71 let kasneje

78
kristeros
José Luis Sánchez del Río

Množice na grobovih ob dnevu vseh svetih so nam razkrile enega izmed kriterijev, po katerem se človek loči od primatov. Pogrebni rituali in načini pokopa so se skozi zgodovino sicer spreminjali, sakralni značaj grobov pa nikoli. Že v prvih civilizacijah je bilo onečaščanje grobov skrajno nizkotno dejanje, zato so tudi roparji pazili, da so pobirali le grobne pridatke, pokojnikov pa se niso dotikali. Zaradi rimskega spoštovanja počivališč mrtvih so se kristjani večkrat zatekli v katakombe in tja jim preganjalci krščanstva niso nikoli sledili. Arhitekt Jože Plečnik si je 2000 let kasneje zamislil ljubljanske Žale kot posvečen kraj, Vrt vseh svetih. Arhitekt si v svoji najhujši nočni mori ni predstavljal, da se bo samo nekaj let zatem pričela velika skrunitev grobov na Žalah, Orlovem vrhu in drugod po Sloveniji. Samo mesec dni po prihodu zmagovite partizanske vojske v Ljubljano je notranji minister Zoran Polič izdal ukaz o uničenju grobov nasprotnikov revolucije. Podobno kot v Franciji med jakobinsko diktaturo so tudi tukaj trupla pokojnikov izginila neznano kam. Z Orlovega vrha so jih vozili celo v tovarno lepila … Slovenija je padla na predcivilizacijski nivo.

70 let kasneje je Slovenija še vedno polna množičnih grobišč, ki nas po številu umorjenih postavlja na prvo mesto v povojni Evropi. Visoko nad Srebrenico. Že 25 let slovenska javnost bolj ali manj apatično spremlja izkopavanja človeških kosti, rožnih vencev, vojaških »opasačev«, ženskih kit, pa tudi majhnih otroških skeletov … Ob vsaki tovrstni novici se razvnamejo pogosto nepietetne in celo sovražne razprave glede načina pokopa, kraja pokopa, zgodovinske vloge umorjenih, itd. Politična elita se je v zadnjem letu odločila pospešiti pokopavanje pobitih in je ob koncu avgusta o svoji nameri seznanila tudi slovenske škofe. Ti so vzeli odločitev države o hitrem in neposrečenem izboru zadnjega počivališča »na znaje«. Še več, nadškof Cvikl je izrecno poudaril, da se z odločitvijo o »uvozu« mrtvih v njegovo škofijo škofje niso strinjali, saj so tako kot večina svojcev pobitih želeli pokop na Teharjah. Maribor je namreč za mnoge starejše predaleč, za svojce pobitih nima nobene simbolne teže in nenazadnje zamegljuje unikatnost slovenskega Odpora, ki se tukaj izgublja v nepregledni množici zajetih in v okoliških tankovskih jarkih pobitih Hrvatov. Kljub jasno izraženemu stališču in nestrinjanju s krajem pokopa pa slovenski škofi že poleti napovejo sodelovanje pri ceremoniji. In jo s tem legitimirajo, saj je brez škofovskih insignij ne bi bilo. Alternativne organizacije, ki bi nadomestila Cerkev, namreč Pahorjevi nimajo. Imajo le alternativne organizacije, ki bi vskočile v primeru neudeležbe Nove slovenske zaveze, ki je najbolj legitimna zastopnica žrtev in njihovih sorodnikov.

Odgovorna naloga spregovoriti sorodnikom in prijateljem pobitih pri pogrebni maši 27. oktobra je padla na ramena nadškofa msgr. Alojzija Cvikla. Zbrane je nagovoril v pridigi, ki je bila polna močnih duhovnih poudarkov. Če bi bil polovico krajši, bi pohvalil njegov nagovor v čast »božji državi« in njenim mučencem. A je na žalost nadaljeval in se v zadnjem delu svoje pridige ni izognil skušnjavi »politične korektnosti«. V razpetosti Cerkve med transcendenco in imanenco, med božjo in zemeljsko državo, je na koncu ugodil tudi okusu slednje. In povedal, da moramo vsi priznati vsak svoj del krivde in si seči v roke. Izjava kaže na slabo razumevanje zgodovine. Predstavljajmo si, kako bi sprejeli preživeli taboriščniki v Auschwitzu škofov predlog, naj priznata obe vpleteni stani svoj del krivde in si sežeta v roke… Kaže pa škofov predlog še drug problem, na katerega je v knjigi Zlo stoletja odlično opozoril Alain Besanson: »Po navadi lahko do odpuščanja pride le, če se zanj prosi Boga in žrtev, če je torej greh poprej priznan in prošnja za odpuščanje izražena. Če ti pogoji niso izpolnjeni (in pri nas niso! op. Emeršič) in je odpuščanje kljub temu enostransko podeljeno, ima odpuščanje vse pogoje, da je nično in da predstavlja celo dodaten greh. Takšno prelahko odpuščanje lahko izhaja iz vzvišene morale …, lahko iz preproste lenobe, da bi preučil dejstva, lahko iz pomanjkanja poguma pred pred zahtevami pravičnosti …«

