A. Kolednik, PlanetSiol: Politična prihodnost Janeza Janše

11

Ob poročanju medijev o domnevno sumljivih finančnih transakcijah predsednika SDS Janeza Janše in njegove žene Urške Bačovnik Janša smo politične analitike povprašali, kako bodo ti očitki skupaj z nekaterimi preteklimi aferami vplivali na nadaljnjo politično pot prvaka SDS.

“Janševa priljubljenost v jedru volilne baze ne bo omajana”

Aleš Maver meni, da bodo nakopičeni očitki zoper Janšo zelo prizadeli njegove možnosti, da prepriča sredinske volivce. “Ne glede na to, koliko so ti očitki utemeljeni, se zaradi njihove gostote pojavlja dvom tudi o še tako prepričljivih razlagah,” pravi Maver.

Prepričan je, da za zdaj to ne bo moglo omajati Janševe priljubljenosti v samem jedru njegove volilne baze, bo pa zelo negativno vplivalo na možnosti, da bi prepričal potrebno število volivcev za volilni rezultat nad 20 ali 25 odstotkov.

“Janša se iz politike ne bo umaknil, dokler se ne bo za to sam odločil”

“V zvezi z zadnjimi očitki je jasnega še veliko premalo, da bi lahko o tem postavljali kakršnekoli resne napovedi. Predvsem je učinek tovrstnih očitkov in afer obratno sorazmeren z njihovo pogostostjo in z opaznostjo želje pomembnega dela močnih akterjev v Sloveniji, da se Janšo nekako vendarle odstrani iz slovenske politike,” pojasnjuje Matej Makarovič.

Po njegovih besedah se Janša ne glede na posamezne vzpone in padce svoje politične opcije iz politike ne bo umaknil toliko časa, dokler se ne bo za to sam odločil, morebitna cena, ki jo bo za to vztrajnost moral plačati on osebno in morda tudi njegova politična opcija, pa bo ob tem povsem sekundarnega pomena.

Več: PlanetSiol


11 KOMENTARJI

 1. Moje mnenje je, da voditelji niso nezamenljivi.

  Prepozen umik Gregorja Golobiča je potopil Zares. A volivci so se samo prelili. Strokovnjaki za javno mnenje bi vedeli natančneje, a jaz bom ugibal in malo poenostavil, da so šli večinoma k Pozitivni Sloveniji. Zoranu Jankoviću je hitreje kliknilo, da se mora umakniti iz prve vrste. Ali je zato ostala levica “brez glave”? Ne, Alenka Bratušek kar ustrezno vodi levico. Ob zelo pomembni kvaliteti, da se tudi sama ne prepoznava kot nezamenljivo.

  Prepričan sem, da bi umik Janeza Janše “v ozadje” prispeval k delnemu umiku dnevnopolitičnih tem iz politike, k pospravljanju polpretekle in osamosvojitvene zgodovine ter k preusmeritvi pozornosti na razvojne dileme. Tudi na Časniku odpirate za komentatorje dolgočasne veliko temo, koliko Evrope hočemo. Ne, raje se bomo ukvarjali z značajem voditeljev kot z razvojnimi usmeritvami.

  P.S. Toliko za informacijo. Tudi meni so se govorice o kliniki v Avstraliji zdele kar prepričljive. In so mi še danes – ne bom se opredelil. Podobno glede pranja denarja. A sodu je izbil dno neokusen komentar o prizadetem otroku. Tudi specialna vojna bi se nekje morala ustaviti. Takšne udarce bo veliko lažje odpravljal iz druge vrste – poglejte npr. Golobiča. A obenem bo imelo pravosodje prosto pot, da vse za nazaj z manj dnevnopolitične osvetlitve koliko-toliko pošteno pregleda in oceni. Pa “svakome svoje”.

  • Igor Đukanović: “Moje mnenje je, da voditelji niso nezamenljivi.”
   =====================

   Izredno globoka misel.

  • Zdaj si pokazal svojo nizko inteligenco.

   Če se ti je zdela verjetna novica o kliniki v Avstraliji, si pokazal svojo ekstremno naivnost in neinteligentnost.

