A. Ihan, PlanetSiol: To je še vedno Jugoslavija

11

Vzgojeni smo bili v državi, ki nas je prepričevala, da sta njena dolžnost in pravica organizirati in skrbeti za vse temeljne potrebe ljudi – od elektrike do zaposlitve, od zdravja do stanovanj.

Državljani so morali le slepo ubogati in slediti svojim voditeljem, ki so vedeli, kako bodo na koncu ustvarili najboljšo državo na svetu. Na žalost je pred uresničenjem svetlih ciljev Jugoslavija ekonomsko, politično in družbeno propadla, ostali pa s(m)o ljudje, nevajeni skrbeti sami zase.

Kot razvajeni otroci, ki jim nestrpni starši ne dovolijo počasnega in zamudnega učenja življenjskih veščin, ampak raje namesto njih na hitro pospravijo, pomijejo posodo, jih oblečejo in uredijo … in posledično iz otrok naredijo nemočne invalide.

Ker jim živčni starši niso podarili časa za učenje življenjskih veščin, od samostojnega oblačenja do pranja oblek in načrtovanja časa, se znajo prisilno invalidizirani (ljubkovalno: razvajeni) otroci, tudi potem ko so formalno odrasli, le nemoteče igrati ter živeti v oblakih, inkubatorjih, projektih – brez evra izkoristka od ljudi, ki bi njihove izdelke v resnici potrebovali.

Socializem nas je oropal veščin, kako samostojno preživeti

Razvajenost je invalidna oropanost bistvenih veščin za preživetje. Podobno nas je, državljane nekdanje Jugoslavije, socializem oropal bistvenih veščin, kako samostojno preživeti (dobiti delo, poskrbeti za zdravje, šolanje, pokojnino). Takratni voditelji so namreč hoteli imeti mir pred vpletanjem navadnih državljanov v njihove revolucionarne načrte.

Zato smo v novo državo prišli nevešči osnovnih spretnosti preživetja v svobodi. To je enako, kot če na kmetiji vzrejenega lisičjega mladiča spustiš v gozd, potem pa že za večerjo prikrevsa nazaj in nepremično gleda v svojo skodelo.

Podobno smo nekdanji Jugoslovani prestopili v Slovenijo z mislijo, da mora še naprej za bistvene življenjske težave preživetja poskrbeti država, državljani pa se lahko še naprej, kot v otroškem vrtcu, ukvarjamo z enakimi drobnimi potrošniškimi veselji kot v socializmu – uvoženimi kavbojkami, vikendi, avtomobili.

Čakamo kot telički na zakol

Ni čudno, da so tisti, ki so takrat po sreči prišli do večjih količin certifikatskega denarja, vse skupaj v kratkem zapravili za vikende in barke in drage avtomobile. S tistim, kar je bilo zares pomembno, pa se v Jugi tako in tako nismo naučili ukvarjati, ker je bilo v prejšnjem sistemu to navadnim ljudem pač prepovedano.

Zato se nam še danes zdi normalno, da niti ne upamo razmišljati o tem, da bi bilo treba za prihodnost poskrbeti nekako z lastnimi močmi. Zato čakamo kot telički na zakol, zato smo v strahu pred lastno nezmožnostjo Slovenci izgubili že več kot dve desetletji, čeprav vemo, da nas v prihodnosti čakata vsaj dve ogromni družbeni težavi – zanemarjen pokojninski in zdravstveni sistem.

Četrt stoletja se že delamo slepe in nore in živimo iz rok v usta, namesto nakopičenih zavarovalniških zalog napadamo proračun, ko zmanjka tam, si najemamo posojila in upamo, da se bo nekoč že samo nekako izteklo.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. Prepozno je udrihati po narodu. Vsi bi tolkli po narodu, že ves čas. A narod je samo želel preživeti…

 2. Briljantno na kubik in še enkrat na kubik!!!! Čestitke dr
  . Ihanu!!!

  To je bistvo problema in rešitve!

