A. Jud, blog: Slovenska državljanska vzgoja

3

Bančni račun nikoli ne more biti poln. Zmeraj se lahko še kaj položi nanj.

Kot so poročali mediji, je Lukšič za prenovo državljanske vzgoje namenil 1,4 milijona evrov. Čedna vsota. S tem se ne morejo primerjati niti italijanski šopingi Alenke Bratušek. Denar je bil v glavnem porabljen za honorarje, plače in prispevke sodelavcev pri projektu. Če ste preleteli prej omenjeni zbornik, si zdaj lahko mislite svoje. Plačani so bili, kot da so tresli goro, a na koncu so rodili samo miš. Kje smo sedaj? Na kratko, po 24ur: „Anonimna ovadba Igorju Lukšiču očita, da je svojemu prijatelju, zdajšnjemu ministru Pikalu, podelil 590.000 evrov za projekt državljanska vzgoja. Projekt so izvajali v okviru centra za kritično politologijo, ki ga vodi Lukšičev brat Andrej Lukšič.“ To pa še ni vse. V Lukšičevem mandatu je dodatnih 800.000 evrov prejela še Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), ki jo vodi, nihče drug kot Lukšičeva sestrična Marina Lukšič-Hacin, in tudi ona je sodelovala pri prenovi državljanske vzgoje. Ta je za 24ur dejala, da so Lukšiči uspešni znanstveniki. Saj nočem biti nesramna, ampak kakšna znanost je družboslovje? Dobro, pojem znanosti je obširen, a sama zmeraj pomislim na podvige kot je bilo odkritje penicilina. Ali izum telefona. Ali pristanek na Luni. Lukšič, sicer predsednik SD, pa je s tem primerom lepo pokazal, kako si on predstavlja socialno demokracijo. Da mu družina veliko pomeni. Še zlasti, ko gre za finance. Čeprav, kot je na Facebooku komentirala znanka, bi 1,4 milijona evrov težko stlačili v žepe. Za bančni račun pa ni problema. Bančni račun nikoli ne more biti poln. Vedno se lahko še kaj položi nanj. Tega se tudi v Sloveniji nekateri dobro zavedajo. Njih so res vzorno državljansko vzgojili. Primer Lukšič je tako tipičen za slovensko politiko, da bi ga nekdo moral vzeti pod drobnogled za diplomsko nalogo. Če je na FDV možno diplomirati iz bureka (ni štos, uporabite Google), zakaj ne bi bilo možno diplomirati iz državljanske vzgoje po meri družine Lukšič? To pa bi bilo res koristno čtivo za kakšen šolski predmet, ne le za policijo.

Da je hec še večji, je potrebno povedati, da prenova državljanske vzgoje v bistvu ni bila dokončana, skratka, vsa znanost, ki so jo družboslovci pod taktirko družine Lukšič pripravili za šolarje, ne koristi nikomur. Čeprav so se z njo tako fino okoristili. Kdo drug, kot kakšen zavzeti študent, pa tega res ne bo bral. Le zakaj bi? Saj imamo vendar Mussomelija, da nam sem in tja kaj pove. Zastonj. Po domače, ja, nestrokovno, a njega vsaj razumemo.

Več lahko preberete na blogu Ane Jud.


3 KOMENTARJI

 1. To je moralno Lukšičevo čiščenje družbe.

  Zanimivo bi bilo videti, koliko domoljubnosti in vzgojnosti je v tisti državljanski vzgoji.

 2. Vzgoja! Odgovornost za rezultate dela!
  Je jemati delavcem kaznivo ali ne?
  Odlično spraševanje nas vseh! Seveda še vedno tudi akutno aktualno vprašanje, ki je realen odraz resnicoljubnosti in dobronamernosti vseh politikov, ki sicer prisegajo na pravno in socialno državo. Pri tem pa jih ni popolnoma nič sram, saj jim volivci vedno znova podelimo mandat in oblast. Do kdaj še? Volilni sistem je velik problem za volivce in prizadete!
  Kaznivost določijo politiki, poslanci v zakonu. Tudi za kratenje lastninskih in drugih socialnih pravic zaposlenih je navedena dikcija člena v Kazenskem zakoniku jasna. Kaj torej, če nekdo krade delavcem? Svojim delavcem? No, ja, ne da bi dobesedno kradel, le da jim ne da vsega, kar jim pripada? Kazenski zakonik pravi: »Kdor ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela in tako prikrajša delavca za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.«
  Politika je dolžna javnosti in prizadetim odgovoriti, zakaj se zakon, njihov proizvod, ne uporablja, kraja delavcem pa je vsak teden na TV! Posnetki ogoljufanih delavcev na TV so menda dovolj nazorna reklamacija rezultatov njihovega minulega dela?

Comments are closed.