Morda mi bo kdo očital slabo primerjavo, češ, mnoge žrtve so v vojni nosile orožje. Da, mnogi so instinktivno prepoznali, da gre v revoluciji za agresijo najbolj temačne mistike na civilizacijo naših prednikov, na nedotakljivost človekove narave, družine in doma. Zato so se uprli. Mnogi duhovniki, ne samo v Sloveniji, ne dojamejo globine tega upora, tragike poraza in velikega duhovnega potenciala celih legij mučencev. Namesto zbiranja podatkov za beatifikacijske postopke moralizirajo …

A upanje ostaja, saj Bog ne pozabi nobenega svojih mučencev. Pred 2 tednoma, 16. oktobra 2016, je bil na Trgu sv. Petra v Rimu razglašen za svetnika José Luis Sánchez del Río. Bil je eden izmed mehiških kristerosov, ki so se v 20ih letih 20. stoletja z orožjem uprli nasilnim razkristjanjevalnim poskusom mehiške vlade. Leta 1928 je bil ujet, mučen in usmrčen. Naslednje leto je prišlo do kompromisa med mehiškim episkopatom in vlado (svoboda bogoslužja, verouk v cerkvi, svobodna uporaba nacionaliziranih nepremičnin). Cerkev je po sklenitvi gnilega kompromisa ugodila zahtevam »zemeljske države« in politično korektno odrekla podporo kristerosom. Kasneje je najbolj vztrajnim celo zagrozila z izobčenjem … A Bog ne pozabi svojih mučencev. 71 let kasneje je Janez Pavel II razglasil za svetnike več takrat ubitih mehiških duhovnikov, Benedikt XVI je nadaljeval z beatifikacijami številnih ubitih laikov, papež Frančišek pa je z zadnjo kanonizacijo mladega vojaka počastil obrambo vere, naroda in doma.

Cerkev v Mehiki je potrebovala 71 let, da je prepoznala svetništvo svojih bojevnikov. Cerkev v Slovenijo bo očitno potrebovala več …  Sv. José Luis Sánchez del Río, prosi za nas.

78 KOMENTARJI

 1. Kaj želi avtor povedati?
  Da se s škofi ne strinja?
  Da je nadškof Cvikl imel vsegliharski govor?
  Da se “pravi kristjan” upre z orožjem? Je to hujskanje?
  Vedno bolj razumem domobranskega časnika iz ženine žlahte, ki v Clevlandu ni hotel imeti nobenega stika več z domobranci in Cerkvijk.

  • Domobranski častniki so bili po večini oficirji kraljeve vojske in mnogi med njimi ne samo, da niso bili verni ampak tudi niso znali slovensko. Očitno si z zgodovino nista na ti.

   • Jaz tudi ne razumem, da domobranski častnik ni hotelveč imeti stika z domobranci…, ampak pustmo stat.
    Sicer pa če so znali slovensko ali ne se ne zdi bitveno.
    Bolj je meni vsaj problem to, da so se odrekli kralju. Problem naših domobrancev ali sploh kontrarevolucionarjev je, da so se odrekli vsem, sami pa niso hoteli “nič”. Tako da, politično so bili zelo čudni in nezreli, čeprav so prepoznali zlo komunizma.

    • Bi bilo zanimivo prebrati ime tistega domobranskega častnika iz žlahte Pavlove žene . Če so znali slovensko ali ne ni bistveno je pa zelo zanimivo. Tudi oni, ki so po vojni mesarili po Sloveniji v veliki meri niso znali slovensko.
     Kaj so hoteli kontrarevolucionarji ? Ja, gotovo ne revolucije, če so bili kontra njej.
     Temu pa, da so bili politično nezreli, pa se res ne gre čuditi, saj so se v večini samoorganizirali v bran komunističnemu nasilju.

