A. Bovcon, PlanetSiol: “Niso vsi podjetniki pokvarjeni”

1

Na omizju o poštenem poslovanju, ki ga je v Ajdovščini pripravila Civilna iniciativa Čaven, so nastopili nekdanji televizijski novinar in operativni vodja združenja Slovenian Business Club Uroš Slak, direktor Postojnske jame Marjan Batagelj in Zmago Petrič, vinar in lastnik podjetja Petrič.

Na okrogli mizi, ki jo je vodil novinar Tino Mamić, so največ pozornosti posvetili težavam podjetnikov zaradi občine in države, pa tudi predstavitvi Kluba slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club, SBC).

Nismo 25 let za Avstrijo

Čas, v katerem smo, se je za podjetnike zelo spremenil, so povedali govorci. Uspešen ajdovski podjetnik Zmago Petrič je dejal, da je še pred desetimi leti komercialist v podjetju izbiral, kateri posel bo sprejel, danes pa se mora za posel boriti.

Dodal je, da slovenska družba ni 25 let za Avstrijo, kot nekateri pravijo, težava je le v pristopu. Podjetniki so kot tujki, ki niso sprejeti. Petrič obžaluje, da je tudi nekaj takšnih podjetnikov, ki špekulirajo, saj nato ljudje vse podjetnike mečejo v isti koš: vsi so pokvarjeni, vsi so slabi.

Družinska podjetja so gibalo gospodarstva

Majhni slovenski podjetniki so zdravi vir dohodka za državo, zato so se nekateri povezali v Klub slovenskih podjetnikov. Izvršni direktor kluba Uroš Slak je dejal: “Skozi 20 let je nastalo zdravo jedro gospodarstva, podjetništva, ki je zdaj, v času krize, tisto, ki vleče Slovenijo iz krize. Ta klub je na neki način odgovor na to, da slovenski javnosti in družbi povemo, da imamo zdravo jedro slovenskega gospodarstva, da so se oblikovali slovenski lastniki podjetij ter da so ta družinska in srednja podjetja tista, ki so lahko gibalo razvoja Slovenije.”

Dodal je, da klub SBC združuje lastnike podjetij, ki so se izoblikovali v načinu razmišljanja in so si med seboj pripravljeni pomagati pri prodoru na tuje trge.

Velika podjetja bodo izginila

Predsednik kluba Marjan Batagelj s svojo družbo, ki upravlja Postojnsko jamo, je pozitivna zgodba podjetništva na Slovenskem. Pridružil se je klubu, ker v tem povezovanju vidi prihodnost: “Velika državna podjetja bodo prej ali slej izginila, postala bodo del sistema multinacionalk, ne slovenskih.” Po besedah Marjana Batagelja so bile slovenske družbe tukaj ustanovljene, tukaj delajo in tukaj bodo tudi jutri.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

 1. To je eden temeljnih nezavednih problemov v slovenski družbi:
  vsakega, ki ima več denarja od mene razglasimo za barabo. To je refleks komunizma.

  V komunizmu so največ imeli elitneži komunistične partije, največji zločinci in največji mafijaši: revolucionarji.

  V normalnem kapitalističnem sistemu naj bi največ imeli tisti, ki najbolj uspešno delajo, ki so dobri podjetniki, dobri obrtniki, dobri kmetje, dobri inženirji, dobri umetniki, dobri športniki. Oni dejansko tudi vlečejo celo družbo s pozitivnim zgledom, veliko dobrih podjetnikov pa avtomatično odpira na tisoče novih delovnih mest.

  Pri nas pa je globoko podzavestno v vsakem posamezniku vgrajeno vraževerje, da “je vsak, ki je bogat, baraba” in”da je pravično, da mu vzamemo tisti denar in ga damo bolj revnim”. To je globoko zakoreninjeno vraževerje, slepa vera, praznovoerje socializma.

  Hkrati pa taisti ljudje ves čas volijo rdeče tajkune, rdeče gospodarstvenike, rdeče birokrate in rdeče nacional-interesneže. Večina ljudi v Soveniji dela v javni upravi in v državnih kolhozih, kar pomeni, da so sužnji, tlačani in osebno in ekonomsko nesvobodni – odvisni so od muhavosti rdečega Fritzla in če bodo uspešno in dovolj priliznjeno znali lesti njemu v rit.

  Skratka nelogično. Če je nelogično, morda imeti magičnost, in to je slepa vera ali vraževerje.

Comments are closed.