U. Urbas, Siol.net: Primorska ni vstala, Primorska je propala

Luka Koper je simbol iracionalnega v Slovencih. Je simbol neskončno zavedenega naroda. Je simbol, kako nas lahko v trenutku med sabo sprejo za njihove, ne naše koristi. Zato se nič ne spremeni na bolje.

Odstop šefa SDH Marka Jazbeca, ki upravlja državno premoženje, je zmaga ulice, je pokazatelj, da je država simbol nestabilnosti v slovenskih podjetjih. Odstop nam kaže to, da je ta vlada sestavljena iz strahopetcev. Vladajo nam brezjajčniki.

Primeri iracionalnega v slovenski politiki:

  • Ko na primer Ljudmila Novak sliši besedo Janša, se ji pred očmi stemni, racionalnost se pri njej poslovi.
  • Ko na primer Miro Cerar v istem stavku poleg brexita sliši še besedo Janša, se mu stemni, o posledicah brexita ne zmore k predsedniku republike na pogovor, četudi je to v nacionalnem interesu.
  • Ko na primer Janez Janša vidi rdečo zvezdo, se mu pred očmi prikaže celica na Roški, pripravljen je raje organizirati svojo proslavo, kot priti na uradno.

Tudi politiki na levici, enako pa velja za veliko večino slovenskih novinarjev, delujejo programirano iracionalno: med ključnimi besedami je na prvem mestu črka J, nato črke RKC, sledi teoretični pojem zasebna lastnina – ob teh besedah je scenarij za govor ali članek že napisan.

Tudi ko slovenski levičar sliši besedo privatizacija, se mu pred očmi stemni. Hočejo mu nekaj vzeti, nekaj, kar je njegovega. Ne glede na to, da nikoli ni bilo njegovo, v najboljšem primeru je certifikatske delnice prodal in si kupil ali pivo ali stanovanje, zdaj nima nič od tega podjetja, kvečjemu slabše javne storitve in višje davke, ker mora plačevati posledice kolektiviziranih izgub.

Dva mita

V dogajanju v Kopru se zlorablja dve trditvi:

1. Luka je last Primorske

Luka je predvsem branjenje dobrih privilegijev. Preberite še enkrat članek Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo in se vprašajte, čigava je Luka.

2. Ljubljana je uničila Primorsko

Kratek sprehod skozi zgodovino nekoč zelo uspešnih podjetij – zelo posplošujem, a s podatki se ne kregam – nam pokaže naslednje:

Intereuropa

Uničil jo je Andrej Lovšin oziroma logistični center Čehov. Zgrešena, megalomanska poslovna odločitev. Vloga Janeza Škrabca kot Lovšinovega pomočnika je še vedno nepojasnjena.

Lovšin je bil poslan iz Ljubljane, Primorci imajo prav, Ljubljana je formalno uničila Intereuropo.

Tomos

Za Jugoslavijo paradni proizvajalec cestnih in vodnih motorjev, ki je nastopal celo na svetovnih prvenstvih, mi pa smo se vozili z avtomatiki in mopedi APN6 in vsak jugoslovanski čoln je bil opremljen s Tomosovim motorjem. V 70. letih prejšnjega stoletja so se Japonci, kot so na primer Suzuki, Kawasaki, Yamaha, začeli odločati za tehnološke inovacije in robotizacijo proizvodnje. Tomos je gradil svojo prihodnost na žuljih delavskih rok – v socialističnem raju ni prostora za robote! Tomos je na vrhuncu zaposloval okoli pet tisoč ljudi. Ko je zaprti jugoslovanski trg razpadel, Tomos kupcem ni imel več kaj ponuditi.

Če se zmorete strinjati, da globalizacije ni povzročila Ljubljana, težko upravičite nekompetentnost lokalnega menedžmenta v Tomosu.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.