     • Po Sloveniji je bilo pobito po vojni veliko tujcev in svoji so pobijali svoje..seveda, Slovenci Slovence.

    • Gotovo ne revolucije. Toda sklep AVNOJa da se kralja izžene jim je pa kar nekako prav prišel… Tega ne morem razumeti. In v tem je po mojem njihova huda napaka, ali kako bi se temu reklo. Politično samodestruktivna. In še danes slovenska desnica ne kaže nobene posebne politične vrednosti.

    • Pobijali so večinoma Slovenci Slovence.

     Njegov brat Mirko je bil domobranski oficir v Stični. Uspel je iz Vetrinj pobegniti Angležem in prišel je v Cleveland. Lani je tam umrl. Kot sem razumel njegovega brata je bil jezen, da so jih vsi po vrsti izdali.

   • Kolk si ti nadut! Narcisoidnost?
    Moja žena je Slovenka, Dolenjka. Njen oče je še vedno živ domobranec, ki so ga 45, avgusta spustili iz Teharij. Imel je 17 let, imel je 40 kg in imel je tifus. Pred domačo vasjo so ga počakali terenci in ga pretepli. Mislili so si, da so ga ubili. A je preživel. Star je 88 let in pred leti sem vse organiziral, da je povedal zgodbo za NSZ. Poklical sem jih, da ga pridejo posneti.

     • Moje ne. Kolektivne obsedenosti. Uničuje nam desnico, laže, izgublja, nima rezultatov. A obsedenci ga še bolj fanatično častite.

     • A umrl je zaradi zagrenjenosti nad sinom. Podobno Pučnik, Tomšič in Bajuk, ko sta spoznala, kako ju je “sin” nadzoroval in okrog prinesel. Podobno je zagrenjena Iva Ban in tisti zdomec Č. , ki je z denarjem postavil SDS medije. Podobno se je kar nekaj ljudi 1992 umaknilo iz SDSS, ker so videli, da jo komunisti in udba prevzemajo.

     • Če vas zanimajo podrobnosti o komunistično-udbovskem prevzemu SDSS leta 1992, vam bo vse o tem znal povedati najbolje poučeni in nezmotljivi tajni agent Pavel, imenovan tudi Bob Rock – alias Bob Obsteno v slovenščini. Le vprašajte ga!

      Tajni agent Bob je tudi odkril vzrok smrti treh znanih slovenskih politikov in to sedaj javno razglaša: umrli so podobno kot Bobov sorodnik, zaradi zagrenjenosti nad sinom!
      Dva sta umrla, ko sta spoznala, kako ju je “sin” (ki je iz neznanih vzrokov dobil navednice) nadzoroval in okrog prinesel.

      In spet velja, če vas zanimajo podrobnosti, kdo je “sin” ter kako in katera dva politika je nadzoroval in ju okrog prinesel, vprašajte tajnega agenta Boba.
      Celo udba ne ve nič o tem, zato vam ne morem nič pomagati.

      Da je Ivo Ban slovenski igralec, vem.
      Toda pojma nimam, kdo sta zagrenjena Iva Ban in zdomec Č., ki je postavil SDS medije?!
      Slabo se mi piše, udbovcu neobveščenemu!

      ————————
      Kdor se čudi temu čudaškemu komentarju, naj prebere izborno polemiko med Pavlom in menoj pod člankom ‘Manjkajoči členi’ – tam je vse pojasnjeno 😀

     • Če ne veste, kako pod vsak članek med komentarje vpeljati stranko SDS in Janeza Janšo, se znova pozanimajte pri tajnem agentu Bobu, alias Pavlu. On to umetelno obvlada.

      —-
      Naj mi avtor članka, prosim, ne zameri neresnosti mojih komentarjev – ob Pavlovih komentatorskih digresijah pač ni mogoče ostati resen.

  • On je že vedel zakaj,verjetno ni bežal pred komunisti,na izlet pa tudi ni šel!
   Kanada je zelo velika država!

