A. Lončar, siol.net: Zavod za zaposlovanje ali bolj zavod za druženje?

0
196

Karierne delavnice za brezposelne, ki so nas v zadnjih štiri letih stale pet milijonov evrov, dajejo pozitivne učinke, pravijo na ministrstvu za delo in zavodu za zaposlovanje. Kaj menijo brezposelni?

Zavod je delavnice učenja kariernih veščin, na katerih se brezposelni učijo prepoznavanja kompetenc, znanj in veščin, iskanja zaposlitve s pomočjo različnih spletnih portalov, pisanja življenjepisa, izdelajo karierni načrt, seznanijo se z zahtevami delodajalcev.

Delavnice so namenjene tistim, ki želijo postati sodoben iskalec zaposlitve, zavod za zaposlovanje navaja na spletnih straneh.

Za delavnice, ki jih v 11 slovenskih mestih izvaja 13 koncesionarjev, je ministrstvo za delo od leta 2012 do konca lanskega leta namenilo pet milijonov evrov.

Ne škodi, prav uporabno pa ni

Govorili smo z nekaj brezposelnimi, ki se ne želijo izpostavljati, večina pa meni, da delavnice “ne škodijo, prav uporabne pa niso”.

Mlajši brezposelni nam je tako dejal, da se na delavnicah učijo pisati prošnje. “To je vsaj za nas mlade precej neuporabno, saj ima danes vsak dostop do spleta in to lahko naredi sam,” meni.

Drugi, prav tako mlajši brezposelni se je sicer šele vpisal na zavod in se z delavnicami še ni srečal, zanima pa ga, zakaj – če že – denarja raje ne namenijo za izobraževanje. “Sam sem izučen za rudarja, a tu ni delovnih mest, zato bi rad zamenjal poklic. Svetovalko sem vprašal, če mi lahko pomagajo, a pravi, da ni denarja.”

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


Prijava

Za komentiranje se prijavite