A. Ihan, Siol.net: Vlada nam Mali princ z Lune

2

Povsem nedostojno je, da nadzornica Luke Koper kot ena najvišjih vladnih zaupnic (skrbnica premoženja v (ob)lasti vlade RS) javno oznani, da so jo njeni vladni delodajalci izsiljevali glede poslovnih odločitev in grozili s fizičnim pregonom nje in njenih najbližjih.

Oba, nadzornica in Cerar, sta v odnosu do Luke Koper namreč ista ekipa, enako kot nekoč Zahovič in Katanec na legendarnem svetovnem nogometnem prvenstvu. Ko sta se takrat v daljni Koreji začela pred kamerami obmetavati s šmarnogorskimi nakupi, se je slovenska nogometna pravljica čez noč razsula v prah.

Ali še imamo demokratično vlado?

Zato se zdaj sprašujem, ali državljani Slovenije sploh še imamo demokratično vlado, kajti to, ali je vlada operativno zmožna urejati državniška opravila, za katera je odgovorna, se že nekaj časa ne sprašujem več. Dovolj mi je pogledati vrste v čakalnicah zdravstvenega sistema, ki je stoodstotno državno podjetje pod stoodstotnim nadzorom vlade.

Zato me v zvezi z Luko Koper sploh ne briga, kdo od vladne ekipe, zadolžene za Luko, ima pri vsem prav, Cerar, Gašperšič, Jazbec, Žnidaršič Kranjčeva. S stališča državljana mi je jasno le, da vlada, ki bi morala obvladovati upravljanje državnih podjetij, ne deluje.

To, kar vidimo na primeru Luke Koper, je očitna anarhija vodenja. Vlada nam Mali princ, ki skuša od daleč, z Lune, ustvarjati vtis, da je vse pod nadzorom, na zemeljskih tleh pa se brez zavor in na nož spopadajo plenilske oligarhije za poslednje ostanke države.

Mafijske metode in izsiljevanja

Pri tem so materialne posledice plenjenja še najmanj usodne, Luke Koper kljub vsemu nihče ne bo mogel odnesti. Zares grozljivo je, da si vladni nameščenci in mandarini javno izrekajo medsebojne obtožbe o komunikaciji na ravni mafijskih metod in izsiljevanj, pa se ne zgodi nikakršna realna institucionalna reakcija – policije, tožilstva, ministra, predsednika vlade.

Takšna nedoumljiva institucionalna neodzivnost je zelo jasno sporočilo nam naivnim državljanom, da so oligarhije, ki se medsebojno mafijsko izsiljujejo, normalna in sprejemljiva realnost zdajšnje slovenske države. Škandalozna javna izjava –ovadba Kranjčeve, ki ni doživela takojšnje policijske akcije – namreč predvsem normalizirala mafijsko izsiljevanje in politične grožnje v družbenem prostoru, za katerega smo naivneži do zdaj verjeli, da ga kljub občasnim deviacijam upravlja demokratično izvoljena volja državljanov. Dobro jutro, naivneži!

Druga, še bolj skrb vzbujajoča dimenzija protivladnega upora vladne nadzornice je propadanje sistema parlamentarne demokracije in njeno nadomeščanje z ulično demokracijo. Le da se je ulična demokracija od časov protibirokratskih revolucij iz ulic preselila v medije, saj se ljudem več ne ljubi fizično premakniti izza računalnikov.

Do upora prave ulice je le še korak

To, kar je storila nadzornica Luke Koper, namreč ni poslovna, ampak povsem politična akcija, ki se namesto z demokratičnimi političnimi mehanizmi (stranke, civilna gibanja) uveljavlja s populizmom ulice, pokrajine, podjetja. Kaj so namreč tiskovne konference z opisi pranja umazanega perila o vodenju podjetja drugega kot politični pamfleti, za intrigiranje in mobilizacijo politične javnosti! Temu so se v skrbi za svoje parlamentarne stolčke priključili celo nekateri pravi parlamentarci, ki se očitno bojijo predčasnih volitev. Do upora prave ulice, ki jo nato vodijo voditelji iz mesa in predvsem krvi z lastnimi interesi v ozadju, je nato le še korak.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Kardelj bi temu rekel “pluralizem samoupravnih socialističnih interesov”. Nacionalni interes, ki ga je s tako ihto instaliral bivši predsednik republike s pomočjo F21 je pripeljal do absurda, da se država prepira in bori z državno lastnino. Če je neka firma v državni lasti in njeno vodstvo s sindikatom vred nenehno povdarja, da mora tako tudi ostati, se nima kaj prepirati z lastnikom, to je z državo. Razen seveda, če misli, da še vedno živimo v sistemu socialističnega samoupravljanja. Živi dokaz, da živimo v režimu komunistične kontinuitete!
  Seveda gre v ozadju za denar in ponovno čezmerno zadolževanje po grškem vzorcu zaradi 2. tira. Slovenski davkoplačevalci bi več desetletij plačevali gradnjo podzemne železnice do Divače z miljardami izposojenega denarja, ki bi sproti izginjal v žepih koritarjev. Od Divače naprej pa bi vlaki vozili po starih napol razpadlih slovenskih tirih. To smo že videli pri avtocestah!

 2. Ljudstvo zbudi se, spusti se na zemljo!

  Tuji kapital se ogiba Slovenije, višegrajske države pa so magnet za naložbe, to se jim pozna pri standardu, državljani treh od štirih višegrajskih držav si že lahko privoščijo več od Slovencev.
  »V Sloveniji je uničen kapitalski trg, ki je v tržnem gospodarstvu bistven za preživetje države in naroda«, upravičeno piše dr. Peter Glavič, ki pravi: "Slovenski kapital (vzajemni in pokojninski skladi, zavarovalnice in posamezni vlagatelji) v višini okrog 10 milijard evrov je bil pregnan v tujino, kjer ga z veseljem sprejemajo, saj financira naložbe in nova delovna mesta."
  Slovenski kapital je bil torej uspešno pregnan! To je vendar uspeh »naprednih«, tako v politiki, kot je to predvsem uspeh diskurza družboslovja, prava in ekonomije, tudi ZZB NOB, saj vse temelji na tem, da za Slovenijo še velja, da je kapital sovrag dela, delovnega ljudstva, izkoriščevalci, kapitalisti pa so izdajalci naroda. V Sloveniji so privilegirani dolžniki, izumirajo pa upniki, ki so tako izgubili kapital. Bolehajo kot »Smrtnik s Parkinsonovo boleznijo«.
  Ko še vedno slavimo pridobitve revolucije in NOB, je vendar jasno še iz tistih časov, da naj odmre narod in država, saj mora priti socialistična internacionala. V Sloveniji ta cilj še vedno obstaja in borba vsem na očem še traja in v parlamentu odzvanja!
  Mnogi Slovenci so v oblakih, saj menijo, da se krava molze na zemlji in pase v nebesih!
  Sloveniji, kjer se še vedno obožuje revolucijo in SFRJ, kapital pa zaničuje, je Švica in perspektiva velika Utopija!

  Franc Mihič

  http://www.finance.si/8846355/Vlada-zbudi-se-Visegrad-nas-je-prehitel-da-nas-ne-bo-se-Balkan?cctest

Comments are closed.