 2. Ti ubogi zapeljani, večinoma kmečki fantje so seveda plačali strašno ceno za vse številne zločine nam Slovencem dvakrat vsiljenega, do konca spolitiziranega in čez vse mere grabežljivega katolicizma na naših tleh. Pametno bi bilo, če bi se sedanji eksponenti agresivnega katolicizma pri nas zamislili nad njihovo žalostno usodo …

  • Ti Valter nisi Slovenec. Kako prav so imeli, da so se uprli komunistom je razvidno iz obdobja med in po vojni in iz usode kristjanov v Sloveniji. Koliko je bilo po vojni v Sloveniji kristjanov miličnikov, oficirjev, sodnikov, politikov, ravnateljev, direktorjev,…? In za kristjane se je deklariralo več kakor tri četrt prebivalstva.
   Plačali so pa zaradi povampirjenega sla komunistov po oblasti in premoženju nekomunistov.

   • Pravi, iskreni kristjani v bivšem režimu pri nas niso imeli nobenih omembe vrednih težav. Hude težave pa so seveda imeli spolitizirani in grabežljivi katoliki, ki se nikakor niso mogli sprijazniti s tem, da niso več dominantna verska in politična entiteta v Sloveniji.

    • “Pravi, iskreni kristjani v bivšem režimu pri nas niso imeli nobenih omembe vrednih težav.”

     Satan si je tu, na teh spletnih straneh nadel ime Valter.

     • No, samo da je predstavnik dobrega. Pišuka … pravzaprav Satana ni, je samo izmišljotina … tako trdi prodekan mariborske teološke fakultete.

 3. vsi priznati vsak svoj del krivde in si seči v roke.
  =============
  Nisem slišal te pridige, vendar ne razumem. Mrtvim se ne da seči v roke. Svojci, živi, kakšna naj bi bila njihova krivda? Kaj naj bi priznali?
  Zdaj pa je že ta sprava dobila tretjo in še kakšno dimenzijo.
  Čemu naj si živi segajo v roke s komunisti?
  Oblast kot naslednica SFRJ se mora opravičiti in poskrbeti za dostojen pokop. To je vse.
  Trenutno se izvajajo šarade arheoloških izkopavanj, kjer se ponovno skrunijo posmrtni ostanki likvidiranih ljudi.
  Morda bo tudi Valter dojel, da je šlo za politične likvidacije in ne za “pravično kazen” zaradi kolaboracije. Čeprav najbrž težko.

 4. Mislim, da je dobro povedano: Do odpuščanja lahko pride le, ko zločinec ali njegov dedič zločin prizna in žrtev prosi odpuščanja. Do tedaj sprava ni mogoča.

  Ko kaže zgornji zapis, KC ni dejavnik, ki bi pripomogel do sprave. Je preveč zlizana s tistimi, ki zločina in zločincev nočejo videti.

   • Pa še to: zločin je osebni, ni kolektivni. Niso potomci krivi za zločin očeta ali deda. Ne avtomatično. Velikokrat seveda zločin zaradi ležernosti nadaljujejo. Zaradi neodpuščanja, zaradi zakrknjenosti, zaradi hudičevosti vlečejo zločin naprej in dodajajo nove, individualne zločine. V Sloveniji je zločin socializem: kolektivizem “naši vs vaši”.

    • Seveda potomci niso krivi, vendar pa njihovi očetje prenašajo to odgovornost na njih, ker sami ne naredijo tega nujno potrebnega koraka.
     Tako se odgovornost prenaša na naslednji rod.

     • Ne. Vsak nosi svojo odgovornost. V Sloveniji bi se morali otroci in vnuki komunistov javno distancirati in sramovati dejanj komunistov, če bi bili zdrave osebnosti.
      Otroci žrtev komunizma pa bi se morali paziti, da se ne obnašajo komunistično. A ni grozno koliko je otrok in vnukov, ki danes zganjajo “desni” socializem, ki je kopija komunizma pod drugimi grbi in zastavami. Vaše prednike bi bilo sram, če vas ni. Najprej jih komunisti pobijejo, potem pa še cel njihov rod postane komunističen: rdeče ali črne barve.

   • Ne bo, vsaj tam ne kjer so potomci vzgojeni v tem istem duhu, da nadaljujejo s tradicijo. Organizacija celo vzpodbuja z novačenjem podmladka, da ta nadaljuje z revolucijo.

  • “Do odpuščanja pride le, ko zločinec ali njegov dedič zločin prizna in žrtev prosi odpuščanja.”
   Joj, kakšna zločinska sekta nastaja v Sloveniji. Pa še kiti se z Jezusovim imenom. Kaj je rekel Jezus na križu? Je rekel: “Proklete barabe rimske in prokleta skorumpirana judovska duhovščina in prokleti judovski zeloti, priznajte svoj zločin in pokleknite pred menoj in me prosite odpuščanja!”?