   Ostaja ključen kriterij. Le zakaj bi denar metal v zgubarsko dejavnost?

 2. Zaradi neopravljene lustracije, upravljajo danes s Slovenijo večinoma kadri, ki so izšli iz komunistične Jugoslavije ali pa so njihovi preverjeni nasledniki. Ker je bil jugoslovanski komunistični sistem zločinski, temelječ na prisili, zastraševanju in prikrivanju neljubih dejstev, so morali biti taki tudi njegovi kadri. Ti so zaradi manjkajoče lustracije nemoteno nadaljevali svoje delo tudi v samostojni in demokratični Sloveniji na političnem gospodarskem in represivnem področju ter na vso moč zavirali njen demokratični razvoj. Pri tem največjo vlogo nosijo prav represivni organi in sredstva javnega obveščanja. Nelustrirano sodstvo je pravzaprav trenutno največji problem naše države, saj že vseskozi podpira svojo politično opcijo, torej opcijo komunistične partije Slovenije. Podpira jo tako, da pomaga odstranjevati politično konkurenco tej partiji. Ker je Janša njihov najnevarnejši konkurent, je težišče vseh prizadevanj prav pri njem. Izdatno pomoč ima tak sodni sistem v nelustriranih vodstvih medijev. Če k temu dodamo še kapitalsko moč, ki je tudi nepoškodovano prevedrila demokratično vihro, postane slika skoraj popolna. Manjka le še vzgoja mladih s poudarkom na prikrojeni zgodovini NOB.
  Slovenija se lahko izvije iz gospodarske in moralne krize le na demokratični način. Vse drugo je iluzija, ki vodi samo navzdol. Ta način pelje le preko demokratičnih volitev z odgovornimi in razmišljujočimi volivci. Komunizma, ki nas še vedno tlači, se bomo rešili le če bomo volili te, ki se jih ta najbolj boji in jih sedaj, prav zaradi tega, tako preganja.

  • “Zaradi neopravljene lustracije, upravljajo danes s Slovenijo večinoma kadri, ki so izšli iz komunistične Jugoslavije ali pa so njihovi preverjeni nasledniki.”

   Se strinjam, vendar je takih največ prav v SDS. Z njenim vodjo vred. Si kdaj pomislil, da je bil JJ vzgajan v duhu komunistične morale relativizma in da ima morda tudi zato tako hude težave s spoštovanjem pravnega reda?

   • Sandi: “… Z njenim vodjo vred. ”
    ===============

    Njega je dokaj kmalu srečala pamet, vas pa še do danes ni.
    Nisem vedel, da je imeti upravljalca financ in plačevanje položnic z gotovino izven pravnega reda.

   • Ne samo Janša, tudi jaz in vsi, ki tu pišete smo bili vzgojeni v komunističnem okolju, pa smo se te droge, zaradi mentalnega zdravja, kaj hitro odvadili. Nekaterim pa je očitno ta rdeča nirvana zlaganosti še vedno všeč. Mogoče zaradi kakšnega dodatka? Kaj vem?
    Vem le, da sam ne prepevam “e vivva il comunismo”, pa tudi Janše še nisem zasačil pri tem napevu.
    Tem, ki pa nam še vedno vladajo, pomeni ta pesem pomirjujoč spomin na čase, ko so lahko brez truda in posebnih skrbi, uživali sadove svojega nasilja.

   • Sandi, če ti je JJ tako sporen zaradi komunistične preteklosti, kaj potem šele porečeš na Boruta Pahorja, ali množice drugih?

    • Sandi ima rad komunizem, le tega si še ne upa povedati.

     Itak je pa jasno, da ni problem le JJ, ampak sploh cela desnica in kakršna koli kritika levice.

   • Sandi, ti lažeš. Največ pokvarjenih komunajzerjev je v levih strankah.

    Janša nima nobenih težav s spoštovanjem pravnega reda, ampak ima težave s komunajzerji, ki so povsod.

 3. ..če ne bi bilo realnega Janše…bi ga moralii izumiti, saj je trenutno edino bio-kemoterapevtsko zdravilo za jugo-komunistični kardinom in njega metastaze v telesu Slovenije..

Comments are closed.