  Bivša država nas je poleg tega napravila za lenobne in toge ter zaplankane.

  Nočemo z realnimi očmi pogledati k severnemu sosedu, ki zna gospodariti in živeti z užitkom in brez strahu za jutrišnji dan.

  Realnost hočemo prikriti s preživelo ideologijo in namišljenimi sovražniki.

  Vešči smo le v razdiralnem političnem smislu, ne pa v ustvarjalnem gospodarskem smislu.

  zgrešeno ideologijo in politiko poveličujemo, realne življenjske in gospodarske veščine pa zaničujemo.

 3. Vendar to ne velja za vse. Mnogi razmišljajo in ravnajo kot jim to veleva realno življenje in zdrava pamet.

  Vendar jih tisti, ki imajo glavno besedo v družbi, ne upoštevajo.

  Kdaj bo imela glavno besedo zdrava pamet in življenjska realna logika?!

 4. Znana je bližnjica.

  Tisti, ki hočejo upravljati z našo državo, naj gredo najprej na praktično izobraževanje k severnim sosedom.

  Šele potem bodo imeli ustrezne sposobnosti in veščine za zdravorazumsko in učinkovito upravljanje države!!!!

 5. Mogoče to bližnjico gradi naš premier Cerar, ki je na obisku v Nemčiji in kjer obljubljajo pomoč Sloveniji.

  Če se je spet ne bomo izneverili, kar se je že zgodilo pod Pahorjem.

 6. Odličen članek.
  Zanimivo, da je tako direkten.

  Očitno so zadeve res šle totalno dol da so se kar naenkrat začeli množiti ‘provokativni’ (se ve za koga :)) članki.

  Najprej Blaž Vodopivec v Financah, nato Urban Vehovar na Portalplus in sedaj še g. Ihan na SiOLU.

  No, vprašanje, kje so ti novinarji bili pred 5, 10 leti????

  Zakaj je moralo priti do tako kritične situacije, da so začeli govoriti bobu bob?

  Vseeno pa upam, na še več takšnih člankov.

  • Res je zelo dobro vprašanje: “No, vprašanje, kje so ti novinarji bili pred 5, 10 leti???? Zakaj je moralo priti do tako kritične situacije, da so začeli govoriti bobu bob?”

   Mogoče pa je še boljše, da se vprašamo, kaj storiti? Kaj storiti, da se sodniki prečistijo? Kaj storiti, da se začne ugotavljati, katere vladne službe so zgolj namenjene zaposlovanju privilegiranih? Kaj storiti, da iz pokojninskega sklada izločimo pokojnine, ki niso sad dela? Pa še pa še …

   KAJ STORITI?

  • Ti si mi tudi en lolek s vprašanjem: “Kje so bili ti novinarji pred 5, 10 leti?”

   Ti “novinarji” so menda po poklicu: eden psiholog, drugi sociolog in univerzitetni učitelj, tretji zdravnik in profesor mikrobiologije.

   Prav v tem je problem, da tisti, ki so izšolani za poklic novinarstva v tej deželi v vseh teh letih niso sposobni priti do vsaj malo podobnih zaključkov in da v glavnem prodajajo eno in isto tisočkrat pogreto župo oz. mineštro tistega, kar povezuje ultralevičarsko ideologijo ( Che-Guevara, Brigade Rosse) in tajkunsko-oblastne interese kontinuitete prejšnjega režima.

 7. Odlično povedano; iF!

  Mediji so ogledalo urednikov in novinarjev!

  Za precejšen del novinarjev bi bilo nujno življenjsko šolanje, s katerim bi se soočili z realnimi naravnimi, stvarstvenimi, gospodarskimi, zgodovinskimi in nasploh družbenimi življenjskimi zdravorazumskimi zakonitostmi.

 8. Mislim da novinarji ne čutijo take potrebe šolanja, izšolani so za poslanstvo služenja sistemu. Temu primerno so nagrajeni in krog je sklenjen.

Comments are closed.