Rim, Moedrendorfer in arhitektke

Slovenija, Ljubljana, 14.06.2011, 14. Junij 2011 Vinko Moederndorfer, portret Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Objavljamo informacije o dogodkih, ki nam jih je iz Kluba koroških Slovencev v Ljubljani posredoval Janez Stergar.

1. V četrtek, 12.1.2017 ob 15.00 bo v dvorani Alda Mora italijanske Poslanske zbornice (Palača Montecitorio) v Rimu Slovenski raziskovalni inštitut SLORI iz Trsta predstavil novo monografijo »Una comunità nel cuore dell´Europa. Gli Sloveni in Italia dal crollo del Muro di Berlino alle sfide der terzo millennio« (ur. Norina Bogatec in Zaira Vidau).

Zbrane bodo pozdravili predsednica Poslanske zbornice Marina Sereni, veleposlanik RS v Rimu Bogdan Benko in poslanka Tamara Blažina, predstavitev pa bo povezovala Ksenija Dobrila, predsednica Institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji.

2. V četrtek, 12.1.2017 ob 19.00 vabi predsednik našega partnerskega Kluba Korošcev Ljubljana mag. Janko Arah v kavarno »kava-čaj« – Slamič (Kersnikova ulica 1, Ljubljana) na prvo letošnjo okroglo mizo, in sicer z Vito Mavrič, igralko, šansonjerko ter vnukinjo pokončnega in vsestranskega Korošca Vinka Moederndorferja st..

Vita se je z bratom, Vinkom Moedrendorferjem ml. zadnja leta intenzivno ukvarjala s tem, da bi iz pozabe obudila spomin na delo svojega dedka, znamenitega učitelja, socialno-političnega delavca in tudi politika, Prežihovega sodelavca.

Tako je po dvodnevnem znanstvenem simpoziju izšel zbornik “Kar ustvariš ostane. Svetu cvet, tebi rane.” Vinko Moederndorfer. Učitelj, politik in raziskovalec. Pred osnovno šolo v Mežici so odkrili Moederndorferjev doprsni kip, delo akademskega kiparja Mirsada Begića, Vinko ml. pa je posnel celovečerni film, ki si ga je bilo mogoče že ogledati na TV Slovenija. Vita Mavrič bo seveda morala odgovarjati tudi na vprašanja o treh desetletjih svoje umetniške kariere in prireditvene dejavnosti.

3. V petek, 13.1.2017 ob 17.00 bodo v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani (Novi trg 2) odprli razstavo o slovenskih in avstrijskih arhitektkah. Na razstavi je prikazano delo arhitektk ali inženirk, ki s svojim “rokopisom” vidno prispevajo k razvoju arhitekturne stroke; poleg 50 projektov avstrijskih arhitektk in inženirk sodeluje 30 projektov slovenskih avtoric. Izbrali sta jih Maja Vardjan in dr. Petra Čeferin.

Razstavo bo odprla mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v RS. V angleškem jeziku bodo v moderaciji Milke Cimolini o položaju arhitekt spregovorile Mojca Gregorski, Ana Kosi, Iris Rampula-Farrag in Bettina Dreier-Fiala. – Razstava bo na ogled do sobote, 28.1.2017.