A. M. Poznič: Vlada samoprevare bo uspešna, če se jim bomo pustili prevarati

30

S prevarami imamo ljudje veliko izkušenj. Že od mladih nog smo kdaj koga prevarali, še večkrat pa, tako sem nam vedno zdi, smo bili od drugega prevarani. Kvarni vpliv Jugoslavije na Slovenijo se je poznal tudi v tem, da smo se v Jugi (prvi in drugi) pospešeno učili »nadmudrivanja«, kar ni nič drugega kakor varanje. Vsi tudi vemo, da se večina zakoncev loči, ko se sreča z nezvestobo, ki ji pravimo »varanje«. Malo manj izkušenj pa imamo, ko gre za samoprevaro. Da, človek se ne more dovolj načuditi, ko spozna, da smo ljudje sposobni tudi samoprevare. Zdi se mi, da bolj poskušamo, da bi samega sebe »nadmudrili«, čeprav je to dejansko nemogoče.

Prevara boli, ko spoznamo, da je komu drugemu uspela, zdi se nam pa sladka, če je uspela nam. V bistvu pa smo zaradi prevar vsi osiromašeni in naši medsebojni odnosi so vedno znova postavljeni pred preizkušnjo zaupanja, novega začetka ali propada.

Zdaj pa smo v Sloveniji v politični situaciji, ki je zaznamovana s samoprevaro in močno propagando, da bi to stanje sprejeli vsi kot nekaj normalnega, dobrega in potrebnega.

Varajo nas in varajo sami sebe, ko Šarčevo vlado pravijo, da je manjšinska. V resnici gre za normalno večinsko vlado, ki bo razpolagala s 53 poslanskimi glasovi.

Varajo nas in sebe, ko govorijo o levo-sredinski vladi. V resnici gre za levo-skrajno levo vlado z očitnim, preživelim in reakcionarnim programom: več davkov, več države, več kontrole, več cenzure, več tujcev, več diskriminacije, več zatiranja, več socializma in enoumja. Več vsega, kar smo z referendumom in demokratizacijo pred četrt stoletja zavrnili. Poleg tega bodo dodajali dobro mero mitov in pravljic, da sloni naša odločitev na »gošarjih«. Zanje danes vemo, da so bili vseskozi proti svobodi, proti demokraciji, proti svobodni in samostojni Sloveniji. Vsega tega se bomo znova najedli v prihajajočih štirih letih. Na prazne možgane se nam zato zna zgoditi tudi prazen želodec, kar je svetovna in logična posledica takega bega v preteklost in socializem.

Varajo sebe in druge, ko govorijo o tem, kaj bodo naredili. Kako naj jim verjamem, ko pa so ŽE imeli možnost, da bi vse, kar nam obljubljajo, tudi naredili. Imeli so celo dvotretjinsko parlamentarno večino. Naredili niso nič, razen, da so nas še in še zadolževali. Denar so pretakali v privatne žepe preko prijateljskih in svetovalnih pogodb, s prirejenimi razpisi, s podpori »svojim« NVO, inštitutom, agencijam in kar je še takega. In tega je toliko, da ubijajo vsak duhovni, kulturni, narodni in gospodarski razcvet Slovenije.

Kako naj verjamem, da bodo kaj naredili, ko pa vidim, kaj so delali? Ne morem! Prepričan pa sem, da bodo resorji tako razdeljeni, da bodo lahko vanje vtaknili svoje ljudi. Zaposlovanje pod Cerarjevo vlado je bilo že nesramno, zdaj bo še bolj ideološko monopolno.

Varajo sebe, ko govorijo o odgovornosti. Oni hočejo biti le šefi, nočejo pa biti odgovorni (Levica še najbolj). Oni hočejo privilegije in plače vodilnih, nočejo pa odločati, zato Slovenija že leta v mrtvem teku nazaduje na vseh pomembnih lestvicah, ki si jih izmišljajo, da primerjajo države in narode med seboj.

