A. Logar, Radio Ognjišče: Težava pri preiskovanju bančne luknje tudi kolektivna izguba spomina

2

Komisija državnega zbora, ki preiskuje bančno luknjo v Sloveniji, od sredine marca na svojih sejah zaslišuje posameznike, ki bi lahko pomagali pri razjasnitvi nekaterih preteklih potez. Njen predsednik Anže Logar iz SDS je v pogovoru za naš radio povedal, da se člani pri delu med drugim soočajo z oviro, ki jo je poimenoval kar kolektivna izguba spomina. Omenil je tudi težave pri pridobivanju dokumentacije. Vseeno je prepričan, da bo to parlamentarno delovno telo dokončalo mandat. Delno poročilo naj bi bilo zunaj jeseni.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki jo vodi Logar, je stara slabo leto dni. “Mandat je pridobila po glasovanju v državnem zboru, kjer nihče ni bil proti,” je spomnil.

Podobno parlamentarno delovno telo je zlorabe v našem bančnem sistemu ugotavljalo že v mandatu prejšnje vlade, a dela ni končalo zaradi predčasnih parlamentarnih volitev. Tudi sicer se je soočalo s težavami. Bo zdaj drugače? “To je v veliki meri odvisno od dela pravosodne veje oblasti. Parlamentarna preiskovalna komisija se namreč sooča z dokumenti, ki nosijo oznako bančne tajnosti. Kot takšne jih banke, na katere naslavljamo zahteve za zaseg dokumentacije, po rednem postopku zavračajo s to obrazložitvijo. Zato je edina možnost za zaseg te dokumentacije prek pravosodne veje oblasti,” je odgovoril Logar, a opozoril, da povsod ne gre tako gladko, pri čemer je posebej omenil okrožno sodišče v Ljubljani. “Okrožna preiskovalna sodnica Deša Cener je najprej trdila, da naše zahteve za zaseg dokumentacije niso ustrezno obrazložene, nato se je odločila zakon o parlamentarni preiskavi dati na ustavno sodišče. To je njeno zahtevo zavrglo in ji naložilo, naj odloči. A odločitve z njene strani ni bilo že dva meseca.”

Logar med drugim želi, da bi prišlo do sodelovanja s specializiranim državnim tožilstvom. “Če ima resen namen preganjati bančno kriminaliteto, bi bilo verjetno zainteresirano.”

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Menedžerski prevzemi so bili izpeljani po zakonu, ki ga je (če se prav spomnim) sprejela Drnovškova vlada. Ta zakon je spremenila šele Janševa prva vlada.

    Prevzeme ja nadzirala Banka Slovenije, zato so levi in desni politiki lahko gledali kamor so hoteli, saj za nadzor niso bili pristojni. Guverner Banke Slovenije je pa res gledal proč.

Comments are closed.