   • Zahtevaš da bi celotna desnica živela tako kot je bil Jezus na križu ?
    No, saj marsikdo je in nosi svoj križ tako kot ga je nosil Jezus.
    Kaj bi sploh rad ?

    • Ne kaj bi jaz rad. Ti se Odloči, kaj bi ti rada ali boš delovala kot komunistka in socialistka ali boš vernica v Jezusa Kristusa. Ker oboje skupaj je grdo manipuliranje. Zato jaz pišem “kristjani” in ne kristjani. Zato pišem “desnica” in ne desnica. Zato jaz pišem rdeči in črni socialisti.

     • Tako je. Vendar je to priznal Bogu. Tu se pa zahteva javno priznanje in kesanje. To je bolj papeško od papeža, bi se reklo.

      Zgoraj sem pomotoma tole pripisal.

     • Hm … tudi drugi razbojnik je svoja dejanja nekako priznal in to nekako pred Božjim sinom. Ampak prvi je naredil bistvo: sprejel je Jezusa kot Usmiljenega Odrešitelja in ga prosil za večnost. In to je vse. To je bistvo.

      Če imate predstave, kaj vse bi vi morali narediti, da boste prejeli odrešenje, verujete v samoodrešenje. Ja, so bila obdobja in ponekod so še vedno, v katoliški Cerkvi, ko so duhovniki pridigali samoodrešenje in to tako, da so bili duhovniki nujni na tej poti.

      Faustina Kowalska in njena podoba Usmiljenja pa leto Usmiljenja pa še in še o Usmiljenju pa se nas nič ne dotakne. Pa tako lepo piše:

      Ko pa sta se pojavili dobrota in človekoljubnost Boga, našega odrešenika, nas je rešil, a ne zaradi del pravičnosti, ki bi jih storili mi, marveč po svojem usmiljenju, s kopeljo prerojenja in prenovitve po Svetem Duhu. Tega je po našem odrešeniku Jezusu Kristusu obilno izlil na nas, da bi, opravičeni po njegovi milosti, postali dediči večnega življenja, v katero upamo. (Tit 3, 4-7)

     • A še nisi opazil, da večina tu gor nima individualnega smisla, ampak nabijajo tisto snov, kar jim politkomisarji dajo?

     • Ne vem, s Pavlom sva imela nekakšen dialog.
      Ki pa se je s posredovanjem nekega gospoda, brez da bi kdo kaj razložil, zaključil ?!

     • g AlFe, a še niste opazili, da vaš varovanec poskuša vsakega utišat in da hoče vedno imet zadnjo besedo ?

     • Ne. Ampak po teh lastnostih bi vam jaz lahko zapisal kar nekaj imen. In vi gospa ne bi bili med njimi. 😉

 5. Moj 84 letni prijatelj je bil kot otrok v Novem mestu. Ko sva govorila o spravi, mi ke rekel, da bi morala tudi Cerkev priznati svojo krivdo, saj je te čudovite fante (veliko jih je poznal) ona zapeljala. Več ga ne razumem. Je pa ena redkih vernih družin v kraju, kjer živim. Očitno je doživljal hujskanje sovražnosti.

  • Sedaj je cerkev kriva, ker so komunisti delali revolucijo in pobijali nedolžne po vojni in med vojno ?

   • To je redukcionistični pogled. Tako gledajo komunisti in psihopati. Vzamejo kar jim paše. Povedal je, da je imela svoj del krivde v tej državljanski vojni. Ni bila ne opazovalka in ne čista žrtev. Je rožljala z orožjem. Dogajali so se tudi zločini.
    Kot sem sam bral, je ravno nastanek domobranskih bataljonov, ki so bili vojaško učinkoviti, pripomogel k drastičnemu zmanjšanju nasiljakomunistov.

    • Ogromno ljudi dela tako “vzamem samo tisto kar mi paše”.
     Najlažje je živet neodgovorno in z vsemi manipulirat. Gledano kratkoročno !

   • Guardini 3.11.2016 22:31 “Sedaj je cerkev kriva, ker so komunisti delali revolucijo in pobijali nedolžne po vojni in med vojno?”

    S pravnega vidika prav gotovo ni kriva. S teološkega vidika pa mora prevzeti precej velik del odgovornosti, ker ni pravilno ravnala po navodilih iz Fatime. Ker pa je Cerkev hierarhično organizirana, bi bilo v tem primeru bolje pisati “papež” namesto Cerkve.

