni in vedno isti (POSNETEK)

14

Kontinuiteta na oblasti je  bila začrtana v času vladavine LDS in Janeza Drnovška.
Mavra skrbi, ker ljudje ne zaznavajo te kontinuitete na oblasti, ki  se je, s kratkim premorom v času prve Janševe vlade, ohranila do danes. Ocenjuje, da ljudje tudi s prihodom Dejana Židana ali morda celo Marjana Šarca, ki bi morda lahko prišla na mesto Mira Cerarja, res ne bodo razumeli ali pa se bodo delali, da ne razumejo, da gre pravzaprav za recikliranje enega in istega.

Maver vidi, da je neugodna medijska krajina sicer velik problem, ki pa se ne bo spremenila kar sama od sebe. Rešitev vidi v končanju sedanje kontinuitete na oblasti: “Najprej je treba zmagati na volitvah, nato se bo lahko začelo spreminjati družbeno okolje, ne nasprotno.” Prepričan je, da se da zmagati tudi v neugodnih okoliščinah, če si ljudje res želijo sprememb in če vidijo neko alternativo v ”desni sredini” ki bi morala priti do ljudi, ki so odrinjeni na rob družbe, do upokojencev in do mladih. Maver opozarja, da si marsikdo iz omenjenih skupin, kljub nezavidljivemu položaju, v katerem se nahajajo, še naprej obeta rešitev od politične opcije, ki z všečnimi levičarskimi parolami, čeprav je abonirana na oblast in je lastnica velike večine kapitala, še vedno priteguje velik del teh volivcev in ostaja trdno na vrhu.

Spremembe so po Mavrovo mogoče zgolj z rahljanjem in ukinjanjem monopola lastništva države v gospodarstvu in ostalih družbenih podsistemih, zaenkrat pa ljudje ostajajo navezani na močno državo, državno lastništvo ter državno vlogo v gospodarstvu, zdravstvu, šolstvu in kulturi. Ključ za končanje kontinuitete na oblasti, ki jo je začrtal Janez Drnovšek, in volilne zmage ”desne sredine” je v nagovoru družbeno neprivilegiranim skupinam državljanov, da državno lastništvo zanje še ne pomeni, da je tudi njihovo.

Oddaji Spoznanje več, predsodek manj z Alešem Mavrom lahko najdete in prisluhnete TUKAJ.

14 KOMENTARJI

 1. G. Aleš Maver odlično razmišlja in priporoča odločno volilno aktivnost. Samo volitve so ključ za spremembo v svobodo in demokracijo-resnično.
  Prilagam moj komentar na članek M. Drobeža iz Novega Glasa, o slovenskih volivcih.

  Slovenski volivci nismo ravnodušni do politike in politikov, ampak smo v večini državljansko nezavedni demokratično neosveščeni.
  Za to so krivi mediji, ki so še vedno socialistično samoupravno indoktrinirani in ne morejo vzgajati državljane v zrele in zavedne- svobodne državljane.
  Svobodni državljani imajo zavest, da so volitve državljanska dolžnost in pravica s katero lahko odločaš o življenju stanju v državi.
  Slomškova misel je v zgledna: Kakršni ljudje, takšna je družba ! Treba je vzgojiti zavedne državljane in pristne vernike. To je bil apel Martina Lutra, ki žal ni bil razumljen, kar je pripeljalo do razdora zahodne cerkve.
  Toda tudi danes še ni razumevanja, kar dokazuje ateistični govornik na proslavi reformacije, ki ni bila problem književnosti ampak vere in verovanja.
  Pristna zvestoba stvari je lahko odrešitev problemov.

 2. Očitno demokracijo doživljate, z Alešem Mavrom vred, kot mobilizacijo, kot vojaški obračun večine z manjšino, čeprav brez orožja! To je uvod v najhujši teror. To ni demokracija.
  Hvalabogu, takšna mobilizacija ni realna in se ne more zgoditi. Tako se ne bo nič zgodilo, nič spremenilo.

  • To kar imamo sedaj je mobilizacija v najširšem pomenu.
   In imamo tudi obračun večine z manjšino, že sedaj.

   • Vendar to vsaj skušajo prikriti, medtem ko bi desnica to kar na glas storila, pod krinko demokracije!

  • V demokraciji večina odloča o vsem, v diktaturi to počne manjšina. Zdrav razvoj v demokraciji je pa zagotovljen le, če večina ni vedno ista.

   V avtorjevem članku ni zaznati teženj po kakršnemkoli obračunavanju, temveč težnjo po normalizaciji in resnični demokratizaciji družbe. V korist vsem.

 3. Res neverjetno. Kaj je Aleš Maver pravzaprav povedal? Nič. Manj kot nič. Pravo norčevanje iz lkjudi, ki hočejo nejkaj spremeniti. Časnik je vse bolj očitno pomembno, navidez nevidno, “krilo” Kučanove koalicije. Gre za NSi, izdajalsko, ničvredno stranko, ki bi se kolektivno morala pogrezniti v zemljo od sramu. Jaz se poslavljam od Časnika. Gre za prevarantski projekt par exellence. Ta naša tranzicija je prepolna prodancev. To je vsa resnica, kjer jaz nimam več kaj početi.

  • Gospod Lucijan,
   ćisto vas razumem. Najprej vas je razočaral JJ&SDS, sedaj pa še NSi. Da pa niste polagali nobenega upanja v SMC pa tudi vem, saj ste razgledani in pametni mož.

  • …”gre za prevarantski projekt”
   —-
   Mislim da to ravno ne, čeprav nam včasih morda tako deluje. Gre bolj za to, da je razočaranje zares popolno. Vsaj za vse nas, ki smo imeli upanje, da se bodo zadeve začele spreminjat v skupno dobro.
   Kljub vsemu menim, da Časnik ostaja nepristranski.

  • Mene sicer NSi niti ni razočaral ampak vseeno se poigravam z mislijo, da bi na volitvah, naslednje leto, volil stranko Prstan. NSi se mi zdi nekako preveč medlo zavzema za privatizacijo, kljub mnogo plemenitim načelom s katerimi se pogosto lahko strinjam. In tudi, če je njihovo ime morda prispodoba za tolkienovega Gospodarja Prstanov, je to kvečjemu dobra vizija. Hočem politike z resnejšim poslanstvom od osebnega kariernega oportunizma.

 4. Danes so na RTV SLO intenzivno pozivali ljudi naj se udeležijo volitev. Prvič kar pomnim da so tako reklamirali udeležbo na volitvah. Tako približno je deloval prejšnji komunistični režim, ko se je zavedal, da ljudje nimajo izbire in sedaj, 26 let po padcu prejšnje države se to ponavlja. Bodite pozorni na to, ker se bo verjetno še ponavljalo.
  Očitno se režim močno boji slabe udeležbe, strah pred bojkotom, strah, da bi ljudje režim osamili s protestnimi bojkoti.

Comments are closed.