A. Jug, Nova24tv: Inovacija prof. dr. Jožeta Duhovnika za drugi tir – več vlakov za bistveno manj denarja

2

Profesor doktor Jože Duhovnik iz Fakultete za strojništvo v Ljubljani je predstavil inovativno inženirsko rešitev za progo KoperDivača.

Gre za specifični kraški teren oziroma kraški rob s strmim klancem. Bistvo Duhovnikove tehniške inovacije je v tem, da se vlečni sili lokomotive, ki je omejena s trenjem med kolesi in tirom, doda sila pletene jeklene vrvi preko talne žične naprave, ki pri vožnji navzgor potiska zadnji del železniške kompozicije. Pri vožnji navzdol pa ista naprava zadržuje celotno vlakovno kompozicijo, tako da ni treba dodatno zavirati.

Več: Nova24tv

2 KOMENTARJI

  1. Ah, tale je pa dobra. 🙂 On bi na zajlo pripel par tisoč ton težko kompozicijo?! Gospod se še nikoli ni niti peljal z vlakom, ali kako.
    Sicer pa odkod zdaj take strmine na progi? Saj že sedaj vlaki lepo vozijo gor in dol, res pa da ne s 160km/uro, kot je projektirana nova proga.
    Razširitev na dvotirno progo, kar je bila prva ideja, pa so kot kaže že zavrgli, ker je preveč poceni in dovolj dobra in edino normalno za en odsek, ki nima niti 30km.

Comments are closed.