Še najbolj me skrbi za naš narod, ki ga vsa zbrana šesterica nima rada, ga ne ceni in zanj nič ne naredi. Ga uničuje celo tako, da posiljuje naš jezik do neprepoznavnosti. Ali si je mogoče zamisliti večje nasilje, kakor je uničenje orodja za sporazumevanje? Že dolgo, dolgo, od kar so streljali tiste, ki so mislili drugače in jih metali v brezna, kajti levičarji ne sprejemajo drugačnosti.

Zdaj smo prišli na zadnjo postajo. Jasno sporočajo, da nas nočejo niti slišati, niti poslušati, niti razumeti. Od tod do izbrisa ni daleč. Zato prihaja nov čas preganjanja drugače mislečih, predvsem konzervativcev, narodnjakov, katoličanov in njih Cerkve… vse to z orodji, ki jih ima na voljo država in s proračunom, ki jih napaja.

Varajo sebe in druge, da so na vodilnih mestih po lastni zaslugi. Ne Alenka ne Miro ne Marjan ne Luka niso na prvem mestu, ker bi si to sami zaslužili. Za njihova prva mesta so zaslužni drugi, predvsem družbeno politični delavci, ki delajo za udbo-mafijo in si pravijo novinarji. Če jim dodamo še Karla, potem vidimo, da nihče ne bi preživel svobodnega, pluralnega in resnicoljubnega tiska. Žal pa, je res, da takega medijskega prostora pri nas ni, zato pa imamo takšne na prvih mestih, da verni in celo neverni vzklikajo: »Bog nam pomagaj!«

Varajo sebe in druge, ko pravijo, da bodo sanirali zdravstvo. Kdo jim pa verjame? Že zdaj smo bolj ko ne samoplačniki ali pa v vse daljših čakalnih vrstah umiramo. Zanje nismo ljudje, temveč številke. Oni bodo šli v tujino na zdravljenje, kakor je naredil Danilo ali pred njim Milan. Na naše stroške, jasno. Drugače ne znajo.

Varajo sebe in druge, ko govorijo torej o »javnem zdravstvu« in ga hvalijo. Varajo, ker nam privoščijo socialistično javno zdravstvo, sebi pa kapitalističnega, na naše stroške, seveda. Kajti prihaja vlada, ki zase meni, da je socialna. V resnici pa je ultra-kapitalistična, kajti vsa levica pri nas je ena sama prevara.

Žal nas je še premalo, da bi to spoznanje prelili v volilne izide. A resničnost vedno udari slepega, ki noče gledati.

Lahko bi še in še našteval primere, ki osvetljujejo mehanizem samoprevare in prevar, ki so ga sprožili oni, ki jih nismo volili, pa nam vodijo našo deželo. Prepričati nas hočejo, da je to, kar se dogaja pri nastajanju vlade, povsem normalno, dobro in čudovito. Pa ni. Ščepec zdrave pameti je v vsakem od nas in nas varuje samoprevare in nam daje spoznati prevare, ki jih doživljamo.

Vlada samoprevare bo uspešna le, če se jim bomo pustili prevarati.

PS: Vlada bo po vsej verjetnosti držala toliko časa, kolikor nam bodo dajali tuja posojila za ves klientelizem, ki potaplja Slovenijo. Potem bodo – če ne prej – nekaj mesecev pred novimi volitvami odstopili, da bodo lahko kandidirali za naše glasove iz opozicije. Tudi ta trik jim nenehoma uspeva.

 

30 KOMENTARJI

 1. “Vlada samoprevare bo uspešna, če se jim bomo pustili prevarati”

  ????

  Volivci SMO JIH ŽE izvolili in smo natanko vedeli, kakšni so. Sedaj lahko samo že raziskujemo, kakšni so ljudje, ki so jim dali volilni glas. Ali pa še bolje, kje so tisti ljudje, ki bi morali biti vodilni sloj. To je
  tistih 2 % zavedne inteligence, ki za sabo vleče tistih 98 % narodove mase. Brez vodilnega sloja pa je teh 98 % ljudi lahko karkoli, odvisno od večjih ugodnosti ali ustrahovanja. Grdo, ampak resnično.

