A. Čerin, blog Preprostost: Preprosta in učinkovita navodila za uporabo papirnate brisače

0

Postali smo družba stranmetanja, o katerem sem pisal že tule in tule. Polno stranmetalcev – stvari, ki jih po uporabi kar zavržeš – smo ljudje tako potiho in počasi uvedli v naša življenja. Plastika, pa tudi papir sta se tako pocenila, da imamo sedaj možnost poceni uporabiti in po uporabi zavreči veliko stvari, ki smo jih včasih ponovno uporabili: kozarce, krožnike, žlice, nože, vilice, robčke, brisače, servete, plastenke, tetrapake, v hotelih celo copate, … Vsi ti stranmetalci seveda končajo na smetiščih, le redko se reciklirajo.

Joe Smith je na TED predavanju naučil ljudi uporabiti eno samo papirnato brisačo z dvema “čudežnima besedama”: stresi in prepogni. Mož je tudi praktično pokazal, kako se da s prav vsako papirnato brisačko – ob pravilni uporabi – osušiti roke do konca.

Joe pravi, da če bi lahko zmanjšali uporabo papirnatih brisač za samo na osebo na dan bi to za ZDA pomenilo 571.230.000 funtov kar je 259.650.000 kg ali skoraj 260.000 ton manj papirja. Podobna številka bi bila seveda za Evropo.

Poglejte si tale kratki filmček, pa vam bo vse jasno. Človek si za vedno zapomni “čudežni” besedi in kar začne uporabljati. Sam sem preizkusil in deluje.

Vir: Blog Preprostost, kjer svoje zapise objavlja Aleš Čerin, direktor podjetja Edusatis d.o.o.