A. Ihan, siol.net: Bogovi so padli v solato

2

Teorije zarote so navadno obupan poskus, da v stvareh, ki jih ne razumemo in se jih hkrati bojimo, po svoje skonstruiramo nekakšno logiko in smisel. Najhuje je sprejeti, da nas ogroža nelogičen kaos brez namena, sistema, urnika; strela z jasnega. Paničnega človeka zato pomiri vsaj zanesljiv hudič, še tako hudoben in sovražen je boljši od tesnobe brez sistema in pravil.

V kaosu pravosodja lahko vsakdo postane Janša

Absurdističen konec afere Patria z zastaranjem človeka hočeš nočeš potisne v skušnjavo, da bi občutek popolnega pravosodnega kaosa pri sebi reševal s teorijo o ljudeh, ki so vse skupaj skrbno načrtovali. Človeku bi bilo lažje pri duši, če je pravosodje sistem, ki načrtno meri samo na Janšo, kot pa da gre morebiti v vsem sistemu za neorganiziran kaos, kakofonijo zmedenih sodnikov, ki jim je mar le lastna uradniška služba, da jo odtolčejo in na koncu meseca dobijo plačo. Pravzaprav je lepše sprejeti zaroto zoper Janšo kot pa možnost, da lahko v kaosu pravosodja vsakdo postane Janša.

Ker če je šlo samo za koordinirano politizacijo nekaterih sodniških združb, smo sicer zadnjih sedem let namesto predstavniške demokracije zganjali politični teater, ampak tega bi glede na svoj politični kader tako ali tako imeli in vsaj še dobro desetletje bo trajalo, da bo politika samostojno shodila. Kljub temu se mi zdi, da smo državljani glede politike lahko razmeroma mirni, saj pregovorno cagavi slovenski politiki pod budnim očesom EU-vzgojiteljev ne (z)morejo delati usodnejših ekscesov. Dokler smo v EU.

Kaj pa, če ni bilo zarote?

Zato se mi zdi mnogo slabša možnost, da v primeru Patria sploh ni bilo zarote in gre pri vsem zgolj za običajno podobo delovanja našega sodstva. V tem primeru me kot državljana zares začenja daviti panika, saj to pomeni, da je človek v Sloveniji mrzel brez dragih odvetnikov, ki te znajo za velik denar voziti prek vseh sodišč, ker lahko šele na petem ali šestem po vrsti dosežeš tisto, kar se je trem ali štirim sodnikom prej zdelo popolnoma drugače.

Pa kako naj običajnemu državljanu, ki ga zakolje prvi sodnik, nato pa to potrdi še drugi, pride na misel kaj drugega kot ponižno plačati kazen in oditi na hladno? Kdo brez štaba dragih odvetnikov in političnih privržencev bo upal riniti še naprej na vrhovna in ustavna in evropska sodišča? Upam torej, da je bil primer Patria sodna zarota proti Janši, ker se nam navadnim državljanom sicer v sodnem sistemu slabo piše. Ker če ni zarota, preostane le še kaos, zato raje izberem zaroto.

Upam, da je zarota!

Upam torej, da so se gospodje sodniki pred sedmimi leti v resnici organizirano zarotili proti Janši, saj me je, če je Patria nevtralna podoba našega sodstva, kot državljana groza, da v sistemu vlada tak kaos.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. In je vendarle bila neke vrste zarota, tako kot sta proti istemu človeku vsaj še dve večji zaroti: afera JBTZ in Depala vas. Nisem sicer pristaš teorij zarote, ne dvojčkov WTC 11. septembra, ne da nam NATOva letala namerno delajo usodni žled.

  Ampak ta konkretni človek si drzne marsikaj, bolj kot katerikoli drugi v tej deželi, namreč dregniti v sršenje gnezdo najbolj občutljivih interesov in privilegijev nekdanje partijsko-udbovske nomenklature, ki krčevito odreagira. In sovraži tega človeka do konca. Ima pa s čim in kom odreagirati. Če kje, ima močne zveze in odvisne ljudi v medijskem svetu, pravu in pravosodju.

  Glede na zapisano, je Alojz Ihan lahko pomirjen. Proces Patria se skratka ni odvijal kaotično. ( Sicer je Ihan dovolj inteligenten, da bi sam lahko prišel do tega uvida. Morda si ni vzel časa za to.) Nepredviden je bil kvečjemu odziv ustavnega sodišča.

 2. … primer Patria sodna zarota proti Janši, ker se nam navadnim državljanom sicer v sodnem sistemu slabo piše.
  ===================
  Ni bila zarota, a tudi kaos ni bil. Tako da, ja slabo se nam piše.
  Ni bila zarota, ker je to postala kultura. Ker so sodniki postali ravnotako hudobni sužnji. To ni rezervirano samo za drhal.
  Pri Janši je bilo to samo tako silovito. S tako silovitostjo se je sodnica spravila nanj, da je spisala toliko strani špekulacij, da ni niti opazila, da se ne držijo skupaj.
  Sodišče je sedaj tudi sodbo Bavčarju razveljavilo iz podobnega razloga: dejanje ni konkretizirano.
  Takih špekulativnih sodb se lahko do nezavesti naberete že iz povojnih sodnih procesov. In očitno se od takrat ni spremenilo nič. Naše blage sodnice.
  Odvetniki se pritožujejo zakaj so obrazložitve tako dolge pri nas. Hja, špekulativne krivde potrebujejo veliko strani, da jim človek začne verjeti. Veliko strani. Odgovarjanje na stvari, ki sploh niso predmet tožbe, špekuliranja, kaj je obtoženi mislil, pa kako “sodišče verjame tej in tej priči”, da je to in to res… Vse to potrebuje silno veliko strani. Tožilci vlagajo že kar sodbe, ne tožbe. Sodbe, ki jih potem sodnica samo prepiše.
  Naše pravosodje je dno podna.

Comments are closed.