 2. Skrbi me, ko še enkrat vidim, da vas od vseh opozicijskih politikov najbolj skrbi ženska. Še dobro, da jo niste tako kot zdravstveno ministrico v nekem drugem članku na Časniku označili kar z “babše” (in s tem vse, kar imate za povedati v ostanku členka, vrgli v smeti).
  Resen kritik bi pri Alenki Bratušek opazil, da je upokojencem obljubila dvig pokojnin in boljše zdravstvo, a ne bo ministrica za zdravje pač pa za Drugi tir. Ne pa, da se ženska “meša” v politiko.

  • Amelie, popolnoma logiki je, da volivci slovenske “desnice” ne marate politikov na slovenski “levici”.

   • Nisem nikakršen desničar (Slovenija desnice sploh nima!), vendar jih kot demokrat tudi jaz – ne bom rekel sovražim, to je pretrda označba – ne spoštujem, ker so kot produkt nekega sprevrženega in propadlega sistema totalitarno poškodovani, bolj po domače povedano: pokvarjeni. Ker mislijo, da jim oblast po naravnem pravu pripada, da so že kot taki napredni, sodobni, znanstveni, ljudomili, človekoljubni, osvobajajoči in oh in sploh, politični oponenti pa čisto nasprotje tega. Z njimi se še da pogovarjati o vremenu, letini, vinu, naravi, lovu itd. – kakor hitro pa nanese beseda na kakšno nedolžno družbeno vprašanje, sploh pa, ko gre za ideološke ali politične teme, se takoj razkrije njihova sprijena narava, takoj si “ne-naš”.

  • AlFe, kdo pa nima problemov s politiki? Kar z vsemi po vrsti. Še najbolj s svojimi!
   Od “mojih” se lahko razočaram le jaz osebno. V prejšnjem stoletju sem bil še neprimerno bolj na tekočem z dogajanjem v politiki. Imel sem tudi nekaj idej – predlogov prizadetim, kako naj se problemov lotijo. Imel sem tako dober uvid, da se je nekaj problemov res začelo razpletati v skladu z mojimi predlogi. Pač pametni ljudje pridemo do podobnih optimalnih rešitev. 😉
   No in šele takrat mi je bilo res hudo. Pa ne govorim samo o krčih v želodcu, pač pa sem na koncu končal na antipsihotikih…

 3. Briljanten prispevek na kubik avtorja!!!

  Njihova značilnost je res prevarantstvo, začenši z volitvami….

  Kakšni prevaranti so dokazuje tudi POLKAFEST, ki bo v Celju 2.11. 2018 zaradi dosego rekorda v plesanju polke za Ginesovo knjigo.

  Javni sklad za kulturo ( državna ustanova) je pripravil koreografijo – melodijo plesov, v katerih pa je skoraj polovica plesov s srbskim glasbenim melosom in ritmom, ki je značilen za ples srbskih kol, ne pa slovenske polke. To si lahko ogledate na internetu, če vpišete besedo POLKAFEST Celje.

  To ni le način izničevanja slovenske kulture, ampak tudi norčevanje iz nje.

 4. Ali bo vlada samoprevare “uspešna” ali ne, bo odvisno predvsem od tega, ali bo na mednarodni ravni še vedno vladala konjuktura ali pa se bo začela kazati mednarodna gospodarska kriza.

  Uspešna v narekovajih, ker bo uspešna le za svoje gospodarje, drugi bodo deležni le drobtinic, ki jim, kot kaže, zadoščajo. Razen najbolj perspektivnih izobraženih mladih kadrov, ki bodo svoje prihodnje domovanje poiskali v drugih okoljih. Večina je tudi v hlapčevski maniri pripravljena sprejeti svoj drugorazredni položaj. Slovenski državljani so postali apatični in otopeli. Zapirajo se v svoj mali svet in jih nič ne premakne. Zganili bi se le, če bi jim zmanjkalo tudi drobtinic. Česar pa vsi skupaj ne želimo.