    • Treba je širše zgodovinsko gledati. Cerkev je prav gotovo pripravljala teren za komunizem in fašizem že kako stoletje prej. Bila je pomembna družbena sila in na porast socializma se je odzvala s svojim socializmom, korporativizmom in avtoritarnim fevdalizmom. Toliko imamo v Sloveniji zgodovinarjev, ki že 26 let copy paste-ajo iste zgodbe, noben pa se ne zmore lotiti iskanja vzorcev (fevdalizem in protikapitalizem) desetletja pred komi r.

    • Še več: zadnjih 26 let so največja odkritja zgodovine dosegli outsiderji: Nežmah, Silvano Eiletz, Aleksander Bajt, Miroslav Samardžić, Roman Leljak in Igor Omerza.
     Kolektivistični zgodovinarji naših in vaših pa so si samo dvorne službice zrihtali iz katerih hujskajo svojo množico in zlivajo žveplo. – Če pogledam 30 let nazaj je ravno individualizem razsul totalnost komunizma. Komunisti niso imeli nasproti enobarvnega kolektiva.

    • Bolj ko imamo zabetonirana dva enaka socialistična in narcisoidna kolektiva (Naši, “desni” socialisti in Vaši, rdeči socialisti), bolj je naša družba in prihodnost v riti, vsak dan bolj. Bolj so ljudje kot osebnosti nesamostojni in pohabljeni. In bolj so ljudje, zaradi negativne selekcije vsenaokrog, prevlade primitivcev in psihopatov, tudi sami pokvarjeni.

     • Kaj naj dam???

      Zveni, kot da zanikate Fatimo?! Pravzaprav imate čisto prav, saj vendar ne verjamete v te otročarije, kot so Bog, Satan, Jezus, Sveta Devica Marija …. pazite devica!!! Hm! Devica, ki je rodila! Kaj vse se še ne bodo izmislili, kajne? Tri skrivnosti iz Fatime?! Pa kaj še!

     • Kristjani verujemo v tisto, kar pravi Sveto pismo. Kdor želi lahko tudi v Lurd, Međugorje … Da bi pa bila neka skrivnost, zaupana papežu, teološka in odločilna za krivdo koga med svetovno vojno, pa ne verjamem. Je Bog preveč usmiljen.

     • “Kristjani verujemo v tisto, kar pravi Sveto pismo.”

      Sveto pismo obstaja nekako od 3. oziroma 4. stoletja … le kako so mogli obstajati do takrat?! 😉

     • Zanimivo!? In po tem, ko so se končno zmenili, katere knjige so v Svetem pismu in katere ne, je učinek Svete maše in tradicije oziroma ustnega izročila izginil!?

      Odgovor: Da, če si protestant, luterant in podobno. Ne, če si katolik ali pa pravoslavni. Sveti Duh veje, kjer koli hočem, čeprav ga eni hočejo omejiti na Sveto pismo.

     • In vi ste piarovec SV. Duha ? In nič ni izginilo.
      Obtoževati papeža, da ni upošteval Fatime (no, Marijine tretje skrivnosti) , ki je še danes niso prav razložili, je pa plehko in vraževerno.

     • Papeži so dobili navodilo, naj tretjo skrivnost preberejo leta 1960 pa tega niso naredili. Edini papež, ki je Gospo iz Fatime vzel resno, je bil tisti, ki je prišel iz Poljske. In potem se je Satan iz Rusije moral umakniti.

      Gospod Guardini,
      kaj vi resno mislite, da papeži niso ljudje? Torej, da niso zmotljivi, da so niso grešni? Kaj menite, da sledeče besede ne veljajo za papeže:

      Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo veliko zahtevalo, in komur so veliko zaupali, bodo od njega toliko več terjali.« (Lk 12, 48)

      In pazite, to velja tudi za duhovnike … komur so veliko zaupali, bodo od njega več terjali. Preberite celi odlomek Budni služabnik, se splača!

   • Seveda je. Je tudi psihiater. A tebi gotovo ne bi bilo všeč njegovo mnenje o komunistih in o udbi. Roko na srce, Valter: tebi je v resnici zelo všeč monopol JJ in SDS na “desnici”? Ker to je dokaz, da bo desnica še naprej nerodovitna puščava, ki jo teptajo psihopati, primitivci in histeriki.

