A. Čerin, blog Preprostost: Preovojninskost – tokrat računalniške miške

0

Priznam, izumil sem nov izraz za koncept, ki ga srečujem v svetu potrošništva: preovojninskost. Lahko bi mu rekli tudi preembaliranost, pa mi je slovenski izraz bolj všeč. Pomeni pa pretirano uporabo ovojnine, kot embalažo z lepo slovensko besedo imenujemo farmacevti.

Preveč!

Povsod je uporabimo preveč. Samo nekaj primerov: po pol litra vode zapakiramo v plastiko – v približno 24 g polietilena, pa sokove v tetrapake, pa lepo narezane salamce v obilo plastike. V nekaterih trgovinah ti vsako malo škatlico (ki je tako in tako zavita v ovojnino) dajo v vrečko in se kar čudijo, če jo nočeš vzeti.

Vse to podpiramo mi kupci, ki se z ovojnino in pretirano uporabo le-te sploh ne obremenjujemo, proizvajalcev, ki pretiravajo, pa ne kaznujemo na primer z bojkotiranjem nakupa. Sam sem si zadal, da bom spremljal in objavljal od časa do časa proizvode s – po mojem pojmovanju – pretirano količino ovojnine.

Vsa ta pretirana količina ovojnine konča večinoma v smeteh in le manjši del jo recikliramo. Pa tudi če bi jo vso reciklirali, je to šele najnižja stopnja v konceptu ravnanja s smetmi 3 R (Reduce, Reuse, Recycle), ki sem mu sam dodal še en R (=Refuse).

Faktor preovojninskosti

Zadnjič sem kupil miško, čisto običajno brezžično računalniško miško, znanega podjetja. Ko sem se oziral po drugih miškah v trgovini, ni prav nobena bila kaj manj potratna z ovojnino. Doma sem vse skupaj vrgel kos po kos na tehtnico:

– miška, skupaj z baterijami in sprejemnikom: 112 g
– papirna ovojnina: 126 g
– navodila in garancija (kar debela v “milijon” jezikih): 70 g (od tega 5 g v slovenščini)
– plastična ovojnina: 8 g

Sem za hec tudi določil faktor preovojninskosti, ki sem ga določil kot razmerje med maso ovojnine in maso proizvoda (skupaj s potrebnimi navodili).

Faktor preovojninskosti (za miško) = masa ovojnine/masa proizvoda = 199 /117= 1,70
masa ovojnine = masa vse ovojnine skupaj z maso nepotrebnih navodil
masa proizvoda = masa proizvoda + masa potrebnih navodil

Miš Kolaž M

Privlečeno za lase?

Saj vem, da je tole malo privlečeno za lase in med različnimi proizvodi precej neprimerljivo, med podobnimi proizvodi – npr. med več miškami pa je. Malo bom računal od časa do časa in pri nakupu proizvodov, bo tole tudi eden od faktorjev, ki bo vplival na nakup.

Prosim za pomoč: ko boste naslednjič kupovali miško ali pa kaj drugega, izračunajte faktor preovojninskosti in ga zapišite med komentarje.

Se sprašujem zakaj je treba pravzaprav miško zapakirati v skoraj pol kvadratnega metra kartona in zraven dodati več kot pol kvadratnega metra navadnega papirja in celo knjižico navodil za uporabo – miške, ki je precej trivialna? Se mi zdi, da mi kupci pademo na velikost – tudi velikost nečesa, česar sploh ne potrebujemo in zavržemo. Vpliva pa na nakup.

Vir: Blog Preprostost, kjer svoje zapise objavlja Aleš Čerin, direktor podjetja Edusatis d.o.o.