  Malo verjetno je, da bi bila njihova “uspešnost” kaj odvisna od nas. Bomo pa njihova “uspešnost” še dolgo tako ali drugače plačevali.

 5. Sam mislim, da ta vlada ne bo delovala več kot mesec ali dva. Lahko da bodo še malo potegnili, toda to bo eno samo mučenje. V bistvu bo zanjo usodno javno mnenje. Zadnje volitve so jasno pokazale, da je levica povsem razbita, volijo jo še trije “segmenri” volivcev: psihopatski nostalgiki, pretežni del Slovencev, ki izhajajo s področja ex-Jugoslavije, v največji meri pa prestrašeni zaposleni v javnih službah. Odločilni so slednji, ki jih je smrtno strah kakršnekoli nove metle. Ta strah vzdržujejo agenti v javni upravi, ki na subtilne in sublimne načine strašijo z Janšo, fašizmom, domobranstvom in kar je še podobnih strahov marksistov. Na njihovo nesrečo se ljudem odpirajo oči, saj je povsem jasno, da je takšno levičarstvo, kot ga imamo (usmerjano z norimi, brezdušnimi marksisti) bolezen in ne socialno obarvano politično prepričanje, kar smo dolgo mislili, da je.

  • Zadnje volitve so pokazale da desnica ne obstaja. Da se z JJ= SDS nihče noče pogovarjati, ne na levici, ne na desnici.

   • Če bi se kdo pogovarjal, bi kmalu sledil medijski umor. Spomnite se primera Magajne, kaj se zgodi, če začneš misliti s svojo glavo in ogrožati interese globoke države. Da Krambergerja in drugih primerov (tudi JJ) ne omenjam. Očitno udbomafija edino v JJ vidi nevarnost za vzpostavitev normalne demokratične družbe namesto sedanje mafijske kloake. Normalna demokratična družba bi močno ogrozila njihove interese.

    Se pa strinjam, da tudi desnica naredi premalo. NSi se je kar nekaj let trudila z razkoli na desnici, namesto da bi se posvetila večji privlačnosti svoje stranke. To prav gotovo ni prispevalo k večji moči demokratičnega bloka in tudi njene stranke ne. Na volitvah ima NSi bistveno preskromen izkupiček, a se ni v stanju pogledati v ogledalo in ukrepati. Da ne govorim o nespameti vodstva SLS. S samo eno sposobno in uspešno stranko demokratični pol ne bo nikoli prevladal. Potrebnih je več sposobnih strank na demokratičnem polu.

    • Lucijan, za Slovenijo ni upanja. Poglej, kako hitro zdrsnemo v totalitarizem. Malo slabe volje in že političnega nasprotnika označimo za psihotika. Od tu do prisilnega zdravljenja na “zaprtem” oddelku ni daleč. Tipična totalitarna metoda.

     “Ja hoću život, bolji život, al’ šta to vredi, kad život traži bolje ljude”, bi lahko prevedli v “hočemo boljšo državo, ampak…”.

     • Pardon, Tine. Ta popravljen komentar sodi dol. Telefon mi nagaja.

      Tu sem se nameraval nasmejati razmišljanju, da se na levi bojimo le Žiži (JJ-ja). Pred zadnjimi volitvami sem na Facebooku spremljal enako če ne še bolj ostro zaganjanje v NSi. V SLS ne. Morda tudi zato ker jim je slabo kazalo. Morda pa edino oni niso producirali problematičnih stališč.

      Mnenje, da vas lahko le JJ odreši, gre včasih v hude absurde. Pred nekaj leti sem bral pozive k mašam, ki so se slišali že kot uvod v kanonizacijo.

   • “Zadnje volitve so pokazale da desnica ne obstaja. Da se z JJ= SDS nihče noče pogovarjati, ne na levici, ne na desnici.”
    Malo čudna logika: Kako naj se z JJ=SDS desnica pogovarja, če le-ta ne obstaja.