 6. A ne bi bili bolj raziskovalni? Kaj je novega o udbovskem dosjeju tožilca (ki je blokiral) Drobniča. Črnčec piše, da so stare Lajovčeve zapise JJ ljudje retuširali in prodajali kot originalne. To se je videlo pri Drobniču (zbrisano) in pri drugih.
  Kaj pravite na to, da je bil udbobankir Niko Kavčič mentor mladima udbovcema Bavčarju in Jj?

 7. Zginil je moj komentar. Ime mu je bilo Mirko. Bil je oficir v Stični. Pobegnil je iz Vetrinj v Cleveland. Lani je umrl.

 8. »Naj vsak prizna svoj del krivde!«
  Po 71 letih država in cerkev še vedno nista dozoreli, da bi slovenskemu narodu omogočili spravo, ki si jo želi in ima tudi pravico, da jo zahteva. Vsako slepomišenje in izigravanje vsebine sprave je nesprejemljivo, nedostojno, je omalovaževanje tega velikega zločina. Nespodoben je namig, da naj vsak prizna svoj del krivde! Kolik del krivde pa imajo po vojni pomorjeni in nedolžni v Hudi jami? Krivi so le zločinci in država mora prevzeti odgovornost za njihova dejanja in ukrepati kot velevajo zakoni in narekuje človekovo dostojanstvo.
  Prekop je nujen za nas, četudi nismo krivi, je pa večina naroda nemo spremljala to prikrivanje zločina. Samemu obredu pa je seveda treba dodati imena žrtev in zločincev, priznanje zločinov, njihovo obžalovanje in kesanje. O kraju pokopa pa naj odločajo sorodniki. To so dejanja, potrebna za spravo, ki ji nihče ne bo mogel oporekati. Povrnemo si vendar vrednote, ki sta jih izbrisala revolucija in socializem. Zmanjšajmo sramoto, ki nas je zaznamovala!

 9. Državljansko obžalujmo, obsodimo samo zločince.

  Ali res samo ena stran nosi vso krivdo za nastanek revolucije in državljanske vojne?

  Ali ne nasprotuje ravno ta trditev že v izhodišču spravi?

  Ali je to res pravilna krščanska, civilizacijska, spravna drža?

  Ali je apel nadškofa msgr. Alojzija Cvikla, da naj vsak prizna svoj del krivde, res nespodoben in ne ustreza nauku RKC?

  Ali je ta apel Cerkve oz. nadškofa za mnoge klerike in katoliške laike res »dopustno« nesprejemljiv?

  Jezusova molitev na križu: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.”

  »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo«, pravi ljubljanski metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore.

  Ali je ta metropolitova zahteva napačna in nasprotna nauku RKC in jo naj katoliško občestvo ne upošteva?

  http://www.rtvslo.si/slovenija/nadskof-zore-vnebovpijoca-krivica-so-milijarde-izkoriscanih-ljudi/362015

  »Po navadi lahko do odpuščanja pride le, če se zanj prosi Boga in žrtev, če je torej greh poprej priznan in prošnja za odpuščanje izražena. Če ti pogoji niso izpolnjeni (in pri nas niso! op. Emeršič) in je odpuščanje kljub temu enostransko podeljeno, ima odpuščanje vse pogoje, da je nično in da predstavlja celo dodaten greh. Takšno prelahko odpuščanje lahko izhaja iz vzvišene morale …, lahko iz preproste lenobe, da bi preučil dejstva, lahko iz pomanjkanja poguma pred zahtevami pravičnosti …«, piše mag. Jurij Pavel Emeršič, pedagog na salezijanski gimnaziji.

  Kaj potem velja; koliko je potem zmote, celo greha v Cerkvi in družbi, družinah, zaradi enostransko podeljenega odpuščanja?

  Za razmislek: »Delujoča demokracija je sprava sama po sebi. Ker pri nas ni še prave demokracije, tudi ni sprave. Razkrita dejstva ustvarjajo posledice, ki se jim demokratična država/oblast ne sme izogniti, če hoče delovati spravno. Ker na dejstva država politično in pravno narobe reagira, načrtno poglablja razkol med državljani, deluje proti spravi in ustvarja psihozo državljanske vojne. Na Zahodu, kamor stremimo, je sprava možna samo v demokraciji, zato ker ima specifično metodo oblikovanja resnice. Prav zato, ker se pluralno oblikuje, preskuša in spreminja v prostoru republike, jo kot resnico/pravičnost sprejemajo različni – ateisti, teisti in agnostiki, levi, desni in zeleni. Resnica, potrebna za delovanje demokracije, izhaja iz razkritih dejstev. Spravnim dejanjem, ki morajo slediti, se demokratična država ne more izogniti; če pa se jim slaba demokracija izogiba, dejstva delujejo razdiralno in proti spravi. Spravnim dejanjem, ki izhajajo iz naravnega in pozitivnega prava in so posledica soočenja z dejstvi, država ne more izogniti; žrtev ni mogoče zgolj pokopati, ne da bi preganjali zločince; ni mogoče le razkriti malopridnih parlamentarcev in jih ne izgnati….«

