A. Kos, blog: Spomin na Lojzeta Grozdeta

12

Pogovarjam se s staro gospo. Pove mi, od kod je doma.
“Z Dolenjske,” ji zasijejo oči.
In zažari ji obraz: “Iz Tržišča, v Mirnski dolini. Veste, kje je to? Med Mokronogom in Sevnico.”
Seveda, kaj ne bom vedela! Malo pa že poznam tisti konec Slovenije. Sem se že parkrat vozila po tistih hribih in dolinah … Lepo je tam.
“Oja, vem! Od tam je doma Lojze Grozde, kajne?”
“Ja!” Nasmeh se ji zariše na obraz.
“Pri isti hiši sva bila, jaz pestrna, on je inštruiral domačega sina.” Pripoveduje svoje spomine. Vrnila se je v otroška leta, vidi se, da se rada spominja tistih časov.
Pove, kako je bila velikokrat zaspana, kako je uspavala otroka, ki je bil vajen zaspati ob zibanju. In ko je ona otroka zibala, je zaspala ona, otrok pa ne. In tako se je njen varovanec naučil zaspati brez zibanja.
In potem se gospa spomni, kako je bila s svojim varovančkom nekje zunaj in – utrujena pestrna je sedla v travo – in zaspala.
Kasneje enkrat jo je nekdo zbudil – bil je Lojze, ki je bil prej nekje blizu in je opazil zaspano deklico – rekel ji je: “Zbudi se, ne morem več jaz varovati otroka, moraš ga prevzeti spet ti, jaz moram zdaj iti inštruirat …”

Več: blog od srca do srca


12 KOMENTARJI

 1. Plevnik, … (Ne želimo takega izražanja na Časnik.si – Administrator),da hodijo po slovenski zemlji,
  ki je prepojena s krvjo nedolžnih žrtev boljševizma!

   • Zsuzsanna!

    Mene je prav groza ob takem komentarju. Pa sem precej takih in podobnih že bila deležna …

    Kdaj človek samo grozi – in kdaj bi prestopil meje? Ob tako lepi zgodbici, kot sem jo zapisala, nekaj groboagresivnega in sovražnega.
    Tako govorjenje, kot ga ima Plevnik, je sovražni govor in je kaznivo, to dobro vem.

 2. Lojze Grozde je bil reven, neoborožen mlad fant. Ki so ga sovražniki naroda ubili samo za to, ker so vedeli, da je izgrajena osebnost ( in ne bo nikoli ponižen hlapec komunizma in socializma, kar bi lahko danes rekli za večino Slovencev).

  V sovražnih odzivih komunistov se vidi kako opravičujejo množične umore civilistov. Ne oboroženih nasprotnikov, temveč vseh po vrsti za katere so sigurni, da ne bodo nikoli upognili hrbtenice pod zločinskim socializmom.

  Osnovna ideja socializma ( hudičeva, zločinska) je, da je treba del družbe ( vsaj 10% družbe: večinoma cele družine) pobiti samo za to, da bi lahko vzpostavili nov, pravičnejši???? družbeni red. Ki se je zelo hitro izkazal za gospodarsko neuspešnega, parazitskega, roparskega in propadlega.

  In pri nas v Sloveniji množični zločinci dobivajo več tisoč € velike penzije, vsakodnevno minutažo v medijih. Še številčnejši hlapci množičnih zločincev pa si drznejo oskruniti Cerkev in krščanstvo s tem, da ju primerjajo in neačijo s Cerkvijo.

  Psihopata ( komunista, socialista oz. vernika v seske Države) z odgovornim, svobodnim, grešnim vernikom Boga.

  • Pavel!

   Res sem bila deležna že veliko sovražnih besed, tako jaz kot moji zapisi in kakšne osebe v njih, pa vendar me je danes pretresla grobost enega komentatorja in nekakšna nevednost, a hkrati “vsevednost” drugega.