 6. Ob vsem dolgočasnem in papagajskem ponavljanju vas sprašujem če ne veste

  Da je politika tekma in da slaba levica zmaguje
  Zaradi se slabše desnice.

  • Imamo pa stranke, nastale iz prejšnjega režima, sicer z imeni po vzoru demokratičnih držav.
   In pa stranke, sicer nastale po vzoru držav bivšega vzhodnega bloka, ki režimu nasprotujejo.
   Oboje označuje čas nastanka – to je razpad totalitarnega sistema.

 7. demokracija 4.0. Če bi RTV Slovenija (TV, radiji, MMC, ttx itd.) razkrila samo četrt marksistično-levičarske resnice, ki jo tako sprevrženo blokira, bi kmalu videl, kaj je to tekmovanje. A ti to, s tem tekmovanjem v tako nagravžno postkomunistični državi kot je Slovenija, misliš resno?

 8. Poštena konkurenca je pozitivna stvar.

  Ali je poštena konkurenca:

  – ko blokovsko zmaguje tisti, ki opozarja, da ima druga stran kritičen ( sovražen) odnos do njega, ker dopušča razsulo v zdravstvu, ker ne spoštuje človekovih pravic, demokratičnih načel…
  – ne pa tisti, ki se trudi, da bi se ti problemi rešili na učinkovit način v skladu z ustavnimi načeli.
  – ne pa t

  • Ma gospod Svitase! Tekmujemo s psihopati, ki uporabljajo tako umazana dejanja, da se jih vi še izmislite ne morete! Tekmujemo vzemite kot prispodobo.

 9. Lucijan, za Slovenijo ni upanja. Poglej, kako hitro zdrsnejo v totalitarizem. Malo slabe volje in že političnega nasprotnika označimo za psihotika. Od tu do prisilnega zdravljenja na “zaprtem” oddelku ni daleč. Tipična totalitarna metoda.
  “Ja hoću život, bolji život, al’ štartu to vredi, kad život traži bolje ljudem”, bi lahko prevedli v “hočemo boljšo državo, ampak…”.

  • Igor, tako je v življenju, verjemi mi: vsak komentar, kot je tvoj, izniči deset komentarjev, katerih namen je razkrivanje resnice. Gre za življenjsko pravilo: gradiš dolgo časa, zrušiš takoj. Primer je viadukt v Genovi. Imaš pa prav: zame je vsak, ki brani Laž, psihopat (ali kaj v tem smislu). Že tako smo ljudje polni greha, da pa branimo Laž, je res malo preveč. Zame so najhujši nevtralni komentarji (vsi politiki so isti, vsi se samo kregajo ipd.). Gre za navidezno nevtralnost. V resnici gre za bombo.

  • “Ali kaj v tem smislu?”, ne bo šlo. Besede imajo točno določen pomen. Psihopat označuje človeka, ki nima empatije v druge. Razume, da njega moti butasta glasba, ki jo vrtijo sosedi, a ni sposoben dojeti, da sosede moti njegovo nabijanje. Serijski morilci so po vrsti psihopati, obratno pa ne velja. Nekateri psihopati so popolnoma socializirani vrhunski kirurgi.

   • Kot vsaka stvar na svetu imajo tudi psihične težave milijon in en odtenek. Jaz sem mislil predvsem na zadrtost (zaprtost) v branjenju Laži, saj se mi zdi nenormalno, da nekdo ne spusti svež zrak v zadušljiv prostor. Toda verjemi mi, če braniš Laž, ne braniš niti krivcev niti žrtev. Samo podaljšuješ neizogibno in njihovo notranjo agonijo.

 10. ” Vlada bo po vsej verjetnosti držala toliko časa, kolikor nam bodo dajali tuja posojila za ves klientelizem, ki potaplja Slovenijo.”
  To je morala volivcev, ki so vlado izvolili. Njihova je tudi odgovornost. Kdo jim je bil učitelj, vzor?

Comments are closed.