Narava in pokrajina (foto): Alpski botanični vrt Julijana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Botanicni vrt Julijana v Trenti

Letos mineva 90 let odkar je leta 1926 Bois de Chesne v zatrepu Trente, pri Cerkvi ob pomoči Juliusa Kugya začel urejati naš edini alpski botanični vrh. Iz tolmuna bližnjega slapu so potegnili dovod vode in na strmem pobočju začeli urejati botanični vrt. 600 vrst rastin iz cele Evrope je tu našlo svoj domicil.

Botanični vrt je za svoje alpske značilnosti nekoliko nizko, le na 600 metrov nadmorske višine. Zato so morali uporabiti vrsto trikov, da so rastline uspevale. V delu kjer rastejo praprosti so z opečnato plastjo morali zemljo za praproti ločiti od korenin bližnjih macesnov. Tam kjer uspevajo rastline, ki potrebujejo kislo zemljo, pa so morali gorsko prst alpskega sveta odstraniti in pripeljati šoto.

Zapeljemo se torej skorajda v konec Trente. Pri cerkvi pustimo avtomobil. Sprehodimo se mimo Tožbarjeve kapelice. Kapelice prav tistega Antona Tožbarja, ki je imel neprijetno srečanje ob krivolovu medveda. Ta mu je odtrgal v smrtnem boju spodnjo čeljust in od takrat naprej je hodil naokoli hodil s obrazom zavitim v ruto in jedel po cevki.

Njegov vnuk je bil eden izmed tistih, ki je desetletja skrbel za botanični vrt, ki letos praznuje okroglo obletnico obstoja.