70. obletnica Dolomitske izjave (kolumna in vabilo Foruma za levico)

5

Avtor: Stane Granda. Menjava vlade je v vsaki demokratični državi nekaj stresnega za one, ki jo zgubljajo, obljubljena dežela (žal) za one, ki jo prigrabijo. Značilnost slovenske demokracije je, da se oblast menja po načelu, da one, ki državi načelno služijo (nihče ni brez pomanjkljivosti), zaradi tega smo se osamosvojili, zamenjajo oni, ki državo kradejo (vsa čast izjemam).

»Danes je pred Slovenijo prelomen dan. Je dan preloma s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Je dan upanja, povezovanja in spoštljivosti.« Velike besede politikov so nekaj najbolj cenenega. Mnogi jim nasedejo in jih razglasijo celo za genialne. Pozabljajo, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni.

Poimenovati neko cesto za Titovo, kar je moralo odpraviti Ustavno sodišče Republike Slovenije, je samo eden izmed dokazov, kaj tistim, ki so postavili na čelo verjetne nove vodilne parlamentarne stranke sestavljavko nove vlade, pomenijo besede delitev, zaničevanje, žalitev, strah. Če k temu dodamo še poziv, naj tisti, ki jih je postavila na vodilne položaje sedanja vlada, hitro odstopijo, da jih ne bo treba prihodnji zamenjati (spominja me na trditev, da so pobiti v Hudi jami sami krivi svoje usode), ter napovedovanje novih in zvišanje obstoječih davkov, ki bodo prizadeli predvsem tiste, ki že komaj shajajo, je to sejanje strahu, ne pa dan upanja, povezovanja in spoštljivosti, najmanj pa konec žalitev.

Gornji očitki so lahko laž in zlonamernost. Še toliko bolj, če sprejmemo ugotovitev kolumnista M. Crnkoviča, da si oblast pri nas ekskluzivno prilašča skupina državljanov, ki so se »poistovetili z levičarstvom«, ki je za njih »edina zveličavna in normalna politična opcija«. Vsi, ki se z njimi ne strinjamo, smo avtomatično na drugi strani, državljani druge vrste in se nam zato vlada »povezovanja in spoštljivosti« brez težav odreka. Zanje preprosto nismo ljudje. To dokazujejo z odnosom do tistih, ki so podpirali sedanjo vlado. Nestrpnost na pohodu!

Te dni smo se spominjali 70. obletnice Dolomitske izjave, s katero so komunisti nad Slovenci formalno vzpostavili svojo diktaturo. Zgodovina se po 70 letih ne ponavlja, saj se še spremenila ni. Zaradi naivnosti in politične neizobraženosti slovenskih katoličanov in demokratov.

Vir: Družina

 

VABILO. Forum za novo levico in Državni svet sta pred dnevi organizirala posvet: 70 let dolomitske izjave (1943). Besedilo vabila: Obeležujemo 70 letnico dolomitske izjave (1943), ki je takrat preobrnila tokove znotraj Osvobodilne fronte in tudi tokove znotraj zgodovine. Aktualizirali bi temo glede vprašanja ljudske, torej neposredne demokracije, možnosti islandskega scenarija v Sloveniji in navezati današnje dogajanje v Sloveniji z dogodki leta 1943. Opredelili bi vlogo krščansko socialne miselnosti in etike v modernem času ter možnosti za rešitev kriznih situacij v državi ob upoštevanju krščansko socialne etike in predstavnikov krščansko socialne miselnosti.

Program:

 1. Nagovor glavnega koordinatorja Foruma za novo levico, Žiga Šorlija;
 2. Dr. Božo Repe: Dolomitska izjava: zgodovinska nuja ali zgodovinska zmota?
 3. dr. Igor Pribac:  Med preteklostjo in prihodnostjo;
 4. Andrej Magajna, predsednik KSS Krščanski socialisti Slovenije: Dolomitska izjava včeraj in danes;
 5. mag. Luka Đekić: Politična misel Edvarda Kocbeka v luči dolomitske izjave;
 6. Janez Stanovnik, predsednik ZZB-NOB Slovenije: Dolomitska izjava – žrtev za enotnost odpora;
 7. Razprava.

Posvet je vodil in usmerjal Žiga Šorli, glavni koordinator Foruma za novo levico.

Vir: Državni svet

5 KOMENTARJI

 1. Kakšni so cilji Foruma za novo levico?
  V čem vidi FZNL razlike med seboj in komunisti, kaj pa imajo skupnega?
  Kakšne so podobnosti krščanskih socialistov s komunisti in kakšne so razlike?

  Ali je glavni cilj vprašanje KAKO USTVARJATI ali KAKO POBIRATI DAVKE IN DENAR RAZDELJEVATI?

 2. Imena razpravljalcev “Za novo evangelizacijo, pardon, Za novo levico, povedo vse,(predvsem pa živa priča in izdajalec krščanski socialist Janez Stanovnik),o vsebini in namenu forumaške razprav: Opravičiti diktat Komunistične partije in njen prevzem upora.
  Pomenljiv je naslov razprave tovariša Stanovnika. Žrtve niso pomembne, ljudje tudi ne, važna je naša revolucionarna ideja. Za to idejo smo pripravljeni žrtvovati vse, samo sebe ne.
  Forum se je s svojimi razpravami “odzval” in “umestil” v sedanji “vsatjniški” čas.

 3. Ja, največji problem v Sloveniji je, da bi ob zločinski preteklosti moralo biti koga vsaj sram, če se že pokesa ne. Vendar ne le, da nikogar ni sram, podporniki takšne preteklosti kar naprej dvigujejo glavo in žrtev obtožujejo tistega, kar bi morali sami plačati.

Comments are closed.