 10. Predsednik DZ RS Milan Brglez obžaloval vse žrtve

  Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez je ob različnih priložnosti, tudi v nagovoru poslancem 27. oktobra letos, jasno obžaloval vse žrtve, tako padlih v NOB kot žrtev revolucije, ter še posebej zahteval spoštovanje do vseh žrtev vojnih in povojnih zločinov.

  Peter Sušnik, predsednik Nove Slovenske zaveze, vseh cerkvenih zahtev ne podpira. »Ker ta država umora ni zagrešila, se ji tudi opravičevati ni treba,« pravi
  Podpira pa idejo o državnem dnevu spomina na vse žrtve vojne in revolucije. To so državi že predlagali, a ni bilo odziva. Po Sušnikovem mnenju bi bil korak v pravo smer, če bi državni zbor sprejel dokument, v katerem bi se na podlagi zgodovinskih raziskav poenotili o nekaterih pomembnih zgodovinskih vprašanjih.
  »Pred nekaj leti sem predlagal, da bi se predstavniki Nove Slovenske zaveze in borčevske organizacije usedli skupaj in pripravili tak dokument. Saj se o marsičem po toliko letih strinjamo. Borci niso bili za to.«
  Bi se nemara morali tudi predstavniki domobranske strani opravičiti za svoje zločine in za kolaboracijo?
  »Korak naprej bomo storili, če se bo vsak pogledal v ogledalo in začel krivdo iskati pri sebi, ne le pri drugih,« odgovarja Sušnik.

  Glede kolaboracije pa: »Mnogi so bili prisiljeni kolaborirati zaradi nasilja komunistov. Začelo se je v samoobrambi, z majhnimi koraki, končalo z vojno formacijo.
  To ni bilo prav, toda kolaboracije prav zaradi vzrokov zanjo ne morem obsoditi. Ne gre pozabiti, da so komunisti pobili 1000 civilistov, še preden je kdor koli kolaboriral z okupatorjem.«

  https://www.dnevnik.si/1042754088/slovenija/sprava-zahteve-skofov-vroc-kostanj-za-drzavni-vrh

  P.s.:
  G. Peter Sušnik, predsednik Nove slovenske zaveze, pred letom brez zadržkov vpričo predsednika države jasno in glasno javnosti pove, da je bil med NOB tudi boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
  https://www.youtube.com/watch?v=CvpzstAkmzM&list=TLk8_CAM9KMt0&index=3

  Ga. Spomenka Hribar na posvetu »Misterij 27. april« pravi, da čeprav si je komunistična partija upor ‘olastninila’ in prelomila obljubi o uvedbi demokracije in samoodločbi naroda, nasprotuje današnjemu demoniziranju partizanov. Prepričana je, da so tudi komunisti imeli svojo vlogo pri uporu proti okupatorju in da se niso borili le za oblast. Tako na strani komunistov kot na strani domobrancev so bili zmotljivi ljudje, ki jim je potrebno priznati dostojanstvo in pravico do domovine, tisti, ki so storili zločine, pa sodijo pred sodišče, je prepričana Spomenka Hribar. Zaključila je, da je sprava v narodu mogoča na takšnem temelju in ne na osnovi ideologij ali relativiziranja.

  »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda enkrat lahko skupaj odkrili spomenik”, pravi gospod Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Hamburgu.

  Ameriški veleposlanik v Sloveniji, JosephA. Mussomeli je bil mnenja: »Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo. Če ne sprejmete dejstva, da pri vsakomur, pri vsakem gibanju obstajajo dobre in slabe stvari, imate težavo. V Sloveniji ljudje 70 let niso mogli govoriti o tem in zelo težko zdaj sprevidijo, da je zgodovina bolj zapletena, da stvari niso tako jasne, kot si ljudje želijo.«

Comments are closed.