   In prav danes sem na enem blogu brala, kaj je Edvard Kocbek napisal l. 1942 v svoj dnevnik. Tole (kopiram z enega bloga, link bom dala spodaj):

   In nekje v novembru, decembru leta 1942 se v njegovem dnevniku že prične pojavljati prav zdaj znova “obujena slavna oznaka socialistična demokracija”. December pa je tudi mesec, ko se prične Kocbek spraševati, kdaj so partizani prestopili tanko linijo in pričeli – likvidirati nasprotnike. 23. decembra l. 42 zapiše, kaj je preživljal on sam v noči, ko je spoznal, da je za vekomaj odšla njegova svobodna razpoložljivost. Citiram ” To noč pa je zgodovina pritisnila name in me ujela. Zdaj sem njen, za vedno, nepreklicno. Zdaj sem čvrsto povezan z njenimi determinizmi, zdaj je konec moje zgodovinske brezmadežnosti…” Odstavek zaključuje z ugotovitvijo – “Slovo od poslednje mladosti.”

   Od tu: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=marjana&e_id=181703#c600341

   Včasih me je groza … ne strah zame, pač pa groza, da je tako na svetu … Strah me je za svet. Za ljudi. Za poštenje.
   In ko pomislim na konkretne ljudi, s katerimi sem bila danes popoldne, pa le vidim resnični svet. Upam, da je tak – človeški.

   • Kocbek je bil v vrhu OF in je kot intelektualec moral poznati KAJ JE SOCIALIZEM. On ni bil eden od 2 milijona Slovencev, ki so večinoma “zelo dobro izobraženi” – a zaradi tega znanja tudi zelo revni, ker imajo nizke plače.

    Mislim, da je bil Kocbek dvoličen. Marks in Engels sta že 60 let pred WW2 pisala o ideji socializma, katere začetek je:
    1. pobijanje dela družbe
    2. ropanje dela družbe
    Šele na podlagi teh dveh predpostavk lahko naredijo komunistično Državo.
    Socialist je vernik v Državo ( mamico, očija – ki mu daje denar – ki ga naropa z velikimi davki od ljudi, ki ustvarjajo uspešno).
    Kocbek – če bi bil intelektualec in kristjan, bi to s svojim čutom in intelektom hitro zaznal. Toda Kocbek je bil v osnovi komunist in nekoč kristjan.

    Prav tako za večino partizanov ne sprejemam sprenevedanja, da niso vedeli celo vojno kaj se dogaja. Razen če so imeli IQ pod 50. V vsaki četi ni imel glavne besede komandant, ampak politkomisar, ki je večkrat dnevno pral možgane vaškim fantom – kako bodo ustvarili svetel in pravičen svet na podlagi tega, da bodo pobili “VSE KI IMAJO” in si porazdelili pravično njihovo IMETJE.

    Danes socializem krade delavce ( z astronomskimi) in naše otroke. Zato jim sporočamo: niso naši otroci vaš bankomat oz. vaša NLB, kjer se legitimirate zgolj s tem, da ste socialistični politik in gospodarstvenik in dobivate nekrite pufe v višini 100 milijonov €, ki jih bodo plačevali naši otroci in vnuki.

    Seveda so danes za socializem predvsem tisti, ki dobivajo ta nakradeni denar od države v obliki plač. Ker ti ljudje nimajo kaj ponuditi 6 milijardam ljudi, da bi jim kdo plačal njihovo delo, storitve, izdelke in bi se pošteno preživljali tako. Zato se bodo do zadnjega upirali, da parazitski sistem ( socializem) ne bo odpravljen, ker to za njih pomeni smrt od lakote.

    • Berem: “Zato jim sporočamo: niso naši otroci vaš bankomat oz. vaša NLB, kjer se legitimirate zgolj s tem, da ste socialistični politik in gospodarstvenik in dobivate nekrite pufe v višini 100 milijonov €, ki jih bodo plačevali naši otroci in vnuki.”

     Možno že, da jim sporočamo … ampak oni tega ne slišijo. Bo treba glasneje!

 3. UBOJ GROZDETA , je precej podrobno opisoval ” heroj in general ” KOCJAN //v tem primeru mu spomin ni zarostal //, verjetno je bil ob tej likvidaciji zraven , ali vsaj blizu !

 4. Franc Pevnik potrudite se in kaj preberite ..vaši tovariši so priznali napako, da Lojze Grozde ni bil to kar vi trdite in kar so one zveri mislile ki so ga mučili in potem ubili.

Comments are closed.